Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Απ: XML - XQuery

  •  15-03-2007, 14:20

    Απ: XML - XQuery

    Θα τα πω λίγο βιαστικα και αφαιρετικά, λόγω έλλειψης χρόνου, να με συγχωρήσεις για αυτό, θα επανέλθω αν χρειαστεί αργότερα:

    Για να μπορέσει κάποιος να αξιοποιήσει δεδομένα που βρίσκονται σε μορφή xml μετατρέποντάς τα σε human-readable (x)html μορφή, θα πρέπει να τα περάσει από ένα μηχανισμό transformation. Ο μηχανισμός αυτός γενικά δεν είναι διαθέσιμος έτσι απλά σε html σελίδες και απαιτεί, στην πιό απλή μορφή του, scripting.

    Στη συνέχεια χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το xml σου παρέα με ένα αρχείο xslt, δηλαδή ένα αρχείο XSL Transformation το οποίο θα μετατρέψει το xml σου σε html.

    Ητοι, θα πρέπει να μπορείς στο host σου να τρέξεις σελίδες ASP 3.0 τουλάχιστον, μέσω των οποίων μπορείς να εκτελέσεις αυτή τη διεργασία.

    Αυτό ισχύει βέβαια αν θέλεις να κάνεις το λεγόμενο server-side transformation, δηλαδή ο,τι γίνει να γίνει εντός του server και ο client (ο explorer σου ή ο firefox σου ή οτιδήποτε άλλος browser έχεις ) να λάβει πίσω αγνή HTML.

    Αν όμως θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις το λεγόμενο client-side transformation. Αυτό έχει την απαίτηση να βρίσκεται κάποιος xml parser εγκατεστημένος στο μηχάνημα που θα "δει" τη σελίδα (στο μηχάνημα του τελικού χρήστη δηλαδή). Οσον αφορά σε windows μηχανάκια, αυτός υπάρχει εγκατεστημένος ούτως η άλλως.

    Το "κόλπο" εκεί είναι να καλέσεις απευθείας το xml αρχείο στο url, το οποίο μέσα του θα έχει την πληροφορία για το xslt που θα χρησιμοποιήσει. Ετσι, το transformation θα γίνει on-the-fly χωρίς να αντιληφθεί κάτι ο χρήστης.

    Οπως σου είπα, τα γράφω πολύ βιαστικά. Θα πρότεινα να διερευνήσεις λίγο το θέμα του xslt και των xpath queries πριν πας παρακάτω. Το xquery δεν νομίζω οτι μπορεί να σχετιστεί με το θέμα με το οποίο βρίσκεσαι αντιμέτωπος.

     

     

     

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
    Δημοσίευση στην κατηγορία: , , , , ,
Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της Θεματική Ενότητας
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems