Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Limited-shared, closed-source collaboration σε διεθνές επίπεδο?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Sunburn. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Johnnyxp64 στις 17-03-2009, 23:27. Υπάρχουν 1 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  17-03-2009, 22:30 49310

Limited-shared, closed-source collaboration σε διεθνές επίπεδο?

Αντιμετωπίζω ενα ελαφρώς ακανθώδες πρόβλημα...

Συντονίζω μια πολυεθνικής ομάδα (άτομα στις 4 γωνιες του πλανήτη) που αναπτύσσει ενα κάπως εξειδικευμένο λογισμικό. Αυτή τη στιγμή είμαι ο μοναδικός developer με πλήρη πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα, άλλα άτομα συνεισφέρουν αλλά εγώ είμαι ο συνολικά υπέυθυνος. Το project εχει αρχίσει να μεγαλώνει σε μέγεθος/περιπλοκότητα και θέλω να διαθέσω τον πλήρη κώδικα σε κάποια από αυτά τα άτομα, ώστε το έργο να μοιραστεί σε περισσότερα μάτια/μυαλά.

Ο συντονισμός (από πλευράς version control, interfaces etc.) δεν με απασχολεί, είναι γνωστό πρόβλημα με ώριμες λύσεις. Αυτό που με ανησυχεί είναι η πιθανότητα (όσο και αν υπάρχει ισχυρή εμπιστοσύνη) κάποιο από τα υπόλοιπα άτομα να αρπάξει τον κώδικα και να το εξελίξει ως δικό του, κάνοντας την με ελαφρά πηδηματάκια. Το project για συγκεκριμένους λόγους δεν είναι open source, οπότε ένα τέτοιο σενάριο ειναι ανεπιθήμητο.

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω για τους εφικτούς τρόπους να καταστήσω μια τετοια εξέλιξη είτε αδύνατη ειτε πρακτικά ανέφικτη ή ασύμφορη.

Με ενδιαφέρουν ασφαλειστικές δικλείδες: 
    1) Από νομικής πλευράς (π.χ. κάποιο license που βασικά να λέει "ορίστε ο κώδικας, κάνε ότι αλλαγές/βελτιώσεις θέλεις, κάθε σου συνεισφορά στο trunk θα αναγνωριστεί, αλλά υπάρχει μονο ενα και μοναδικό νομιμο release και αυτο ειναι το δικό μου")
    2) Από τεχνικής πλευράς (π.χ. κάποιο module ή key/certificate χωρίς το οποίο το προγραμμα δεν τρέχει, και δεν ειναι εφικτό να γίνει bypass μεσω του source).
    3) Οποιασδήποτε άλλης μορφής που δεν έχω σκεφτεί.

Οποιαδήποτε πρόταση είναι καλοδεχούμενη - Ευχαριστώ.

•  17-03-2009, 23:27 49312 σε απάντηση της 49310

Απ: Limited-shared, closed-source collaboration σε διεθνές επίπεδο?

Φιλε προ λιγο καιρο ειχαμε ενα τετοιο περιστατικο "περιπου" και εμεις. Δεν ειναι να εισαι ανοικτος και καλος τελικα με ολους υπαρχουν ατομα που χαλανε τον κλαδο μας.
    αυτο μας αναγκασε να ψαξουμε περισσοτερο τα τεχνολογικα τα δικηγορικα ηταν ευκολο καθος εχουμε αστερι δικηγορο στα πνευματικα δικαιωματα κτλ

και σε γενικες γραμμες θα σου πω μερικα απο τα μετρα που εχουμε:(και η δικια μας εταιρεια δουλευει χρονια τωρα μονο remotly)Geeked

δουλευουμε με Visual Studio Team Funtation Server kai TFS server ολοι μπαινουν εκει κατεβαζουν και ενημερωνουν κωδικα απο ενα σημειο.

μεσα απο εκει βλεπεις τι traffic ηπαρχει και απο ποιους.

μετα εχουμε dotfocusator (αν το θυμαμαι καλα) στον server που απο εκει και μονο γινεται το buld για καθε release προς τα εξω και ενα απο τα βασικα χαρακτηριστηκα ειναι και το encryption για αποφυγη reverse enginnering που πολοι κανουν και αντιγραφουν ιδεες και αλλα.

αλλα το συμαντικοτερο κομματι αγαπητε μου ειναι στην φιλοσοφια, δηλαδη υπαρχει ενα βασικο κομματι στο προγραμμα που μεσα απο το οποιο περνανε ΟΛΑ connections-queries και οτι αλλο ειναι απαραιτητο για να λειτουργει η εφαρμογη  ΑΛΛΑ αυτο ειναι ενα χωριστο Project DLL και δεν θα το εχεις στο solution σου μεσα στον TFS server, αλλα θα το δινεις μονο ως reference.

ετσι και κωδικα να κραταν αντιγραφο, μπορεις να αποδιξεις απο τα build οτι το δικο σου ειναι encrypted αρα και το νομιμο ενω τα αλλα οχι, 

αλλα το συμαντικοτερο ειναι οτι τον πυρηνα θα τον δινεις ΜΟΝΟ ως DLL και μαλιστα encrypted, ετσι και Ολο το "αυτοκινητο" να σου αντιγραψουν οταν εσυ θα εχεις τον "κινητηρα" κλειδωμενο και χωρισtα μονο στο server σου το αυτοκινητο που θα πανε να φτιαξουν - κλεψουν θα ειναι αχρηστο! και γενικα θα πρεπει να ξαναγραψουν-μαντεψουν πραγματα που δεν θα εχουν ουτε χρονο ουτε φαντασια! και ακομα καλητερα θα ηταν να εγραφες ο ιδιος το κοματι αυτο το τοσο σημαντικο!ετσι και να παρουν θα ειναι useless.Wink

η ιδεες ομως θα ειναι μεσα στα μυαλα τους δεν μπορεις να το εμποδισεις αυτο! αυτο που μπορεις νομικα να αποδιξεις ειναι οτι αυτoi για μερικα επομενα χρονια να εχουν υπογραψει συμβολαιο οτι για τα επομενα 3-5 ετη δεν πρεπει να εχουν καμια εμπλοκη με καμια μορφη σε αντιστοιχο λογισμικο! αυτο μας το ειχαν κανει στην προιγουμενη εταιρεια μου. αλλιως αναγκαζεσαι να κανεις ασφ. μετρα και να τους "κοψεις" τα ποδια, αν πανε πισοπλατα να κανουν κατι αντιστοιχο. αυτο μπορεις να το κανεις και με τον ανταγωνισμο οχι μονο στα μελη που δουλευουν για σενα, αυτη λογικα θα πουλησουν τις ιδεες αλλου και θα σου κανουν κακο!

ελπιζω να σου εδωσα μερικες ιδεες! καλη τυχη στην αναζητηση σου.

p.s η καλητερη ομως λυση και δυσκολοτερη να γινει ειναι να ειναι ολοι ατομα "ενταξη" και να τα εμπιστευεσαι 100%. οχι ομως αδυνατη.

This Business Is Binary. You are a 1 or a 0. Alive or Dead.-
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems