Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
Κριτική του AJAX!

Διαβάζοντας σήμερα ένα άρθρο του Jeffrey Schwartz, το οποίο αναφέρεται στην υιοθέτηση του AJAX από τους απανταχού developers, είπα και γώ με την μικρή μου εμπειρία να θέσω την άποψη μου στο "γιατί τόση απήχηση;".

 Καταρχάς πιστεύω και γώ, μαζί με τον συγγραφέα του άρθρου ότι είναι η σημαντικότερη τεχνολογία στο χώρο του development τα τελευταία χρόνια. Αυτό, κατα την άποψή μου πάντοτε, γιατί έφερε τό something new έναντι του something more των υπόλοιπων που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται (πχ .Net 2.0 , .Net 3.0 ,Linq, OODBMS κ.α). H δυνατότητα ασύγχρονου και τοπικού refresh , η οποία θεωρείται η σημαντικότερη του καινοτομία, φέρνει ταυτόχρονα βελτιωμένο user experience από την πλευρά του χρήστη και δυνατότητα νέας λειτουργικότητας από την πλευρά του developer. Δηλαδή, μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο εύκολα διάφορα πράγματα και ταυτόχρονα να τα δείξουμε και καλύτερα. Συνδυασμός που απουσιάζει από τις άλλες "νέες τεχνολογίες", οι οποίες ώς επι το πλείστον κάνουν είτε το ένα είτε το άλλο. Επίσης, έρχεται να υποβοηθήσει στο σημαντικότερο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων στο χώρο μας. Την ανάγκη για bandwidth! Σε μια εποχή όπου τα δίκτυα κορμού "τρελλαίνονται στο traffic" και χρειάζονται συνεχή αναβάθμισή, το AJAX έρχεται να ελαφρύνει λιγάκι το φορτίο, τουλάχιστον όσον αφορα τις server-client εφαρμογές, στις οποίες ο χρόνος απόκρισης είναι εξαιρετικά από πλευράς παρουσίασης προς τον χρήστη και όπου το AJAX έχει πολύ καλές αποδόσεις . Συνοπτικά, το AJAX ήταν μια ιστορική αναγκαιότητα, ανάλογη του XML και του .Net... Αυτά από μένα, the rest is on you...

Share
Posted: Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 8:16 μμ από το μέλος Pak

Σχόλια:

Dimitris Papadimitriou έγραψε:

Η δυνατότητα τοπικού refresh χωρίς την ανανέωση όλου του περιεχομένου με σκοπό την καλύτερη διάδραση με τον χρήστη και την καλύτερη διαχείριση του bandwidth γίνεται εδώ και πολλά πολλά χρόνια στις windows εφαρμογές (από τον καιρό της VB6 και νωρίτερα). Το AJAX δεν τα έφερε αυτά. Απλά τα υλοποίησε για τις web εφαρμογές. Δυστυχώς πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα στις windows εφαρμογές απαιτούν μεγάλες καινοτομίες και χρόνια για να υλοποιηθούν με ένα λογικό τρόπο στις web εφαρμογές.

Προσωπικά δεν θεωρώ πρόοδο να χρησιμοποιούμε μια scripting γλώσσα όπως η jscript για να γράφουμε λογισμικό. Ο λόγος που το κάνουμε είναι επειδή ο browser και η jscript είναι ένα από τα λίγα πράγματα στα οποία μπόρεσαν να συμφωνήσουν οι "μεγάλοι" τις ανάπτυξης λογισμικού.

# Απριλίου 13, 2007 9:14 μμ

Pak έγραψε:

Συμφωνώ ότι δέν την έφερε, και συγνώμη που δέν το έχω διευκρίνισει! Απλώς την έκανε προσιτή στον μέσο developer(ειδικά για web εφαρμογές). Ναί, όντως η πρόοδος δέν είναι η χρήση scripting γλώσσας! Πρόοδος είναι η συμφωνία των μεγάλων...

# Απριλίου 13, 2007 9:33 μμ

George J. Capnias έγραψε:

Προσωπικά το θεωρώ το AJAX υπερτιμημένο. Όταν το ίδιο περιγράφεται σαν "AJAX leverages a number of existing technologies, which aren't particularly new, however fondness for what these technologies have to offer (collectively, they are AJAX) has recently soared".

Δηλαδή ήρθε να μας σώσει, μπας και ξεχάσουμε την Javascript, το DHTML και το DOM; Δεν νομίζω!

Καινούργια τεχνολογία δεν είναι, συνεπώς αυτό το κάνει ένα καλό practice, ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με client side programming στον browser.

Από εκεί και πέρα να μιλάμε για καινούργια εποχή και τα λοιπά και τα λοιπά, μάλλον πιο πολύ marketing μοιάζει...

# Απριλίου 14, 2007 11:07 πμ

agmarios έγραψε:

Εντάξυ, το AJAX έχει ντυθεί με πολύ marketing δεν αντιλέγω. Είναι γεγονός όμως ότι βελτιώνει πολύ την παραγωγικότητα (τουλάχιστον τη δικιά μου).

Από την πλευρά του AJAX.net η φιλοσοφία είναι ίδια με αυτή των υπόλοιπων εργαλείων της ms. Κάνε τα απλά πράγματα με drug and drop και για τα άλλα κάτσε και βγάλε τα μάτια σου.

Ότι τεχνικές που στις stand alone εφαρμογές αργούν να έρθουν στο web δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Το ίδιο όμως δεν γίνεται και με τις ίδιες τις εφαρμογές; Συνήθως πρώτα προκύπτουν οι ανάγκες και μετά έρχονται οι λύσεις.

# Απριλίου 17, 2007 11:37 πμ

gk έγραψε:

Το ajax δε μπορεί παρα να είναι ενα ενδιάμεσο εργαλείο μέχρι να υιοθετηθεί μια αληθινή πλατφόρμα για distributed εφαρμογές. Όσο καλά και να είναι τα google spreadsheet κλπ. είναι φτιαγμένα σε μια πλατφόρμα  (browser) που δέ σχεδιάστηκε γι'αυτό το σκοπό (GUI programming).

# Απριλίου 17, 2007 1:04 μμ

Mitsaras έγραψε:

Το ajax είναι ένα hack, που βασίζεται σε ένα type-unsafe "πράγμα" που λέγεται javascript. Δυστυχώς κάποια trends δύσκολα αλλάζουν έτσι και εγκαθιδρυθούν (όπως και με τα mp3 για παράδειγμα. Αν και υπάρχουν Mpeg4 αλγόριθμοι με πολύ ανώτερα αποτελέσματα, το 90% ασχολείται με MPEG1 layer 3...).

# Απριλίου 21, 2007 10:06 πμ

cap έγραψε:

Το 1999 είχε δημοσιευτεί στο 15seconds ένα υπέροχο (για τότε) άρθρο με τίτλο "xmlhttp: Super glue for the Web") - http://www.15seconds.com/issue/991125.htm

Μας θυμίζει τίποτα αυτό; ;)

To Ajax είναι για μένα ένα marketing buzzword και τίποτα άλλο. Οι τεχνολογίες δεν είναι καινούριες. Ούτε καν καλές. Απλά, όπως γίνεται συνήθως σε αυτό το χώρο, είναι αυτές που επικράτησαν.

Οι ενθουσιώδεις με το Ajax (και δεν μιλώ για αυτούς που το είδαν από λειτουργικής απόψεως, αλλά για αυτούς που θεώρησαν οτι είναι κάτι εντελώς νέο) μου θυμίζουν προσωπικά τους φανατικούς φίλους διάσημων Ελλήνων τραγουδιστών που λόγω νεαρού της ηλικίας ΔΕΝ γνωρίζουν οτι αρκετές μεγάλες τους επιτυχίες αποτελούν διασκευές από παλαιότερα τραγούδια και όχι πρωτότυπες συνθέσεις...

# Ιουνίου 26, 2007 6:19 μμ
Ποιά είναι η άποψή σας για την παραπάνω δημοσίευση;

(απαιτούμενο)

(απαιτούμενο)

(προαιρετικό)

(απαιτούμενο)
ÅéóÜãåôå ôïí êùäéêü:
CAPTCHA Image

Ενημέρωση για Σχόλια

Αν θα θέλατε να λαμβάνετε ένα e-mail όταν γίνονται ανανεώσεις στο περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης, παρακαλούμε γίνετε συνδρομητής εδώ

Παραμείνετε ενήμεροι στα τελευταία σχόλια με την χρήση του αγαπημένου σας RSS Aggregator και συνδρομή στη Τροφοδοσία RSS με σχόλια