Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Απορίες για datasets και datagrids

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò xabikos. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος xabikos στις 20-06-2007, 01:33. Υπάρχουν 5 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  30-05-2007, 13:20 32347

Απορίες για datasets και datagrids

Στην πτυχιακή μου εργασία πρέπει να δημιουργήσω ένα interface στο οποίο ο χρήστης θα μπορεί να εισάγει κάποια δεδομένα για να τροφοδοτείται ένα υπάρχον πρόγραμμα. Τα δεδομένα θα σώζονται σε αρχείο xml. Το interface το δημιουργώ σε VC++ .NET. Το δύσκολο και αυτό που δεν έχω καταφέρει να βρω είναι το πως ακριβώς δουλεύουν τα datasets και τα datagrids.

Αναλυτικότερα θέλω ο χρήστης να γίνει τα δεδομένα μέσα στα datagrids και από εκεί να τα παίρνω εγώ. Και είναι αναγκαία η χρήση του datagrid γιατί το πόσα δεδομένα θα δίνει ο χρήστης εξαρτάται αποκλειστικά από αυτόν. Επίσης θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να προσθέτει καινούρια δεδομένα. Δηλαδή να προσθέτει και καινούριες γραμμές και καινούριες στήλες ενώ τρέχει το πρόγραμμα. Για τις γραμμές ξέρω σίγουρα ότι γίνεται. Για τις στήλες ισχύει κάτι τέτοιο;

Η βασικότερη απορία μου όμως είναι πως ακριβώς χρησιμοποιούνται τα datasets και datagrids. Για κάθε ομάδα δεδομένων δημιουργώ ένα datatable. Στη συνέχεια προσθέτω αυτόν τον πίνακα στο dataset και μετά συνδέω το dataset με το datagrid. Αυτό έχω καταλάβει πως πρέπει να κάνω από τα όσα έχω διαβάσει σε διάφορα παραδείγματα. Επίσης θέλω να έχω πολλούς πίνακες σε ένα dataset και αυτό ξέρω ότι γίνεται. Γίνεται όμως να προβληθούν από ένα datagrid; Μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσω και την κλάση DataGridView; Τέλος να ρωτήσω αν γίνεται να βάλουμε κείμενο η μια αυτόματη αρίθμηση σε κάθε Row header ενός datagrid.

Ξέρω ότι οι απορίες μου είναι πάρα πολλές αλλά αν μπορείτε εξηγήστε μου έστω και μια.
    Ευχαριστώ προκαταβολικά.

My dream is to fly over the rainbow so high!!!!
  •  30-05-2007, 14:00 32350 σε απάντηση της 32347

Απ: Απορίες για datasets και datagrids

Φίλε πρακτικά ζητάς να σου εξηγήσει κάποιος πως λειτουργεί το ADO.net

Για να το καταλάβεις μόνο αν διαβάσεις κάποιο βιβλίο θα μπορέσεις να βγάλεις άκρη!!

Δες αυτό το Post: http://www.dotnetzone.gr/cs/forums/thread/23294.aspx

Τα βιβλία που προτείνουν και οι δύο συνάδελφοι είναι πολύ καλά.

Manos
  •  06-06-2007, 21:32 32687 σε απάντηση της 32350

Για να μην ανοίγω καινούριο thread επανέρχομαι σε αυτό.

Λοιπόν όπως γράφω και πιο πάνω ασχολούμαι με μια φόρμα που έχει μερικά datagrids. Η απορία μου είναι πως μπορούμε να προσθέσουμε δυναμικά μια στήλη σε ένα datagrid. Όταν λέω δυναμικά εννοώ την ώρα που τρέχει το πρόγραμμα. Δηλαδή με το που πατάει ο χρήστης το κουμπί addColumn ανοίγει ένα παράθυρο διαλόγου όπου βάζει τις κατάληλες επιλογές. Με το που θα πατάει οκ θέλω να προστίθεται ακόμη μια στήλη στο datagrid. Για να βοηθήσω το datagrid έχει σαν source ένα dataview στο οποίο έχω μέσα τον πίνακα. Να πω πως η εντολή DataTable->Columns->Add(newColumn); δεν κάνει αυτό που θέλω.

•  07-06-2007, 10:45 32708 σε απάντηση της 32687

Μου είναι δύσκολο να καταλάβω για πιο λόγο δεν σου κάνει η Columns.Add του DataGrid αφού κάνει αυτό ακριβώς που θες. Στην τελική να το πω καλύτερα αυτήν θα χρησιμοποιήσεις, οπότε....

Ίσως να το ξεκινήσουμε πιο πριν πριν την καλέσεις. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα object του τύπου DatagridColumn. (Συγνώμη δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα πως λέγεται, αν μπορεί κάποιος ας με βοηθήσει σε αυτό.) Αυτό το object κάνει publish κάποια properties όπως αν είναι combobox column, τι όνομα θα έχει, τι caption, το DataPropertyFieldName, για να το κάνεις bind κτλ. Μπορείς λοιπόν να φτιάξεις μία φόρμα που να τα καθορίζεις αυτά και όταν πατάς ΟΚ στην φόρμα σου να καλέσεις την Columns.Add του Grid με παράμετρο το object που μόλις δημιούργησες.

Δεν σου κάνει αυτό;

•  07-06-2007, 12:32 32713 σε απάντηση της 32708

Τελικά το βρήκα αυτό που ήθελα. Επειδή είχα προσθέσει στο DataGrid ένα tableStyle έπρεπε αφού προσθέσω την στήλη στο πίνακα να προσθέσω ακόμη ένα αντικείμενο DataGridTextBoxColumn στην συλογή του tableStyle για να εμφανίσει την καινούρια στήλη. Όσο για την συνάρτηση Columns.Add δουλεύει μια χαρά. Wink

infoCENTER αν δεν κάνω λάθος στο DataGrid  δεν μπορείς να προσθέσεις στήλες με τον τρόπο που λες. Στήλες μπορείς να προσθέσεις μόνο σε πίνακα. 
  •  20-06-2007, 01:33 33048 σε απάντηση της 32713

Όπως ήταν αναμενόμενο επανέρχομαι με μια ακόμη απορία. Σε ένα από τα datagrid θέλω να έχω δυο επικεφαλίδες σε κάθε στήλη. Ψάχνοντας αν γίνεται κάτι τέτοιο βρήκα αυτό. Νομίζω ότι με βολεύει. Αν και είναι σε C# και εγώ γράφω σε C++ μπορώ να το χρησιμοποιήσω; Σωστά; Τώρα αυτό που δεν μπορώ μα καταλάβω είναι πως ακριβώς θα το χρησιμοποιήσω. Κάνω Add a project reference σύμφωνα με τις οδηγίες και το προσθέτει επιτυχώς στο project μου. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι αν μπορώ να συνδέσω αυτό το dll με κάποιο datagrid που έχω ήδη δημιουργήσει και να πειράζω το ύψος της επικεφαλίδας ή αν πρέπει να δημιουργήσω καινούρια datagrid με βάση αυτό το dll για να έχω την δυνατότητα να αλλάζω το ύψος. Και αν ισχύει το δεύτερο πως μπορώ να το κάνω;

Ευχαριστώ. 

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems