Έχω δει κι εγώ πάρα πολλές αγγελίες που το ζητάνε και δεν ήξερα καν τι είναι. Τώρα μόλις το διάβασα εδώ για να είμαι ειλικρινής!
Το θέμα της εξειδίκευσης είναι όντως δύσκολο να το αντιμετωπίσεις και να ζυγίσεις τα θετικά και αρνητικά του. Χοντρά χοντρά θα έλεγα ότι το να εξειδικευτείς τόσο είναι ρίσκο που αυξάνεται γεωμετρικά όσο περισσότερο μένεις εκεί και χάνεις την επαφή με άλλα προϊόντα. Δείχνει καλό όταν η εταιρεία έχει προοπτικές και ξέρεις από άλλους ότι ανταμείβει. Πως θα το ξέρεις όμως εκ των προτέρων; Μια αλλαγή στη διεύθυνση της εταιρείας και μετά από 4-5 χρόνια που πέρναγες καλά αλλάζει η πολιτική της στην ανταμοιβή, αποφασίζει ότι της είσαι ακριβός και θα φέρει ένα νέο να του το μάθει (έχουν και μια αντίληψη ότι "έλα μωρέ σιγά τη δουλειά που κάνει")... Οι εποχές που οι εργαζόμενοι έδεναν τη μοίρα τους ισόβια με μια εταιρεία έχουν περάσει!
Ασε που δεν είναι πάντα στο χέρι σου. Το προϊόν που θα μάθεις μπορεί να εξαφανιστεί από την αγορά και να μην σε ζητάει κανένας. Για να καταλάβεις τι εννοώ, ένα παράδειγμα βγαλμένο από τη ζωή

...
Πριν το στρατό δούλευα σε ένα γνωστό τότε εργαλείο multimedia που ήταν περιζήτητο (μόδα). Δεν
ήθελα αλλά κατέληξα να το ξέρω τέλεια αλλά και να ξέρω μόνο αυτό και
την script γλώσσα του. Όταν γύρισα από τους 18 μήνες στρατού ανακάλυψα ότι είχε
σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά και έκανα ένα 6μηνο να βρω δουλειά σε κάτι άλλο αφού
η εμπειρία μου θεωρούνταν και πάλι μηδενική...
Η χρυσή τομή μάλλον είναι να φροντίζεις παράλληλα με την εξειδίκευση, να έχεις επαφή και με κάτι πιο "εμπορικό" και διαχρονικό. Αν δεν μπορείς ή δεν σε αφήνουν γιατί "εκεί έχουν ανάγκη" κάν' την με ελαφρά πηδηματάκια.
Εις τον στρατό Καραμάνο δεν γίνονται διακρίσεις! Και επιστήμων να είσαι, σκατά θα καθαρίσεις!