Get your Visual Studio toolbox in fit
21 Μαρτίου 12 11:01 μμ | KelMan | 0 σχόλια   
So, it has been a while since I joined the club of those who faced the intimidating Loading toolbox content from package Microsoft.VisualStudio.IDE.Toolbox.ControlInstaller.ToolboxInstallerPackage ‘{2C98B35-07DA-45F1-96A3-BE55D91C8D7A}’ problem, every time I opened a new instance of Visual Studio and used the XAML designer. After some search, I found a decent solution. Mind you, do not follow the first [...]
Δημοσίευση στην κατηγορία: , ,
Windows 8 Metro development Train-the-Trainer
09 Μαρτίου 12 10:51 μμ | KelMan | 0 σχόλια   
Την εβδομάδα που μας πέρασε, είχα την χαρά να παρακολουθήσω ένα Train-the-Trainer course για Windows 8 Metro development στο Amsterdam. Μέσα σε τρεις μέρες είδαμε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής end to end καθώς και το πώς σχεδιάζουμε το UX στις Metro εφαρμογές. Όλα ήταν πολύ ενδιαφέροντα ακόμα και για κάποιον που έχει γράψει εφαρμογές σε [...]
Δημοσίευση στην κατηγορία: ,
Back to school
15 Σεπτεμβρίου 11 04:27 μμ | KelMan | 0 σχόλια   
Πάει καιρός, από τον Μάιο, που έχω να γράψω στο blog μου. Αυτό είναι το πρώτο post ύστερα από τόσο καιρό και πλέον πολλά πράγματα έχουν αλλάξει! Κατ’ αρχήν, μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2010 έφτασε στο τέλος της και πλέον στην οικογενειά μας είμαστε τρεις καθώς αποκτήσαμε τον Οδυσσέα! Αν υπάρχει [...]
Δημοσίευση στην κατηγορία: , ,
Και πρώτο (νέο) glue-post εδώ :)
09 Μαΐου 11 12:19 μμ | KelMan | 0 σχόλια   
Αυτό είναι το πρώτο νέο post που στο νέο blog home μου. Το υλικό που υπάρχει στο παλιό (http://www.dotnetzone.gr/cs/blogs/mkelaiditis/default.aspx) έχει μεταφερθεί κι εδώ, ωστόσο πλέον θα ενημερώνεται μόνο αυτό. Οπότε, ξέρετε: update your bookmarks. Τώρα, λένε ότι δεν πρέπει να λες για τα σχέδιά σου και να υπόσχεσαι ότι θα κάνεις περισσότερα posts. Ο κανόνας [...]
Δημοσίευση στην κατηγορία: , , ,
Τελευταίο post εδώ…
09 Μαΐου 11 12:12 μμ | KelMan | 0 σχόλια   

Αυτό είναι το τελευταίο post που θα βρείτε εδώ. Μετακομίζω σε νέα στέγη υπό το WordPress: http://mkelaiditis.wordpress.com/. Το υλικό που υπάρχει εδώ το έχω μεταφέρει κι εκεί, ωστόσο πλέον θα ενημερώνεται μόνο το νέο blog home. Οπότε, ξέρετε: update your bookmarks.

Τώρα, λένε ότι δεν πρέπει να λες για τα σχέδιά σου και να υπόσχεσαι ότι θα κάνεις περισσότερα posts. Ο κανόνας είναι “just do it”. Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλά σχέδια και πολλά πράγματα που έχουν δρομολογηθεί, ωστόσο υπάρχει ένα οικογενειακό θέμα, ευχάριστο, για καλό, που με εμποδίζει προς το παρόν να κάνω σχέδια, απορροφά τον χρόνο μου αυτόν τον καιρό και κατ’ ανάγκη έχω αφήσει πολύ πίσω το blog μου. Προσεχώς περισσότερα!

Προς το παρόν σας περιμένω να τα πούμε μέσω Live Meeting την Τετάρτη 11 Μαΐου και να δούμε τα νέα χαρακτηριστικά του Silverlight 5 στην beta έκδοση που παρουσιάστηκε στην MIX11.

Δημοσίευση στην κατηγορία:
DevDays11: From Code of Horror to Code of Honor
01 Φεβρουαρίου 11 09:50 πμ | KelMan | 0 σχόλια   

Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου είχα την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσω ένα session στα πλαίσια του κύκλου DevDays11 των τεχνικών παρουσιάσεων που διοργανώνει η Microsoft Hellas. Η ημερίδα είχε γενικό τίτλο “DevDays11 - The Code of Honor - Σχεδιάζοντας και Προγραμματίζοντας Σωστά!” και δεν ήταν technology oriented όπως συνήθως αλλά είχε ως θέματα τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές, τις επιλογές που καλείται να κάνει κάποιος που υλοποιεί μια εφαρμογή και το πως γράφουμε σωστά κώδικα ώστε να δημιουργήσουμε εφαρμογές εύκολες στη συντήρηση.

Το δικό μου session είχε δύο κύριους άξονες, ο πρώτος ήταν σχετικά με την ποιότητα του κώδικα που βρίσκουμε από διάφορες εξωτερικές πηγές και πώς αυτός επιδρά στην εφαρμογή μας. Ο δεύτερος ήταν το πώς οι τυπικές τακτικές – όπως για παράδειγμα ο κώδικας που μας δείχνει το MSDN – μας οδηγούν να φτιάξουμε εφαρμογές που χαρακτηρίζονται από δυσκολία στην συντήρηση. Μέσα από ένα παράδειγμα μιας Silverlight εφαρμογής, έδειξα πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα design patterns και πόσο βοηθάει το unit testing ώστε να περιορίσουμε τα προβλήματα στη συντήρηση του κώδικα.

Όσοι από εσάς χάσατε την παρουσίαση, μπορείτε να την δείτε εδώ:

http://www.techdays.gr/videos/3308.html

Το slide deck και τα samples βρίσκονται εδώ: http://bit.ly/eUki03

Η αρχή και το τέλος την παρουσίασης έγιναν capture εκ των υστέρων καθώς παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα (του τύπου between keyboard and chair).

A! Να μην ξεχάσω: Πολλές ευχαριστίες στον Νίκο Παλλαδινό (PALLADIN) για τη βοήθεια και τις ιδέες του!

Digg This
Δημοσίευση στην κατηγορία: ,
Σε beta το VS/TFS 2010 SP1 και τι σημαίνει αυτό για μας
08 Δεκεμβρίου 10 10:06 πμ | KelMan | 3 σχόλια   

Χθες ανακοινώθηκε η διάθεση της beta έκδοσης του VS/TFS 2010 Service Pack 1 με “go live” license. Το SP1 διορθώνει ένα μεγάλο πλήθος από bugs ωστόσο, πιστοί στην παράδοση του να βάζουν νέα features στα services packs, έχουμε και διάφορα καλούδια:

  • Local help viewer
    Τέλος της υποχρεωτικής χρήσης του browser για help view. O local help viewer είναι client app για off-line help. Τώρα θα έχουμε help, όπως παλιά, χωρίς να χρειάζεται internet. Επίσης, θα έχουμε όπως παλιά TOC, keyword index, Favorites, History και “search results”. Κάναμε έναν ωραίο κύκλο και βγήκαμε στην αρχή…
  • Silverlight 4 tools
    Δεν θα χρειάζεται extra εγκατάσταση, θα συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο.
  • Unit Testing on .NET 3.5
    Όσοι τρέχουν unit-tests μπορούν να κάνουν target το .NET Framework 3.5. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι αδιάφορο για την Ελλάδα.
  • Intellitrace for 64-bit and Sharepoint
    Το Intellitrace είναι super! Αρκεί να μην παίζει σε 64bit πλατφόρμα και να μην γράφεις εφαρμογές Silverlight γιατί τότε δεν υποστηρίζεται. Τουλάχιστον τώρα έφυγε ένα από τα δύο εμπόδια…
  • Performance Wizard for Silverlight
    Εδώ είναι τα καλά νέα! Ο performance wizard για το Silverlight λαμβάνει υπόψην του διαδικασίες (όπως το rendering) οι οποίες είναι λίγο “περίεργες” για τα κλασικά profiler tools.
  • VB Compiler runtime switch
    Άλλο ένα σημαντικό σημείο για όσους γράφουν VB.NET. Μέχρι σήμερα, η VB.NET έμενε χωρίς υποστήριξη σε διάφορους τύπους project (βλ. XNA) γιατί τα VB.NET assemblies έχουν εξάρτηση από το γνωστό assembly Microsoft.VisualBasic.dll. Έπρεπε λοιπόν να υπάρχει ειδική μέριμνα για να υποστηρίζεται η VB.NET, όπως για παράδειγμα έγινε πρόσφατα με την υποστήριξη WP7.
    To νέο switch του compiler (/vbruntime) θα ενσωματώνει στο τελικό assembly ένα υποσύνολο του Microsoft.VisualBasic.dll κι έτσι δεν θα απαιτείται αυτή η διαδικασία να γίνεται μέσω του project template όπως γίνεται τώρα με τα VB.NET project templates για Silverlight και WP7.
    Οπότε τώρα η υποδομή υπάρχει, μένει να γίνει και η υπόλοιπη δουλειά για να υποστηριχθεί η VB.NET για όλους τους τύπους.
IT Pro | Dev Connections 2010 - "Και Line-of-Business και RIA: The silver side of the moon"
01 Δεκεμβρίου 10 09:03 πμ | KelMan | 0 σχόλια   

Ευχαριστούμε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στο IT Pro | Dev Connections 2010, στην παρουσίαση μας (Άγγελος Μπιμπούδης & Μάνος Κελαϊδίτης) με τίτλο "Και Line-of-Business και Rich Internet Applications: The silver side of the moon". Είδαμε πρακτικές και τεχνολογίες για RIA εφαρμογές σε Silverlight, πώς ξέραμε τις επιχειρησιακές εφαρμογές με Silverlight μέχρι τώρα και τι εφόδια έχουμε πια, για να φτιάχνουμε γρηγορότερα και πιο δομημένα web applications, συνδυάζοντας RIA και LoB χαρακτηριστικά.

Προσπαθήσαμε να πούμε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται, δίνοντας ένα κβάντο πληροφορίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ξεκινώντας με WCF Ria Services, MVVM design pattern και MEF για extensibility. Ο χρόνος ήταν περιορισμένος, αλλά πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε (φάνηκε και από την αξιολόγηση :D).

Για όσους όμως, πιστεύουν ότι 75 λεπτά δεν έφτασαν (και αλήθεια θα είναι), σχεδιάζουμε να κάνουμε live meeting στο άμεσο μέλλον, οπότε stay tuned.

H παρουσίαση και τα demos εδώ.

*Για να τρέξετε τα demos, θα χρειαστείτε: WCF Ria Services, Silverlight Toolkit, Async CTP, RX Extentions, MVVMLight

*Credits to: Guy Smith-Ferrier for the localization reference and material included. He has done a great work on internationalizing silverlight and localization in general. For more check.

 

Right tool for the job
03 Νοεμβρίου 10 06:39 μμ | KelMan | 0 σχόλια   

Διάβασα πρόσφατα στο Engadget για τα 1.5 Gpixel images που έβγαλε η GigaPan στο World Series και άρχισα να παίζω με το zoom. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα καθώς το εργαλείο κάνει πολλά “σπασίματα”. Αλλά να ήταν μόνο αυτό… Βάζοντας το zoom στο τέρμα, μπορεί να δει κανείς πολύ ωραία εφέ όπως αποκεφαλισμένους ή δικέφαλους ανθρώπους!

Capture1Capture2

Παιδιά, καλή η προσπάθεια αλλά γι αυτή τη δουλειά υπάρχει ήδη το κατάλληλο εργαλείο. Deep Zoom λέγεται… Κάντε και μόνοι σας τη σύγκριση: http://70gigapixel.cloudapp.net/

Δημοσίευση στην κατηγορία:
Silverlight vs HTML 5
01 Νοεμβρίου 10 08:21 μμ | KelMan | 4 σχόλια   

Χαμός τις τελευταίες μέρες με το τι είπε ο Muglia και ο ένας και ο άλλος για το τι μέλλει γενέσθαι με το Silverlight. To HTML 5 είναι πολύ της μόδας και όλοι έχουν βρει την ευκαιρία να κάνουν προβλέψεις. Η δική μου ανάγνωση λέει τα εξής:

Όταν το Silverlight βγήκε αρχικά, έπρεπε να καλύψει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα κενό για το οποίο η Microsoft δεν είχε προσφέρει ποτέ κάτι ανάλογο. Οι πρώτες εκδόσεις είχαν αρκετές ελλείψεις ωστόσο με την έκδοση 3 μπορούσε κανείς να πει ότι κάτι γίνεται και πλέον με την έκδοση 4 θεωρείται μια ώριμη τεχνολογία. Γι αυτό και μέχρι την έκδοση 4 βλέπαμε να βγαίνουν οι νέες εκδόσεις πολύ γρήγορα ενώ πλέον η πλατφόρμα έχει σταθεροποιηθεί. Το ότι δεν είδαμε beta της έκδοσης 5 στην PDC δεν σημαίνει ότι ως τεχνολογία εγκαταλείπεται.

Το HTML 5 έχει πολυυυύ δρόμο ακόμα μέχρι να είναι έτοιμο για να βγει στην παραγωγή. Ακόμα και αν βγει πολύ γρηγορότερα απ’ όσο προτείνει το W3C (μιλάμε για το 2022), ο κόσμος θα αργήσει να το υιοθετήσει πλήρως καθώς θα πρέπει για λόγους συμβατότητας να παράγει περιεχόμενο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παλαιότερους browsers.

