Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Έλληνας και διασημότητα στο Software!

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Παναγιώτης Καναβός. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Andreas Tsouchlaris στις 14-02-2005, 10:48. Υπάρχουν 2 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  09-02-2005, 17:03 1156

Yes [Y] Έλληνας και διασημότητα στο Software!

Είναι μανίκι να γράφεις σε περιοδικό. Είναι δύσκολο να γράφεις βιβλίο. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να πάρει το βιβλίο το Software Development Productivity Award. Αυτά αν είσαι αμερικάνος. Αν είσαι έλληνας, κάτοικος Ελλάδος είναι αδύνατο.
    Right?

Wrong!

Εδώ και καιρό θέλω να γράψω για το Διομήδη Σπινέλη, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διοίκησης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ξέρω από που να αρχίσω. Οπότε επιτρέψτε μου να τα πω χύμα:
    -    Το 2003 έγραψε το Code Reading, το πρώτο βιβλίο που ασχολείται με το κυριότερο κομμάτι του προγραμματισμού, την ανάγνωση παλιού κώδικα. Δεν είχε προλάβει να βγει καλά-καλά το βιβλίο και το παρουσιάσανε με πολύ θετικές κριτικές μαζί σχεδόν το C++ Users Journal, το Software Development Magazine, το Dr Dobbs ... βασικά όλα τα περιοδικά που έπαιρνα εκείνη την εποχή. 
      Το βιβλίο περιγράφει τεχνικές και εργαλεία τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς όταν πρέπει να διαβάσει και να καταλάβει τόνους κώδικα γραμμένους είτε από τον ίδιο ή, ως συνήθως, από κάποιον προγραμματιστή που έχει φύγει πλέον από την εταιρεία. Το μόνο που δεν λέει είναι τί να κάνεις όταν κληρονομείς μερικές χιλιάδες γραμμές κώδικα γραμμένου με copy-paste! Wink 
    - Ένα χρόνο μετά, το βιβλίο κερδίζει το Software Development Productivity Award του Software Development Magazine. Άλλοι συγγραφείς που έχουν πάρει αυτό το Award στο παρελθόν: Ivar Jacobson, Scott Meyers, Martin Fowler, Robert Martin κλπ, κλπ. Yes
    - Ακολουθούν αρκετά άρθρα στο IEEE Software, και από φέτος ο Διομήδης Σπινέλλης έχει μια νέα μόνιμη στήλη, το Tools of the Trade! Για να διαβάσετε τη στήλη πρέπει να είστε μέλη του IEEE Computer Society (που είστε φυσικά, ε?). Ευτυχώς, το πρώτο άρθρο υπάρχει στο http://www.spinellis.gr/pubs/jrnl/2005-IEEESW-TotT/html/v22n1.pdf και είναι και ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΟ!

Ειδικά η λίστα με τα 10 Software Tool Sins, αγγίζει συγκινησιακά φορτισμένες περιοχές. Όσοι αναρωτιούνται που είναι το documentation του nHibernate θα βρούνε ενδιαφέρον το 10. Maintaining the source code's API separately from the source code.

Παιδιά δεν ξέρω, αλλά κάτι τέτοια συγκινούν ακόμα και ένα κυνικό απαισιόδοξο σαν και μένα!

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  10-02-2005, 02:22 1157 σε απάντηση της 1156

Re: Έλληνας και διασημότητα στο Software!

Παναγιώτη, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.  Δε θεωρώ τον εαυτό μου διασημότητα, και τα διάφορα ευχάριστα που ακολούθησαν την έκδοση του Code Reading: The Open Source Perspective ήταν για μένα μια μεγάλη έκπληξη με έκαναν να καταλάβω πως άξιζε τον κόπο η (μεγάλη είναι η αλήθεια) προσπάθεια για τη συγγραφή του.  Ακόμα σημαντικότερα, μου δίνουν κουράγιο για τη συνέχεια που ετοιμάζω τώρα? αυτή μου φαίνεται ακόμα πιο επίπονη. Ελπίζω μόνο το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντίστοιχα καλό.

Τη στήλη στο IEEE Software θα συνεχίζω να τη δημοσιεύω στην ιστοσελίδα μου, χαίρομαι που υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι σαν εσένα που αποκαλούν τον εαυτό τους με καμάρι "Software Engineer" και που ενημερώνονται τόσο από τα τεχνικά περιοδικά (όπως το Dr. Dobbs journal) όσο και από τα επιστημονικά (όπως το IEEE Software).

Τέλος, θέλω να σταθώ στην επισήμανση που έκανες για το πόσο δύσκολο είναι να καταφέρεις κάτι αν είσαι κάτοικος Ελλάδας.  Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες στο εξωτερικό καταφέρουν συχνά πολύ περισσότερα πράγματα από αυτούς που μένουν στη χώρα μας.  Έχουμε πολλούς άριστους επιστήμονες πληροφορικής σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.  Πιστεύω όμως πως το μέτρο της επιτυχίας μας πρέπει να είναι το τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από τη δική μας χώρα, διότι εδώ ζούμε και εδώ θα θέλαμε να ζήσουν και τα παιδιά μας.  Η Ελλάδα είναι μια καταπληκτική χώρα, και η λίγη παραπάνω προσπάθεια που χρειάζεται για να καταφέρεις κάτι στο διεθνή χώρο δουλεύοντας εδώ, πραγματικά αξίζει τον κόπο.

•  14-02-2005, 10:48 1182 σε απάντηση της 1157

Re: Έλληνας και διασημότητα στο Software!

Κάποιος που γράφει κώδικα για το ΤΙ-99/4Α πριν από 20+ χρόνια είναι ικανός για οτιδήποτε... Wink Μόνο που δεν άρχισα να κλαίω όταν θυμήθηκα την εποχή εκείνη.

Συγχαρητήρια Διομήδη, και συνέχισε να γράφεις!

Andreas Tsouchlaris
    My Blog / dotNetZone.gr / autoexec.gr
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems