nmichalo:
το πρόβλημάμου είναι να κάνω edit στο datagrid, όχι να αποθηκευσω τα δεδομένα μετά (δεν μου χρειάζεται νομίζω κιόλας σε αυτό που κάνω)
Αν το datagridview αρνείται να "συνεργαστεί" με οποιονδήποτε τρόπο, οι "λύσεις" είναι πολλές, αλλά με διαφορετικές παρενέργειες η κάθε μία. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να ορίσεις μια unbounded στήλη για κάθε ένα property που θες να κάνεις editing και να παρουσιάζεις αυτήν στο χρήστη αντί της bounded column. Σ' αυτή την περίπτωση όλα γίνονται στο grid (πολύ κακό). Μια πιο ορθόδοξη λύση θα ήταν να φτιάξεις dataset με datatables που θα τα γεμίζεις με τα δεδομένα που σου επιστρέφουν τα linq queries και να κάνεις binding σ' αυτά. Τέλος, ίσως το πιο κατάλληλο είναι να φτιάξεις custom objects με τα properties που σου επιστρέφουν τα anonymous types, συν τα IDs, μήπως στο μέλλον χρειαστεί να αποθηκεύσεις τις αλλαγές.
Όλ' τα παραπάνω είναι απλά σκέψεις, μιας και δεν έχω γράψει ούτε μια σειρά κώδικα για να τα δοκιμάσω και δε μπορώ να σου εγγυηθώ ότι θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα ή ότι καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σου (τις οποίες πάντως δεν περιγράφεις αναλυτικά).
Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!