Το Silverlight δεν είναι για web pages, το Silverlight είναι για web apps. Εδώ και έναν χρόνο είχα την χαρά να δω εταιρείες που ποτέ δεν σκεφτόντουσαν να βγάλουν web εφαρμογές να βγάζουν Silverlight clients με ολοκληρωμένο ή μερικό functionality των βασικών εφαρμογών τους. Τώρα, το ΗTML 5 δεν δίνει κάτι παραπάνω στο θέμα των LOB εφαρμογών. Τα βασικά που υπάρχουν και χρειάζονται μπορεί να τα έχει κάποιος και με το HTML 4. Ωστόσο με το που έρχεται το Silverlight, ξαφνικά το web εμφανίζεται ενδιαφέρον! Οι λόγοι, κατ’ εμέ, είναι ότι το περιβάλλον προσφέρεται για LOB εφαρμογές. Τα πλεονεκτήματα του strongly-typed compiled κώδικα σε σχέση με τη Javascript είναι σημαντικά. Όπως επίσης είναι πολύ σημαντικά ότι η τεχνογνωσία που έχει επενδύσει κάποιος στο .NET Framework και ενδεχομένως στο WPF, μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό και στο νέο περιβάλλον του Silverlight. Διάφορα άλλα καλούδια όπως το Out-Of-Browser, το COM interop και το multithreading είναι σημαντικά features που δεν αφήνουν έναν developer αδιάφορο.

Τέλος, ένα άλλο πεδίο στο οποίο το Silverlight είναι πολύ ισχυρό είναι αυτό των media. HD video, broadcasting, video effects, DRM, smooth streaming, webcam/microphone integration, είναι πράγματα που το νέο «canvas» του HTML 5 δεν προσφέρει.

Λέγοντας λοιπόν ο Muglia ότι «HTML is the only true cross platform solution for everything, including (Apple’s) iOS platform» εγώ καταλαβαίνω «μην περιμένετε να δείτε το Silverlight στο iPhone». Αυτό άλλωστε είναι και το #1 request στo UserVoice! Το Silverlight δεν πρόκειται ποτέ να γίνει 100% cross-platform και 100% cross browser – πολύ λιγότερο και η μοναδική cross-platform και cross browser τεχνολογία. Θα συνυπάρχει μαζί με το host του (HTML 3, 4 ή 5) και από εκεί και πέρα ανάλογα το τι θέλει να φτιάξει ο καθένας και τι τεχνογνωσία διαθέτει θα αποφασίζει πώς θα το κάνει. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πάντοτε είναι καλό είναι να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις…

Δημοσίευση στην κατηγορία: ,
Taking the 71-506 exam
25 Οκτωβρίου 10 11:40 πμ | KelMan | 3 σχόλια   

I took the 71-506 (TS: Silverlight 4, Development) exam on Friday. It is a beta exam that means you have to answer 75 questions in 3 hours. You also get to know the results (fail/pass) much later, after the exam is released to the public as 70-506.

Having read the preparation guide I didn’t come across any surprises. The exam had pretty much a bit of everything about Silverlight, so here is a list of the things that you should give extra care if you plan to take the exam:

Some topics that you should not leave home without having good knowledge of, are:

  • Styles, Templates, Data templates
  • Background threads
  • Dependency properties
  • Attached properties
  • ICommand
  • Data binding, Format data
  • Data validation
  • Out-of-browser applications

Other than the above, I remember having questions on the following:

  • Arrange content with panels
  • Navigation framework
  • Collections of items (datagrid, listbox, combo, etc)
  • Play media files
  • Manipulate visuals
  • Animate visuals
  • Implement behaviors
  • Manage the visual state
  • Event handling
  • Consume services asynchronously
  • Create and consume value converters
  • Printing API
  • Isolated storage
  • Interact with the HTML DOM
  • Access the clipboard
  • Read from and write to the host file system
  • Handle alternative input methods
  • Create and consume resource dictionaries
  • Implement localization and globalization
  • Configure the Silverlight plug-in
  • Create a client access policy

As I said, pretty much everything about Silverlight. It reminded me these TV shows where you might know almost everything, but still miss some questions because you simply can not know everything. The same principle applies here. You have to got breadth knowledge of the technology. Have in mind of course that the question pool is - obviously - larger than 75 questions, so there is no guaranty that the same will apply to you in case you decide to take the exam. 

One last thing: I almost had a heart-attack when after two and half hours, a message appeared on the screen and the test restarted! While it was restarting, I remembered similar cases where all the answers were lost but I was lucky. When the test restarted all my answers were there…

 

 

Δημοσίευση στην κατηγορία:
Οδηγός για την ασφάλεια στο Silverlight 4
07 Μαΐου 10 09:53 πμ | KelMan | 2 σχόλια   

Συνήθως αποφεύγω να αναπαράγω ειδήσεις από blogs άλλων, ωστόσο σε θέματα όπως αυτό της ασφάλειας αυτό που έχει σημασία είναι να διαχυθεί η πληροφόρηση όσον το δυνατόν περισσότερο.

Είναι λοιπόν διαθέσιμο για να κατεβάσετε το Silverlight Security Overview (http://download.microsoft.com/download/A/1/A/A1A80A28-907C-4C6A-8036-782E3792A408/Silverlight Security Overview.docx), ένας οδηγός που περιγράφει τόσο το πώς το Silverlight προστατεύει τον τελικό χρήστη όσο και το πώς μπορεί κανείς να κάνει τις Silverlight εφαρμογές που γράφει πιο ασφαλείς.

Μέσα σε αυτόν το οδηγό θα βρείτε ανάμεσα στα άλλα πληροφορίες για το sandbox, τον out of browser τρόπο λειτουργίας, την προστασία των xap αρχείων, το validation του input των χρηστών αλλά ακόμα το τι σημαίνει η εκτέλεση σε trusted mode ή το πώς προστατεύουμε τα data που αποθηκεύουμε στο isolated storage.

Καλό διάβασμα!

Δημοσίευση στην κατηγορία: ,
Let’s party on Visual Studio 2010 launch!
03 Μαΐου 10 06:56 μμ | KelMan | 0 σχόλια   

lroc

Ίσως το ξέρετε ότι την Παρασκευή 14 Μαϊου γίνεται η μεγάλη εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του Visual Studio 2010, του SQL Server 2008 R2 και των Windows Azure στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμός". Αυτό που ενδεχομένως να μην ξέρετε είναι ότι αυτή η παρουσίαση δεν θα είναι σαν τις συνηθισμένες (ξεκινά στις 7.30μμ) όπου κάποιοι ομιλητές απλά θα σας παρουσιάσουν τα προϊόντα. Δεν θέλω να σας αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες, αρκεί να σας δώσω μερικά keywords: Heineken, rock, community, Coca-Cola, Domino's pizza, XBox. Τι άλλο να θέλει ένας developer?!?!

E, οι τεχνικές παρουσιάσεις δεν θα λείψουν, αλλά όχι στο στυλ που έχουμε όλοι συνηθίσει. Από την μεριά μου θα σας δείξω τα νέα χαρακτηριστικά του Silverlight 4.

Τα λέμε εκεί!

Δημοσίευση στην κατηγορία: , ,
Έτσι βγαίνουν τα λεφτά
21 Απριλίου 10 09:58 μμ | KelMan | 6 σχόλια   

Γενικά το blog είναι κατά 99% geekish τεχνολογικό, ωστόσο αυτά που διάβασα πριν από λίγο μου φαίνονται απίστευτα! 17 εκ € έχει κοστίσει στα δύο χρόνια λειτουργίας του το σύστημα της SingularLogic “Ήφαιστος”, το οποίο παρακολουθεί τις συναλλαγές του πετρελαίου θέρμανσης στο Υπ. Οικονομικών. Σε γλαφυρή αντιπαράθεση ο Βγενόπουλος με τον Διομήδη Σπινέλλη ο οποίος δεν θέλει να ανανεώσει για έναν ακόμα χρόνο τη σύμβαση με την εταιρεία για τη λειτουργία του (κόστος 6 εκ €) αλλά ζήτησε να παραδοθεί το σύστημα και να εκπαιδευτει προσωπικό (κόστος 1.2 εκ €) για τη λειτουργία και συντήρησή του. Με απευθείας αναθέσεις όλα αυτά μέχρι σήμερα…

Αν τα παρπάνω είναι αλήθεια τότε μόνο ένα έχω να πω: That ain't workin' that's the way you do it Get your money for nothin' get your chicks for free

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=50892&colid=&catid=27&dt=2010-02-21%200:0:0

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/l------r-2010030920814/

Visual Studio 2010: Που είναι το template “Class” οεο!?
21 Απριλίου 10 11:26 πμ | KelMan | 2 σχόλια   

Κάτι περίεργο συμβαίνει με την εγκατάσταση του Visual Studio 2010 στο pc μου. Ξαφνικά, εξαφανίστηκε το template για τη δημιουργία Class (και σε C# και σε VB projects). Δεξί κλικ στο project, “Add Class…”, πουθενά το Class template!

Το fix δεν ήταν δύσκολο, πας στο command line και δίνεις: devenv /installvstemplates

Προσοχή: Χάνεις τα custom templates, αλλά μιας και δεν είχα κανένα, δεν ήταν πρόβλημα.

Το θέμα είναι ποιος έκανε τη βρωμοδουλειά… Από την εγκατάσταση του VS2010 μέχρι σήμερα, έβαλα τα παρακάτω:

  • Microsoft SQL Server PowerPivot for Excel
  • Microsoft Expression Blend 4
  • Microsoft Silverlight 4 SDK
  • VisualSVN 2.0

Οπότε το νου σας.

Μάθε τo Silverlight 4
21 Απριλίου 10 09:06 πμ | KelMan | 0 σχόλια   

Έχουμε καλομάθει τώρα τελευταία με τα training kits και το Silverlight 4 δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς ένα τέτοιο. Mπορείτε να το βρείτε στο Channel 9 ή να το κατεβάσετε ολόκληρο από Microsoft Downloads. Αποτελείται από hands-on labs, 8 modules και 25 videos τα οποία παρουσιάζει ο Ian Griffits ενώ το περιεχόμενο έχει δημιουργηθεί από τον John Papa και τον Adam Kinney. Cudos!

Μάθε για τον SQL Server 2008 R2 με δωρεάν υλικό
15 Απριλίου 10 11:16 πμ | KelMan | 0 σχόλια   

Σήμερα βρήκα μερικά δωρεάν resources σχετικά με τον SQL Server 2008 R2:

Καλό διάβασμα!

Silverlight crossplatoformability
19 Δεκεμβρίου 09 09:44 πμ | KelMan | 0 σχόλια   

Έτοιμο το Moonlight 2! Το Moonlight είναι ένα open source project που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε περιεχόμενο Silverlight σε όσους τρέχουν Linux. Προς το παρόν είναι συμβατό με Silverlight 2 ωστόσο το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα βγει preview του Moοnlight 3 και το τρίτο τρίμηνο θα βγει preview του Moonlight 4. Στο μεταξύ θα έχει βγει το Silverlight 5 αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία…

Για να βγει το Moonlight υπήρξε στενή συνεργασία Microsoft – Novell σε διάφορα επίπεδα. Για παράδειγμα η Microsoft διέθεσε τα test του Silverlight, άνοιξε την άδεια πρόσβασης για το Microsoft Media Pack (που περιέχει το περίφημο set από codecs) ενώ παράλληλα πλέον επιτρέπεται η διάθεση του Moonlight και από τρίτους distributors. Επίσης, το ωραίο είναι ότι υπάρχει και το αντίστοιχο Linux SDK κι έτσι οι Linuxάδες μπορούν ακόμα και να γράψουν SL εφαρμογές!

Γι αυτό λένε ότι τα Χριστούγεννα είναι μέρες αγάπης…

Moonlight

Παρουσίαση Windows Mobile 6.5
16 Δεκεμβρίου 09 09:00 πμ | KelMan | 0 σχόλια   

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου έγινε στο Μέγαρο Μουσικής η επίσημη παρουσίαση των Windows 7, Windows Server 2008 R2, Exchange Server‏, στα πλαίσια της οποίας παρουσίασα τα Windows Mobile 6.5, με τα μάτια του developer. Φυσικά οι θεοί των παρουσιάσεων δεν ήταν καλοί μαζί μου για άλλη μια φορά και αποφάσισαν ότι το laptop μου δεν θα είχε internet. Όπως και να έχει, έχω εδώ [Λήψη] τα παραδείγματα για να τα τρέξει όποιος ενδιαφέρεται και να παίξει μαζί τους.

Μέσα στο πακετάκι έχει κι ένα cab με το οποίο ενεργοποιείται το widget extension καθώς για λόγους security έχει απενεργοποιηθεί η αυτόματη εγκατάσταση των widget αρχείων. Για να τρέξετε τα παραδείγματα σε emulator δεν χρειάζετε να κάνετε κάτι.

Τέλος, τα παραδείγματα widget με το twitter βασίζονται στη δουλειά του Mikael Söderström που θα βρείτε εδώ: http://weblogs.asp.net/mikaelsoderstrom/archive/2009/09/02/twitter-widget-for-windows-mobile-6-5.aspx

Events, events, events και λίγα events ακόμη
08 Δεκεμβρίου 09 12:15 πμ | KelMan | 3 σχόλια   

Πολλά events τον τελευταίο καιρό, τόσο από τη Microsoft Hellas, όσο κι από το community μας. Πριν να κλείσει το έτος, είπα να κάνω έναν απολογισμό. Ξεκινώντας από την αρχή της σεζόν, στα πλαίσια των DevDays της Microsoft Hellas, έχουμε και λέμε:

  • 26 Οκτωβρίου, WPF: From Zero to F5
  • 5 Νοεμβρίου 2009, Silverlight3: See the light!
  • 26 Νοεμβρίου, Make Web Not War

Παάλληλα, το community μας δεν πάει πίσω:

  • 23 Σεπτεμβρίου, 32ο dotNETZone.gr Community Event: Windows Azure - Θεωρία και Πράξη
  • 27 Οκτωβρίου, 33ο dotNETZone.gr Community Event: N-tier RIA applications με κλειστά τα μάτια
  • 19 Νοεμβρίου, 34ο dotNETZone.gr Community Event: Why & How to optimize SQL Server for performance from design to query

Και ας μην ξεχάσουμε το 1ο Architecture Days event στις 22 Οκτωβρίου: Reconnecting Computers with Business με τους πολύ σημαντικούς ομιλητές που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Πλέον, πριν να φτάσουμε στα Χριστούγεννα, έχουμε το μεγάλο event Join The New Efficiency στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση Windows 7, Windows Server 2008 R2, Microsoft Exchange Server 2010 & Windows Phone

Επίσης τα DevDays συνεχίζουν στις 17 Δεκεμβρίου 2009 με θέμα HardCore! The Wild Side of .NET

Καθώς τόσο στα δικά μας events, όσο και σε αυτά της Microsoft Hellas, έχουμε συμμετάσχει κι εμείς, εύχομαι καλό κουράγιο και καλή συνέχεια για το 2010.

Silverlight 4: ante portas
18 Νοεμβρίου 09 09:53 μμ | KelMan | 3 σχόλια   

Περιμένεις το Silverlight 3 πώς και πώς για να ξεκινήσεις την επόμενη RIA εφαρμογή σου και όταν αυτό συμβεί δεν έχεις προλάβει να την τελειώσεις κι βγαίνει το Silverlight 4!

Ναι, ανακοινώθηκε σήμερα στην PDC. Φυσικά, στην TechEd ρωτούσα τον Tim Heuer στο Ask The Experts για το πότε το Silverlight θα αποκτήσει features και αυτός σφίγγα να μου λέει “στο μέλλον” κι ούτε κουβέντα παραπάνω!

Και από τη μια τσαντίζομαι που ήδη με απασχολεί το θέμα του update της εφαρμογής για να παίζει στο νέο runtime αλλά από την άλλη, μόλις βλέπω όλα τα καλούδια που μας φέρνει η νέα έκδοση, μου περνάει… Δεν είναι καλό αυτό για τη ψυχική υγεία ενός developer, καταλήγει σε σχιζοφρένεια!

Πάρτε μια ιδέα για το τι φέρνει η νέα έκδοση:

http://timheuer.com/blog/archive/2009/11/18/whats-new-in-silverlight-4-complete-guide-new-features.aspx

http://channel9.msdn.com/learn/courses/Silverlight4/

Ή-ή-ήρθε το Visual Studio 2010 Beta 1
19 Μαΐου 09 12:28 μμ | KelMan | 1 σχόλια   

Χθες ανακοινώθηκε στο blog του Somasegar ότι είναι πλέον διαθέσιμη η έκδοση Beta 1 του Visual Studio 2010. Προς το παρόν μπορούν να κατεβάσουν οι MSDN subscribers και από αύριο όλοι οι υπόλοιποι.

Μέσα στο Visual Studio 2010 Beta 1 περιέχεται αντίστοιχα το .ΝΕΤ Framework 4.0 Beta 1 ενώ τόσο το Visual Studio, όσο και το .NET Framework μπορούν να τρέχουν side-by-side με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Περισσότερα, μετά το download και τις πρώτες δοκιμές…

Κέρδισε μια MSDN συνδρομή!
07 Νοεμβρίου 08 10:54 μμ | KelMan | 2 σχόλια   

Στα πλαίσια του MVP προγράμματος, κι ως beta tester στο Visual Studio 2008, έλαβα τρεις συνδρομές για να τις δώσω στα μέλη του community. Την πρώτη την έχω δώσει ήδη, οπότε σκέφτηκα την δεύτερη να τη δώσω σε κάποιον που θα τη κερδίσει με την αξία του δουλεύοντας για το community. Μιλάμε για κανονικότατη MSDN Premium συνδρομή αξίας περί τα 10.000€

Όλα τα μέλη του dotNETZone μπορούν να είναι υποψήφιοι για να κερδίσουν τη συνδρομή και οι όροι είναι οι παρακάτω:

  • Κάθε μέλος θα πρέπει να κατασκευάσει τρία training videos που να πραγματεύονται κάποια .NET 3.0/.NET 3.5 τεχνολογία
  • Κάθε video θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 λεπτά
  • Το θέμα θα πρέπει να είναι πρωτότυπο (δηλαδή να μην έχει δημοσιευθεί αλλού, να μην τελεί υπό δικαιώματα, κλπ)
  • Τα videos θα πρέπει να διατεθούν προς κοινή χρήση και θέαση ως Silverlight streaming στο streaming.live.com

Μετά τα Χριστούγεννα, μια επιτροπή από τους moderators του dotNETZone θα βαθμολογίσει τις συμμετοχές και ο καλύτερος θα κερδίσει τη συνδρομή.

Σε προσεχή μου posts θα ανακοινώσω τα κριτήρια για τη βαθμολογία καθώς (όπως και να έχει, η ευκολία/δυσκολία του θέματος δεν θα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα - δεν είναι ζητούμενο το video να είναι level 300) και κάποια links σχετικά με την παραγωγή εκπαιδευτικού video. Μέχρι τότε προετοιμαστείτε!

Happy video-producing!

Boku & SmallBasic: Μαθαίνοντας τα παιδιά προγραμματισμό.
04 Νοεμβρίου 08 02:33 μμ | KelMan | 1 σχόλια   

Τις προάλλες είδα δύο projects από τα labs της Microsoft το Boku και τη SmallBasic που μου άρεσαν πολύ!

Το Boku είναι μια γλώσσα ανάπτυξης παιχνιδιων μεταμφιεσμένη σε ένα πολύ ωραίο περιβάλλον visual προγραμματισμού που σε κάνει να ξεχνάς ότι... προγραμματίζεις. Αντί για εντολές υπάρχουν icons που μπαίνουν σε pages οι οποίες αποτελούνται από rules, conditions και actions ενώ τα primitives είναι τύπου collision, color, vision, κλπ. Φαίνεται να έχει πολύ πλάκα! Το Boku τρέχει σε XBox και PC, χρησιμοποιεί τον controller του XBox για input και έχει ενσωματωμμένα χαρακτηριστκά community για να μοιράζεται κανείς τη δουλειά του με άλλους.

Η SmallBasic είναι μια γλώσσα που αναπτύχθηκε από τα dev labs. Είναι απλή και εύκολη στην εκμάθηση, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρεται για παιδιά προκειμένου να μπουν στον κόσμο του προγραμματισμού. Έχει όλα τα καλά του περιβάλλοντος που δίνει το Visual Studio (πχ Intellisense) ενώ υποστηρίζει ένα υποσύνολο του .NET Framework. H σύνταξή της είναι κάτι ανάμεσα στη C# και τη VB.NET, πχ το event wire-up γίνεται απλά με ένα "=" (delegate style) ενώ το concatenation με "&"

Προς το παρόν δεν αποτελεί προϊόν καθώς δεν υπάρχει ομάδα ανάπτυξης ωστόσο αποτελεί θαυμάσια ιδέα, για κάποιους σαν κι εμάς που θυμόμαστε τα νιάτα μας με ZX Spectrum basic (uber autocomplete :D) και GWBASIC.  Δείτε το Getting Started Guide για να πάρετε μια γεύση.

Touchless SDK: Κάνε το PC σου... Surface!
10 Οκτωβρίου 08 09:35 πμ | KelMan | 0 σχόλια   

Όποιος developer βλέπει το Surface της Microsoft (και λέω developer λόγω του ότι εμείς οι developers μπορούμε να δούμε το πράγμα αυτό από διαφορετική οπτική γωνία) δεν μπορεί να μην σκεφτεί το τι καταπληκτικές εφαρμογές θα μπορούσε να φτιάξει. Ο ανασταλτικός παράγοντας εδώ είναι το κόστος του, οπότε υπάρχει μια εναλλακτική λύση: Το Touchless SDK δίνει τη δυντότητα δημιουργίας multi-touch εφαρμογών χρησιμοποιώντας μια web-camera ως input device. To "touching" δεν γίνεται σε κάποια επιφάνεια αλλά στο οπτικό πεδίo της camera ωστόσο αυτό δεν είναι θέμα καθώς κάποιος μπορεί να βάλει την camera πίσω από ένα τζάμι και να ρυθμίσει το πλαίσιο λήψης να ταιριάζει στο μέγεθος του τζαμιού.

Πληροφορίες, demos, videos, κλπ για το Touchless SDK μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.codeplex.com/touchless

O δρόμος για home-brew Surface είναι ανοιχτός! :)

Happy coding!

Περισσότερες Δημοσιεύσεις Επόμενη »

Search

Go

Συνδρομές