Silverlight vs HTML 5

Έχουν δημοσιευτεί 01 Νοεμβρίου 10 08:21 μμ | KelMan 

Χαμός τις τελευταίες μέρες με το τι είπε ο Muglia και ο ένας και ο άλλος για το τι μέλλει γενέσθαι με το Silverlight. To HTML 5 είναι πολύ της μόδας και όλοι έχουν βρει την ευκαιρία να κάνουν προβλέψεις. Η δική μου ανάγνωση λέει τα εξής:

Όταν το Silverlight βγήκε αρχικά, έπρεπε να καλύψει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα κενό για το οποίο η Microsoft δεν είχε προσφέρει ποτέ κάτι ανάλογο. Οι πρώτες εκδόσεις είχαν αρκετές ελλείψεις ωστόσο με την έκδοση 3 μπορούσε κανείς να πει ότι κάτι γίνεται και πλέον με την έκδοση 4 θεωρείται μια ώριμη τεχνολογία. Γι αυτό και μέχρι την έκδοση 4 βλέπαμε να βγαίνουν οι νέες εκδόσεις πολύ γρήγορα ενώ πλέον η πλατφόρμα έχει σταθεροποιηθεί. Το ότι δεν είδαμε beta της έκδοσης 5 στην PDC δεν σημαίνει ότι ως τεχνολογία εγκαταλείπεται.

Το HTML 5 έχει πολυυυύ δρόμο ακόμα μέχρι να είναι έτοιμο για να βγει στην παραγωγή. Ακόμα και αν βγει πολύ γρηγορότερα απ’ όσο προτείνει το W3C (μιλάμε για το 2022), ο κόσμος θα αργήσει να το υιοθετήσει πλήρως καθώς θα πρέπει για λόγους συμβατότητας να παράγει περιεχόμενο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παλαιότερους browsers.

Το Silverlight δεν είναι για web pages, το Silverlight είναι για web apps. Εδώ και έναν χρόνο είχα την χαρά να δω εταιρείες που ποτέ δεν σκεφτόντουσαν να βγάλουν web εφαρμογές να βγάζουν Silverlight clients με ολοκληρωμένο ή μερικό functionality των βασικών εφαρμογών τους. Τώρα, το ΗTML 5 δεν δίνει κάτι παραπάνω στο θέμα των LOB εφαρμογών. Τα βασικά που υπάρχουν και χρειάζονται μπορεί να τα έχει κάποιος και με το HTML 4. Ωστόσο με το που έρχεται το Silverlight, ξαφνικά το web εμφανίζεται ενδιαφέρον! Οι λόγοι, κατ’ εμέ, είναι ότι το περιβάλλον προσφέρεται για LOB εφαρμογές. Τα πλεονεκτήματα του strongly-typed compiled κώδικα σε σχέση με τη Javascript είναι σημαντικά. Όπως επίσης είναι πολύ σημαντικά ότι η τεχνογνωσία που έχει επενδύσει κάποιος στο .NET Framework και ενδεχομένως στο WPF, μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό και στο νέο περιβάλλον του Silverlight. Διάφορα άλλα καλούδια όπως το Out-Of-Browser, το COM interop και το multithreading είναι σημαντικά features που δεν αφήνουν έναν developer αδιάφορο.

Τέλος, ένα άλλο πεδίο στο οποίο το Silverlight είναι πολύ ισχυρό είναι αυτό των media. HD video, broadcasting, video effects, DRM, smooth streaming, webcam/microphone integration, είναι πράγματα που το νέο «canvas» του HTML 5 δεν προσφέρει.

Λέγοντας λοιπόν ο Muglia ότι «HTML is the only true cross platform solution for everything, including (Apple’s) iOS platform» εγώ καταλαβαίνω «μην περιμένετε να δείτε το Silverlight στο iPhone». Αυτό άλλωστε είναι και το #1 request στo UserVoice! Το Silverlight δεν πρόκειται ποτέ να γίνει 100% cross-platform και 100% cross browser – πολύ λιγότερο και η μοναδική cross-platform και cross browser τεχνολογία. Θα συνυπάρχει μαζί με το host του (HTML 3, 4 ή 5) και από εκεί και πέρα ανάλογα το τι θέλει να φτιάξει ο καθένας και τι τεχνογνωσία διαθέτει θα αποφασίζει πώς θα το κάνει. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πάντοτε είναι καλό είναι να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις…

Δημοσίευση στην κατηγορία: ,

Σχόλια:

# Δημήτρης Γκανάτσιος said on Νοεμβρίου 1, 2010 10:29 μμ:

Nice article Μάνο. Εδώ και η επίσημη απάντηση του Muglia http://team.silverlight.net/announcement/pdc-and-silverlight/

# Dimitris Papadimitriou said on Νοεμβρίου 2, 2010 10:43 πμ:

Να προσθέσω σε όλα αυτά, ότι ακόμα και η Microsoft έχει περιορισμένο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού και δεν μπορεί να κάνει τα πάντα ταυτόχρονα. Οπότε μπορούμε να την δικαιολογήσουμε που δεν είδαμε κάτι από Silverlight 5 (alpha, beta κλπ) σε αυτή την PDC.

Θα διαφωνήσω όμως για το πότε θα βγει το HTML5. Βλέπω ότι αρκετά, πάρα πολύ χρήσιμα features έχουν ήδη διαμορφωθεί και δεν νομίζω ότι οι κατασκευαστές browsers και άλλου λογισμικού θα περιμένουν τόσο. Έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι κάποια specs θα σπάσουν και κάποιες εφαρμογές θα πρέπει να διορθωθούν για να δουλεύουν στο μέλλον. Δεν νομίζω ότι έχει κανείς τη δύναμη να κρατήσει το HTML5 μακρυά από τους developers και την αγορά έως το 2022. Συμπεριλαμβανομένων της Microsoft και της Google, η οποία καίγεται ακόμα περισσότερο μια που είναι κατά μεγάλο βαθμό HTML driven εταιρεία.

# Panagiotis Kefalidis said on Νοεμβρίου 2, 2010 11:27 πμ:

Το θέμα Δημήτρη είναι ότι ορισμένα standard της δεν έχουν καν ολοκληρωθεί ακόμα και βασίζεται σε πάρα πολλά διαφορετικά components για να παίξει.. Μην μιλήσω ότι ήδη έχει "σπάσει" καθώς σε CSS 3 έχουμε browser specific tags, κι ακόμα δεν αρχίσαμε. Εάν δεν διορθωθεί σύντομα αυτό, μην περιμένεις μεγάλο Adoption απο developers, τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα.. Ίσως όχι το 2022 αλλά μέχρι το 2016-2017 ούτε εγώ περιμένω τόσο μεγάλο Adoption όχι γιατί δεν θα έχει τελειώσει, αλλά γιατί δεν υπάρχει support απο browsers με τον πιο γνωστό απο αυτούς (ΙΕ) να έχει υποστήριξη μόνο σε IE9. Εδώ υπάρχουν ακόμα εταιρίες με XP και IE6..

# Dimitris Papadimitriou said on Νοεμβρίου 2, 2010 3:25 μμ:

Το ίδιο περίπου λέμε. Αν και θα κατέβαζα λίγο τα νούμερα σε 2014-2015. Μέχρι τότε όλοι οι γνωστοί browsers θα έχουν βγάλει τουλάχιστον 1-2 εκδόσεις με υποστήριξη HTML5.

Έχει απενεργοποιηθεί η προσθήκη σχολίων από ανώνυμα μέλη

Search

Go

Συνδρομές