Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Πρωτη Εργασιακη Εμπειρια κ Υπολογισμος Καθαρων Αποδοχων

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò carol. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος montecristo στις 09-06-2007, 21:42. Υπάρχουν 4 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  08-06-2007, 18:53 32781

    Πρωτη Εργασιακη Εμπειρια κ Υπολογισμος Καθαρων Αποδοχων

    Καλησπέρα σε όλους,
    αυτη είναι η πρώτη φορά που γράφω κ ουσιαστικά  συνοδεύετε με την είσοδο μου στην αγορά εργασίας.

    Ξεκινώντας θα ήθελα να πω οτι έχω τελειώσει Computer Sciences κ έχω επίσης μεταπτυχιακό.
    Πριν δύο μήνες περίπου ξεκίνησα να στέλνω βιογραφικά σε διάφορες εταιρείες του κλάδου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσω την διαδικασία των interviews. Παίρνοντας μια πρώτη γεύση τους δύο αυτούς μήνες, ηρθε η χθεσινη μέρα (σχετικά γρήγορα) που βρήκα δουλειά, σε εταιρεία μικρή  ως developer σε J2EE (κάτι το οποίο θέλω να κάνω).

    Όλα καλά μέχρι εδώ, το προβλημά μου είναι οτι ακόμα δεν έχω καταλάβει πόσες θα είναι οι αποδοχές  μου!!! ΝΑΙ είμαι έτοιμος να υπογράψω την σύμβαση εργασίας κ δεν ξέρω τον μισθό μου. Ξέρω οτι είναι η πρώτη μου δουλειά κ δεν μπορώ να έχω τρελλές απαιτήσεις (προσγειωμένος είμαι) αλλά αυτό δεν είναι βασικό, το να ξέρει κάποιος πόσα θα πάρει?

    Το κακό ξεκινάει από τους εργοδότες που δεν σου λένε Κυριε τόσα προσφέρω ΚΑΘΑΡΑ... αλλά σου λένε τα μεικτά!
    Για να έρθω στην περιπτωσή μου, μου δίνουν 1000 ευρώ μεικτά (καθαρά προσδωκούσα). Όταν ρώτησα τις καθαρές αποδοχές, μου είπε οτι είναι περίπου στα 840 ευρώ, 16% δηλαδη η κράτηση απο το ΙΚΑ, στην περιπτώση όμως που δεν έχω άλλα εισοδήματα!! Γιατί τότε αλλάζει η κλίμακα προφανώς και το 16% γίνετε 25%.
    Έλα όμως που έχω εισόδημα 6500 ευρώ ετησίως κ μαζί με τις αποδοχές πάμε στα 18500 ευρώ ετησίως (μεικτά), σε αυτή την περίπτωση τι γίνετε??? Αλλάζω κλίμακα κ φορολογούμε με 25% ???
    Εδώ χρειάζομαι την βοηθειά σας, τα αντιμετωπίζετε συχνά τέτοιου ίδους προβλήματα στον εργασιακό σας χώρο ή εγώ τα βρήκα τυχαία?
    Δεν θα ηταν σωστό να σου πουν π.χ σου δίνω 800 ευρώ (καθαρά) και από εκεί κ πέρα ας υπολογίσουν μόνοι τους τις επιπλέον εισφορές στα ταμεία. Τώρα μου δείχνουν με την στάση τους οτι εγώ επιβαρύνομαι με τις εισφορές στα ταμεία και ανάλογα με τυχόν επιπλέον εισοδήματα διαμορφώνετε ο μισθός μου!!!!
    Μπορεί να είμαι κ λάθος, δεν γνωρίζω, όπως σας είπα είναι η πρώτη μου εργασιακή εμπειρία και θα ήθελα να δω σχόλια σας.
  •  08-06-2007, 19:30 32782 σε απάντηση της 32781

    Απ: Πρωτη Εργασιακη Εμπειρια κ Υπολογισμος Καθαρων Αποδοχων

    Καλώς ήρθες και καλή δύναμη.

    Θα σου δώσω μια γρήγορη απάντηση (είμαι στο ¨πόδι¨ για camping).

    Η εταιρία σου παρακρατά από τον μικτό σου μισθό, ένα ποσό το οποίο ονομάζεται «Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών».  Αυτός ο φόρος αφορά μόνο το εισόδημα που παίρνεις από την εταιρία σου και παρακρατείται - αποδίδεται από την εταιρία σου, στο κράτος (για εσένα είναι έναντι του φόρου που θα πληρώσεις) .

    Το επιπλέον εισόδημα που έχεις θα συμψηφιστεί όταν θα κάνεις την τελική σου φορολογική σου δήλωση.

    π.χ. (Τα ποσά που αναφέρω είναι αυθαίρετα).

    Ετήσιος εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες = 1000 χ 14 = 14.000

    Φόρος που παρακρατήθηκε = 200

    Λοιπά εισοδήματα = 6.500

     

    Συνολικό φορολογητέο εισόδημα =20.500

    Φόρος που αναλογεί = 100

    Φόρος που παρακρατήθηκε = 200

    Επιστροφή φόρου = 100

     

    Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι τα δύο εισοδήματα συμψηφίζονται στην φορολογική δήλωση και όχι στον φόρο που σου παρακρατά η εταιρία σου.

     

    Όσο για το θέμα να μη σου έχουν πει ακόμα τον καθαρό σου μισθό αυτό είναι περίεργο.

    Σε καμία εταιρία δεν είσαι υποχρεωμένος να κοινοποιείς τα λοιπά εισοδήματα σου αφού αυτή η πληροφορία δεν τους χρειάζεται για να βγάλουν το καθαρό σου μισθό.

     

     

    Επαναλαμβάνω ότι τα ποσά / φόροι  είναι αυθαίρετα (για να μην με κυνηγήσουν οι λογιστές)

     

    Επίσης δες και την παρακάτω συζήτηση :

    http://www.dotnetzone.gr/cs/forums/thread/25051.aspx


    Φιλάρετος Σεβαστιάδης.

    Albert Camus: Life is the sum of your choices.

  •  09-06-2007, 19:50 32804 σε απάντηση της 32781

    Απ: Πρωτη Εργασιακη Εμπειρια κ Υπολογισμος Καθαρων Αποδοχων

    Εχει τεθεί αρκετές φορές το θέμα "καθαρά-μικτά" και πιστεύω ότι η απάντηση του filaretou και το link σε παλαιότερη συζήτηση ξεκαθαρίζουν κάπως τα πράγματα.

    Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω εγώ είναι ότι πάντα πρέπει κατά την πρόσληψη να συμφωνούμε τα μικτά. Κυρίως για το λόγο ότι αυτό είναι το ποσό θα αναγράφεται στη σύμβση εργασίας που θα συνυπογράψουμε με τον εργοδότη μας. Ολες οι συμβάσεις εργασίας αναφέρουν τις μικτές μηνιαίες αποδοχές και όχι τις καθαρές και αυτό γίνεται για νομικούς λόγους και δεν μπορεί ν' αλλάξει. Ολα τα επιδόματα (Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας), οι αυξήσεις, οι αποζημιώσεις απόλυσης κτλ υπολογίζονται με βάση τις μικτές αποδοχές. Απο εκεί και πέρα έρχονται τα ασφαλιστικά ταμεία και η εφορία να εισπράξουν το νόμιμο "νταβατζιλίκι" τους.

    Επομένως

    1. Συμφωνούμε με τον εγοδότη ποιές θα είναι οι μηνιαίες μικτές αποδοχές

    2. Φροντίζουμε να μάθουμε ποιες είναι οι μηνιαίες εισφορές του ασφαλιστικού ταμείου στο οποίο υπαγόμαστε (οι περισσότεροι ΙΚΑ, άλλοι ΤΣΜΕΔΕ κτλ). Αφαιρούμε το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών από το μικτό μισθό.

    3. Το ποσό που απομένει είναι αυτό που θα φορολογηθεί σε ετήσια βάση. Τα λογιστήρια των εταιριών θεωρούν ότι δεν έχουμε άλλα εισοδήματα εκτός από το  μισθό μας και με βάση τις φορολογικές κλίμακες που ισχύουν κάθε φορά (συνήθως αλλάζουν από έτος σε έτος και καθορίζονται από την κυβέρνηση) υπολογίζουν τι συνολικό ετήσιο φόρο θα πρέπει να πληρώσουμε  κάνοντας την παραδοχή ότι θα συνεχίσουμε να εγαζόμαστε στην εταιρία μέχρι το τέλος του έτους και με τον ίδιο μισθό. Αυτό τον ετήσιο φόρο τον παρακρατούν από κάθε μισθό φροντίζοντας να τον ισομοιράζουν και στους 14 μισθούς. Οτι απομείνει είναι αυτό που μπαίνει στην τσέπη μας, τα λεγόμενα "καθαρά".

    Τώρα αν έχουμε και άλλα εισοδήματα (π.χ κάνουμε και ελεύθερο επάγγελμα, νοικιάζουμε σπίτια κτλ) με βάση αυτά που θα δηλώσουμε υπολογίζεται τελικά το συνολικό εισόδημα που είχαμε για το προηγούμενο έτος και βγαίνει η εκκαθάριση που είτε μας επιστρέφει ή μας ζητάει να πληρώσουμε κάποιο επιπλέον ποσό. Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει καθαρά με την εφορία και δεν επηρεάζει με κάνένα τρόπο τον "καθαρό" μισθό που μας βάζει κάθε μήνα στην τράπεζα ο εργοδότης. Αρα ο εργαζόμενος επιβαρύνεται με τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων αλλά σε καμμία περίπτωση ο καθαρός μισθός δεν επηρεάζεται από τυχόν άλλα εισοδήματα που έχει καθώς ο εργοδότης δεν μπορεί να τα γνωρίζει για να αυξομειώνει την παρακράτηση ΦΜΥ (φόρος μισθωτών υπηρεσιών).

    Τα τυχόν επιπλέον εισοδήματα του εργαζομένου εκείνο που επηρεάζουν είναι το πόσα θα πληρώσει ή θα πάρει πίσω όταν του έρθει το εκκαθαριστικό της εφορίας.

    Τέλος να προσθέσω ότι είναι γνωστό και παλιό το κόλπο ορισμένων "αλμπάνηδων" εργοδοτών  που κοιτάζουν πως να κορροϊδέψουν κυρίως τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας λέγοντας γρήγορα-γρήγορα "ναι ναι συμφωνούμε ο μισθός σου θα είναι 1000 ευρώ" και μετά όταν πάρεις τον πρώτο σου μισθό και δεις ότι είναι λιγότερα σου απαντάνε με ένα αθώο ύφος "μα είχαμε πει μικτά!!!". Γι' αυτό συμφωνούμε πάντα τα μικτά και μαθαίνουμε πως να υπολογίζουμε περίπου τα καθαρά ή απλά κάνουμε ευγενικά μια ερώτηση "πόσα θα είναι τα καθαρα".

     

  •  09-06-2007, 20:08 32805 σε απάντηση της 32804

    Απ: Πρωτη Εργασιακη Εμπειρια κ Υπολογισμος Καθαρων Αποδοχων

    Θα διαφωνήσω με τον montecristo στο ότι πρέπει να κάνουμε συμφωνία στα μικτά. Ο εργοδότης μεν ξέρει σε πόσα μικτά αντιστοιχούν τα καθαρά που θα ζητήσουμε, εμείς όμως σπάνια θα μπορέσουμε να υπολογίσουμε πόσο είναι π.χ. το 34.5 των 2100 ευρώ. Άσε που σχεδόν πάντα, για λόγους "στρογγυλοποίησης" τα καθαρά θα είναι λιγότερα από αυτά που θα σου πούνε στη συνέντευξη. Οι σοβαρές εταιρείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουν στα καθαρά. Αυτός που στη συνέντευξη σου λέει "εντάξει πες μου πόσα θέλεις μικτά γιατί δεν μπορώ να υπολογίσω τα καθαρά" σίγουρα έχει στο γραφείο του ένα excelόφυλλο που υπολογίζει μικτά-καθαρά αλλά και τις επιπλέον εισφορές που δίνει ο εργοδότης στα ταμεία.

    Αυτό είναι και μία ωραία τακτική να δεις πόσο σοβαρός είναι αυτός με τον οποίο συνομιλείς. Όπως αυτός δεν μπορεί να υπολογίσει τα μικτά που αντιστοιχούν στα καθαρά που του λες, δεν μπορεί να περιμένει από εσένα να κάνεις το αντίστροφο. Όταν λοιπόν επιμένει να γίνει μία συμφωνία στα μικτά, κάτι περίεργο συμβαίνει. Εξάλλου, ένα τηλεφώνημα στο λογιστήριο να τους ρωτήσει δεν παίρνει πάνω από 15". Αν ο άλλος επιμένει να συμφωνήσετε επιτόπου, μάλλον κάτι συμβαίνει. Μπορεί να θέλει να σε αναγκάσει να πάρεις λιγότερα, ή μπορεί να καίγεται για κόσμο και να μην θέλει να σε αφήσει να σκεφτείς την προσφορά.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  09-06-2007, 21:42 32808 σε απάντηση της 32805

    Απ: Πρωτη Εργασιακη Εμπειρια κ Υπολογισμος Καθαρων Αποδοχων

    Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι συμφωνήσαμε καθαρά 1000 ευρώ.

    Η σύμβαση εργασίας που θα υπογράψουμε (και που αποτελεί φυσικά τη μόνη γραπτή και έννομη συμφωνία που κάνουμε με τον εργοδότη) δεν θα γράφει το 1000 αλλά το μικτό που θα είναι κάτι μεταξύ 1300-1400 αν δεν κάνω λάθος. Οπως εξήγησα δεν υπάρχει σύμβαση εργασίας που να αναγράφει το καθαρό ποσό.

    Μια ωραία πρωία λοιπόν το ασφαλιστικό μας ταμείο αναπροσαρμόζει τις εισφορές (π.χ σε μένα που έχω ΤΣΜΕΔΕ αυτό συμβαίνει κάθε εξάμηνο) ή η κυβέρνηση αλλάζει τις φορολογικές κλίμακες (συνήθως αυτό γίνεται κάθε χρόνο) οπότε τα καθαρά αυτομάτως  αλλάζουν. Καλά αν αυξάνονται , αν όμως μειώνονται όπως και συνήθως γίνεται τότε τι θα κάνουμε;;;; Θα πάμε στο διευθυντή μας να του πούμε "επειδή το ασφαλιστικό ταμείο ή η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τις κρατήσεις εσύ τώρα δώσε μου αύξηση για να "ρεφάρω" εγώ τη χασούρα"; Η απάντηση που θα πάρουμε θα είναι φυσικά "η εταιρεία δίνει αυξήσεις σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και σε όλο το προσωπικό κι όχι όποτε το κράτος αλλάζει την εισοδηματική του πολιτική και επηρεάζονται συγκεκριμένοι εργαζόμενοι". Ακόμα και στην περίπτωση που δεχθεί ο εργοδότης να δώσει κάποια αύξηση για να αντισταθμίσει την απώλεια στον καθαρό μισθό θα το λογαριάζει σαν "κρατούμενο" ότι δηλαδή "σε αυτόν τον εργαζόμενο έχω δώσει αύξηση αφού πληρώνω περισσότερα γι αυτόν ασχέτως αν μπαίνουν στην τσέπη του τα ίδια". Και αυτό πλέον ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου καθώς όταν οι εργοδότες σου δίνουν 5% αύξηση περιμένουν τουλάχιστον 20% περισσότερη δουλειά από σένα (στην καλύτερη περίπτωση γιατί υπάρχουν και χειρότερα...). Οπότε σε κάθε περίπτωση η αρχική συμφωνία "θα παίρνω τόσα για να κάνω αυτά" έχει πάει πλέον περίπατο.

    Γι αυτό το λόγο επιμένω ότι η μόνη "καθαρή και ξάστερη" συμφωνία με τον εργοδότη είναι στα μικτά αφού μόνο αυτά αναγράφονται στη σύμβαση εργασίας.

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems