Με τη σειρά μου ας κάνω μερικές παρατηρήσεις πάνω σε αυτή τη συζήτηση.
Σκοπός του πανεπιστημίου δεν είναι να σε δέσει με μια τεχνολογία και όχι το πτυχείο σου να γίνει συνώνυμο ενός Certification σε MS ή Java τεχνολογίες. Σκοπός είναι να μάθεις τις αρχές του software engineerign. Σκοπός δεν είναι η άπταιστη χρήστη της c# ή της Java, αλλά το να γράφεις σωστά. Πως να αποφύγεις λάθη στον προγραμματισμό, πως να χρησιμοποιείς τα patterns και τις αρχές του ΟΟP. Σκοπός δεν είναι η τέλεια χρήση της Oracle ή του SQL 2005 αλλά η γνώση της δομής ενός DBMS και η γενική χρήση της SQL. Σε ένα 6μηνο πανεπιστημίου δε μπορείς να μάθεις ένα προιόν και δεν είναι αυτό το νόημα. Θα προτιμούσα τα βιβλία να ήταν το Code Complete, Writing Secure Code, Code Reading: The Open Source Perspective. Ακόμα και να μην είναι αυτούσια τα βιβλία θα προτιμούσα να μου έδειναν φτηνές μεταφράσεις αυτών παρά ένα βιβλίο του στυλ Εισαγωγή στη Java.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η σχολή πρέπει να σου δείνει το υπόβαθρο. Το κάθε προιόν έχει μια μέση ζωή 5 χρόνια και μετά εξελίσεται. Που σημαίνει και πάλι διάβασμα. Το background όμως κάνει τη διαφορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης υπόβαθρου είναι η χρήση της VB.NET στην μετάβασαση από την VB 6. Αρκετοί προγραμματιστές συνεχίζουν να γράφουν με δομημένο τρόπο χρησιμοποιόντας κάτι που θυμίζει κλάση και το βαφτίζουν ΟΟP, γιατι ποτέ δεν έμαθαν τι είναι το OOP. Δεν μπορούμε να ζητάμε να γίνουμε expert σε ένα τομέα από το πανεπιστήμιο. Αυτό προυποθέτει προσωπική δουλειά η οποία θα επαναλαμβάνεται σε τακτα χρονικά διαστήματα.
Από την άλλη όμως πρέπει το πανεπιστήμιο να σου δείχνει τις εξελίξεις. να σε ενημερώνει για τις τεχνολογίες να σου ανοίγει ορίζοντες. Να μη σε κράτάει σε στερεότυπα και πεπαλαιομένες τεχνολογίες γιατί αυτά ξέρει ο καθηγητής. Όταν άκουσα από καθηγητή μου το ότι πρέπει να αρχίζουμε να κοιτάμε το ΟΟP τον καιρό που όλοι μιλούσανε για componets ( τέλη 90 αρχές 2000) είδα ένα μεγάλο μέρος από τα χάλια των πανεπιστημίων μας.
Αναφέρθηκε κάτι για OS. Δεν είναι κακό το να κάνεις τα μαθήματά σου με Open Source. Εφόσον καλύπτει πλήρως τις εκπαιδευτικές αναγκες, είναι θεμιτό. Επιπλέον παρέχει τη δυνατότα να δεις πως υλοποιείται πχ ένας compiler ή ένας web server ή κάτι άλλο( εφόσον έχεις την όρεξη να το ψάξεις) Χαίρομαι που πλέον βρίσκεις και σε windows τεχνολογίες Open Source projects. To να μοιράζεσαι γνώση ανεβάζει πρώτα απο όλα το επίπεδο σε μια συντεχνεία όπως ονομάτισε ο Καναβός. Άλλωστε αν δε μας άρεσε να μοιραζόμασταν δε θα είμασταν εδώ σε αυτό το community.
Από την άλλη όμως και οι εταιρίες πρέπει να πλευρίσουν τις σχολές γιατί από εκεί θα βρουν νέους μηχανικούς. Οχι να βγάλουν certified engineers, αλλά δημιουργικά άτομα. Δεν χρειάζεται να προσπαθούν να αλλάζουν τις τεχνολογίες στη διδασκαλία, αλλά να δώσουν συμπληρωματικές γνώσεις.
Αν το μάθημα είναι C# μπορεί να αφιερωθεί ένα δίωρο για να παρουσιαστεί η Java (σε μορφή διαφορές και ομοιότητες). - Κάτι τέτοιο είχε γίνει στο ceid στο μάθημα της Java to 2004. Καλό είναι να διοργανώνονται ημερίδες, εκπαιδεύσεις χωρίς όμως να περιορίζεται το εκπαιδευτικό έργο. Και επειδή έχει επικρατήσει η MS να είναι το κακό πρόβατο, το 666 της πληροφορικής, η Sun και οι αντιπροσωπίες έχουν κάνει αρκετές δωρεές λογισμικού και online μαθημάτων στο πανεπιστήμιο και σε εργαστήρια, χωρίς να ακουστεί καμιά διαμαρτυρία περί εταιριών κτλ κλτ.
Κάτι ακόμα που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι σχολείο. Δεν περιμένεις το δάσκαλο να μπει μέσα να σου βάλει 2-3 ασκήσεις για το σπίτι για να μάθεις. Πρέπει να στηρίζει την πρωτοβουλία των φοιτητών. και όταν λέω πρωτοβουλία εννοώ πως ο κάθε φοιτητής που θέλει να μάθει δε πρέπει να περιμένει να έρθει η εταιρία ή ο καθηγητής να του δείξει νέα πράγματα. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που μπορούν να διοργανώσουν πρωτοβουλίες. θα αναφέρω την ημερίδα που αναφέρθηκε ο Καναβός στην οποία μίλησε ο P. Malone. Διοργανώθηκε από φοιτητές και συγκεκριμένα το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στην
Πάτρα. Το θέμα ήταν οι δεξιότητες των νέων μηχανικών. παρόλο που μίλησαν 2 υπάλληλοι της Microsoft Hellas (Φώτης Δραγανίδης, Patric Μalone) δεν υπήρξε καμία προπαγάνδα για την Microsoft παρά μίλησαν για τα προαπαιτούμενα ενός καλού μηχανικού από την πλευρά των εταιριών, καθώς και με τα trends που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Άλλες δραστηριότητες κάνουν και άλλοι σύλλογοι όπως το BEST.
Μερικά λόγια για το έργο της Microsoft Hellas. Όχι δε με πληρώνουν να κάνω διαφήμιση, απλά λέω αυτά που γνωρίζω από προσωπική εμπειρία.
1. Δίνει το μεγλύτερο μέρος του λογισμικού της δωρεάν σε φοιτητές της σχολής για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα λειτουργικά συστήματα, τα development εργαλεία( επίπεδο Professional) καθώς και πάρα πολλούς servers. Το μόνο που απαιτείται είναι η εγγραφή της σχολής στο MSDN Academic Alliance ( 800 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 ευρώ ανανέωση). Ελάχιστο κόστος σε αυτό που προσφέρεται. Έτσι παρέχεται τόσο η δυνατότητα χρήσης του λογισμικού σε εργαστήρια όσο και η δυνατότητα πρωσοπικών αναζητήσεων.
2. Στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια υπάρχουν φοιτητές σύνδεσμοι ανάμεσα στην εταιρία και τα πανεπιστήμια. Σκοπός είναι η ενημέρωση των καθηγητών και των φοιτητών για ημερίδες, παρουσιάσεις, και γενικότερα θέματα που αφορούν την ακαδημαική κοινότητα
3. Συμμετοχή φοιτητών σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Αν και συνήθως οι τυχεροί είναι τα πανεπιστήμια της Αθήνας, σε πολλές ημερίδες δεσμεύουν θέσεις για φοιτητές, μεταπτυχιακούς για εκπαιδευση σε τεχνολογίες της εταιρίας.
4. Συμμετοχή καθηγητών και μεταπτυχιακών σε διοργανώσεις της εταιρίας στο εξωτερικό όπως Teched κ.α.
5. Συμμετοχή σε ημερίδες, όπως αυτή που προαναφέρθηκε.
6. Παρουσιάσεις τεχνολογιών και προιόντων στα πλαίσια μαθήματος, Χαρακτηρισικά αναφέρονται το Navision( όλοι ακούνε για ERP αλλά ERP δε βλέπουν) SQL server, Windows 2003 κ.α
7. Imagine Cup. Μακάρι να έδειναν περισσότερο βάροςοι καθηγητές σε αυτό το διαγωνισμό, στον οποίο έχουμε ήδη 2 μεγάλες ελληνικές επιτυχίες
8. StudentGuru: Προσπάθεια για φοιτιτική κοινότητα έγινε εδώ και αρκετό καιρό. Μία προσπάθεια που ποτέ δε κατάφερε να βγει στον αέρα, το theScope και τώρα το StudentGuru.
9. Επιπλέον τόσο στο ceid όσο και σε άλλες σχολές στην ελλάδα παρέχεται υποστήριξη σε μαθήματα που χρησιμοποποιούν .net τεχνολογίες.
Ουφ αυτά. Τα γράφω λίγο περιλιπτικά λόγο έλλειψης χρόνου. Ίσως τα γράψω λίγο πιο δομημένα σε κάποιο blog τις επόμενες μέρες.
Γιώργος Σακαλής