Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Master στο software engineering?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò dani. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος M1ke στις 15-08-2008, 19:01. Υπάρχουν 26 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 2 (27 εγγραφές)   1 2 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  18-02-2008, 13:58 40286

    Master στο software engineering?

    καλησπερα σε ολους τους developers και  μη.Ειμαι φοιτητης στο τμημα πληροφορικης του τει Αθηνας(3ο ετος).Ειναι λιγο νωρις,αλλα με απασχολει απο τωρα το θεμα του μεταπτυχιακου.Το αντικειμενο που μου αρεσει περισσοτερο ειναι το software και σκεφτομαι να κανω καποιο μεταπτυχιακο στο software engineering σε καποιο πανεπιστημιο της αγγλιας(ή αμερικη αλλα ειναι δυσκολο να σε δεχτουν).Θα ηθελα να ακουσω τις αποψεις καποιον που εχουν ηδη εμπειρια στο θεμα αγγλιας και εχουν ηδη Msc σε αυτο το αντικειμενο.Ποια πανεπιστημια εχουν καλο ονομα?Ταιριαζει στα δεδομενα της ελλαδας ενας τετοιος τιτλος?Περιμενω με αγωνια τiς εμπειριες σας.
  •  18-02-2008, 16:56 40288 σε απάντηση της 40286

    Απ: Master στο software engineering?

    Γεια σου φίλε Dani.
    Πρέπει πρώτα να σκευτείς καλά καλά ΓΙΑΤΙ θες να κάνεις μεταπτυχιακό.
    Πες μας τους λόγους.
    Τώρα στο Ellada οι μισθοί είναι της πείνας και τα μεταπτυχιακά στο εξωτερικό είναι σοβαρές επενδύσεις τις οποίες μάλλον δε θα μπορέσεις ποτέ να κάνεις απόσβεση στην ελληνική αγορά εργασίας.
    Εαν θεωρείς λοιπόν ότι με μεταπτυχιακό στην Αγγλία θα μπορείς πιο εύκολα να βρεις δουλειά στην Ελλάδα και με καλύτερα χρήματα τότε κάνεις ΜΕΓΑΛΟ λάθος.
    Εαν κάνεις μεταπτυχιακό στην Αγγλία κοίτα να μείνεις στην Αγγλία. Έψαχνα εγώ να βρω δουλειά στην Αγγλία και δυστυχώς δεν τα κατάφερα.
    Είναι μια πολύ ανταγωνιστική αγορά. Εκεί πρέπει να ξέρεις πάρα πολύ καλά από Java. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο η Java έχει μονοπωλήσει σχεδόν τον προγραμματισμό.
    Επίσης οι Άγγλοι αναζητούν στελέχη τα οποία θα μπορούν να είναι καλά μέλη ομάδας και θα μπορούν να έχουν ηγετικές ικανότητες.
    Φίλε μου έχουν μεγάλη ψύχωση με αυτό. Αυτό είναι κάπως δύσκολο να το έχεις μεγαλώνοντας στην Ελλάδα όπου γεννικά το σύστημα περιμένει να μπορείς να βγάζεις μεγάλο φορτίο εργασίας μόνος σου. Έχεις συμμετοχή σε καμιά ορχήστρα ή αθλητικό σύλλογο ομαδικού αθλητισμού;
    Πρακτικά σου συνηστώ τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, να κοιτάξεις άμεσα να τελειώσεις με το στρατό. Η θυτεία πια δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που ήταν κάποτε. Ακόμα εαν πραγματικά σε ενδιαφέρει το να μείνεις στο εξωτερικό και να εργαστείς έξω, σκέψου ακόμα να γίνεις και έφεδρος αξιωματικός (ΥΕΑ). Πέντε μήνες παραπάνω αλλά οι Άγγλοι το αναγνωρίζουν σ'αντίθεση με τους Ελληνες ως προϋπηρεσία σε θέση όπου έχει ηγετικές ικανότητες.
    ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΩΛΗΜΑ ΜΕ LEADERSHIP SKILLS.

    Όπως βλέπεις από την απάντησή μου δεν αναφέρω πανεπιστήμια για την αγορά εργασίας γιατί οι εργοδότες εκεί, σχεδόν ποε δε ψάχνουν να βρουν το απόλυτο τζιμάνι που βγήκε από το ΧΛΙΔΑΤΟ Πανεπιστήμιο.


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  18-02-2008, 16:57 40289 σε απάντηση της 40286

    Απ: Master στο software engineering?

    Είχα κάνει MSc in Information Systems Engineering στο Department of Computation του University of  Manchester Institute of Science and Technology το 1998 (τώρα το School of Informatics του University of Manchester) οπότε μπορώ να δώσω μερικές συμβουλές.

    1. Αξιολόγηση

    Αντίθετα με την Ελλάδα, οι "κουτόβλαχοι" της Αγγλίας έχουν αξιολόγηση των πανεπιστημίων οπότε μπορείς να βρεις εύκολα ποιά είναι τα καλά πανεπιστήμια. Επίσης, τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα να δημοσιεύουν την απορόφηση των αποφοίτων τους στα χρόνια που ακολουθούν την αποφοίτηση, οπότε μπορείς να μάθεις και τί αντίκρυσμα έχουν οι σπουδές που θα κάνεις. Ένας καλός οδηγός είναι το Research Assesment Excercise (περιγραφή Wikipedia εδώ) το οποίο αξιολογεί το ερευνητικό έργο του κάθε τμήματος. Η τελευταία αξιολόγηση έγινε το 2001 ενώ η επόμενη γίνεται φέτος. Αν σκέφτεσαι να πας Αγγλία το Σεπτέμβρη, μάλλον δεν προλαβαίνεις τα αποτελέσματα της φετεινής αξιολόγησης.

    Τα αποτελέσματα για το Computer Science σε μορφή Excel θα τα βρεις εδώ. Η αξιολόγηση 4 σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο είναι από τα καλύτερα σε εθνικό επίπεδο. Το 5 και το 5* είναι από τα καλύτερα σε διεθνές επίπεδο. Η στήλη Proportion of Staff Selected αναφέρεται στο ποσοστό του ερευνητικού προσωπικού το οποίο υπέβαλε εργασίες για αξιολόγηση, με A το μεγαλύτερο ποσοστό και E το μικρότερο. Η τρίτη στήλη αναφέρεται στο ποσοστό του ερευνητικού προσωπικού το οποίο ανήκει στην κατηγορία Α, Α*. Προφανώς, άλλο το 4 - A του University of Bath και άλλο το 4 - Ε του Brighton.
    Προσωπικά δεν θα ασχολιόμουν με κανένα πανεπιστήμιο κάτω από 4, αν και θα έστελνα αιτήσεις και στα 3α μήπως και δεν βρω θέση στα καλύτερα.

    Πέρα από το RAE δημοσιεύονται αξιολογήσεις και σε εφημερίδες και sites.

    2. Ειδικότητα

    ΠΡΟΣΟΧΗ Αν μπορούσα να κάνω ακόμα πιο έντονα τα γράμματα και το φόντο, αν μπορούσα να βάλω animation και μία καραμούζα, θα το έκανα. Οι ειδικότητες στην Αγγλία δεν έχουν σχέση με τις ειδικότητες στην Ελλάδα και την Αμερική. Αν ψάξεις για Software Engineering είναι πολύ πιθανό να καταλήξεις να μαθαίνεις πως να φτιάχνεις embedded συστήματα για αεροπλάνα ή προγράμματα ελέγχου για μετροπόντικες. Μάλλον όχι αυτό που ζητάς.

    Στην Αγγλία υπάρχει εξειδίκευση στα τμήματα, τις σχολές και τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Το κάθε MSc ή MPhil είναι πολύ συγκεκριμμένο. Στην Αγγλία Software Engineering σημαίνει τη δημιουργία Software για Engineering. Μπορεί να κάνεις παράλληλα συστήματα όχι όμως Expert Systems ή Workflows. Το Informatics και το Information Systems αφορά τα πληροφορικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες. Θα κάνεις Expert Systems και Workflows, όχι όμως ρομποτική.

    Πρόσεξε λοιπόν πάρα πολύ μην βρεθείς σε πρόγραμμα που δεν σε ενδιαφέρει.

    3. Μορφή και επίπεδο σπουδών

    Το MSc είναι διδασκαλία, όχι έρευνα. Σε δυσκολία είναι κάπως σαν ένα στρωτό 4ο έτος σε επίπεδο Πολυτεχνικής σχολής (το ξέρω, τελείωσα Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς στην Πάτρα). Έχει όμως πολλές εργασίες, τουλάχιστον 1 την εβδομάδα και συχνές παρουσιάσεις. Είναι κάτι για το οποίο δεν μας έχει προετοιμάσει το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης. Στην Αγγλία θεωρείται ότι έχεις μάθει να γράφεις και να κάνεις παρουσιάσεις από τα πρώτα χρόνια του πτυχίου, αν όχι το Λύκειο.
    Επίσης, ξέχνα τα χρωστούμενα μαθήματα και το Σεπτέμβρη. Δεν έχει. Θα πρέπει να διαβάζεις κάθε εβδομάδα, και γερά πριν τις εξετάσεις αν δεν θέλεις να χάσεις ολόκληρη τη χρονιά.

    Αν προτιμάς την έρευνα αντί για την διδασκαλία, υπάρχουν τα προγράμματα MPhil τα οποία δίνουν τίτλο επιπέδου MSc κάνοντας όμως μόνο έρευνα. Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να ξεπεράσουν σε διάρκεια τον 1 χρόνο του MSc, καθώς η διάρκεια τους εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρώσεις το θέμα της έρευνας.

    Έχε επίσης υπόψη ότι μπορείς να συνεχίσεις για διδακτορικό στο θέμα της διπλωματικής που έχεις διαλέξει για το MSc ή το MPhil και έτσι να πάρεις το διδακτορικό δουλεύοντας 2 χρόνια επιπλέον από το MSc. Αυτό είναι καλό και θα πρέπει να το έχεις υπόψη όταν θα κανονίζεις αναβολές για το Στρατό.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  18-02-2008, 21:22 40293 σε απάντηση της 40289

    Απ: Master στο software engineering?

    MSc in Software Engineering στο Southampton, (από τα κορυφαία πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο σε Computer Science)

    Για πιο large καταστάσεις MSc in Software Engineering στην Οχφόρδη αλλά νομίζω θέλουν κάποια χρόνια προϋπηρεσίας για να σε δεχτούν.

    Επίσης κάτι άλλο αρκετά ψαγμένο που ίσως να σε ενδιαφέρει, είναι το EMOOSE (European Master in Object, Component, and Aspect Oriented Software Engineering) το οποίο όμως δε γίνεται στο UK αλλά σε Γαλλία, Βέλγιο κλπ.

    Τέλος, αν δε σε ενδιαφέρει αποκλειστικά ο τίτλος να γράφει "Software Engineering" μπορείς να δείς και κάποια MSc in Advanced Computer Science/Computing Science όπως π.χ. στο Manchester στο Lancaster, στη Glasgow, στο Imperial όλα πολύ καλά πανεπιστήμια. Εδώ φυσικά χωράει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα σε Computer Science και Software Engineering (έχουν γραφτεί papers και papers γι αυτό το θέμα), αλλά παρά τον τίτλο οι διαφορές αυτές μπορεί να μην ισχύουν πάντα σε επίπεδο προγράμματος σπουδών. Συνεπώς, βλέπεις πάντα και το syllabus και όχι μόνο τον τίτλο σπουδών.

  •  18-02-2008, 22:29 40296 σε απάντηση της 40293

    Απ: Master στο software engineering?

    Να επιστήσω την προσοχή σε αυτό που έγραψα νωρίτερα, οι ειδικότητες που χρησιμοποιούν στην Αγγλία δεν είναι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα και την Αμερική. Δεν είναι θέμα τί θεωρεί ο καθένας ως Software Engineering αλλά τί σημαίνει αυτό στη συγκεκριμένη χώρα όσον αφορά τα μεταπτυχιακά και την αναζήτηση εργασίας. Το πρόγραμμα του Southampton είναι πολύ καλό (μου έρχεται να ξανακάνω MSc!) αλλά δίνει ιδιαίτερη σημασία στα safety critical συστήματα και formal methods. Αν ήθελε κάποιος να ξανασχεδιάσει τα τηλεφωνικά κέντρα της Vodafone έτσι ώστε να παρέχουν και αξιοπιστία και ασφάλεια, θα ήταν το τέλειο MSc.

    Για να καταλάβει κανείς πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι μεταξύ τους τα MSc αξίζει να δει τα ... 9 MSc που δίνει το Manchester. Ειδικά το Advanced MS in Computer Science που προτείνει ο dimzava με τα 29 προεραιτικά courses που παρέχει σου επιτρέπει σχεδόν να σχεδιάσεις το course που θέλεις εσύ! Και η βιβλιοθήκη του άλλο πράγμα ... άσε η ποδοσφαιρική ομάδα. Στην μπύρα το συζητάμε αλλά ...

    Ε ... όπως καταλαβαίνετε είμαι λίγο προκατειλημένος με το Manchester .... Wink


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  19-02-2008, 03:03 40303 σε απάντηση της 40296

    Απ: Master στο software engineering?

    Ο Παναγιώτης μου δίνει αφορμή να σου πω κάποια πράγματα.
    Μακρυά από μαθήματα που σχετίζονται με formal methods.
    Είναι κάποιες μεθοδολογίες οι οποίες τελικά αποδεικνύονται ότι δε χρησιμοποιούνται.
    Έχουν φιλοσοφία που στηρίζεται πάνω στα μαθηματικά θεμέλια της πληροφορικής.
    Εαν θες να μπλέξεις με Haskell, Lisp ή Modula τότε θα δεις κάποια εργαλεία που δε χρησιμοποιούνται πέρα από τον ακαδημαϊκό κόσμο.
    Μόνο η Microsoft Research στο Cambridge πρέπει να έχει κάποια μικρή ομάδα που ασχολείται μ' αυτό αλλά από εκεί και πέρα...
    Στην Αγγλία, ο κάθε ένας έχει το μακρύ του και το κοντό του σχετικά με τον προγραμματισμό.
    Πέρα από το ακαδημαϊκό όμως, θα πας σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη πόλη.
    Προσωπικά θεωρώ πολύ πιο σημαντικό από το ακαδημαϊκό ζήτημα, το να εναρμονιστείς με το περιβάλλον.
    Υπάρχουν πανεπιστήμια που είναι μέσα σε δάση σε μικρές επαρχιακές πόλεις και άλλα σε μεγάλες μητροπόλεις.
    Το Λονδίνο είναι πανάκριβη πόλη. Το Μάντσεστερ είναι στη βόρεια Αγγλία και όσο ανεβαίνεις βόρεια, τόσο το κόστος ζωής μειώνεται. Στη Σκωτία ή στην Ουαλία, είναι ακόμη χαμηλότερο.
    Απ' την άλλη το Μάντσεστερ είναι μια πόλη με μεγάλη εγκληματικότητα.
    Είναι πολύ συμαντικό να αισθάνεσαι άνετα στο ξένο περιβάλλον. Έχω δει φοιτητές από μικρές ελληνικές επαρχιακές πόλεις να επιλέγουν μόνο πανεπιστήμια σε μεγάλες πόλεις γιατί δεν τους άρεσε να πάνε σε μικρότερες πόλεις.



    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  19-02-2008, 12:01 40307 σε απάντηση της 40303

    Απ: Master στο software engineering?

    Καταρχας σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις.Με προβληματισε αρκετα ο thrylos με αυτα που ειπε για τα formal methods.Δεν ξερω τι ακριβως ειναι αλλα καταλαβα οτι ειναι θεωριτικουρες(χρειαζονται βεβαια και αυτες).Η αληθεια ειναι οτι ψαχνω καποιο μεταπτυχιακο που θα εχει αμεση σχεση με την αγορα εργασιας(και μαλιστα της ελλαδας).Δηλαδη δεν θελω να παω να μαθω αχρηστα πραγματα οπως ειπε και ο thrylos.Αρκετα ξεπερασμενα και αχρηστα μας μαθαινουν στα πανεπιστημια μας.Θελω να κανω μια εξειδικευση που θα σου μαθαινει συγχρονες τεχνολογιες. Πιο πολυ τεχνικα-πρακτικα και οχι θεωριτικα πραγματα.Νομιζω οι αμερικανοι εχουν αλλη φιλοσοφια.Αν δειτε το προγραμμα του Carnegie Mellon ολη η μαθηση γινεται πανω σε Project που αναλαμβανει μια μικρη ομαδα φοιτητων για λογαριασμο μιας μεγαλης ετεριας.Οποτε θα συμφωνησω με τον thrylo που ειπε μακρια απο formal methods και ας μην ξερω 100% τι ειναι..Περιμενω και αλλες αποψεις σας και σχολια σας....Ευχαριστω και παλι
  •  19-02-2008, 16:14 40319 σε απάντηση της 40307

    Απ: Master στο software engineering?

    Φίλε χαίρομαι που σε βοήθησα.
    Εαν σε ενδιαφέρει αποκλειστικά η ελληνική αγορά εργασίας, δε θες να εργαστείς έξω και ο κύριος σκοπός που επιδιώκεις ένα μεταπτυχιακό είναι για να γίνεις ανταγωνιστικότερος στην Ελλάδα τότε καλύτερα να μην ασχοληθείς με άλλες σπουδές.
    Απόσβεση στις σπουδές σου δε θα γίνουν στην Ελλάδα. Το να δώσεις 20000-25000 ευρώ σε 12 μήνες και να πάρεις ένα μεταπτυχιακό, θα σου προσφέρει στην Ελλάδα περίππου 250 ευρώ παραπάνω μεικτά από το πτυχίο που θα πάρεις από το Πανεπιστήμιό σου. Εκτός και αν το θες για να πάρεις μόρια για το δημόσιο. Εαν θες να διεκδηκήσεις θέση στο δημόσιο θα παίξει ρόλο ένα μεταπτυχιακό στη μοριοδότηση αλλά εαν το κάνεις στο εξωτερικό, ακόμα και Αγγλία, θα έχεις να μπλέξεις με αναγνωρίσεις και ΔΙΚΑΤΣΑ.
    Εαν θες να γίνεις ανταγωνιστικότερος στο προγραμαμτισμό στην Ελλάδα, κοίτα να μπεις όσο πιο σύντομα μπορείς στην αγορά εργασίας. Εαν σε ενδιαφέρει ο προγραμματίσμός κοίτα να τριφτείς με κάποια εργαλεία όπως .ΝΕΤ ή Java. Φτιάξε κάποιες εφαρμογές, μάθε προγραμματισμό σε πλατφόρμα WEB, διάβασε UML και Design patterns.
    Μετά το στρατό κοίτα και κανένα σχετικό σεμινάριο.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  19-02-2008, 18:52 40322 σε απάντηση της 40307

    Απ: Master στο software engineering?

    Θεωρητικούρες? Δεν θα το έλεγα. Στην ανάπτυξη safety-critical και real-time συστημάτων οι formal μέθοδοι είναι απαραίτητες. Χρησιμοποιούνται τόσο στην ανάπτυξη τηλεφωνικών κέντρων, routers, βηματοδοτών, αεροπορικών συστημάτων και αρκετών άλλων. Μπορεί να είναι θεωρητικούρες για άλλους κλάδους, σίγουρα όχι για το Software Engineering όπως το εννοούν στην Αγγλία.
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  19-02-2008, 21:06 40331 σε απάντηση της 40322

    Απ: Master στο software engineering?

    Δε θα διαφωνήσω πολύ με τον thrylo. Έχουν εφαρμογή ίσως σε (πολύ) μεγάλα project. Έχω κάποια εμπειρία (κυρίως) με το Z-notation, αλλά δε νιώθω ότι μπορώ να βρω πρακτική χρησιμότητα και άμεση απόσβεση στα project μου (αμφιβάλλω και για τη μακροχρόνια μάλιστα).

    Και αυτό γιατί τα μαθηματικά (στα οποία και βασίζονται κυρίως) δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τα πάντα*, και όταν αντιμετωπίζονται ως πανάκεια, συνήθως αυτό μεταφράζεται σε μεγάλο κόστος σε χρήμα και χρόνο.
    Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό των αυστηρά μαθηματικών μοντέλων, είτε μιλάμε για management είτε για software development είτε για οποιονδήποτε άλλο τομέα.

    Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
  •  19-02-2008, 23:40 40334 σε απάντηση της 40331

    Απ: Master στο software engineering?

    Σχετικά με τις θεωρητικούρες, γενικά μιλώντας και όχι συγκεκριμένα για formal methods, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι είναι απαραίτητες αλλά φυσικά πάντα στη σωστή δόση και πάντα σε κατάλληλη ισορροπία με το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης. Οι εκάστοτε τεχνολογίες περνάνε κι έρχονται αλλά το θεωρητικό υπόβαθρο μένει.

    Σχετικά με το αν αξίζει τελικά να πας για μαστερ έξω, θα διαφωνήσω λίγο με τον thrylo. Την απόσβεση μπορεί να μην την δεις άμεσα, αλλά τα πράγματα που θα δείς, οι εμπειρίες που θα αποκτήσεις και ο διαφορετικός τρόπος σκέψης είναι ανεκτίμητα και σίγουρα δεν πρόκειται να πάνε χαμένα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές φορές σε αγγελίες θα δεις κάτι σαν το εξής "possession of an MSc or higher degree, preferably from an English speaking country, is viewed as an added advantage". Σε καμμία περίπτωση όμως δε θέλω να πω ότι έχοντας κάποιο πτυχίο από το εξωτερικό θα σου εξασφαλίσει μία σίγουρη θέση. Όλα είναι σχετικά.

    Τώρα όσον αφορά το θέμα UK vs. America, εάν έχεις τη δυνατότητα να πας US ή Καναδά, κάντο χωρίς δεύτερη σκέψη. Σχολές με εξειδικεύσεις στο Software Engineering όπως στο Carnegie Mellon που αναφέρεις, δύσκολα θα βρεις αλλού, και το Carnegie Mellon είναι απλά ένα παράδειγμα μόνο.  

    Συγκεκριμένα για το Southampton Παναγιώτη, παρότι όντως έχει κάποια πράγματα για safety critical systems και formal methods δε θα έλεγα ότι το μαστερ είναι επικεντρωμένο σε αυτά. Έχει και αρκετά άλλα μαθήματα σε ιδιαίτερα "hot" και πρακτικά θέματα όπως π.χ. Web Services και γενικότερα Web τεχνολογίες.

     
  •  20-02-2008, 00:32 40339 σε απάντηση της 40334

    Απ: Master στο software engineering?

    @Mitsaras, Dani και Παναγιώτης

    Βασικά αυτό που πήγε στραβά με τα formal methods είναι ότι δεν βγήκαν εργαλεία που να τις ενσωματώσουν στο τομέα του development. Η Microsoft ίσως να χρησιμοποιεί κάτι σχετικό για να κάνει κάποιες επαληθεύσεις σε τμήματα του Visual studio. Αντίθετα υπάρχουν πολλά εργαλεία που υποστηρίζουν αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό. Ακόμα και ο αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός έχει το δικό του μεγάλο και σεβαστό θεωρητικό κομμάτι το οποίο όμως είναι υπολογίσιμο. Πάντως δεν έχω ακούσει για κανένα τηλεφωνικό κέντρο να χρησιμοποιεί formal methods. Πολλά είναι φτιγμένα σε Assembly και επειδή είναι δεκαετιών είναι και πολύ σταθερά. Άλλα στηρίζονται σε πιο βατές πλατφόρμες όπως Unix/Linux με C/C++.
    Το μεγάλο μειονέκτημα όμως των formal methods είναι ότι δεν αντιδρούν καλά στην "αλλαγή". Εαν έχεις ένα πρότζεκτ και ο πελάτης σου έρθει και σου πει ότι θέλει κάποιες τροποποιήσεις και προσθέσεις (και γρήγορα) θα κάτσεις να γράφεις μερικές μέρες Z notations; Εαν φτιάχνεις λογισμικό όπου οι προδιαγραφές είναι αναλυτικές, ξεκάθαρες, δεδομένες, αποκλείεται να γίνουν αλλαγές, αναπτύσεις λογισμικό που θα τρέχει σε πυρινικό αντιδραστήρα και δαπανούνται τα κατάλληλα χρήματα τότε βεβαίως και θα χρησιμοποιήσεις αυτές τις μεθοδολογίες.
    Προσωπικά όμως δε μπορώ να καταλάβω σε τί θα σου χρησιμεύσουν εαν θες να φτιάξεις ένα σωστό γραφικό περιβάλλον ή μια εφαρμογή που θα τρέχει μέσω web.

    Τα formal methods βγήκαν για να βοηθήσουν στο να φτιαχτεί καλύτερο λογισμικό φτηνότερα και καλύτερα. Η Αγγλική αγορά μου έδειξε την εντύπωση ότι έχει επιλέξει Agile methods και extreme programming για αυτό το σκοπό. Αντί να επιλέξουν αυστηρή μοντελοποιήση του κώδικα προτιμούν να ακολουθήσουν πρακτικές που κάνουν τους προγραμματιστές καλύτερους και να αξιοποιήσουν καλύτερα τον ανθρώπινο παράωντα μέσα σε ομαδικό περιβάλλον.

    @dimzava. Καλά λες, έχεις δίκιο σ' αυτό που λες. Συμφωνώ. Ουσιαστικά αυτά κερδίζεις σε ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Το θέμα είναι ότι εαν επενδύσεις 20-25 χιλιάρικα, κανένας μετά δε θα σε ανταμείψει αντίστοιχα.



    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  14-03-2008, 01:42 40841 σε απάντηση της 40339

    Απ: Master στο software engineering?

    thrylos:

    @dimzava. Καλά λες, έχεις δίκιο σ' αυτό που λες. Συμφωνώ. Ουσιαστικά αυτά κερδίζεις σε ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Το θέμα είναι ότι εαν επενδύσεις 20-25 χιλιάρικα, κανένας μετά δε θα σε ανταμείψει αντίστοιχα.


    Έχοντας κάνει μεταπτυχιακά σε καλό πανεπιστήμιο της Αμερικής, μπορώ να σου πω ότι αυτά τα 20-25 χιλιάρικα που λες ότι θα βάλεις απ'την τσέπη σου είναι μύθος και μπορώ να στο αποδείξω με πολλά επιχειρήματα:

    1) Αν πάρεις υποτροφία απ'το ΙΚΥ, σου δίνουν περίπου $18.000 το χρόνο (οι εξετάσεις που δίνεις είναι απίστευτα εύκολες για κάποιον που ξέρει τι του γίνεται στη σχολή). Υπάρχουν κι άλλα ιδρύματα (Μποδοσάκη, Ωνάσση, κτλ) τα οποία δίνουν κάπουν $12000 το χρόνο.
    2) Αν κάνεις internship (δηλαδή δουλέψεις 3 μήνες σε εταιρία για το καλοκαίρι) παίρνεις άλλα $12000-$15000 (δεν έχω δει άτομο που να ψάχνει για internship και να μη βρίσκει)
    3) Υπάρχουν κάποιες στάνταρ υποτροφίες που δίνονται σε όλους τους Έλληνες που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Αμερικής και κάνουν αίτηση (άλλα $5000-$6000)
    4) Αν βρεις δουλειά ως κάτοχος μάστερ (δηλαδή αφού αποφοιτήσεις) θα παίρνεις πάνω-κάτω $70000-$80000 το χρόνο αρχικό μισθό στην Αμερική
    5) Προφανώς, μπορείς να κυνηγήσεις και κάποιο assistanship (teaching ή research), το οποίο σου καλύπτει όλα τα δίδακτρα και τα έξοδα διαμονής.

    @dani
    Κατά την άποψή μου, όπως είπες κι εσύ θα είναι πολύ δύσκολο να κυνηγήσεις μεταπτυχιακό στην Αμερική ως απόφοιτος ΤΕΙ. Αλλά, η Αγγία είναι καλή επιλογή. Ειδικά, αν κάτσεις και 1-2 χρόνια μετά να αποκτήσεις προϋπηρεσία, θα σε βοηθήσει πολύ.

  •  29-07-2008, 12:48 43771 σε απάντηση της 40841

    Απ: Master στο software engineering?

    Λέω να συνεχίσω λίγο το θέμα με μερικές ερωτήσεις:

    1. Ποιά η γνώμη σας για μεταπτυχιακά σε χώρες εκτός Αγγλίας-Αμερικής?

    2. Απ' όσο ξέρω στα πανεπιστήμια της Ολλανδίας και της Σουηδίας τα μεταπτυχιακά γίνονται στα Αγγλικά. Έχετε ακούσει τίποτα περισσότερο (κατα πόσο "μετράνε" εδώ κλπ)?

    3. Εδώ στο Ellada υπάρχει κάτι καλό (+business oriented) ή θα πρέπει αναγκαστικά να ξενιτευτούμε?

    I think there's to much blood in my caffeine system..
  •  02-08-2008, 12:48 43896 σε απάντηση της 40841

    Απ: Master στο software engineering?

    ilias:
    thrylos:

    @dimzava. Καλά λες, έχεις δίκιο σ' αυτό που λες. Συμφωνώ. Ουσιαστικά αυτά κερδίζεις σε ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Το θέμα είναι ότι εαν επενδύσεις 20-25 χιλιάρικα, κανένας μετά δε θα σε ανταμείψει αντίστοιχα.


    Έχοντας κάνει μεταπτυχιακά σε καλό πανεπιστήμιο της Αμερικής, μπορώ να σου πω ότι αυτά τα 20-25 χιλιάρικα που λες ότι θα βάλεις απ'την τσέπη σου είναι μύθος και μπορώ να στο αποδείξω με πολλά επιχειρήματα:

    1) Αν πάρεις υποτροφία απ'το ΙΚΥ, σου δίνουν περίπου $18.000 το χρόνο (οι εξετάσεις που δίνεις είναι απίστευτα εύκολες για κάποιον που ξέρει τι του γίνεται στη σχολή). Υπάρχουν κι άλλα ιδρύματα (Μποδοσάκη, Ωνάσση, κτλ) τα οποία δίνουν κάπουν $12000 το χρόνο.



    Θυμάμαι πριν από χρόνια που κοίταζα τί παιζόνταν με αυτές τις υποτροφίες. Το ΙΚΥ ΔΕΝ είχε εύκολες εξετάσεις. Σχετικά με πληροφορική, απαιτούσε κάποιος να ξέρει τόσα πολλά σε τόσο μεγάλο πλάτος που τις κατιστούσε απαγορευτικές. Εαν πχ ήθελε κάποιος να ασχοληθεί με προγραμματισμό, έπρεπε να δώσει εξέτασεις ακόμα και στα δίκτυα. Και όταν μιλάμε για εξέταση στα δίκτυα μη φανταστείς τίποτα το απλό του στυλ τί είναι το OSI και τί το IP. Σε πέρναγε γενναιές 14 από τηλεφωνία, σηματοδοσία ISDN, κινητά, ATM, TCP/IP, κτλ. Θυμάμαι είχα ρωτήσει έναν καθηγητή μου που μου δίδασκε δίκτυα. Μου είχε πει ότι γεννικά οι εξετάσεις του ΙΚΥ ήταν απαγορευτικές για τους φοιτητές της σχολής. Υπήρξε και μια περίοδος όπου ήταν και εκείνος εισηγητής και εξεταστής θεμάτων. Είχε τη φιλοσοφία ότι οι υποτροφίες έπρεπε να δωθούν.
    Βλέπεις εαν κάποιος δεν περάσει όλες τις εξετάσεις, δεν πέρνει την υποτροφία. Εύκολος τρόπος για το Κράτος για να μην δίνει χρήματα έ;
    Τα χρήματα όμως δεν ήταν ακριβώς 18000. Θυμάμαι ότι έλεγε ότι η υποτροφία κάλυπτε το 100% των διδάκτρων + κάποια έξοδα για εισητήρια + ένα μέρος των προσωπικών εξόφων. Εαν κάποιος πήγαινε σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας όπου τα δίδακτρα ήταν πχ 5000$, δε θα του δίναν 18000.
    Αυτά που σου λέω ίσχυαν πριν 6-7 χρόνια. Τώρα αν τα πράγματα έχουν αλλάξει, θα χαρώ να το μάθω.
    Για το ίδρυμα Ωνάσση θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή έδιναν 3000$/το χρόνο. Στην Αγγλία αυτό ήταν 2000 λίρες περίππου. Πολύ λίγα για τις περισσότερες περιοχές.  Μάλιστα δε μπορούσε κάποιος να πάρει και τις δύο υποτορφίες.


    2) Αν κάνεις internship (δηλαδή δουλέψεις 3 μήνες σε εταιρία για το καλοκαίρι) παίρνεις άλλα $12000-$15000 (δεν έχω δει άτομο που να ψάχνει για internship και να μη βρίσκει)

    Τώρα άλλο εαν μπορείς να ανταπεξέλθεις και στις απαιτήσεις μαι δουλειάς και στις απαιτήσεις μαι διατριβής.
    Γεννικά οι καθηγητές προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην Αγγλία από το να κάνουν internships γιατί το καλοκαίρι έπρεπε να είναι στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια να μελετούν τη διατριβή.


    3) Υπάρχουν κάποιες στάνταρ υποτροφίες που δίνονται σε όλους τους Έλληνες που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Αμερικής και κάνουν αίτηση (άλλα $5000-$6000)


    Αν έχεις την καλοσύνη μπορείς να τις γράψεις και να παραθέσεις και κάποια links; Καλό είναι να τις ξέρουμε για κάθε ενδιαφερόμενο.


    4) Αν βρεις δουλειά ως κάτοχος μάστερ (δηλαδή αφού αποφοιτήσεις) θα παίρνεις πάνω-κάτω $70000-$80000 το χρόνο αρχικό μισθό στην Αμερική

    Καλό είναι να έχεις ξεμπερδέψει με το στρατό πρώτα.


    5) Προφανώς, μπορείς να κυνηγήσεις και κάποιο assistanship (teaching ή research), το οποίο σου καλύπτει όλα τα δίδακτρα και τα έξοδα διαμονής.


    Σωστά 100$-300$ την εβδομάδα. Πάντως τα πανεπιστήμια απαιτούν πριν την εγγραφή επιβεβαίωση ότι είσαι σε θέση να σταθείς από μόνος σου οικονομικά είτε από τη τσέπη σου, είτε με υποτροφίες, χωρίς να χρειάζεται να εργαστείς.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
Σελίδα 1 από 2 (27 εγγραφές)   1 2 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems