Παναγιώτη, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Δε θεωρώ τον εαυτό μου διασημότητα, και τα διάφορα ευχάριστα που ακολούθησαν την έκδοση του
Code Reading: The Open Source Perspective ήταν για μένα μια μεγάλη έκπληξη
— με έκαναν να καταλάβω πως άξιζε τον κόπο η (μεγάλη είναι η αλήθεια) προσπάθεια για τη συγγραφή του. Ακόμα σημαντικότερα, μου δίνουν κουράγιο για τη συνέχεια που ετοιμάζω τώρα
? αυτή μου φαίνεται ακόμα πιο επίπονη. Ελπίζω μόνο το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντίστοιχα καλό.
Τη στήλη στο IEEE Software θα συνεχίζω να τη δημοσιεύω στην ιστοσελίδα μου, χαίρομαι που υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι σαν εσένα που αποκαλούν τον εαυτό τους με καμάρι "Software Engineer" και που ενημερώνονται τόσο από τα τεχνικά περιοδικά (όπως το Dr. Dobbs journal) όσο και από τα επιστημονικά (όπως το IEEE Software).
Τέλος, θέλω να σταθώ στην επισήμανση που έκανες για το πόσο δύσκολο είναι να καταφέρεις κάτι αν είσαι κάτοικος Ελλάδας. Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες στο εξωτερικό καταφέρουν συχνά πολύ περισσότερα πράγματα από αυτούς που μένουν στη χώρα μας. Έχουμε πολλούς άριστους επιστήμονες πληροφορικής σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω όμως πως το μέτρο της επιτυχίας μας πρέπει να είναι το τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από τη δική μας χώρα, διότι εδώ ζούμε και εδώ θα θέλαμε να ζήσουν και τα παιδιά μας. Η Ελλάδα είναι μια καταπληκτική χώρα, και η λίγη παραπάνω προσπάθεια που χρειάζεται για να καταφέρεις κάτι στο διεθνή χώρο δουλεύοντας εδώ, πραγματικά αξίζει τον κόπο.