Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Αξίζουν 4 και χρόνια σπουδών σε ένα τμήμα πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ;

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò epp1123. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος epp1123 στις 14-08-2008, 00:13. Υπάρχουν 6 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  06-08-2008, 00:49 43956

    Αξίζουν 4 και χρόνια σπουδών σε ένα τμήμα πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ;

    Καταρχάς καλησπέρα. Χαιρετίσματα από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ηράκλειο. Ναι μεν ζέστη, αλλά περνάμε και καλά, δεν μπορώ να πω.

    Λοιπόν αυτό το post, ήθελα να το ανοίξω εδώ και καιρό, μιας και οι ανησυχίες μου με τρώνε. Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως ότι πω, θα το πως γιατί με απασχολεί, όχι για να θάψω κάποιον καθηγητή, ή οποιονδήποτε άλλο... Καλύτερα να εξηγούμαστε παρά να παραξηγούμαστε, μιας και στην Ελλάδα έχουμε την τάση να κρατάμε μία φράση κάποιου και να την κάνουμε λάστιχο.

    Έχουμε και λέμε τα εξής:

    Τα τελευταία 6 χρόνια είμαι φοιτητής του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του ΤΕΙ Κρήτης. Ένα τμήμα που από την αρχή έδειξε πως είχε την τάση να διδάξει, να δείξει πολλά πράγματα στους σπουδαστές, αλλά δυστυχώς έκανε πολλά λάθη. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες του στυλ δεν έχουμε βιβλία και τα σχετικά, δεν το θεωρώ σωστό για το forum. Εγώ θα μείνω σε ένα πράγμα και θα το αναλύσω.

    Στο πρόγραμμα σπουδών που είμαι εγώ, γιατί τώρα άλλαξε και έγινε καλύτερο αλλά εμένα δε με πιάνει, είχαμε τα εξής προγραμματιστικά μαθήματα:

    1. Προγραμματισμός με C
    2. Δομές Δεδομένων και αλγόριθμοι με C (εδώ οι δείκτες δίνανε ρέστα, δεν άντεχα να τους βλέπω)
    3. Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμό με Java (κλάσεις, πολυμορφισμός, κληρονομικότητα, swing)
    4. Ανάπτυξη Εφαρμογών Πολυμέσων  (VB 6 αλλά παρωχημένο μάθημα εντελώς )
    5. Κατανεμημένες Διαδικτυακές Εφαρμογές Πολυμέσων (Visual Studio 2005 (δεν θυμάμαι έκδοση VB) αλλά και πάλι παρωχημένο)
    6. Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου  (HTML, Javascript, CSS. Για κάποια δυναμική γλώσσα ούτε για αστείο, ούτε αναφορά)

    Φτάνει η ώρα της πρακτικής μου. Τις δύο πρώτες εβδομάδες ήταν το εύκολο κομμάτι. Templates για ιστοσελίδες. Dreamweaver και photoshop και όλα ωραία. Ξαφνικά παρουσιάζεται το asp.net 2.0 και η VB και όλος αυτός ο νέος κόσμος, και εγώ να είμαι μπροστά σε ένα βουνό που πρέπει να σκαρφαλώσω. Βέβαια πρέπει να παραδεχτώ, ότι όλα αυτά τα μαθήματα βοήθησαν μέχρι κάποιον βαθμό, αλλά ερωτώ... Έπρεπε να φτάσω στην πρακτική για να μάθω πράγματα που θα χρησιμοποιήσω στη δουλειά μου;;; Πάντα όλοι μου λέγανε πως στην πρακτική θα μάθεις την δουλειά και αυτά που πρέπει να ξέρεις. Έξι χρόνια τι κάνω δηλαδή;;; Για ποιο λόγο, θα πρέπει να αναλώνομαι σε ακαδημαϊκά παραδείγματα, αλλά από εκεί και πέρα τίποτα; Καλή η ακαδημαϊκότητα και το θεωρητικό υπόβαθρο, δε λέω, αλλά πρέπει να διδαχθούμε και 5 - 10 πράγματα που θα χρησιμοποιήσουμε στη δουλειά μας; Αν είναι να σπουδάζω σε ένα τμήμα αλλά αυτά που μαθαίνω θα τα χρησιμοποιήσω ελάχιστα εώς καθόλου στη δουλειά μου (αυτό βλέπω ειλικρινά), τότε δεν πάνε λίγο τσάμπα τα λεφτά που δίνω τόσα χρόνια στα ενοίκια και όχι μόνο;;; Σπουδάζω τόσα χρόνια, για να φτάσω στους έξι μήνες της πρακτικής να δω αυτό που λέμε the real world;;;

    Πόσο δύσκολο είναι για ένα τμήμα πληροφορικής να σε ενημερώσει και να σε διδάξει τις τεχνολογίες , αλλά και τις τεχνικές, που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγορά εργασίας για την ανάπτυξη εφαρμογών, είτε desktop είτε web; Και άντε λες, είναι το πρώτο πτυχίο, εκεί αποκτάς τις βασικές - γενικές γνώσεις, και στο μεταπτυχιακό μαθαίνεις αυτά που πρέπει να ξέρεις;; Ναι αλλά αυτό έχει νόημα;;; Δηλαδή θέλω 4 προπτυχιακά χρόνια + 2 μεταπτυχιακά χρόνια για να είμαι έτοιμος, σε κάποιο βαθμό, να αντεπεξέλθω στην αγορά εργασίας.

    Δε λέω, παίζει ρόλο και το πόσο ασχολείσαι μόνος σου. Αλλά στο δικό μου το τμήμα αυτό το "πρέπει να ασχοληθείς μόνο σου" το έχω ακούσει πάρα, μα πάρα, πολλές φορές. Και ερωτώ λοιπόν: Εάν πρέπει να ασχοληθώ μόνος μου με το ένα, μόνος μου με το άλλο, τότε τι στο καλό άφησα τη Σαλονίκη για το Ηράκλειο; ; Άμα είναι θα διάβαζα σπίτι μου στη Σαλονίκη και στο τέλος κάθε εξαμήνου θα έδινα εξετάσεις μέχρι να πάρω το πτυχίο. Χωρίς έξοδα, χωρίς θεωρίες και εργαστήρια και καθηγητές όπου ο καθένας ζει στον κόσμο του (πιστέψτε με το τι έχω δει και ακούσει σηκώνει επιθεώρηση). Για τα μεταπτυχιακά ούτε λόγος να γίνεται. Εκεί το στόρι είναι ένα σκάνδαλο από μόνο του. Επίσης στα μεταπτυχιακά έχουμε το άλλο το τραγελαφικό. Άμα δούνε ότι είσαι απόφοιτος ΤΕΙ μπαίνεις στο περιθώριο αμέσως. Αυτό σας το λέω γιατί κυνηγώ μεταπτυχιακό αλλό μόλις ακούνε αυτό το "Τ" και όχι το "Α" στο τηλέφωνο κάτι παθαίνουν. Δηλαδή εγώ είμαι επιστήμονας Β' Κατηγορίας;

    Ειλικρινά, έτσι με έχουν κάνει να νιώθω. Για τα επαγγελματικά δικαιώματα δε λέω κουβέντα. Εμείς των ΤΕΙ είμαστε απλά στον αέρα...

    Και κάθομαι σκέφτομαι τις πιστοποιήσεις της Microsoft. Σκέφτομαι μετά το πτυχίο να κυνηγήσω μερικές. Αλλά όταν βλέπω ότι για κάθε μία χρειάζεσαι γύρω στα 4  χιλιάρικα τότε μου έρχεται ίλιγκος.  Δεν ξέρω αν πας να πάρεις 2 ή 3 μαζί αν έχεις κάποια έκπτωση. Απλά επαγγελματικά φοβάμαι. Μετά το πτυχίο τι; Δεν θέλω μια ζωή να δουλεύω για 700 ευρώ (ούτε για 1200, γιατί κάποτε θα εμφανιστεί και η οικογένεια με τα έξοδα της) σε μία εταιρεία όπου οι δυνατότητες εξέλιξης μου θα είναι ελάχιστες ως μηδαμινές. Μακάρι να είμαι τυχερός να βρεθώ σε χώρο εργασίας που θα μου δωθούν ευκαιρίες για κάτι παραπάνω, αλλά θα είμαι τόσο τυχερός;

    Διάβαζα και την συζήτηση για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό και ξενέρωσα ακόμη περισσότερο. Πας έξω, πληρώνεις άλλα τόσα, γυρνάς πίσω για να εισπράξεις  το....τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι νιώθω εγκλωβισμένος στο επαγγελματικό. Ειλικρινά έτσι νιώθω. Δεν θέλω να ακούγομαι υπερβολικός, τραγικός και γραφικός, αλλά έτσι νιώθω. Μακάρι να κάνω λάθος. Μακάρι να έχω παραλήψει κάτι.





  •  06-08-2008, 02:35 43957 σε απάντηση της 43956

    Απ: Αξίζουν 4 και χρόνια σπουδών σε ένα τμήμα πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ;

    Νομίζω ότι είσαι υπερβολικός σε πολλά πράγματα. Καταρχήν σκοπός της σχολής είναι να σου δώσει τις βασικές γνώσεις. Τα μαθήματα που παραθέτεις το κάνουν αυτό. Και είναι η πρώτη φορά που ακούω το Visual Studio 2005 να θεωρείται παρωχημένο. Εκτός και αν εννοείς το Visual Studio 6. Ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να μάθεις, χωρίς τον οποίο πραγματικά δεν πρόκειται να κάνεις ποτέ σοβαρές εφαρμογές. Και η Javascript είναι δυναμική γλώσσα. Και η VB.NET δεν διαφέρει τόσο από την VB 6 ώστε να μην ξέρεις τί γίνεται.
    Κοιτάζοντας τώρα το πρόγραμμα σπουδών βλέπω ότι το μάθημα Κατανεμημένες και Διαδικτυακές Εφαρμογές Πολυμέσων όντως χρησιμοποιεί το Visual Studio 2005 και διδάσκει C#, VB.NET, ASP.NET και Compact Framework. Αν έχεις όντως διδαχθεί το VS 2005 δεν μπορείς να λες ότι δεν σας διδάξανε ASP.NET.

    Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να μαθαίνεις συνέχεια νέες τεχνολογίες. Αυτό είναι το επάγγελμα. Νέες τεχνολογίες εμφανίζονται συνέχεια, οι απαιτήσεις αλλάζουν και πρέπει να τις παρακολουθήσεις. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να διαβάζεις συνέχεια. Ένας καλός ρυθμός είναι να διαβάζεις ένα νέο βιβλίο κάθε 2 μήνες και να μαθαίνεις μία νέα γλώσσα κάθε 6 μήνες. Αυτά είναι δική σου υποχρέωση να τα κάνεις, απλά γιατί αν μένεις αδρανής και περιμένεις κάποια εταιρεία να σου τα μάθει θα χάσεις το τρένο.

    Όσο για την πρακτική? Αν δεν δουλέψεις δεν πρόκειται να μάθεις. Ό,τι και να σου πούνε στη σχολή δεν πρόκειται να σε προετοιμάσει για την πραγματικότητα. Μέχρι να προσαρμοστείς θα πάρει χρόνια, κατά κανόνα περίπου 2. Γιατί νομίζεις οι περισσότερες αγγελίες ζητάνε άτομα με τουλάχιστον 2 χρόνια εμπειρία? Μπορώ να σου κάνω μάθημα για το ακροβατικό αλεξίπτωτο ή το bungee jumping και να σου δείξω και βίντεο. Νομίζεις ότι αυτό θα σε ετοιμάσει ποτέ για την πρώτη σου πτώση? Μία διάλεξη για τα θερμικά ρεύματα δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσει την εμπειρία μίας πραγματικής πτώσης.

    Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά, ναι. Ένα πτυχίο των 3 ετών έρχεται σε χαμηλότερη θέση από ένα πτυχίο των 4 ή 5 ετών. Και όπως είπες, οι καθηγητές των ΤΕΙ λένε πολλά μαργαριτάρια. Το αποτέλεσμα είναι ότι το πτυχίο τους αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο. Και πριν πεις ότι το πτυχίο των ΤΕΙ είναι 4 ετών, δεν είναι. Κανονικά είναι 3 ετών αλλά οι διάφορες σχολές προσπαθούν να το φουσκώσουν φορτώνοντας μαθήματα τα οποία συνήθως δεν μπορούν να βγουν σε 3 χρόνια. Τέλος, αν λες ότι είσαι 6 χρόνια φοιτητής έχεις πρόβλημα. Ο χρόνος φοίτησης είναι μεγάλος. Αυτό σίγουρα δεν μετράει υπέρ σου στα μεταπτυχιακά εκτός και αν έχεις να δείξεις καλούς βαθμούς ή πολύ καλή διπλωματική. Από την άλλη, τόσα χρόνια πως και δεν προσπάθησες μόνος σου να μάθεις κάποια γλώσσα?
        Για κάθε πρόγραμμα MSc υπάρχουν λίγες θέσεις και πολλοί υποψήφιοι. Λογικό είναι ότι όσοι προέρχονται από 4ετείς ή 5ετείς σχολές, οι οποίοι τελείωσαν χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, με καλούς βαθμούς και καλές εργασίες θα έχουν καλύτερη τύχη.

    Τέλος, το επάγγελμα δεν είναι θέμα τύχης. Δεν "τυχαίνεις" σε μία θέση εργασίας, ούτε καν έχεις δικαίωμα σε μία θέση προγραμματιστή. Αν μείνεις στα 700 ή 1200 ευρώ είναι καθαρά δική σου η ευθύνη. Στραβά συμβαίνουν, αλλά συμβαίνουν σε όλους. Αν θες να κερδίσεις περισσότερα θα πρέπει να μάθεις (μόνος σου) τις τεχνολογίες που έχουν ζήτηση στην αγορά, να μάθεις πως να δουλεύεις, να μάθεις πως να λύνεις προβλήματα και να μάθεις όσο μπορείς περισσότερο από ανθρώπους με μεγαλύτερη εμπειρία. Διαφορετικά, θα βρεθείς στην ίδια μοίρα με τους απόφοιτους οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά όταν στην αγορά υπάρχει έλλειψη προγραμματιστών.
        Και ένα από τα πράγματα που σου λέμε συνέχεια σε αυτό το forum είναι να κοιτάξεις και λίγο το documentation. Πρέπει να μάθεις να διαβάζεις μόνος σου και να μην περιμένεις να σου λύνουν άλλοι ακόμα και απλά προβλήματα. Δεν είναι παραξενιά αυτό. Ένας άνθρωπος που τα θέλει όλα έτοιμα στο πιάτο είναι βάρος για τους συναδέλφους του καθώς τους αναγκάζει να κάνουν και τη δική του δουλειά πέρα από τη δική τους. Αντίθετα, όλοι θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν. Ευχαρίστως θα προσλάβω κάποιον ο οποίος ψάχνει μόνος του και θα τον βοηθήσω όσο μπορώ. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω ακόμα και αυτόν ο οποίος κάνει την ελάχιστη δουλειά και φεύγει ακριβώς στο οκτάωρο. Ποιόν όμως θα προτιμήσω σαν συνάδελφο?

    Όπως έχεις καταλάβει βρίσκεσαι σε μία δύσκολη φάση. Μπορείς να θεωρήσεις ότι για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι οπότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. Ή μπορείς να αποφασίσεις ότι στο χέρι σου είναι να αλλάξεις την κατάσταση. Θα πρέπει να δεχτείς ότι έχεις κενά, έχεις καθυστερήσει στο πτυχίο και ότι το πτυχίο σου δεν θα είναι ισοδύναμο των πανεπιστημιακών σχολών. Μπορείς να πας από τώρα στον ΟΑΕΔ ή μπορείς να αντιστρέψεις την κατάσταση. Να αρχίσεις να διαβάζεις και να ψάχνεις μόνος σου και να προσπαθείς να διορθώσεις τις ελλείψεις σου. Αν δεν έχεις παραδώσει ήδη τη πτυχιακή σου φρόντισε να κάνεις όσο καλύτερη πτυχιακή γίνεται. Αν δεν καταλαβαίνεις τώρα την ASP.NET πάλεψε την μέχρι να γίνεις εσύ ο ειδικός στη δουλειά.

    Το ότι ήδη καταλαβαίνεις τη δυσκολία είναι είναι ένα πρώτο βήμα. Τί θα κάνεις μετά?


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  06-08-2008, 10:04 43959 σε απάντηση της 43957

    Απ: Αξίζουν 4 και χρόνια σπουδών σε ένα τμήμα πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ;

    Καλημέρα καταρχάς και ευχαριστώ για την απάντηση. Ωστόσο πρέπει να διευκρινήσω,  καλοπροαίρετα πάντα, κάποια πράγματα, προκειμένου να μπούνε στη θέση τους:

    1. Δεν είναι το VS 2005 παρωχυμένο, η διδασκαλία του μαθήματος ήταν παρωχυμένη. Δεν διδαχθήκαμε ούτε C#, ούτε ASP.Net ούτε compact network. Απλά μας διδάξανε την VB.Net. Και για του λόγου το αληθές όποτε θέλετε μπορώ να σας στείλω και τις σημειώσεις.

    2. Εγώ δεν είπα να μην δουλέψω, να μην μάθω και να μην διαβάσω διαβάσω βιβλία. Αλοίμονο... Συμφωνώ και εγώ στο γεγονός πως στη δικιά μας τη δουλειά πρέπει να μαθαίνεις συνέχεια. Στο κείμενο μου έγραψα πως έχω ακούσει υπερβολικά πολλές φορές την φράση "πρέπει να ασχοληθείς μόνος σου". Αριστοτεχνικά, αλλά μάλλον αποτυχημένα, ήθελα να πω πως η μόνιμη δικαιολογία κάποιων καθηγητών για να δικαιολογήσουν τα δικά τους λάθη (λάθος διδασκαλία, χάλια σημειώσεις κτλ) είναι αυτή η φράση. Δεν ήταν δεν είναι και δεν θα είναι από ότι φαίνεται διατεθειμένοι να σου προσφέρουν κάτι παραπάνω. Εκεί είναι το παράπονο μου.

    3. Ο μέσος όρος αποφοίτησης του τμήματος μου είναι 6 χρόνια. Το τμήμα λειτουργεί  από το 1999 και μόνο 4 άτομα άτομα έχουνε τελειώσει στα 4 χρόνια ακριβώς. Οι λόγοι που κανείς δεν τελειώνει στην ώρα του είναι πολλοί, αλλά δεν θέλω να αρχίσω να γράφω για καθηγητές και τα μαθήματα τους. Όχι ότι οι φοιτητές δεν έχουν ευθύνες, αλοίμονο.

    4. Όσον αφορά τις γλώσσες, η πτυχιακή μου είναι σε PHP, αλλά και έχω ασχοληθεί με Web services (Axis2) με Java, Limesurvey και JBoss. (δημιουργία portlets με java) Η αλήθεια είναι η asp.net είναι η τελευταία που εμφανίστηκε μπροστά μου. Σαφέστατα δεν είμαι ο πιο έμπειρος προγραμματιστής, ούτε και ο καλύτερος αλλά προσπαθώ.

    5. Όσον αφορά τη δουλειά, εδώ σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Τι μου εξασφαλίζει επαγγελματική εξέλιξη, οικονομική και όχι μόνο; Ποιος μου λέει ότι αν αύριο γίνω πολύ καλός, το αφεντικό θα αυξήσει και τις αμοιβές μου; Ήδη φίλοι μου που ασχολούνται με το αντικείμενο, αν θέλουν αύξηση αλλάζουν εταιρεία. Εγώ να προσπαθήσω από τα 700 να πάω στα 1000 και στα 2000, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Στις συζητήσεις διάβαζα τα διάφορα ευτράπελα που έχουν συμβεί στις συνεντεύξεις αλλά και πως κάποιοι αποφάσισαν να πάνε freelance. Είναι ή δεν είναι αυτά απτά παραδείγμα αποθάρυνσης, μέχρι ενός σημείου πάντα.

    6. Δεν απαιτώ να μου ανοίξουν το κεφάλι και να μου το γεμίσουν με γνώσεις. Όχι είμαι ρεαλιστής, αλλά απαιτώ ο καθηγητής που με διδάσκει να με διδάσκει αυτά που πρέπει να γνωρίζω, αλλά και η εταιρεία που δουλεύω να μην μου φέρεται σα να είμαι ρομποτάκι. Ακόμη και ο Ζαχαρίας Δεντοφτιάχνω τα λέει με τον τρόπο του και τα σχολιάζει.

    7. Για να αναφέρετε αυτό με το documentation θα έχετε κάποιο λόγο. Ίσως φταίω και έχω δώσει λάθος εικόνα για τον εαυτό μου, ότι τα θέλω λίγο ψιλο έτοιμα. Μπορεί να έχει γίνει και αυτό, δεν επιμένω και δεν ψάχνω δικαιολογίες. Ωστόσο τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα από όσο φαίνονται. Όταν εγώ ξέρω να κολυμπάω στο 1 μέτρο, και απότομα με πετάς στα 10  μέτρα χωρίς να με βοηθάς (αυτό δεν πάει για το φόρουμ) από κάπου πρέπει να πιαστώ, αλλιώς θα πνιγώ. Κάποιος πρέπει να με στηρίξει μέχρι να μάθω να κολυμπάω και στα 10. Το documentation καλό είναι, το διαβάζω αρκετά και έχω μάθει αρκετά (διαβάζω και από άλλα sites σχετικά με asp.net), αλλά είναι φορές που μόνο οι δικές σας απαντήσεις με βοηθάνε, γιατί τα παραδείγματα  στο ίντερνετ δεν μου δίνουν αυτό που θέλω.

    8. Τέλος, να πω πως δε φταίνε για όλα οι άλλοι, και αν το κείμενο μου έδωσε τέτοια εικόνα ζητώ συγνώμη. Τις δυνάμεις και τις ευθύνες μου τις ξέρω. Απλά κάποια πράγματα δουλεύουν λάθος, είτε στο εκπαιδευτικό, είτε στο εργασιακό κι αυτή την "δυσμορφία" κάποιος την πληρώνει. Και να πληρώνεις για ένα χρέος που δεν έχεις δημιουργήσει δεν είναι σωστό.

    Υ.Γ H Javascript δυναμική γλώσσα είναι το ξέρω, απλά εκείνη τη στιγμή το μυαλό είχε μείνει σε PHP, JSP, ASP κτλ.
  •  06-08-2008, 11:36 43960 σε απάντηση της 43959

    Απ: Αξίζουν 4 και χρόνια σπουδών σε ένα τμήμα πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ;

    Χαιρετώ και εγώ και λέω να καταθέσω και εγώ μια άποψη.

    Καταρχήν ΜΗΝ απελπίζεσαι!!!! Πιστεύω ότι το επάγγελμα μας βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Ναι δεν είναι στα επίπεδα του έξω αλλά σχετικά με άλλους κλάδους πάμε σχετικά καλά!!! Επίσης όντως στην αγορά υπάρχει έλλειψη καλών προγραμματιστών και υπάρχει χώρος σίγουρα για να κινηθείς και να βρεις μια δουλειά.
    Τώρα κατά τη γνώμη μου μην σκέφτεσαι τα λεφτά για την πρώτη σου τουλάχιστον δουλειά. Σκέψου εκπαίδευση και τεχνογνωσία. Π.χ από το να δουλέψεις σε μια εταιρία για να συντηρείς μια λερναία ύδρα εφαρμογή γραμμένη σε Delphi ή vb6 προτίμησε μία που ήδη έχει πάει σε VS2005 ή VS2008, που εφαρμόζει design patterns και έχει προοπτική. Μην τα αναφέρεις καν στην συνέντευξη που θα σου πάρουν. Προσπάθησε να μάθεις, μάθεις, μάθεις. Τα λεφτά θα έρθουν λίγο αργότερα αλλά θα είναι πολλά περισσότερα!!!!
    Προσπάθησε να βρεις μια μέθοδο στο προς θα προσεγγίζεις μια τεχνολογία. Ξεκίνα από τα πολύ απλά πράγματα και χρησιμοποίησε τα καλούδια του εργαλείου. Θα χρειαστεί να μάθεις πολλές τεχνολογίες στην καριέρα σου και πρέπει να βρεις ένα τρόπο να την προσεγγίζεις.
    Δεν θέλω να σου κάνω τον έξυπνο. Εγώ την πάτησα με τον SharePoint (που είναι ιδιαίτερη περίπτωση) και χάθηκα διότι πήγα να τα κάνω όλα μαζί. Άργησα υπερβολικά να γίνω παραγωγικός σε αυτό αλλά τελικά έμαθα από τα λάθη μου και πιστεύω να μην την ξαναπατήσω!!!!

    Τελικά η συμβουλή μου είναι να μην αγχώνεσαι!!!! Δυστυχώς on our line of work η εμπειρία δεν υποκαθίσταται με τίποτα!!! Καλό κουράγιο

    Manos
  •  06-08-2008, 11:42 43961 σε απάντηση της 43960

    Απ: Αξίζουν 4 και χρόνια σπουδών σε ένα τμήμα πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ;

    Ευχαριστώ Μάνο για τα καλά σου λόγια. Η αλήθεια είναι αυτή. Τώρα κοιτάω να μάθω όσο περισσότερο μπορώ γιατί πραγματικά διψάω για γνώσεις (αλλά και για νερό αυτή τη στιγμή Smile) αλλά δεν μπορώ να αδιαφορήσω και για το εισόδημα μου. Συμφώνω σε όσα γράφεις και έτσι έχω σκοπό να δουλέψω

    Επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας, που απαντάτε στις ερωτήσεις μου, αλλά δώσατε βαρύτητα και στο κείμενο μου αυτό. Σημαίνει πως ενδιαφέρεστε για τους νέους προγραμματιστές και δεν τους σνομπάρετε, και ας παίρνουν καμία φορά το σφυρί του Θορ Stick out tongue, είναι θετικό αυτό.

    Τέλος σας παρουσιάζω το πρώτο μου έργο σε asp.net --> http://www.cubeware.gr
  •  07-08-2008, 01:27 43974 σε απάντηση της 43959

    Απ: Αξίζουν 4 και χρόνια σπουδών σε ένα τμήμα πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ;

    epp1123:
    2. Εγώ δεν είπα να μην δουλέψω, να μην μάθω και να μην διαβάσω διαβάσω βιβλία. Αλοίμονο... Συμφωνώ και εγώ στο γεγονός πως στη δικιά μας τη δουλειά πρέπει να μαθαίνεις συνέχεια. Στο κείμενο μου έγραψα πως έχω ακούσει υπερβολικά πολλές φορές την φράση "πρέπει να ασχοληθείς μόνος σου". Αριστοτεχνικά, αλλά μάλλον αποτυχημένα, ήθελα να πω πως η μόνιμη δικαιολογία κάποιων καθηγητών για να δικαιολογήσουν τα δικά τους λάθη (λάθος διδασκαλία, χάλια σημειώσεις κτλ) είναι αυτή η φράση. Δεν ήταν δεν είναι και δεν θα είναι από ότι φαίνεται διατεθειμένοι να σου προσφέρουν κάτι παραπάνω. Εκεί είναι το παράπονο μου.

    3. Ο μέσος όρος αποφοίτησης του τμήματος μου είναι 6 χρόνια. Το τμήμα λειτουργεί  από το 1999 και μόνο 4 άτομα άτομα έχουνε τελειώσει στα 4 χρόνια ακριβώς. Οι λόγοι που κανείς δεν τελειώνει στην ώρα του είναι πολλοί, αλλά δεν θέλω να αρχίσω να γράφω για καθηγητές και τα μαθήματα τους. Όχι ότι οι φοιτητές δεν έχουν ευθύνες, αλοίμονο.

    Ο μέσος χρόνος αποφοίτησης στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς της Πάτρας είναι 6½ χρόνια και είναι 5ετής Πολυτεχνική σχολή. Θα έλεγα ότι κάτι δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά. Από την άλλη, γιατί απαιτείς επίπεδο εκπαίδευσης από ... τσάμπα φοίτηση? Devil Ότι πληρώνεις παίρνεις!

    Χρειάστηκε να πάω για MSc στην Αγγλία για να καταλάβω πόσο στραβή είναι η εκπαίδευση στην Ελλάδα. Όχι ότι δεν είχα καταλάβει "κάτι" όταν ο πρόεδρος του τμήματος των Ηλεκτρολόγων καμάρωνε Angry για τα 6½ χρόνια. Και έλεγε μάλιστα ότι "Το 7 το δικό μας είναι το 8½ των άλλων. Όλοι ξέρουν τί αξίζει το τμήμα μας". Ring a bell?
    Ναι καλά! Angry Ούτε το Ωνάσειο ίδρυμα, ούτε το ΙΚΥ, ούτε τα αγγλικά πανεπιστήμια το ήξεραν όταν έψαχνα για υποτροφία! Αυτό που τους ένοιαζε ήταν ότι οι απόφοιτοι των άλλων σχολών είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο βαθμό και τελειώνανε γρηγορότερα από εμάς. Άσε που όταν έψαχνα για δουλειά στην Αγγλία δεν μπορούσα να εξηγήσω γιατί το πτυχίο μου είχε κρατήσει 6 χρόνια. Το μόνο που κερδίσαμε ήταν ότι μάθαμε γρήγορα να μη βασιζόμαστε στη βοήθεια των καθηγητών, γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να βοηθήσουν.

    Στην Αγγλία που λες, που η εκπαίδευση είναι εμπορευματοποιημένη και έχουν την "κακιά" αξιολόγηση, θεωρείται πρόβλημα του καθηγητή όταν υπάρχει υψηλό ποσοστό αποτυχίας στο μάθημα του. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την βαθμολόγηση του τμήματος, οπότε κανένα τμήμα δεν θέλει περίεργα φαινόμενα. Πονάει καθηγητή? ΚΟΒΕΙ καθηγητή. Επιπλέον, εξαιτίας της αξιολόγησης μπορεί κανείς άνετα να καταλάβει τη σχετική αξία δύο πτυχίων. Άσε που οι "βάρβαροι" έχουν και βιβλιοθήκες, στις οποίες μάλιστα μπορείς να μπεις ελεύθερα, χωρίς να σου κάνει έλεγχο στην τσάντα η αντιτρομοκρατική. Και οι βιβλιοθήκες έχουν βιβλία. Πολλά βιβλία. Όσο θυμάμαι ότι το μάθημα της "Επικοινωνίας Ανθρώπου Μηχανής" το έβγαλα με τα δύο και μοναδικά βιβλία που είχε η βιβλιοθήκη ...

    Άσε που όταν πληρώνεις 2-3 χιλιάδες λίρες έχεις απαιτήσεις, και τα "βάρβαρα" πανεπιστήμια το ξέρουν. Αν κάνουν τις ελληνικές εξυπνάδες θα χάσουν τους φοιτητές μέχρι να πεις ... "κρατική επιδότηση ανά φοιτητή". Και μετά έχουν και το άλλο κόλπο. Τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα να δημοσιεύουν στατιστικά απορρόφησης των αποφοίτων τους και αξιολογήσεις από τους εργοδότες. Αν ένα πτυχίο δεν έχει ζήτηση στην αγορά θα το μάθεις πρωτού καν ξεκινήσεις τις σπουδές σου.

    Το μόνο που μαθαίνεις από αυτές τις καταστάσεις είναι να κολυμπάς μόνος σου. Αυτό το είδα και στην Αγγλία, όπου οι Έλληνες απόφοιτοι τα πήγαιναν καλύτερα από τους αποφοίτους άλλων σχολών και σίγουρα καλύτερα από τους Άγγλους που είχαν συνηθίσει στην οργανωμένη εκπαίδευση και την άμεση επαφή με τον καθηγητή.

     

     

    Υ.Γ. Και μια και λέμε και για το ΙΚΥ, και επειδή αναφέρθηκε και σε άλλο thread. Στις φετεινές εξετάσεις ΔΕΝ πέτυχε ΚΑΝΕΝΑΣ από 15 υποψηφίους για 1 θέση Πληροφορικής και ΜΟΛΙΣ ΕΝΑΣ για 2 θέσεις από 10 για Ηλεκτρολόγους και Πληροφορική. Όταν είχα δώσει το 1996, για 3η συνεχή χρονιά δεν είχε πετύχει κανείς σε 4 θέσεις Πληροφορικής. Θυμάμαι ακόμα κάποια από τα πιο εξοργιστικά θέματα που είχαν βάλει.

    ΕΡ: "Αναφέρετε 7 εξωτερικά χαρακτηριστικά ποιότητας λογισμικού". Σας λέει τίποτε?
    ΑΠ: Στο 1ο κεφάλαιο του βιβλίου Object Oriented Software Construction του Bertrand Meyer, το οποίο έχει 36 κεφάλαια, 1162 σελίδες και κοστίζει σήμερα στον Παπασωτηρίου €80, υπάρχουν 7 bullets με τον τίτλο "external quality characteristics". Το βιβλίο αυτό το αγόρασα όταν ήδη δούλευα για 2 ή 3 χρόνια και μπορούσα να διαθέσω τα 25-30 χιλιάρικα που κόστιζε τότε. Σαν φοιτητής πλήρωνα 50 χιλιάρικα ενοίκιο.

    Ενδεικτικά, στις Εικαστικές Τέχνες πέτυχαν 4 από 15 υποψήφιοι για 1 θέση. Θεατρολογία 4 από 6 για 1 θέση. Γλωσσολογία 4 από 16 για 1 θέση. Ευρωπαϊκό Δίκαιο 9 από 36 για 3 θέσεις. Δίκαιο 5 από 47. Αν αυτό δεν δείχνει ότι οι καθηγητές του τομέα μας έχουν πρόβλημα ...


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  14-08-2008, 00:13 44093 σε απάντηση της 43956

    Απ: Αξίζουν 4 και χρόνια σπουδών σε ένα τμήμα πληροφορικής ΑΕΙ ή ΤΕΙ;

    Καλησπέρα, να μαι πάλι. Συγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά τα τρεξίματα ποτέ δε τελειώνουν. Λοιπόν, έχουμε και λέμε και κλείνω το θέμα:

    1. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε τι μας γίνεται και να οριοθετήσουμε καταστάσεις όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση (και όχι μόνο). Δεν το πάω στο πολιτικό θέμα, το πάω στο επιστημονικό. Από τη στιγμή που σε ένα τμήμα με ένα σωστό πρόγραμμα σπουδών, που ανταποκρίνεται και στις ανάγκες τις αγοράς αλλά και να μη σε κάνει παράλληλα ένα εξειδικευμένο γρανάζι μέσα σε μία μηχανή, υπάρχουν άτομα που αγαπάνε το γνωστικό αντικείμενο τότε θα παράγουμε σωστούς επιστήμονες. Επιστήμονες που θα ακολουθούν μία κατεύθυνση που τους αρέσει και θα γίνονται καλοί στο αντικείμενο τους.

    2.  Αγαπητέ κύριε Καναβέ, σε όσα γράψατε στο τελευταίο σας post έχετε απόλυτο δίκιο. Συμφωνώ μαζί μας και θα συμπληρώσω το εξής: Ποιο είναι το κίνητρο σήμερα που δίνεται σε έναν φοιτητή, είτε σπουδάζει πληροφορική είτε αρχαιολογία; Μπαίνει σε ένα ίδρυμα προβληματικό, που μέσα από μία υποκριτή αξιολόγιση νομίζει ότι κάτι θα κάνει για να βελτιωθεί, παίρνει το πτυχίο αφού συναντήσει όλα τα περίεργα και παράξενα, για να αντιμετωπίσει τι; Ανέργια, κακές συνθήκες εργασίες, και να ακούς τους μισούς συμφοιτητές σου, πλέον απόφοιτοι, να θέλουν να βολευτούν στο δημόσιο (δηλαδή πληρώνομαι και κάθομαι, ωραίες λογικές, μπράβο μας). Χρειάζονται ριζικές αλλαγές, σε όλους τους τομείς.Τέλος : Όταν έψαχνα για πρακτική το πρώτο πράγμα που με ρωτούσαν είναι που έχω δουλέψει και ποια είναι τα έργα μου. Εγώ έμενα κόκκαλο και αναρωτιούμουν με ποια λογική το λένε. Αφού είμαι φοιτητής που να έχω δουλέψει; Κανένας συμφοιτητής μου όσο σπούδαζε δεν είχε δουλέψει σε εταιρεία πληροφορικής, τουλάχιστον στο Ηράκλειο, για αλλού δε ξέρω.

    3. Όσον αφορά το τι γίνεται μέσα στις επιχειρήσεις, τα έχετε γράψει πιο πριν σε άλλο thread, μη τα ξαναλέω. Άρα εν κατακλείδι, κύριοι απατείται σοβαρότης.... και μεγάλη μάλιστα.
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems