Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Ioannis P. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Costas. στις 25-02-2012, 20:06. Υπάρχουν 29 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 2 (30 εγγραφές)   < 1 2
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  24-02-2011, 14:23 63669 σε απάντηση της 24774

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Saber:
    Το επιμελητήριο όταν είχα ρωτήσει το χρειάζεται το ΤΕΒΕ. Ως ελεύθερος επαγγελματίας εκεί ασφαλίζεσαι. Εϊναι αυτό που λέει ο cap. Το επιμελητήριο στο οποίο θα γραφτείς έχει να κάνει και με το πτυχίο που έχεις. Άμα είσαι απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής, πας στο ΤΕΕ, για απόφοιτους τεχνικής σχολής (ΤΕΙ) πας ΕΕΤΕΜ (όπως εγώ). Άμα δεν έχεις πτυχίο πληροφορικής, αλλά έχεις το ταλέντο, μπορείς να κάνεις έναρξη και να γραφτείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Περιέχει όλους τους κλάδους. Όσον αφορά τον κωδικό επαγγέλματος, για αποφοίτους πολυτεχνικών/τεχνικών σχολών, ο πιο κατάλληλος είναι ο Μηχανικός Πληροφορικής - Παροχή Υπηρεσιών Υλικού/Λογισμικού (72.10.10 αν θυμάμαι καλά). Για μη απόφοιτους δεν ξέρω για να μιλήσω σίγουρα.....

    Μετά από σχετική έρευνα που έκανα βρήκα τα παρακάτω:


    Για την πολιτική απόφαση ΠΟΛ. 1167/1993 υπάρχει εικόνα εκτυπώσιμη στο παραπάνω link, η οποία αναφέρεται στο άρθρο 40 ενός ΦΕΚ.

    Η εικόνα είναι η http://www.translatum.gr/images/forum/metafrastes-epimelitirio.jpg 

    Στην Πολιτική Απόφαση αναφέρεται ότι οι επαγγελματίες που αναφέρονται στο άρθρο 40 παρ 1, δεν υποχρεούνται να είναι εγγεγραμμένοι σε επιμελητήριο.

    Το άρθρο 40 του εν λόγω ΦΕΚ, αναφέρει ποιοι είναι οι επαγγελματίες αυτοί, και μέσα σε αυτούς είναι και οι προγραμματιστές. Δεν μπορώ να επισυνάψω το ΦΕΚ, αλλά όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου για να του το στείλω.

    Στη σελίδα 21 του ΦΕΚ ξεκινά το άρθρο 40, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει και τους προγραμματιστές.

    Μετά από τα παραπάνω, πιστεύω ότι όποιος υπάλληλος σε επιμελητήριο αρνηθεί την απαλλαγή σε προγραμματιστή, είναι ανίδεος ή/και προσπαθεί απλά (παράνομα) να έχει περισσότερες συνδρομές για το επιμελητήριο.

    Ακόμα δεν έχω πάει να πάρω την απαλλαγή, άρα δεν είμαι σίγουρος αν τελικά θα μου χρησιμεύσουν όλα τα παραπάνω έγγραφα.

  •  16-03-2011, 08:53 64239 σε απάντηση της 63669

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Καλημέρα σε όλους,

    Τελικά ξέρει κάποιος τι ισχύει για την εγγραφή σε επιμελητήριο? Εγώ είμαι υπάλληλος σε εταιρία και είμαι στο ΙΚΑ.
    Θέλω επίσης να κάνω κάποιες δουλειές εκτός και να κόβω απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
    Από ότι κατάλαβα πρέπει να γραφτώ στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και στην συνέχεια στην ΔΟΥ ώστε να κάνω κάποια έναρξη...
    Έχω καταλάβει σωστά ή το έχω χάσει κάπου???  Tongue TiedTongue Tied
  •  16-03-2011, 08:55 64240 σε απάντηση της 64239

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Σωστός είσαι.
    "When the darkness rises up from inside - that is normal.
    It's when you reach down to pull it up - that the noxious warnings sound."
    Tuzak, Farscape
  •  16-03-2011, 09:08 64241 σε απάντηση της 64240

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Παιδιά εγώ έκανα πρόσφατα αλλαγή έδρας και μετέβαλα ορισμένους ΚΑΔ, συν το οτι θεωρώ ΤΠΥ. Δεν είμαι γραμμένος σε επιμελητήριο, και δεν μου ζητήθηκε να γραφτώ. 
    Θα σας γράψω τον κύριο ΚΑΔ μου μόλις τον βρω :). Το πτυχίο που έχω είναι Οικονομικών, αλλά έχω κάνει έναρξη (πολλά χρόνια πριν) ως προγραμματιστής.

    Δεν ξέρω αν σας μπερδεύω περισσότερο, απλά αναφέρω τη δική μου περίπτωση.

    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  16-03-2011, 09:28 64242 σε απάντηση της 64241

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Μάλλον δεν πρέπει να την πεις στον έφορα την περίπτωσή σου :)
    "When the darkness rises up from inside - that is normal.
    It's when you reach down to pull it up - that the noxious warnings sound."
    Tuzak, Farscape
  •  16-03-2011, 09:37 64243 σε απάντηση της 64242

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Δηλαδή επιμελητήριο είναι mandatory; Και πώς μου θεωρούν αφού δεν έχω γραφτεί;

    Να αλλάξω λογιστή ή ειδικότητα; :)

    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  16-03-2011, 09:42 64244 σε απάντηση της 64243

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Οι προγραμματιστές δε γράφονται στο επαγγελματικό επιμελητήριο. Όπως, οι ζωγράφοι, οι καλλιτέχνες, οι συγγραφείς κ.λπ. Τώρα, το τι κοινό έχουμε μ' όλους αυτούς...

    [ΠΡΟΣΘΗΚΗ]

    Ο προγραμματισμός θεωρείται (και είναι) πνευματική εργασία η οποία δεν υπόκειται σε περιορισμούς και ελέγχους. Όπως δε μπορεί κανείς να σου απαγορεύσει να γράψεις ένα λογοτεχνικό κείμενο και να θέλεις να κερδίσεις από αυτό, κατά τον ίδιο τρόπο δε μπορεί κανείς να σου απαγορεύσει να γράψεις ένα πρόγραμμα και να ζητήσεις να πληρωθείς για τη δουλειά σου. Λογισμικό μπορεί να δημιουργήσει ο καθένας αν θέλει. Είναι ένα από τα πλέον ανοιχτά επαγγέλματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. 11-άχρονα στις ΗΠΑ κάνουν θαύματα με το jQuery!!

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  16-03-2011, 09:59 64245 σε απάντηση της 64243

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    cap:
    Δηλαδή επιμελητήριο είναι mandatory; Και πώς μου θεωρούν αφού δεν έχω γραφτεί;

    Να αλλάξω λογιστή ή ειδικότητα; :)

    Λογιστές και έφοροι το θεωρούν υποχρεωτικό. Τώρα εάν είναι ή δεν είναι... δεν μπορώ να παραπέμψω σε κάποια νομοθεσία, αλλά η προσωπική μου εμπειρία με:

    α) δικηγόρο που όχι απλά μας είχε γράψει σε επιμελητήριο, αλλά μας έγραψε και στο βιοτεχνικό παρακαλώ (go figure...). Μετά πήγαμε στο επαγγελματικό.
    β) λογιστές/επιμελητηριακούς/έφορες που το θεωρούν την... 11η εντολή (αν και δεν ξέρω γιατί)
    γ) η ανακοίνωση στην ΔΟΥ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έναρξη/μεταβολή επαγγέλματος (προεγγραφή/εγγραφή σε επιμελητήριο)

    με παραπέμπει στο να επιμείνω να μην πεις τίποτα σε κανέναν από τους προαναφερθέντες :)

    Πάντως εάν ο λογιστής σου έχει επίγνωση και σου λέει να μην πας σε κάποιο επιμελητήριο, respect στον λογιστή. Κατά κανόνα συμβαίνει το αντίστροφο (σε στέλνουν να πληρώνεις πράγματα που δεν χρειάζεται για να διατηρούν τις σχέσεις τους με τους έφορες).


    "When the darkness rises up from inside - that is normal.
    It's when you reach down to pull it up - that the noxious warnings sound."
    Tuzak, Farscape
  •  16-03-2011, 10:29 64246 σε απάντηση της 24461

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Μετά από έναρξη επαγγέλματος σαν προγραμματιστής (δεν θυμάμαι το ΚΑΔ) πού είχα κάνει το 2007 παίρνοντας απαλλαγή από το επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, χρειάστηκε πρόσφατα να ξαναθεωρήσω μπλοκάκι αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

    Στο επιμελητήριο μου λεγανε ότι δεν δίνουν πλέον απαλλαγές και τους προσκόμισα χαρτια (πολιτική απόφαση/ΦΕΚ) σύμφωνα με τα οποία επαγγελματίες που εργάζονται σαν προγραμματιστές δικαιούνται βεβαίωση απαλλαγής από το επιμελητήριό τους. 

    Εξακολουθούσαν στο επιμελητήριο να λένε ότι δεν δίνουν πλέον απαλλαγές, και ότι δεν ξέρουν πώς πήρα απαλλαγή το 2007, και ότι στο ΚΑΔ μου δεν αναφέρεται ρητά η λέξη "προγραμματιστής" στο επάγγελμα. Άρχισα να φωνάζω λοιπόν λέγοντας ότι έχω χαρτιά που αποδεικνύουν ότι δικαιούμαι απαλλαγή, ενώ αυτοί απλά, χωρίς αποδεικτικά μου λένε ότι δεν δικαιούμαι.

    Με τραβάει η διευθύντρια (στην κυριολεξία όπως τον Αλέφαντο οι γιατροί στο ΑΜΑΝ) και μου λέει ότι πλέον οι προγραμματιστές δεν δικαιούνται απαλλαγή, και ότι εντός ολίγου θα μου έφερναν επισημο χαρτί που θα το αποδείκνυε. Τελικά δεν μπορούσαν να το βρουν εκείνη τη στιγμή, και αναγκάστηκαν να μου δώσουν την απαλλαγή για να μη συνεχίσω τη φασαρία.

    Έπειτα μου στείλανε το παρακάτω e-mail, όπου λέει ότι με το ΚΑΔ 712192904 δικαιούται κάποιος απαλλαγή από εγγραφή στο επιμελητήριο (ούτε και σε αυτό το ΚΑΔ αναφέρεται ρητά η λέξη "προγραμματιστής").

    Όποιος θέλει ας μου στείλει το email του μέσω προσωπικού μηνύματος, να του στείλω την πολιτική απόφαση και το ΦΕΚ.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Σας αποστέλλουμε συννημένα απόσπασμα του Επιμελητηριακού Νόμου, και σας ενημερώνουμε για τον σωστό ΚΑΔ ( 712192904 – Υπηρεσίας έρευνας στην πληροφορική),  που θα πρέπει να δηλωθεί  την εφορία έτσι ώστε να σας δίνεται η δυνατότητα μη εγγραφής στο Επιμελητήριο.  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Ν 2081/1992/Α-154

    ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΛΠ. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2081/1992

    Ρύθμιση του θεσμού των Επιμελητηρίων, τροποποίηση των διατάξεων του ν. 1712/1987 για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών οργανώσεων των εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών επαγγελματιών και άλλες διατάξεις.

     

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

     

    Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

     

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

    Έννοια, σκοπός, μέλη

    ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 7 του παρόντος νόμου: "Ισχύς του παρόντος: Η ισχύς του κεφαλαίου Α' του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η δε εφαρμογή των επί μέρους διατάξεων, που αναφέρονται στην οργάνωση και λειτουργία των κάθε μορφής οργάνων διοίκησης αρχίζει μετά τη διεξαγωγή των επιμελητηριακών εκλογών της παρ.4 του παρόντος άρθρου".

     

    Άρθρο 1

    1.        Έννοια:

    Τα Επιμελητήρια είναι υποχρεωτικές, αυτοτελείς και ανεξάρτητες ενώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, που ασκούν εμπορική δραστηριότητα σε ορισμένη περιφέρεια, αποτελούν νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου και τελούν υπό την κατασταλτική διαχειριστική εποπτεία του Υφυπουργού Εμπορίου (ως προς την νομιμότητα των πράξεών τους μέσα στα πλαίσια της παρεχόμενης σ' αυτά αυτοτέλειας), που μπορεί να μεταβιβάσει την εποπτεία αυτή στους κατά τόπους νομάρχες, προκειμένου για όλα τα εκτός του Νομού Αττικής Επιμελητήρια.

    2.        Σκοπός:

    Σκοπός των Επιμελητηρίων είναι η προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των επαγγελμάτων στην περιφέρειά τους, μέσα στα πλαίσια των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας, ως και η εν γένει οικονομική πρόοδος αυτής. Η παροχή γνωμοδοτικών εισηγήσεων, για κάθε θέμα οικονομικού περιεχομένου, προς την Πολιτεία με γνώμονα πάντοτε την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς τους και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της εθνικής οικονομίας. Επίσης η παροχή γνωμοδοτικών εισηγήσεων και πληροφοριών για κάθε θέμα οικονομικού περιεχομένου προς τα μέλη τους και κάθε ενδιαφερόμενο.



    3.        Μέλη:

    Μέλη του Επιμελητηρίου είναι υποχρεωτικά:

    α. Τα φυσικά πρόσωπα, που έχουν την έδρα της εμπορικής τους δραστηριότητας στην περιφέρεια του Επιμελητηρίου.

    β. Τα νομικά πρόσωπα και οι συνεταιρισμοί, εφόσον έχουν εμπορική ιδιότητα και έδρα στην περιφέρεια του Επιμελητηρίου.

    γ. Τα υποκαταστήματα ημεδαπών επιχειρήσεων, ως και τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία αλλοδαπών επιχειρήσεων, εφόσον είναι εγκατεστημένα στην περιφέρεια του Επιμελητηρίου, ως επίσης και οι παραγωγικές μονάδες, που είναι εγκατεστημένες εκτός της περιφέρειας του Επιμελητηρίου, στο όποιο βρίσκεται η έδρα τους. Η υποχρέωση εγγραφής άρχεται στην περ. α' από την έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας, στις δε περ. β' και γ' από της συστάσεως ή της εγκατάστασής τους αντίστοιχα.

    4.        Μέλη εκ του νόμου:

    Μέλη του διοικητικού συμβουλίου κάθε Επιμελητηρίου, χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του, όπου μπορούν να παρίσταται, είναι και οι πρόεδροι ή οι νόμιμοι αναπληρωτές του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, του Εμπορικού Συλλόγου, άλλων Επιμελητηρίων του παρόντος νόμου, που εδρεύουν στην ίδια περιφέρεια, των συναφών προς το εμπόριο, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ως επίσης και ο διευθυντής ή ο νόμιμος αναπληρωτής της Τράπεζας της Ελλάδος, και των τριών μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, που διατηρούν υποκαταστήματα στην περιοχή. Επίσης, ως μέλη με το παραπάνω καθεστώς είναι και τέσσερα πρόσωπα του κλάδου, στον οποίο ανήκει το Επιμελητήριο, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα επιτυχή επίδοση στο εμπόριο, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία ή τις υπηρεσίες, οριζόμενες με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.


    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



    Ioannis P:
    Γνωρίζει κανείς αν είναι υποχρεωτικό να γραφτεί κάποιος στο επιμελητήριο προκειμένου να κάνει έναρξη επαγγέλματος ως προγραμματιστής; Κάποιος μου είπε ότι υπάρχει ένα προεδρικό διάταγμα που αναφέρει τα επαγγέλματα που δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν μέλη του επιμελητηρίου και ότι μεταξύ αυτών είναι και το συγκεκριμένο. Δεν κατάφερα να βρω όμως περισσότερες πληροφορίες, γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο, πριν ρωτήσω στο τοπικό επιμελητήριο;
  •  12-07-2011, 19:31 66553 σε απάντηση της 64246

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Αυτο με το ΚΑΔ το εχασα λιγο ....

    Πρωτα παμε επιμελητηριο και μετα εφορια για τα ΚΑΔ....

    οποτε πως παιρνεις απαλλαγη για ενα ΚΑΔ που δεν εχεις ανοιξει ακομα στην εφορία ???

    και μια πιο δυσκολη ερώτηση: Καμια πιθανότητα να κανεις την διαδικασια αυτη απο ΚΕΠ ??? Storm

  •  20-09-2011, 16:49 67429 σε απάντηση της 64246

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Σήμερα πήγα στο επιμελητήριο να πάρω απαλλαγή για να θεωρήσω νέο μπλοκ παροχής υπηρεσιών στην εφορία και μου είπαν πως οι απαλλαγές τερματίστηκαν από την 1/1/2011 και μου φάγανε 100.24€.

    Από ότι διάβασα παραπάνω τελικά δικαιούμαστε ακόμα απαλλαγής;

    Ο βασικός ΚΑΔ μου είναι: 62.01.11.01 Παραγωγή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, που παράγονται ή ολοκληρώνονται κατόπιν παραγγελίας

  •  20-09-2011, 17:07 67431 σε απάντηση της 67429

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    nmichalo:

    Σήμερα πήγα στο επιμελητήριο να πάρω απαλλαγή για να θεωρήσω νέο μπλοκ παροχής υπηρεσιών στην εφορία και μου είπαν πως οι απαλλαγές τερματίστηκαν από την 1/1/2011 και μου φάγανε 100.24€.

    1. Αναφέρεσαι στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο; Αν ναι, το ποσό είναι εξωφρενικό! Θα δικαιολογούταν μόνο αν πλήρωνες για δύο τουλάχιστον έτη. Εκτός αν χρέωσαν και την εγγραφή, πέραν της ετήσιας συνδρομής.
    2. Ζήτησες το ΦΕΚ;
    3. Η παραγωγή λογισμικού, απ' όσο γνωρίζω, είναι βιοτεχνική δραστηριότητα και πρέπει να γραφτείς στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  20-09-2011, 18:51 67435 σε απάντηση της 67431

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Markos:
    nmichalo:

    Σήμερα πήγα στο επιμελητήριο να πάρω απαλλαγή για να θεωρήσω νέο μπλοκ παροχής υπηρεσιών στην εφορία και μου είπαν πως οι απαλλαγές τερματίστηκαν από την 1/1/2011 και μου φάγανε 100.24€.

    1. Αναφέρεσαι στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο; Αν ναι, το ποσό είναι εξωφρενικό! Θα δικαιολογούταν μόνο αν πλήρωνες για δύο τουλάχιστον έτη. Εκτός αν χρέωσαν και την εγγραφή, πέραν της ετήσιας συνδρομής.
    2. Ζήτησες το ΦΕΚ;
    3. Η παραγωγή λογισμικού, απ' όσο γνωρίζω, είναι βιοτεχνική δραστηριότητα και πρέπει να γραφτείς στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

    Μου χρέωσε και εγγραφή και συνδρομή για το τρέχον έτος (40€ + 60€ αντίστοιχα).

    Δεν μου έκοψε να ζητήσω το ΦΕΚ.....

    Στην πόλη μου (Ηράκλειο Κρήτης) ένα μόνο επιμελητήριο υπάρχει οπότε όλοι, κουτσοί, στραβοί, ξενοδόχοι, λογιστές, υδραυλικοί και προγραμματιστές γράφονται στο ίδιο.....
    Από ότι μου εξήγησε ένας φίλος λογιστής και να την γλύτωνα από τον Βασικό μου ΚΑΔ, θα έπρεπε αναγκαστικά να γραφτώ από τους υπόλοιπους ΚΑΔ......

  •  20-09-2011, 19:43 67437 σε απάντηση της 67435

    Απ: Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Δυστυχώς, οι ιστότοποι των επιμελητηρίων είναι άστα να πάνε... Θεωρώ βασική έλλειψη το ότι δε μπορείς να βρεις πουθενά αναρτημένη μία λίστα με τις δραστηριότητες που υπόκεινται στην υποχρέωση εγγραφής, καθώς και τη σχετική νομοθεσία. Με τόσους κωδικούς, πολλές φορές και οι ίδιοι οι λογιστές δεν γνωρίζουν.

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  25-02-2012, 20:06 69452 σε απάντηση της 24461

    Οι προγραμματιστές γράφονται στο επιμελητήριο;

    Γεια σας και από εμένα. Διαβάζοντας διάφορα θέματα στο φόρουμ για να λύσω κάποια από τα χιλιάδες προβλήματα που έχω έπεσα τυχαία σε αυτό το θέμα.
    Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι πληροφορίες που θα παραθέσω στην πρώτη μου δημοσίευση.

    Από το πάλαι ποτέ Υπουργείο Εμπορίου είχε εκδωθεί η υπ΄αριθμόν Κ1-306 16/12/1993 απόφαση με την οποία ρύθμιζε το θέμα.

    Στην συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών με την υπ΄αριθμόν ΠΟΛ 1167/28-04-1993 ενημέρωνε τις Δ.Ο.Υ. σχετικά με το ποιοί ΔΕΝ εγγράφονται υποχρεωτικά ( προαιρετικά μπορεί ο καθένας ) στα κατά τόπους επαγγελματικά Επιμελητήρια. Μεταξύ άλλων περιπτώσεων αναφέρονται και οι:
    5. Οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, όπως κατονομάζονται στο άρθρο 45 παρ. 1 και παρ. 2 του 3323/1955.

    Ωστόσο το 1994 με την κύρωση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και εφεξής Ν.2238/1994 το άρθρο 45 παρ. 1 και παρ. 2 του 3323/1955 αναριθμήθηκε και έγινε πλέον άρθρο 48 το οποίο κατονομάζει τα ελευθέρια επαγγέλματα.
    Το άρθρο 48 του Ν.2238/1994 αναφέρει:
    1.Εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων είναι οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα.

    Συνεπώς ο αναλυτής και ο προγραμματιστής δεν είναι υποχρεωμένος να εγγραφεί σε κάποιο Επιμελητήριο αρκεί να ΜΗΝ υπάρχει τέτοια υποχρέωση από κάποια άλλη αιτία.
    Άλλη αιτία παραδείγματος χάριν, είναι να έχει ταυτόχρονα και την ιδιότητα του αρχιτέκτονα ή του οικονομολόγου κ.λ.π. που εκ των πραγμάτων, δικαιωματικά και εκ του Νόμου, έχει υποχρέωση εγγραφής στο αρμόδιο Επιμελητήριο που στο παράδειγμά μας είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο (Τ.Ε.Ε.) ή το Οικονομικό Επιμελητήριο (Ο.Ε.Ε.) αντίστοιχα.

    Human erectus
Σελίδα 2 από 2 (30 εγγραφές)   < 1 2
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems