Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Free εργαλείο ER ή Object Model

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Dimitris Papadimitriou. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος nullvoid στις 13-02-2007, 22:16. Υπάρχουν 7 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  25-01-2007, 23:50 24066

    Free εργαλείο ER ή Object Model

    Γνωρίζεται κάποιο εργαλείο, κατα προτίμηση free, για σχεδίαση διαγραμμάτων ER ή κάποιο εργαλείο σχεδίασης αντικειμεντραφών μοντέλων;

    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  26-01-2007, 11:03 24088 σε απάντηση της 24066

    Απ: Free εργαλείο ER ή Object Model

    how about dia?

    http://live.gnome.org/Dia
  •  26-01-2007, 11:17 24089 σε απάντηση της 24066

    Απ: Free εργαλείο ER ή Object Model

    Προφανώς θέλεις κάτι να σου φτιάχνει και skeleton classes, ενδεχομένως και documentation.

    Από free δεν έχω κάτι υπόψιν μου.
    Στη σχολή είχαμε δουλέψει με το Together της Borland αρκετά, και απ' ότι βλέπω υποστηρίζει πλέον και c# με partial classes κλπ.
    http://www.borland.com/us/products/together/index.html

    Στην εταιρεία μου δουλεύουμε αρκετά το εργαλείο ARIS της IDS, το οποίο δίνει εκτεταμένες δυνατότητες παραγωγής μοντέλων διαδικασιών, τόσο με ορισμό συγκεκριμένων σχέσεων μεταξύ οντοτήτων, όσο και ανάμεσα σε οντότητες του business και σε άλλα πράγματα όπως 3α συστήματα, έγγραφα, policies κλπ. Γενικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει το business με τρόπο κατανοητό προς τους developers/architects, ενώ προσφέρει άμεσα δυνατότες παραγωγής διαφόρων ειδών documentation, απευθείας από την ανάλυση των γραφημάτων.

    http://www.ids-scheer.com/international/english/products/aris_design_platform/49628

     


    Simple Photography
  •  26-01-2007, 15:48 24112 σε απάντηση της 24089

    Απ: Free εργαλείο ER ή Object Model

    Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στο ArgoUML το οποίο είναι και open source.
    Αν και είναι γραμμένο σε Java υπάρχουν modules για export και σε C#.
    To project αυτό προέρχεται από το www.tigris.org το οποίο έχει δημιουργήσει μια σειρά από open source projects ένα εκ' των οποίων είναι και το Subversion Source Control.
    HTH

    MSc Konstantinos Pantos
    MCP Software Engineer
    http://blog.pantos.name
    http://kostas.pantos.name
  •  27-01-2007, 12:15 24131 σε απάντηση της 24066

    Απ: Free εργαλείο ER ή Object Model

    Σε γενικές γραμμές, δεν θα βρεις και πολλά πράγματα σε .NET ή Windows, αν και κάποια εργαλεία προσφέρουν community editions. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά σε Java, είτε ανεξάρτητα είτε ενσωματωμένα στο Eclipse ως plugin. Το dia δεν το είχα υπόψη, και κοιτάζοντας το δεν θα το προτιμούσα. Εφόσον είναι αντίστοιχο του Visio θα χρησιμεύσει μόνο για σχέδια, ενώ τα άλλα εργαλεία "καταλαβαίνουν" από UML, Entities κλπ. Ρίξε μία ματιά στο SharpToolbox, έχει πολλά εργαλεία για modelling, τόσο για .NET όσο και Java εργαλεία που υποστηρίζουν .NET.

    Γενικά, υπάρχει διαφοροποίηση στο επίπεδο της UML που υποστηρίζουν τα διάφορα εργαλεία, καθώς άλλα υποστηρίζουν τις εκδόσεις 2+ ενώ άλλα έχουν μείνει στην 1.4. Καθώς η UML δεν έχει υποστήριξει για data model, πολλά εργαλεία χρησιμοποιούν δικές τους παραλλαγές. Ειδικά για ER διαγράμματα, θα πρέπει να δεις πόσο εύκολο είναι το forward και το reverse engineering, καθώς πολλά εργαλεία έχουν πρόβλημα να περάσουν τις αλλαγές που έχεις κάνει σε μία βάση πίσω στο μοντέλο. Στο σημείο αυτό τα διαγράμματα του SQL Server είναι απλά άπαιχτα.

    Ξεκινώντας από την πλευρά των Windows:

    • To Enteprise Architect της SparxSystems είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία, και η τιμή του είναι πολύ χαμηλή, $135 για την Desktop και $199 για την Professional Edition η οποία υποστηρίζει και Database Modelling. Είναι άμεσα συγκρίσιμο με εργαλεία όπως το Rational Rose τα οποία κοστίζουν κάτι χιλιαρικάκια. Υποστηρίζει UML 2.1 και MDA αλλά και πολλά διαγράμματα πέρα από τα στενά πλαίσια της UML. Το ER διάγραμμα του θεωρώ ότι είναι από τα πιο βολικά που έχω δει, μετά τα διαγράμματα του SQL Server φυσικά.Το μειονέκτημα? Δυστυχώς, δεν έχει community edition. Αν δεις όμως τί κάνει, θα καταλάβεις ότι αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω. Και κάνει και reverse engineer σε VB6!
    • To Visual Paradigm υποστηρίζει UML 2.1 και έχει community edition, η οποία όμως επιτρέπει μόνο ένα διάγραμα κάθε τύπου. Οι μεγαλύτερες εκδόσεις κοστίζουν από $60 μέχρι $700.
    • To MagicDraw επίσης δίνει community edition, αλλά database modelling θα βρεις μόνο στη Enterprise Edition που κοστίζει $1600
    • To StarUML είναι open source και υποστηρίζει UML 2.0. Φαίνεται όμως να έχει παγώσει το development.

    Από την πλευρά της Java:

    • Το MyEclipse είναι ένα ολόκληρο workbench βασισμένο στο Eclipse το οποίο περιέχει plugins τόσο για modelling βασισμένα στο ArgoUML όσο και για σχεδίαση φορμών με Swing, εφαρμογών web με JSF ή Struts, Hibernate και Spring. Παρέχεται μέσω ετήσιας συνδρομής με $30 για τη βασική έκδοση και $53 για την Professional.
    • Το Poseidon έχει βασιστεί στο ArgoUML και όπως και αυτό υποστηρίζει UML 1.4. Έχει community edition η οποία όμως δεν υποστηρίζει code generation ή reverse engineering σε .NET. Στο site τουλάχιστον, δεν αναφέρει υποστήριξη ER.
    • Το ArgoUML είναι open-source, αλλά δεν υποστηρίζει ER και UML 1.4.

     


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  11-02-2007, 11:48 24822 σε απάντηση της 24131

    Απ: Free εργαλείο ER ή Object Model

    το dia έχει templates για UML και είναι αρκετά πλήρη. Δεν έπαιζε όμως μετατροπή διαγράμματος σε κώδικα και το αντίστροφο.

    Πρέπει να σημειώσω ότι το dia είναι από τον κόσμο του gnu όπου δεν συνηθίζεται ένα εργαλείο να έχει όλες τις δυνατότητες :( αλλά να πρέπει να συνεργάζεσαι και με άλλα εργαλεία. Το φορμάτ του αρχείου του dia είναι xml (ζιπαρισμένο) οπότε υπάρχουν και εργαλειάκια από δω κι από κει που κάνουν την μετατροπή από κώδικα και προς κώδικα, αλλά θέλει ψάξιμο και δεν ξέρεις κι αν θα βρεις την άκρη.

    Πάντως για να σχεδιάσεις και μόνο uml διαγράμματα νομίζω ότι είναι καλό.
  •  11-02-2007, 13:27 24824 σε απάντηση της 24822

    Απ: Free εργαλείο ER ή Object Model

    Γιατί να το προτιμήσει όμως κάποιος σε σχέση με τα άλλα free, τα οποία είναι πιο γνωστά, αλλά και με περισσότερα features?
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  13-02-2007, 22:16 24954 σε απάντηση της 24824

    Απ: Free εργαλείο ER ή Object Model

    δεν έχει τύχει να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο πρόγραμμα, οπότε αν έχουν όντως περισσότερα features τότε θα πρέπει να τα δοκιμάσω Geeked

    απλά έγραψα το προηγούμενο μήνυμά μου για να εξηγήσω το βαθμό που υποστηρίζει uml το Dia.
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems