Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια

Συμβουλές: Ποιά είναι η σχέση σας με τις προδιαγραφές;

Ειτε δουλεύει μια ολόκληρη ομάδα είτε ένα άτομο πάνω σε ένα project, αν δεν έχετε καταρτίσει προδιαγραφές το project είναι, στην καλύτερη περίπτωση, καταδικασμένο σε φριχτές καθυστερήσεις και δεν πρόκειται να «βγάλει» τα λεφτά του. Οι προγραμματιστές δεν θα ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να φτιάξουν, οι πελάτες θα φωνάζουν «μα αυτό το ΕΝΝΟΟΥΣΑΜΕ όταν σας είπαμε αυτό κι εκείνο», και πολλές φορές θα χρειαστεί να γκρεμίσετε το μισό κώδικα της εφαρμογής και να τον ξαναγράψετε από την αρχή για χάρη κάποιας ασάφειας που δεν ξεκαθαρίστηκε παρά μόνο όταν ο πελάτης είδε την εφαρμογή να τρέχει. Υπόψη, κανείς δεν πρόκειται να αποζημιώσει την εταιρία σας γι’αυτό.

Για τον προγραμματιστή: Αν συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντά σας, τότε εντάξτε στην εκτίμηση χρόνου που θα κάνετε για το έργο και τη συλλογή προδιαγραφών. Εξασφαλίστε, μέσω της εταιρίας σας, έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πελάτη και φροντίστε στο να προσδιορίσετε επακριβώς όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του έργου που θα αναλάβετε. Αν το έργο είναι μεγάλο και υπάρχει επαρκής ομάδα ανθρώπων, απαιτήστε σαφείς προδιαγραφές πριν προχωρήσετε στην ανάπτυξη. Αν οι προδιαγραφές αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αλλάξτε άμεσα και την εκτίμηση του χρονου που απαιτείται για την περάτωση του έργου.

Τι θα λέγαμε έξω από τα δόντια: Μην «σνομπάρετε» την ανάλυση και μην επιχειρείτε να αρχίσετε να γράφετε datagrids και φόρμες με το «καλημερα». Οι πιθανότητες είναι ότι θα χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο πολύ σύντομα.

Για την εταιρία: Φροντίστε να εκμεταλλευθείτε το ανθρώπινο δυναμικό που έχετε στη διάθεσή σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λαβετε υπόψη ότι η συλλογή και η σωστή κατάρτιση προδιαγραφών πολλές φορές αναλώνει σημαντικό μέρος του συνολικού χρόνου ανάπτυξης και διαθέστε εκεί τους απαιτούμενους πόρους. Εξασφαλίστε απρόσκοπτη επικοινωνία με τους εκπροσώπους του πελάτη οι οποίοι θα σας προσφέρουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες. Αναθέστε σε ένα άτομο ή μια όμάδα ανθρώπων τη συλλογή προδιαγραφών για κάθε έργο που αναλαμβάνετε. Εντάξτε το κόστος της συλλογής προδιαγραφών στο συνολικό κόστος του έργου. ΒΑΛΤΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ. Αν φοβάστε ότι με τις προδιαγραφές το κόστος θα εκτιναχθεί στα ύψη και ο πελάτης δεν θα συμφωνήσει, ΜΗΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ. Καλύτερα μια άμεση απώλεια παρά μια εικονική «ανάσα» στα οικονομικά της εταιρίας σας με μακροπρόθεσμες δυσάρεστες συνέπειες που θα σας βάλουν ακόμα πιο «μεσα» από πριν.

Τι θα λεγαμε έξω από τα δόντια: Μην «κάψετε» τους developers βάζοντάς τους να υλοποιούν έργα με στενά deadlines χωρίς προδιαγραφές, ή περιμένοντας ότι οι προδιαγραφές θα έρθουν «μαγικά» κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Ο,τι κοστολογήσατε θα σας κοστίσει διπλά ή τριπλά για να ολοκληρωθεί.

Τη δημοσίευση μπορείτε να τη συζητήσετε στην αντίστοιχη περιοχή στις Συζητήσεις του DotNetZone.gr

Disclaimer: Οι παραπάνω απόψεις και θέσεις ανήκουν στο συγγραφέα της δημοσίευσης και μπορούν να χαρακτηριστούν υποκειμενικές. Η αρχική ιδέα της συγγραφής βασίστηκε πάνω σε μια δημοσίευση που έγινε στο JoelOnSoftware.com και την οποια μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000043.html. Δεν διεκδικούν σε καμμια περίπτωση τον τίτλο επίσημων συμβουλών παραγωγικότητας και η συζήτηση ή / και αμφισβήτησή τους όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά ενθαρρύνεται!

 

 

 


Έχουν δημοσιευτεί Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2006 12:02 μμ από το μέλος cap
Δημοσίευση στην κατηγορία:

Ενημέρωση για Σχόλια

Αν θα θέλατε να λαμβάνετε ένα e-mail όταν γίνονται ανανεώσεις στο περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης, παρακαλούμε γίνετε συνδρομητής εδώ

Παραμείνετε ενήμεροι στα τελευταία σχόλια με την χρήση του αγαπημένου σας RSS Aggregator και συνδρομή στη Τροφοδοσία RSS με σχόλια

Σχόλια:

Χωρίς Σχόλια

Ποιά είναι η άποψή σας για την παραπάνω δημοσίευση;

(απαιτούμενο)
απαιτούμενο
(απαιτούμενο)
ÅéóÜãåôå ôïí êùäéêü:
CAPTCHA Image