Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Παναγιώτης Καναβός. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Δημήτρης Μπούνδρης στις 04-09-2007, 12:58. Υπάρχουν 37 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 3 (38 εγγραφές)   < 1 2 3 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  06-05-2007, 16:23 31484 σε απάντηση της 31449

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Παναγιώτης Καναβός:

    Η τελευταία φράση σημαίνει ότι είσαι ήδη σε καλό δρόμο! Σκέψου όμως από τώρα τί θέλεις να κάνεις στο μέλλον. Άλλο η ανάπτυξη εφαρμογών, άλλο το administration και οι τηλεπικοινωνίες. Έτσι και ξεκινήσεις σε ένα από αυτά, δεν είναι εύκολο να μεταπηδήσεις στο άλλο. Αυτό θα πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπόψη αν σκέφτεσαι να κάνεις και μάστερ (καλή ιδέα, εκτός Ελλάδος εννοείται). Ως developer μπορώ να δώσω συμβουλές μόνο για την πρώτη ειδικότητα.

    Τώρα είμαι ακριβώς σε αυτή τη φάση. Με έχει κερδίσει η ανάπτυξη  εφαρμογών μιας και είναι πιο ενδιαφέρον για μένα σε σχέση με τους άλλους τομείς.

    Παναγιώτης Καναβός:

    Αν τελειώνεις σύντομα και δεν έχεις επιλέξει διπλωματική, θα πρότεινα να επιλέξεις κάποια την οποία θα μπορείς να παρουσιάσεις μετά σαν εργασιακή εμπειρία, και με την οποία θα μάθεις όσα χρειάζεσαι. Βρήκα πανεύκολα την πρώτη μου δουλειά, η οποία ζητούσε προϋπηρεσία σε C++, επειδή η διπλωματική μου αφορούσε την ανάπτυξη νευρωνικών δικτύων σε C++, ενώ είχα κάνει και εθελοντικές εργασίες σε παλιότερα έτη πάλι σε C++. Μάθημα C++ δεν είχαμε!


    Θέμα για την διπλωματική έχω πάρει και είναι μέσα στα πλαίσια που προτείνεις. Μάλιστα τώρα βγήκε και κάτι ακόμη για συνέχεια της διπλωματικής στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού project που πιστεύω θα μου μάθει κάποια καινούρια πράγματα και θα πάρω και κάποια σχετική εμπειρία.

    Παναγιώτης Καναβός:

    Γενικά το development έχει πολύ διάβασμα! Όσο πιο έμπειρος είναι κανείς μάλιστα, τόσο περισσότερο διαβάζει.

    Τέλος, κοίτα τις αγγελίες από τώρα. Βοηθάει για να καταλάβεις τί ζητάνε οι εταιρείες για να το μάθεις πριν αποφοιτήσεις.

    Αυτό με τις αγγελίες είναι απόλυτα σωστό. Προσπαθώ να διαβάζω όσες περισσότερες μπορώ για να κάνω την όσο δυνατόν σωστότερη επιλογή στις γνώσεις που πρέπει να αποκτήσω. Όσο για τα βιβλία που πορτείνεις να περάσει με το καλό η εξεταστική και το καλοκαίρι σίγουρα θα προμηθευτό κάποιο από αυτά.

    My dream is to fly over the rainbow so high!!!!
  •  06-05-2007, 16:39 31485 σε απάντηση της 31459

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Panagiotis Kefalidis:

    Περι OSS και παραπέρα, δεν είναι ενα αλλο flame, αλλά η αλήθεια. Πέρα απο OSS σχεδόν τίποτα άλλο δεν μαθαίνεται εκει. Ή μάλλον ας είμαι περισσότερο ελαστικός. Οτιδήποτε ΜΗ Microsoft μαθαίνεται στα πανεπιστήμια και ξαναλέω ότι δεν υπάρχει μονο αυτή εκει έξω, αλλα είνα ο leader όπως και να το κάνουμε. Το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να μου μαθαίνει την μηχανή Τ γιατί αυτή η μηχανή είναι η τεχνολογική αιχμή αυτή τι στιγμή, κι αυτή θα έπρεπε να ξέρω οταν βγω απο εκεί γιατί πολύ απλά αυτή θα έχει την μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Δεν είπα να το κάνει την επόμενη μέρα της παρουσίασής της, αλλα έαν πάρουμε το .net σαν παράδειγμα, υπάρχει κοντά στα 7 χρόνια εκει έξω και στα πανεπιστήμια ούτε αναφορά. Ο θεϊκός καθηγητής στην Λάρισα, είχε πει ότι τα προϊόντα της η Microsoft τα γράφει σε VB6, γι αυτό είναι και τόσο βαριά, κι έφερνε παράδειγμα το Excel ότι φορτώνει όλες τις βιβλιοθήκες στην αρχή γι' αυτό είναι αργό, ενώ στην C του λέμε τι θα φορτώσει με τα header files. Ε μην τρελλαθούμε τελείως.. Μετά τι καθοδήγηση να πάρει ένας φοιτητής απο έναν τέτοιο καθηγητή?Και θεωρείτε κι απο τους καλύτερους εκεί..


    Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Προσπαθούν να σου περάσουν την ιδέα πως ό,τι φτιάχνει η Microsoft είναι άχρηστο. Αλλά όλοι οι καθηγητές στα laptops windows έχουν. Ούτε ένας να ασχοληθεί πραγματικά με το linux η κάποιο άλλο λειτουργικό. Wink Δεν λέω οτι εγώ συμπαθώ την Microsoft ή τις στρατηγικές τις αλλά άλλο πράγμα είναι τι μας αρέσει και άλλο πράγμα τι πρέπει να μάθεις για να γίνει σωστός και χρήσιμος επαγγελματίας. Απο τη στιγμή που έχει πιο μεγάλη ζήτηση η πλατφόρμα .ΝΕΤ εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάτσω και να την μάθω, αφού αυτό το πράγμα θα μου αποφέρει έσοδα. Άσχετα αν θεωρώ πως η νοοτροπία του Open source είναι πιο σωστή.

    Σίγουρα μέσα στις σχολές προσπαθούν να σου μάθουν πως να αντιμετωπίζεις ένα καινούριο πρόβλημα ανεξάρτητα απο το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά είναι καλύτερα να δουλεύεις με σύγχρονα εργαλεία που θα σου κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σου και όχι να ανακαλύπτεις τον τροχό απο την αρχή.


    My dream is to fly over the rainbow so high!!!!
  •  06-05-2007, 16:47 31486 σε απάντηση της 31485

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Απ ότι φαίνεται όσο πάμε αγγίζουμε άλλα ζεστά θέματα! Θα ήθελα να αγγίξω λιγάκι το θέμα του OSS αλλά μάλλον θα ανοίξω καινούργιο thread!
    View Παναγιώτης Χαραλάμπους's profile on LinkedIn
    Coding at Mediterranean Acoustics
  •  06-05-2007, 21:17 31493 σε απάντηση της 31485

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Παναγιώτη, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω ελαφρώς με το ότι οι καθηγητές κυρήσσουν Open Source αλλά δεν το εφαρμόζουν. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θέλουν το Open Source γιατί θα τους επιτρέψει να ξανα-πουλήσουν την εφεύρεση του τροχού, ή γιατί έχουν μείνει στην εποχή του SCO Unix και δεν μπορούν να προσαρμοσθούν στις αλλαγές των τελευταίων 10 ετών. Μην πω για αυτούς που ακόμα δουλεύουν με CORBA παρότι έχει αντικατασταθεί από το J2EE εδώ και πολλά χρόνια. Μην ξεχνάς όμως ότι ένας καθηγητής ζεί από τις δημοσιεύσεις. Κάποιοι καταφέρνουν και εκμεταλλεύονται την ίδια δημοσίευση ξανά και ξανά, μόνο και μόνο επειδή αλλάξανε λειτουργικό από HP-UX σε Linux!

     Έχει τύχει όμως να πετύχω δύο φορές στο μετρό ένα γνωστό καθηγητή, ο οποίος έγραφε στο laptop του σε Tex. Ο καθηγητής αυτός έχει βγάλει και δύο πολύ πετυχημένα βιβλία, το ένα από τα οποία είχε πετύχει παλαιότερα ένα Jolt Award. Είναι και μόνιμος αρθρογράφος στο IEEE Software, με μία στήλη η οποία έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν δίνω επιπλέον στοιχεία, γιατί θα είναι σαν να τον φωτογραφίζω!


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  06-05-2007, 21:18 31494 σε απάντηση της 31485

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Μια παρατήρηση-συμπλήρωση. Η Microsoft Hellas τί κάνει;
    Τα πανεπιστήμια δεν έχουν πάντα χρήματα, πόσον μάλλον τα ελληνικά και ο εξοπλισμός τους είναι πολλες φορές πάνω από 7 χρονών. Πού θα διδάξουν οι φιλότιμοι καθηγητές/βοηθοί σύγχρονα πράγματα;
    Θυμάμαι τραγεγλαφικά περιστατικά για που έκαναν καθηγητές στα εργαστήρια για να πείσουν τη Microsoft Να δωρίσει licenses. ΠΧ έβαζαν σε PC Linux, έκαναν παρουσιάσεις στα εργαστήρια και καλούσαν τη Microsoft Hellas για να δείξουν παρουσιάσεις που γινόντουσαν σε Linux. Όχι γιατί οι καθηγητές δίδασκαν Linux, απλά γιατί χρειάζονταν Licenses.
    Στο εξωτερικό έχω δει πανεπιστημιακά εργαστήρια να είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα desktops και να είναι φορτωμένα με Office/ VS Studio/ SQL Server και να έχουν επάνω το αυτοκόλητο που να λέει: "Donated by Microsoft Research".
    Αντίστοιχα και η Sun δώριζε servers και desktops με Solaris 9.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  06-05-2007, 21:45 31496 σε απάντηση της 31494

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    thrylos:
    Μια παρατήρηση-συμπλήρωση. Η Microsoft Hellas τί κάνει;
    Θυμάμαι τραγεγλαφικά περιστατικά για που έκαναν καθηγητές στα εργαστήρια για να πείσουν τη Microsoft Να δωρίσει licenses. ΠΧ έβαζαν σε PC Linux, έκαναν παρουσιάσεις στα εργαστήρια και καλούσαν τη Microsoft Hellas για να δείξουν παρουσιάσεις που γινόντουσαν σε Linux. Όχι γιατί οι καθηγητές δίδασκαν Linux, απλά γιατί χρειάζονταν Licenses.

    Αυτό να λέγεται, και όχι μόνο για τον ακαδημαϊκό χώρο. Παλαιότερα είχες την εντύπωση ότι το μόνο που ενδιέφερε την ελληνική Microsoft, ήταν να πουλάει κομμάτια και όχι να εκπαιδεύει τον κόσμο στις τεχνολογίες της. Θυμάμαι προ ετών, σε κάποια Amtech (όπως λεγόταν παλαιότερα η Comdex που μας έγινε τώρα .... δεν θυμάμαι πλέον πως) προσπαθούσα να πείσω κάποιον από τη Microsoft Ελλάς ότι ήταν συμφέρον της Microsoft να υπάρχουν καλοί προγραμματιστές στα προϊόντα της. Ο άνθρωπος επέμενε ότι αυτό είναι δουλειά των εταιρειών, και δεν αφορά την Microsoft Ελλάς.

    Δες την κατάσταση τώρα όμως. Πλέον ακούς από ανθρώπους της Microsoft να λένε ότι είναι συμφέρον της Microsoft να υπάρχουν καλοί προγραμματιστές στα προϊόντα της! Τα τελευταία 3-4 χρόνια γίνονται συνέχεια ομιλίες υψηλού επιπέδου οι οποίες βελτιώνονται συνέχεια. Να μην σου πω και ότι το DotNetZone ξεκίνησε επειδή πολλοί από εμάς γκρινιάζαμε στην Microsoft ακριβώς γι αυτό το λόγο!
    Αλλά και στα πανεπιστήμια πλέον, δραστηριοποιείται πολύ η Microsoft. Δραστηριοποιείται πάρα πολύ στα πανεπιστήμια, οργανώνει ομιλίες, άσε που με το Imagine Cup αρχίζουν και φαίνονται τα πανεπιστήμια στα οποία γίνεται δουλειά. Δες και το www.studentguru.gr.

    Όλα όσα λες όμως, δεν είναι η τρισκατάρατη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά? Έχω ακούσει ότι σε κάποιο οι φοιτητές είχαν αρνηθεί να γίνουν ημερίδες από τη Microsoft γιατί αυτός που το πρότεινε ήταν ... από  την άλλη παράταξη. Μπορεί να ήταν και το ίδιο πανεπιστήμιο με αυτό που λες. Δεν δυσκολεύομαι να φανταστώ μία γενική συνέλευση στην οποία θα αποφασιζόταν κατάληψη επειδή η σχολή δέχθηκε δωρεά από τη Microsoft!

    Για να πούμε και το στραβού το δίκιο όμως, η Microsoft έχει προγράμματα αδειών κοψοχρονιάς για ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα οποία δεν είναι καινούρια. Μήπως οι καθηγητές προτίμησαν να δώσουν τα χρήματα σε ταξίδια παρά σε άδειες? Το κόστος των ακαδημαϊκών αδειών είναι ένα μικρό ποσοστό της τιμής ενός PC, οπότε είναι απορίας άξιον που βρήκαν τα λεφτά για τα PC, αλλά δεν βρήκαν για software?

    Στο τέλος, θα πω και το εξής. Τί κάνανε οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες του χώρου για τα πανεπιστήμια? Τί κάνουμε εμείς? Είναι ωραίο να κακολογούμε τη Microsoft, είναι μακρυά, είναι αμερικάνικη, ελαφρώς απρόσωπη, ωραίος στόχος. Αλλά η κατάσταση του επαγγέλματος μας, της αγοράς και της εκπαίδευσης είναι δουλειά των ελλήνων προγραμματιστών, όχι των ξένων εταιρειών. Πόσες δωρεές σε πανεπιστήμια έχεις ακούσει από την DIS, την Computer Logic, την Δέλτα, την Singular? Πόσες φορές κάποιοι από εμάς, επαγγελματίες του χώρου, να μιλήσουν στα πανεπιστήμια? Η Microsoft Ελλάς τουλάχιστον έχει budget για τα πανεπιστήμια. ΕΜΕΙΣ, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι?


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  06-05-2007, 21:49 31498 σε απάντηση της 31493

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Παναγιώτης Καναβός:

    Παναγιώτη, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω ελαφρώς με το ότι οι καθηγητές κυρήσσουν Open Source αλλά δεν το εφαρμόζουν. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θέλουν το Open Source γιατί θα τους επιτρέψει να ξανα-πουλήσουν την εφεύρεση του τροχού, ή γιατί έχουν μείνει στην εποχή του SCO Unix και δεν μπορούν να προσαρμοσθούν στις αλλαγές των τελευταίων 10 ετών. Μην πω για αυτούς που ακόμα δουλεύουν με CORBA παρότι έχει αντικατασταθεί από το J2EE εδώ και πολλά χρόνια. Μην ξεχνάς όμως ότι ένας καθηγητής ζεί από τις δημοσιεύσεις. Κάποιοι καταφέρνουν και εκμεταλλεύονται την ίδια δημοσίευση ξανά και ξανά, μόνο και μόνο επειδή αλλάξανε λειτουργικό από HP-UX σε Linux!

     Έχει τύχει όμως να πετύχω δύο φορές στο μετρό ένα γνωστό καθηγητή, ο οποίος έγραφε στο laptop του σε Tex. Ο καθηγητής αυτός έχει βγάλει και δύο πολύ πετυχημένα βιβλία, το ένα από τα οποία είχε πετύχει παλαιότερα ένα Jolt Award. Είναι και μόνιμος αρθρογράφος στο IEEE Software, με μία στήλη η οποία έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν δίνω επιπλέον στοιχεία, γιατί θα είναι σαν να τον φωτογραφίζω!



    Tex έ;
    Να σου πω στην Αγγλία είχα καθηγητές που επίσης έγραφαν τις δημοσιεύσεις τους σε Tex. Βασικά υποχρεώνονται από το Journa που θέλουν να δημοσιεύσουν και επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν και εργαλεία typesetting.
    Όταν το γράψουν και το μορφοποιήσουν το εκτυπομένω αποτέλεσμα δείχνει πολύ πιο επαγγελματικό και ευπαρουσίαστο απ' ότι απλά με επεξεργαστές κειμένου. Δηλαδή πρέπει για να δημοσιεύσουν, και να γράψουν και να γίνουν DTPίστες.
    Ο equation editor είναι ένα λειψό εργαλείο. Όταν πριν από χρόνια το έψαχνα γιατί δεν μου ήταν αρκετό διαπίστωσα ότι ήταν η Light version ενός third party εργαλείου που είχε ενσωματώσει η Microsoft στο Office.
    Το openoffice είναι πολύ καλύτερο στο να σχεδιάζει μεθηματικές φόρμουλες αλλά είναι άγνωστο και επιπλέον δεν καλύπτει τις παραπάνω ακαδημαϊκές απαιτήσεις.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  06-05-2007, 22:15 31499 σε απάντηση της 31496

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Παναγιώτης Καναβός:

    Όλα όσα λες όμως, δεν είναι η τρισκατάρατη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά? Έχω ακούσει ότι σε κάποιο οι φοιτητές είχαν αρνηθεί να γίνουν ημερίδες από τη Microsoft γιατί αυτός που το πρότεινε ήταν ... από  την άλλη παράταξη. Μπορεί να ήταν και το ίδιο πανεπιστήμιο με αυτό που λες. Δεν δυσκολεύομαι να φανταστώ μία γενική συνέλευση στην οποία θα αποφασιζόταν κατάληψη επειδή η σχολή δέχθηκε δωρεά από τη Microsoft!



    Μου φαίνεται απίθανο αλλά δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά.
    Οι φοιτητές δεν ξέρουν πάντα τί γίνεται από πίσω.
    Πιο πιθανό θα μου ακούγονταν να γίνονταν άρνηση δωρεάς επειδή υπάρχουν έριδες καθηγητών.
    Ο μόνος λογικός λόγος να γίνει άρνηση δωρεάς από κάποιο πανεπιστήμιο είναι όταν μια εταιρεία δωρίζει κάτι με τον όρο να προβεί το πανεπιστήμιο σε επιπλέον αγορές.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  06-05-2007, 23:11 31501 σε απάντηση της 31499

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Εκείνο τον καιρό δουλεύαμε με τον εν λόγω φοιτητή στην ίδια εταιρεία. Όταν ανέφερα το CORBA, το ανέφερα γιατί ένας διδακτορικός φοιτητής ο οποίος είχε φάει 5 χρόνια με αυτό κατόπιν απόφασης του καθηγητή, με ρωτούσε που θα μπορούσε να βρει δουλειά. Από εύοσμες καταστάσεις στα πανεπιστήμια, έχω ακούσει ουκ ολίγες (επιβεβαιωμένες, ακόμα και με καταδικαστικές αποφάσεις) ...


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  07-05-2007, 09:03 31506 σε απάντηση της 31501

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Παναγιώτης Καναβός:

    Εκείνο τον καιρό δουλεύαμε με τον εν λόγω φοιτητή στην ίδια εταιρεία. Όταν ανέφερα το CORBA, το ανέφερα γιατί ένας διδακτορικός φοιτητής ο οποίος είχε φάει 5 χρόνια με αυτό κατόπιν απόφασης του καθηγητή, με ρωτούσε που θα μπορούσε να βρει δουλειά. Από εύοσμες καταστάσεις στα πανεπιστήμια, έχω ακούσει ουκ ολίγες (επιβεβαιωμένες, ακόμα και με καταδικαστικές αποφάσεις) ...



    Νομίζω ότι ξέρω για ποιον φοιτητή λες. Θυμάμαι να μου λέει καθηγητής μου ότι μετά από 7...χρόνια ακόμα δεν είχε εκδόσει τη διατριβή του. Είναι και μομφή για τον καθηγητή που πήρε έναν αριστούχο απόφοιτο απέτυχε να τον καθοδηγήσει σωστά.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  07-05-2007, 09:33 31511 σε απάντηση της 31506

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Δεν μιλούσα για διδακτορικό φοιτητή. Έτσι κι αλλιώς αυτή η κουβέντα ξεφεύγει από το θέμα του thread πάλι. Η ουσία είναι ότι οι προσφορές γίνονται, αλλά για διάφορους λόγους δεν βρίσκουν ανταπόκριση.
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  07-05-2007, 10:00 31513 σε απάντηση της 31499

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Η εταιρεία μου λόγω μιας φιλίας χρόνων με ένα καθηγητή ενός περιφερειακού πανεπιστημίου αποφάσισε να κάνει μια δωρεά μηχανικού εξοπλισμού και λογισμικού στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο χωρίς καμιά περαιτέρω υποχρέωση του πανεπιστημίου προς την εταιρεία. Δεν τη δεχτήκαν διότι δεν "πλησιάσαμε τα κατάλληλα πρόσωπα".

    Ευσταθίου Κώστας

     

     

  •  07-05-2007, 11:02 31516 σε απάντηση της 31513

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    takis:

    Η εταιρεία μου λόγω μιας φιλίας χρόνων με ένα καθηγητή ενός περιφερειακού πανεπιστημίου αποφάσισε να κάνει μια δωρεά μηχανικού εξοπλισμού και λογισμικού στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο χωρίς καμιά περαιτέρω υποχρέωση του πανεπιστημίου προς την εταιρεία. Δεν τη δεχτήκαν διότι δεν "πλησιάσαμε τα κατάλληλα πρόσωπα".

    Ευσταθίου Κώστας

     



    Αυτό σημαίνει έριδες καθηγητών.
    Εαν είναι εξοπλισμός να πάει σε εργαστήριο που διευθύνει κάποιος καθηγητής, τότε οι άλλοι μερικές/πολλές φορές ή θα δείξουν αδιαφορία ή θα βάλουν τρικλοποδιές.
    Στην τελική ανάλυση ίσως είναι καλύτερο να δωρίζονται χρήματα ή εξοπλισμός απευθείας σε φοιτητές με μορφή υποτροφειών. Αυτό όμως δεν ξέρω πώς το αναγνωρίζει η εφορεία.


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  07-05-2007, 11:23 31517 σε απάντηση της 31516

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Κυριοι φοβάμαι (με επιφύλαξη βέβαια το λέω) οτι βγαίνετε off-topic.

    Αν και το θέμα των δωρεών και του εξοπλισμού είναι σχετικό με το θέμα των αποφοίτων, ωστόσο δεν είναι το κύριο θέμα της συζήτησης αυτής και νομίζω οτι προσεγγίζει μόνο ένα μικρο μέρος της. Θα πρότεινα είτε να ανοίξει ένα νέο thread για τα υπόλοιπα είτε να συνεχίσουμε τη συζήτηση επάνω στο αρχικό θέμα. Δεκτές διαφωνίες βεβαίως βεβαίως :)

     

     

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  07-05-2007, 12:34 31523 σε απάντηση της 31516

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Με τη σειρά μου ας κάνω μερικές παρατηρήσεις πάνω σε αυτή τη συζήτηση.

    Σκοπός του πανεπιστημίου δεν είναι να σε δέσει με μια τεχνολογία και όχι το πτυχείο σου να γίνει συνώνυμο ενός Certification σε MS ή Java τεχνολογίες. Σκοπός είναι να μάθεις τις αρχές του software engineerign. Σκοπός δεν είναι η άπταιστη χρήστη της c# ή της Java, αλλά το να γράφεις σωστά. Πως να αποφύγεις λάθη στον προγραμματισμό, πως να χρησιμοποιείς τα patterns και τις αρχές του ΟΟP. Σκοπός δεν είναι η τέλεια χρήση της Oracle ή του SQL 2005 αλλά η γνώση της δομής ενός DBMS και η γενική χρήση της SQL. Σε ένα 6μηνο πανεπιστημίου δε μπορείς να μάθεις ένα προιόν και δεν είναι αυτό το νόημα. Θα προτιμούσα τα βιβλία να ήταν το Code Complete, Writing Secure Code, Code Reading: The Open Source Perspective. Ακόμα και να μην είναι αυτούσια τα βιβλία θα προτιμούσα να μου έδειναν φτηνές μεταφράσεις αυτών παρά  ένα βιβλίο του στυλ Εισαγωγή στη Java.

    Αυτό που θέλω να τονίσω  είναι  ότι  η  σχολή πρέπει να σου δείνει το υπόβαθρο. Το κάθε προιόν έχει μια μέση ζωή 5 χρόνια και μετά εξελίσεται. Που σημαίνει  και πάλι διάβασμα. Το background  όμως κάνει τη διαφορά.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα  έλλειψης  υπόβαθρου είναι η χρήση της VB.NET  στην μετάβασαση από την VB 6.  Αρκετοί  προγραμματιστές συνεχίζουν να γράφουν  με δομημένο τρόπο χρησιμοποιόντας κάτι που θυμίζει κλάση και το βαφτίζουν  ΟΟP, γιατι  ποτέ δεν έμαθαν τι  είναι το OOP. Δεν μπορούμε να ζητάμε να γίνουμε expert σε ένα τομέα από το πανεπιστήμιο. Αυτό προυποθέτει προσωπική δουλειά η οποία θα επαναλαμβάνεται σε τακτα χρονικά διαστήματα.

     Από την άλλη  όμως πρέπει  το πανεπιστήμιο να σου δείχνει τις εξελίξεις. να σε ενημερώνει για τις τεχνολογίες  να σου ανοίγει ορίζοντες.  Να μη σε κράτάει σε στερεότυπα  και πεπαλαιομένες τεχνολογίες γιατί  αυτά ξέρει ο καθηγητής.  Όταν άκουσα από καθηγητή μου το  ότι πρέπει να αρχίζουμε να κοιτάμε το  ΟΟP  τον καιρό που όλοι μιλούσανε για componets  ( τέλη 90 αρχές 2000) είδα  ένα μεγάλο μέρος από τα χάλια των πανεπιστημίων μας.

    Αναφέρθηκε κάτι για OS. Δεν είναι κακό το να κάνεις τα μαθήματά σου με Open Source. Εφόσον καλύπτει πλήρως τις εκπαιδευτικές αναγκες, είναι θεμιτό. Επιπλέον παρέχει τη δυνατότα να δεις πως υλοποιείται πχ ένας compiler ή ένας web server ή κάτι άλλο( εφόσον έχεις την όρεξη να το ψάξεις)  Χαίρομαι που πλέον βρίσκεις και σε windows τεχνολογίες Open Source projects. To να μοιράζεσαι γνώση ανεβάζει πρώτα απο όλα το επίπεδο σε μια συντεχνεία όπως ονομάτισε ο Καναβός. Άλλωστε αν δε μας άρεσε να μοιραζόμασταν δε θα είμασταν εδώ σε αυτό το community.

    Από την άλλη όμως και οι εταιρίες πρέπει να πλευρίσουν τις σχολές γιατί από εκεί θα βρουν νέους μηχανικούς. Οχι να βγάλουν certified engineers, αλλά δημιουργικά άτομα. Δεν χρειάζεται να προσπαθούν να αλλάζουν τις τεχνολογίες στη διδασκαλία, αλλά να δώσουν συμπληρωματικές γνώσεις.
    Αν το μάθημα είναι C# μπορεί να αφιερωθεί ένα δίωρο για να παρουσιαστεί η Java (σε μορφή διαφορές και ομοιότητες). - Κάτι τέτοιο είχε γίνει στο ceid στο μάθημα της Java to 2004.  Καλό είναι να διοργανώνονται ημερίδες, εκπαιδεύσεις χωρίς όμως να περιορίζεται το εκπαιδευτικό έργο. Και επειδή  έχει επικρατήσει η MS  να είναι το κακό πρόβατο, το  666 της πληροφορικής, η Sun και οι αντιπροσωπίες έχουν κάνει αρκετές δωρεές λογισμικού και online μαθημάτων στο πανεπιστήμιο και σε εργαστήρια, χωρίς να ακουστεί καμιά διαμαρτυρία περί εταιριών κτλ κλτ.

    Κάτι ακόμα  που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι σχολείο. Δεν περιμένεις το δάσκαλο να μπει μέσα να σου βάλει 2-3 ασκήσεις για το σπίτι για να μάθεις. Πρέπει να στηρίζει την πρωτοβουλία των φοιτητών. και όταν λέω πρωτοβουλία εννοώ πως ο κάθε φοιτητής που θέλει να μάθει δε πρέπει να περιμένει να έρθει η εταιρία ή ο καθηγητής να του  δείξει νέα πράγματα. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που μπορούν να διοργανώσουν πρωτοβουλίες. θα αναφέρω την ημερίδα που αναφέρθηκε ο Καναβός στην οποία μίλησε ο P. Malone. Διοργανώθηκε από φοιτητές και συγκεκριμένα το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στην Πάτρα. Το θέμα ήταν οι δεξιότητες των νέων μηχανικών. παρόλο που μίλησαν 2 υπάλληλοι της Microsoft Hellas (Φώτης Δραγανίδης, Patric Μalone) δεν υπήρξε καμία προπαγάνδα για την Microsoft παρά μίλησαν για τα προαπαιτούμενα ενός καλού μηχανικού από την πλευρά των εταιριών, καθώς και με τα trends που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Άλλες δραστηριότητες κάνουν και άλλοι σύλλογοι όπως το BEST.


    Μερικά λόγια για το έργο της Microsoft Hellas. Όχι δε με πληρώνουν να κάνω διαφήμιση, απλά λέω αυτά που γνωρίζω από προσωπική εμπειρία.
    1. Δίνει το μεγλύτερο μέρος του λογισμικού της δωρεάν σε φοιτητές της σχολής για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα λειτουργικά συστήματα, τα development εργαλεία( επίπεδο Professional) καθώς και πάρα πολλούς servers. Το μόνο που απαιτείται είναι η εγγραφή της σχολής στο MSDN Academic Alliance ( 800 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 ευρώ ανανέωση). Ελάχιστο κόστος σε αυτό που προσφέρεται. Έτσι παρέχεται τόσο η δυνατότητα χρήσης του λογισμικού  σε εργαστήρια όσο και η δυνατότητα πρωσοπικών αναζητήσεων.
    2. Στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια υπάρχουν φοιτητές σύνδεσμοι ανάμεσα στην εταιρία και τα πανεπιστήμια. Σκοπός είναι η ενημέρωση των καθηγητών και των φοιτητών για ημερίδες, παρουσιάσεις, και γενικότερα θέματα που αφορούν την ακαδημαική κοινότητα
    3. Συμμετοχή φοιτητών σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Αν και συνήθως οι τυχεροί είναι τα πανεπιστήμια της Αθήνας, σε πολλές ημερίδες δεσμεύουν θέσεις για φοιτητές, μεταπτυχιακούς  για εκπαιδευση σε τεχνολογίες της εταιρίας.
    4. Συμμετοχή καθηγητών και μεταπτυχιακών σε διοργανώσεις της εταιρίας στο εξωτερικό όπως Teched κ.α.
    5. Συμμετοχή σε ημερίδες, όπως αυτή που προαναφέρθηκε.
    6. Παρουσιάσεις τεχνολογιών και προιόντων στα πλαίσια μαθήματος, Χαρακτηρισικά αναφέρονται το Navision( όλοι ακούνε για ERP αλλά ERP δε βλέπουν) SQL server, Windows 2003 κ.α
    7. Imagine Cup. Μακάρι να έδειναν περισσότερο βάροςοι καθηγητές σε  αυτό το διαγωνισμό, στον οποίο έχουμε ήδη 2 μεγάλες ελληνικές επιτυχίες
    8. StudentGuru: Προσπάθεια για φοιτιτική κοινότητα έγινε εδώ και αρκετό καιρό. Μία προσπάθεια που ποτέ δε κατάφερε να βγει στον αέρα, το theScope και τώρα το StudentGuru.
    9. Επιπλέον τόσο στο ceid όσο και σε άλλες σχολές στην ελλάδα  παρέχεται υποστήριξη σε μαθήματα που χρησιμοποποιούν .net τεχνολογίες.

    Ουφ αυτά. Τα γράφω λίγο περιλιπτικά λόγο έλλειψης χρόνου. Ίσως τα γράψω λίγο πιο δομημένα σε κάποιο blog τις επόμενες μέρες.



    Γιώργος Σακαλής
Σελίδα 2 από 3 (38 εγγραφές)   < 1 2 3 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems