Ο Νικόλας Νεγκροπόντε ελληνικής καταγωγής , και πρόεδρος του Media Lab του ΜΙΤ , αποχώρισε από την θέση του μαζί με τον συνεργάτη του Γουόλτερ Μπέντερ, για να ασχοληθούν αποκλειστικά με τον «υπολογιστή των 100 δολαρίων».
Ο υπολογιστής χρησιμοποιεί Linux ως λειτουργικό σύστημα, και θα διαθέτει δύο τρόπους λειτουργίας της οθόνης α) έγχρωμη οθόνη και β) ασπρόμαυρη οθόνη που προσφέρει δυνατότητα ανάγνωσης ακόμη και όταν είναι εκτεθειμένη στον ήλιο. Θα έχει επεξεργαστή 400MHz με 128MB DRAM μνήμης, και θα έχει 512MB Flash μνήμη, δεν θα έχει σκληρό δίσκο αλλά θα διαθέτει τρείς USB θύρες .Ο κάθε υπολογιστής θα μπορεί να επικοινωνεί με τους πλησιέστερους υπολογιστές, δημιουργώντας ευκαιριακά ένα τοπικό δίκτυο (local area network, LAN). Οι υπολογιστές αυτοί Θα χρησιμοποιούν πρωτοποριακές μορφές τροφοδοσίας (συμπεριλαμβανομένης μιας κουρδιστής γεννήτριας) και θα μπορούν να κάνουν οτιδήποτε εκτός από το να αποθηκεύσουν μεγάλο όγκο δεδομένων.
Τους φορητούς υπολογιστές θα τους αγοράσουν κυβερνήσεις(Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Αργεντινή, Αίγυπτο, Νιγηρία κ.τ.λ.) και θα δοθούν στα παιδία . Υπολογίζεται οτι κάπου στις αρχές του 2007 με τέλη 2008 θα είναι έτοιμη, και η αποστολή θα αρχίσει όταν θα έχουν 5 – 10 εκατομμύρια παραγγελίες.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.laptop.org/
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πάντως εγώ έχω μείνει με την απορία, τα παιδιά στην Αφρική έχουν ΌΛΑ τα κύρια αγαθά και χρειάζονται και υπολογιστή… καλύτερα άλλα αυτά τα λεφτά να διδόντουσαν για τροφή , παρά για «άχρηστους» υπολογιστές .Αλλά θα μου πείτε τότε δεν θα είχαν κέρδος…..