Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!

 •  28-09-2011, 11:27

  ALPHA Script - A unified programming meta-language and a framework for the cloud!


  Γειά σας!

  Η εταιρία μου, localhost Ltd., μαζί με ένα σύνολο από πολύ καλές ομάδες από communities αναπτύσσουμε ένα νέο έργο το οποίο θεωρώ πώς θα φέρει επανάσταση στο Internet και στπ cloud. Η αποψή μου είναι πως θα μετασχηματίσει τον τρόπο που βλέπουμε, που εργαζόμαστε και που συνεργαζόμαστε και αναπτύσσουμε εφαρμογές στο cloud σήμερα.

  Το ALPHA Script όπως το ονομάζουμε, είναι ένα ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα το οποίο βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα consortium και να το προτυποποιήσουμε με στόχο να βάλουμε σε τάξη την χαοτική δομή του cloud προς οφελός μας.

  Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή της ιδέας και ένας επιφανειακός τρόπος τεχνικής επεξήγησης. Μετά θα ήθελα να συζητήσουμε το concept και να δούμε διεξοδικά ιδέες, αντιλήψεις και γνώμες ή ακόμα και προτάσεις.


  Λοιπόν...

  Το ALPHA Script είναι μιας unified programming meta-language.
  Το ALPHA Script είναι είτε interpreted είτε compiled ή και τα δύο! 
  Είναι σημαντικό να τονίσω πως το ALPHA Script δεν είναι μια αυτόνομη γλώσσα προγραμαμτισμού και δεν υπάρχει ετκελέσιμος κώδικας για την ίδια.

  Το ALPHA Script είναι απλά ένα front-end και ένα framework που λειτουργεί ώς ένα  abstract layer μιας γενικευμένης μετά-γλώσσας προγραμαμτισμού που μετατρέπετε σε διάφορες πραγματικές γλώσσες προγραμματισμού είτε βάση αναγκών - άρα δυναμικά - είτε μέσα από επιλογή του εκάστοτε προγραμματιστή!
  Το ALPHA Script έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό μέσα από ειδικά directives που ελέγχουν τί κώδικας θα παραχθεί στην έξοδο και ποια θα είναι η τελική υποκείμενη γλώσσα προγραμματισμού. 
  Όπως ίσως θα παρατηρήσατε συνεχώς αποκαλώ το the ALPHA Script, meta-language. Αυτό το κάνω γιατί το ALPHA Script δεν είναι στην πραγματικότητα μια γλώσσα προγραμματισμού από μόνη της και δεν εκτελεί ποτέ δικό της κώδικα!

  Η ερώτηση βέβαια που μπορεί να τεθεί είναι γιατί κάποιος να θέλει ένα γενικευμένο προγραμαμτιστικό περιβάλλον όταν ελεύθερα μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες γλώσσες? Μα η απάντηση είναι απλή και προφανής!
  Εφόσον μιλάμε για την εποχή του cloud χρειαζόμαστε απλότητα, ευκολία, μεταφερσιμότητα, συντηρισιμότητα και ενδοεποικινωνία ανάμεσα στις εφαρμογές!

  Να το θέσω σαν ένα ανάλογο παράδειγμα με την κοινωνία μας για να δείτε πόσο χαοτικά είναι τώρα τα πράγματα και πώς πρέπει να οργανωθούν για να φανεί και η χρησιμότητα του εγχειρήματος.
  Μπορείτε άραγε να φανταστείτε τον κόσμο μας να μην έχει μια κοινά αποδεκτή και παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας όπως έχουμε τα Αγγλικά ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε και να συναλάσουμε αγαθά? Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή μιας και ο κάθε ένας από εμάς θα έπρεπε να γνωρίζει τη γλώσσα κάθε άλλου και τα προβλήματα είναι προφανή!

  Άρα λοιπόν γιατί ενώ είμαστε τόσο προχωρημένοι τεχνολογικά έχουμε αφήσει αυτό το χάος στη βασική δομή του Internet και του cloud computing? Γιατί κάνουμε λάθος και δυσκολεύουμε την επικοινωνία μεταξύ των επιτευγμάτων μας?
  Μήπως ήρθε η ώρα να εξελιχθούμε? Να κάνουμε το μεγάλο βήμα της ενοποίησης!

  Αυτή είναι η βασική ιδέα μας πίσω από το ALPHA Script. Ένας τρόπος να αναπτύσσουμε πλέον τα πάντα σε μία unified meta-language η οποία μετατρέπει κώδικες σε αντίστοιχες γλώσσες που καλύπτουν τις ανάγκες είτε αυτές είναι σε επίπεδο web, PC ή embedded.

  Δείτε και το διάγραμμα για μια γενική εικόνα: http://alpha-cms.localhost-ltd.com/ALPHA%20Script%20Dia.png

  Όπως είπαμε λοιπόν και στην αρχή το ALPHA Script δεν είναι μια γενικευμένη μετά-γλώσσα μόνον αλλά και ένα πλαίσιο με ιεραρχικά συνδεδεμένες οντότητες που συνεργάζονται για να παραχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

  Εξηγώ λίγο πιο τεχνικά μερικά πράγματα για να κλείσω την περιγραφή για την ιδέα μας. Στο επάνω μέρτος του διαγράμματος υπάρχει το ALPHA Script. Το ALPHA Script στην ουσία είναι μόνο λέξεις - keywords και structures - που γράφονται από τον προγραμμαιστή.
  Ο πυρήνας είναι ο “Converter”. Ο “Converter” ή αλλιώς “XML Generator” είναι ένα xml generation engine που μετατρέπει το ALPHA Script σε XML σε μια abstract και γενικευμένη δομή που με τη σειρά της μπορεί να διαβαστεί από κατάληλλους “Sub-Converters”. Ο  “XML Generator” θα έχει ένα προτυποποιημένο μοντέλο και είναι στην ουσία το σημείο που χρίζει μεγάλης προσοχής κατά την υλοποίηση για να είναι απελευθερομένος από κάθε περιορισμό σύνταξης ή αρχιτεκτονικής.
  Ο “Sub-Converter” μετατρέπει το XML σε κώδικα για την εκάστοτε γλώσσα προγραμματισμού και vice versa. Το σημαντικό είναι ότι ο “Sub-Converter” δεν είναι ανάγκη να γραφτεί σε κάποια συγκεκριμένη γλώσσα αρκεί να παράγει πηγαίο κώδικα που να εκτελείται σωστά από τον τελικό compiler ή interpreter της γλώσσας. Αυτό μάλιστα δίνει και απίστευτη ελευθερία στην παραγωγή πολλών μετρατοπέων με πολλές υλοποιήσεις και διαφορετικές δυνατότητες.

  Οι εφαρμογές στην εποχή των “Thin Clients”, όπου τα O/S και τα λογισμικά πλέον δεν εγκαθίστανται στις συσκευές, το ALPHA Script θα είναι το “κλειδί” για την επιτυχία.

  Έχουμε ήδη ξεκινήσει το consortium και θέλουμε και τι δική σας άποψη και γνώση για να προχωρήσουμε ομαδικά.

  Παρακαλώ επισκευθείτε το http://alpha-script.localhost-ltd.com/

  Η αποψή σας σε αυτό το project έχει βαρύτητα και δύναμη!  Με εκτίμηση,
  Γιώργος Δελαπόρτας
  -----------------------
  CEO & Founder of localhost Ltd.
  Informatics & Computer Engineer
  MSc in Data Communications & Networking
  PhD in Digital Forensics


  Το "ανέφικτο" είναι μια λέξη που ΔΕΝ υπάρχει στο λεξιλογιό μου!
  Δημοσίευση στην κατηγορία: , , , , ,
Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της Θεματική Ενότητας
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems