Στα threads όπου ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητα του Visual Studio 2010 Beta 1 ξεκίνησαν πολλές παράλληλες συζητήσεις, για διαφορετικά μεταξύ τους θέματα όπως η αισθητική του WPF UI, τα χαρακτηριστικά της Architect Edition, τα χαρακτηριστικά του Entity Framework 2.0. Επειδή όλες αυτές οι συζητήσεις άρχισαν να ανακατώνονται μεταξύ τους και μάλιστα να διεξάγονται πότε στο ένα thread, πότε στο άλλο, τις έσπασα και ξεκίνησα ξεχωριστά thread για κάθε θέμα. Ακολουθεί η συζήτηση για τα features της Architect Edition.
Ξεκινάμε με μία κριτική για την προσθήκη της UML από τον υπογράφοντα
pkanavos:
Η προσθήκη της UML στην Architect Edition μαζί με τους αντίστοιχους Architecture Explorer και visualizations είναι ίσως το μόνο αμφιλεγόμενο σημείο. Τα εργαλεία αυτά είναι τέλεια για κυρίως για senior developers αλλά και solution architects. Με δεδομένο ότι πολλές εταιρείες περιορίζονται μόνο στην Professional έκδοση, υπάρχει κίνδυνος τα εργαλεία αυτά να μην καταλήξουν στους προγραμματιστές που τα χρειάζονται περισσότερο. Ίσως θα ήταν καλύτερα να είχαν ονομάσει την Architect Edition, Senior Developer Edition ή κάτι παρόμοιο, αν και τότε δεν θα ακουγόταν τόσο ωραίο.
Όσο για τους architects ... τα εργαλεία είναι ενδιαφέροντα αλλά όχι και τόσο. Η UML είναι καλή για σχεδίαση σε χαμηλό-μεσαίο επίπεδο. Όταν όμως πρέπει να σχεδιάσεις συστήματα, υποσυστήματα, βάσεις, UI και τις σχέσεις μεταξύ τους, services, queues και ESBs ...... θέλεις κάτι άλλο.
Όχι ότι δεν είναι πολύ ωραίο και αυτό που (θα) έχουμε βέβαια!
Στην οποία απαντάει ο spantos
spantos:
Νομίζω (χωρίς να το έχω εγκαταστήσει ακόμη) από ότι βλέπω στα διάφορα σχετικά posts ότι το Visual Studio 2010 έχει αρκετά πράγματα για την αρχιτεκτονική συστημάτων (όχι πως θα χρησιμοποιηθούν ποτέ στην δική μας Ελληνική πραγματικότητα)...
Αντιγράφω από το blog του Jason Zander
Team Arch
Visual Studio Team Architecture has been updated to support standard UML (V2.1.1). With this support you can do architecture diagrams, sequence diagrams, etc:
Adding an artifact using the designer:
activity diagram:
Activity editor:
Integration with TFS including documents:
structural diagrams:
The Architectural Explorer allows you to browse through your namespaces and explore the structure of your application:
Once you find the code you want, you can create a sequence diagram to understand the code flow better:
You can view you entire system at the block level as well (handy for checking layering):

Η δική μου "απάντηση" έρχεται ως απάντηση στο Mitsara σε άλλο σχετικά με το WPF UI. Σε αυτή τη φάση έχω χρησιμοποιήσει ήδη τον Architecture Explorer και το reverse engineering.
pkanavos:
Παρεμπιπτόντως, ο Architecture Explorer είναι ένας αρκετά χρήσιμος code explorer τον οποίο αξίζει να χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε προγραμματιστής. Ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός solution + object explorer ο οποίος κατεβαίνει μέχρι και σε επίπεδο παραμέτρων.
Μου αρέσει επίσης ο τρόπος που μπορείς να κάνεις reverse engineer ένα sequence διάγραμμα ξεκινώντας από ένα fuction και προχωρώντας σε όποιο βάθος θέλεις σε άλλες μεθόδους αλλά και κλάσεις. Είναι αρκετά χρήσιμο αν θέλεις να δεις τί καλεί ένα function αν και για την ώρα "κολλάει" μόλις συναντήσει κάποιο interface. Όποιος χρησιμοποιεί interfaces για να μειώσει τις εξαρτήσεις μεταξύ κλάσεων θα βρει πρόβλημα.
Αν εξαιρέσεις τα βαρυφορτωμένα γραφικά και τη σπατάλη οθόνης, νομίζω ότι η Architect Edition είναι ένα πολύ καλό πακέτο για κάθε developer (πέρα από την τιμή). Περιλαμβάνει όλα εκείνα τα εργαλεία τα οποία θέλει να χρησιμοποιήσει κανείς για να αναλύσει τον κώδικα του και ως τώρα έπρεπε να τα βρει σκόρπια, π.χ. στο Reflector ή άλλα command-line εργαλεία.
Θα μου πεις τώρα, θα έπρεπε να την ονομάσουνε Senior Developer edition και όχι Architect. Συμφωνώ αλλά πιστεύω ότι η διαφορά θα φανεί αργότερα με το Oslo, όταν προστεθούν εργαλεία τα οποία πραγματικά ενδιαφέρουν τους Architects όπως business processes, entity definitions κλπ.
Μέχρι στιγμής αυτή είναι η άποψη μου. Τα παραπάνω features δεν επαρκούν για να χαρακτηριστούν Architect-only, ειδικά αν συγκριθούν με εργαλεία όπως το Enterprise Architect της Sparx. Με περίπου $400 αγοράζει κανείς ένα από τα καλύτερα εργαλεία για UML και Model Driven Development μαζί με το integration με το Visual Studio. Τα ενδιαφέροντα όμως έπονται και είμαι σίγουρος ότι όταν βγει το Oslo θα φανεί πραγματικά η διαφορά. Επίσης, υποψιάζομαι ότι η Microsoft προσθέτει την UML όχι γιατί την χρειάζεται αλλά γιατί έτσι θα μπορέσει να μπει στην αγορά του Model Driven development, όπου η UML είναι υποχρεωτική.
Υ.Γ. Εξαρτάται φυσικά τί εννοεί ο καθένας με τη λέξη Architect. Αν εννοούμε Solution Architect ο οποίος δουλεύει μόνο σε ένα υποσύστημα μίας εφαρμογής, ναι, τα παραπάνω features είναι γι αυτόν.
Αν μιλάμε όμως για τον άνθρωπο ο οποίος πρέπει να ξέρει τί γίνεται με όλα τα κομμάτια ενός περίπλοκου συστήματος, να ελέγχει πως μιλούν και συμπεριφέρονται συστήματα από data layers μέχρι business process workflows και πως θα γίνει το mapping των business requirements και processes στα διάφορα συστήματα και τεχνολογίες ... δεν νομίζω ότι θα τον βοηθήσει πολύ.
Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει και συνέχεια.
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos