Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

SEO και δυναμικά title,meta tags

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò neoklis. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος tasos στις 29-06-2012, 21:37. Υπάρχουν 10 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  26-06-2012, 20:40 70739

SEO και δυναμικά title,meta tags

Καλησπέρα,

Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι πως οι μηχανές αναζήτησης διαβάζουν δυναμικά title και meta tags.  Για παράδειγμα μία απλή HTML σελίδα έχει

<title>Εστιατόρια στην Αθήνα</title>

<meta name="Description" content="Εστιατόρια, μεζεδοπωλεία στην Αθήνα"/>

Είναι όλα σερβιρισμένα και φαίνεται ξεκάθαρα το τι θα γράψει .

Σε μια σελίδα όμως με δυναμικό title και meta (τα οποία μπορεί να προέρχονται από βάση δεδομένων) διαβάζοντας την markup δεν καταλαβαίνεις τίποτα.. πως οι μηχανές αναζήτης μπορούν και γνωρίζουν το τι τιμές μπορεί να πάρουν και να τις κατατάσσει ανάλογα..; Εχω δει σελίδα πχ για εστιατόρια στην οποία με έφερε μηχανή αναζήτησης ψάχνοντας για εστιατόρια στην Αθήνα. Αν έβαζα π.χ. Πάρο στην μηχ. αναζήτησης θα με πήγαινε στην ίδια σελίδα απλά θα μου έδειχνε διαφορετικό περιεχόμενο ή αλλάζοντας το combobox θα άλλαζε τίτλους και description.

Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός αλλά εφόσον στην markup σελίδα δεν φαίνεται τίποτα, πως οι μηχανές αναζήτησης τα βρίσκουν και πόσο μάλλον όταν οι τιμές που πρόκειται να πάρουν συνδέονται  άμμεσα με το τι θα διαλέξω από combobox;

Ευχαριστώ

Dionisis
  •  26-06-2012, 22:20 70740 σε απάντηση της 70739

Απ: SEO και δυναμικά title,meta tags

Να ένα ενδιαφέρον topic. Άσχετο: Αν θελήσεις ν' ασχοληθείς σοβαρά με deep web indexing ποιος θα σε πληρώσει;

Ξεκίνα από εδώ: Google's Deep Web Crawl.
    Ένα ενδιαφέρον άρθρο είναι και το The Deep Web: Surfacing Hidden Value
    Αν εξακολουθείς να ενδιαφέρεσαι, και γουστάρεις έρευνα, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις πηγές που αναφέρονται στο Deep Web Research 2012.

Καλό διάβασμα!

Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  26-06-2012, 23:20 70741 σε απάντηση της 70740

ε ρε πράμα.. για αυτό μου ευχήθηκες καλό διάβασμα... Geeked
    Dionisis
  •  27-06-2012, 14:30 70747 σε απάντηση της 70741

Από ότι κατάλαβα οι σελίδες κατηγοριοποιούνται σε 2 επίπεδα. Στις surface και στις deep web. Τα bots κάνουν pre compile την σελίδα συμπληρώνοντας τα input elements  εκτελούν και διαβάζουν το αποτέλεσμα. Δεν δημιουργείται traffic..; για να πάρουν το αποτέλεσμα εκτελούνται SQL statements.

με τo sitemap τι γίνεται..;

Εάν για παράδειγμα στο site μου έχω 3 σελίδες. Μία home.aspx, μία search.aspx και μία contact.aspx. Η search σελίδα μέσα από ένα combobox θα μου εμφανίζει εστιατόρια για 3 περιοχές (τριπολη(1),ναξος(2),παρος(3)).
    Το sitemap θα είναι κάπως έτσι

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
      <url>
        <loc>http://test.gr/</loc>
        <lastmod>2012-05-22T07:29:40+00:00</lastmod>
        <changefreq>weekly</changefreq>
      </url> 
      <url>
        <loc>http://test.gr/search.aspx</loc>
        <lastmod>2012-02-29T18:40:42+00:00</lastmod>
      </url> 
      <url>
        <loc>http://test.gr/contact.aspx</loc>
        <lastmod>2012-05-22T07:44:38+00:00</lastmod>
      </url> 
    </urlset>

Δυναμικά όμως θα δημιουργούνται 3 ακόμα σελίδες. θα πρέπει να τις συμπεριλάβω στο sitemap; 
    http://test.gr/search.aspx?area=1
    http://test.gr/search.aspx?area=2
    http://test.gr/search.aspx?area=3

Θα έπρεπε ίσως να κάνω και rewrite url για είναι πιο SEO friendly?

http://test.gr/search/Tripoli
    http://test.gr/search/Naxos
    http://test.gr/search/Paros

Dionisis
  •  27-06-2012, 14:57 70748 σε απάντηση της 70747

Είχα την εντύπωση ότι το post είχε να κάνει με τους τρόπους που τα search engines κάνουν indexing, καθώς και με τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν για να το πετύχουν (και οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον). Αυτό, όμως, που ήθελες να ρωτήσεις από την αρχή είναι "πως κάνω seo σε dynamic site". Προτού καταφύγεις σε "περίεργες" επεμβάσεις, καλό είναι να διαβάσεις το ASP.NET 4 SEO Improvements, από το blog του Scott Guthrie, και ν' ασχοληθείς λίγο με το SEO Toolkit της Microsoft. Συνάδελφοι που αναπτύσσουν sites για χρόνια, σίγουρα μπορούν να σε κατευθύνουν καλύτερα από μένα...

Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  27-06-2012, 15:13 70749 σε απάντηση της 70748

ουσιαστικά δεν κατάλαβες και πολύ λάθος... από αυτά που μου έδωσες και μερικώς επιλεκτικά διάβασα, προκύψαν άλλες απορίες. Δεν ήξερα π.χ. όπως είπα και πιο πάνω ότι τα bots κάνουν pre combile την σελίδα και την εκτελούν.

Σε ευχαριστώ πάντως

Dionisis
  •  27-06-2012, 20:38 70752 σε απάντηση της 70749

Καλησπέρα και από μένα,

Ο γενικός κανόνας λέει πως το GoogleBot διαβάζει μόνο HTML, δεν εκτελεί javascript και δεν συμπληρώνει φόρμες. Πρακτικά κάνει index μόνο τις σελίδες που βρίσκει μέσα στην HTML που διαβάζει. Οπότε όταν υπάρχουν σελίδες που τις κρύβεις πίσω από ένα dropdown, οι σελίδες αυτές είναι κρυμμένες. Για να τις φανερώσεις στο GoogleBot θα πρέπει να δώσεις μέσα στο HTML σου τα αντίστοιχα links με τα URL's.

Π.χ., το dropdown μπορείς να το αντικαταστήσεις με ένα μενού που να περιέχει με HTML links όλες τις επιλογές. Μπορείς να κρατήσεις το dropdown και να έχεις και το menu, π.χ. στο footer της σελίδας για να το βλέπουν οι μηχανές (Το menu πρέπει να φαίνεται στον επισκέπτη, αλλιώς θεωρείται ότι κάνεις black hat SEO).

Εναλλακτικά, μπορείς να δημιουργήσεις ένα δυναμικό sitemap, το οποίο θα περιέχει όλες τις σελίδες που θέλεις να δουν οι μηχανές αναζήτησης. Το URL rewriting δεν θα βοηθήσει στο να γίνει index η σελίδα, αλλά στο να έχει καλύτερη θέση στα αποτελέσματα της αναζήτησης, το οποίο είναι σημαντικό.

Υ.Γ. Ο παραπάνω κανόνας για το GoogleBot (και κατ'επέκταση για τα άλλα bots) δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως τα bots εκτελούν javascript και κάνουν POST requests. Αλλά οι σελίδες που προκύπτουν είναι αμφίβολο ότι θα γίνουν index (άρα ο κανόνας ισχύει!), οπότε: Όταν στήνουμε ένα site έχουμε στο μυαλό μας πως δίνουμε με HTML links τις όλες τις σελίδες μας. Επίσης τα links αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε σελίδες που δεν "κρύβει" κάποια φόρμα ή κάποιο post / postback.

Τάσος Καραγιάννης

Baby debugging steps...
  •  28-06-2012, 08:13 70755 σε απάντηση της 70739

θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ακόμα ότι ανάλογα με το αν τα link σου είναι follow, nofollow κ.λ.π. μπορεί να δίνεις ή όχι linkjuice σε άλλες εσωτερικές δικές σου σελίδες ή και άλλων site. Καλό είναι να έχεις links στις σελίδες σου με το search term με το οποίο σε ενδιαφέρει να σε βρίσκει κάποιος από τις μηχανές αναζήτησεις κ.α.
    Το Seo είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο, αλλά πίστεψέ με όσο και καλό onpage Seo έχεις, χωρίς offpage δύσκολα θα βρεθείς στις πρώτες θέσεις

•  28-06-2012, 09:57 70756 σε απάντηση της 70752

καλημέρες,

ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις σας,

tasos:

Π.χ., το dropdown μπορείς να το αντικαταστήσεις με ένα μενού που να περιέχει με HTML links όλες τις επιλογές. Μπορείς να κρατήσεις το dropdown και να έχεις και το menu, π.χ. στο footer της σελίδας για να το βλέπουν οι μηχανές (Το menu πρέπει να φαίνεται στον επισκέπτη, αλλιώς θεωρείται ότι κάνεις black hat SEO).

Αυτό σημαίνει ότι αν θελήσω να προσθέσω στο dropdown menu άλλη μία επιλογή, θα πρέπει να δώσω manual στην σελίδα μου το αντίστοιχο link, σωστά..;

tasos:

Εναλλακτικά, μπορείς να δημιουργήσεις ένα δυναμικό sitemap, το οποίο θα περιέχει όλες τις σελίδες που θέλεις να δουν οι μηχανές αναζήτησης. Το URL rewriting δεν θα βοηθήσει στο να γίνει index η σελίδα, αλλά στο να έχει καλύτερη θέση στα αποτελέσματα της αναζήτησης, το οποίο είναι σημαντικό.

Όταν λες εναλλακτικά σημαίνει, ότι μπορώ να έχω δυναμικό sitemap, το οποίο θα κάνει την ίδια δουλειά χωρίς απαραίτητα να έχω html links στην σελίδα μου; αν είναι έτσι, είναι ωραία ιδέα. Ψάχνοντας να βρω το πώς δημιουργούνται δυναμικά sitemap, βρήκα το παρακάτω link το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ σαν ιδέα, θα με καλύψει μια τέτοια υλοποίηση;

http://www.how-to-asp.net/generate-submit-sitemap/

zeon:

θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ακόμα ότι ανάλογα με το αν τα link σου είναι follow, nofollow κ.λ.π.

εάν δεν διευκρινίζω για το αν είναι follow ή όχι τα links, το default φαντάζομαι είναι follow, σωστά; Είναι καλύτερα να αναφέρεται σαν follow το link από το να μην αναφέρεται καθόλου;

Dionisis
  •  28-06-2012, 12:42 70757 σε απάντηση της 70756

zeon:

θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ακόμα ότι ανάλογα με το αν τα link σου είναι follow, nofollow κ.λ.π.

"εάν δεν διευκρινίζω για το αν είναι follow ή όχι τα links, το default φαντάζομαι είναι follow, σωστά;"-> Ναι είναι σαν να έχεις follow (τουλάχιστον ως προς το αν θα κάνει index την target web page)

" Είναι καλύτερα να αναφέρεται σαν follow το link από το να μην αναφέρεται καθόλου;" -> Εκεί οι απόψεις δεν είναι ξεκάθαρες. Τι είναι καλύτερο κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Εικάζω ότι καλύτερα είναι να χρησιμοποιείς το follow εκεί που θες.
  •  29-06-2012, 21:37 70763 σε απάντηση της 70756

neoklis:

tasos:

Αυτό σημαίνει ότι αν θελήσω να προσθέσω στο dropdown menu άλλη μία επιλογή, θα πρέπει να δώσω manual στην σελίδα μου το αντίστοιχο link, σωστά..;

Όχι απαραίτητα, θα μπορούσες να κάνεις bind έναν Repeater με το ίδιο datasource με αυτό του dropdownlist και να έχεις αυτό το menu δυναμικά.

neoklis:

tasos:

Όταν λες εναλλακτικά σημαίνει, ότι μπορώ να έχω δυναμικό sitemap, το οποίο θα κάνει την ίδια δουλειά χωρίς απαραίτητα να έχω html links στην σελίδα μου; αν είναι έτσι, είναι ωραία ιδέα. Ψάχνοντας να βρω το πώς δημιουργούνται δυναμικά sitemap, βρήκα το παρακάτω link το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ σαν ιδέα, θα με καλύψει μια τέτοια υλοποίηση;

http://www.how-to-asp.net/generate-submit-sitemap/

Αν φτιάξεις ένα δυναμικό sitemap θα δώσεις τη δυνατότητα στα search bots να μάθουν όλες τις σελίδες του site σου. Όμως έτσι δεν δείχνεις στα search bots πόσο σημαντική είναι η κάθε σελίδα του site σου.
    Για παράδειγμα, οι σελίδες που έχουν links στην αρχική σελίδα γενικά θεωρούνται πιο σημαντικές σε ένα site από ότι μία σελίδα για την οποία έχεις μόνο ένα link σε μία εσωτερική σελίδα. Αν έχεις html links, δίνεις στα bots και την πληροφορία της δομής του site σου όπου από εκεί ξεχωρίζουν οι σημαντικές σελίδες.

Τέλος, περί follow και nofollow γενικά είναι όπως τα λέει ο zeon. Μπορείς να διαβάσεις εδώ για το πως χειρίζεται το rel="nofollow" η κάθε μηχανή αναζήτησης.

Τάσος Καραγιάννης

Baby debugging steps...
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems