thodoros:Αν ζητούσα από το αρμόδιο τμήμα να μου αναπτύξει την εφαρμογή, τη βάση κλπ, πρώτα θα έπαιρνα σύνταξη και μετά θα μου έκαναν τη δουλειά. Εδώ να φανταστείς ότι ακόμη και τώρα με δυσκολεύουν για το πως θα ανεβάσω τη βάση κλπ. Κάποιες φορές λέω ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να μην είχα ασχοληθεί (γράφε μπλέξει) καθόλου!!
Κοίτα εγώ ανήκω στην other side of the fence τουτέστιν στο τμήμα ανάλυσης και ανάπτυξης εφαρμογών και να σου πω την εμπειρία μου.
Οι χρήστες ζητάνε κατά καιρούς πολλά διαφορά κατακερματισμένα πράγματα για να τους βοηθήσουν σε μια δουλειά. Δηλαδή το κλασσικό θέλω ένα excel που να περιέχει αυτό και αυτό και αυτό. Στην ουσία θέλουν να κάνουν την δουλειά τους όπως την κάνανε αλλά με κάποια ευκολία από εμάς. Αυτό είναι λάθος στην ρίζα του. Αν δεν χαλιναγωγήσεις λίγο τις ορέξεις τους φτάνεις σε ένα δαιδαλώδες σχήμα βάσης με πάρα πολλούς αποκομμένους πίνακες ή μια χαοτική εφαρμογή που δεν έχει αρχή μέση και τέλος. Για να αναβαθμίσεις, συντηρήσεις ένα τέτοιο έκτρωμα θέλεις καμιά 20 Ζαχαρίες δεν το φτιάχνω με άπειρες ποσότητες bourbon!!!

. (cap ένα σχόλιο παρακαλώ!)
Ο χρήστης πρέπει να σου δίνει το Business κομμάτι και όχι πως θα το υλοποιήσεις. Δηλαδή δεν πρέπει να σου λέει ότι θέλω ένα excel αλλά να σου εξηγεί τη διαδικασία που θέλει να ακολουθήσει και πως μπορεί να γίνει καλύτερη και πιο αποδοτική. Αυτό το έρμο το Business Know how που πληρώνεται για να προσφέρει!!!!!. Έπειτα πρέπει να γίνει η ανάλυση να φτιάξεις κάτι γενικό που να συνδυάζει πολλά πράγματα και να καλύπτει (βασικό) μελλοντικές απαιτήσεις.
Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι συνάδελφοι εδώ έχουμε γίνει πολλές φορές μάντης Τειρεσίας

για να καταλάβουμε τι ουσιαστικά χρειάζεται ο χρήστης.
Δεν τα λέω αυτά για δικαιολογήσω το αρμόδιο τμήμα σου, μάλλον τα λέω για να ξεθυμάνω. (Ίσως και να μην έχουν και πολύ σχέση με αυτό που μου γράφεις αλλά τα είπα και ξαλάφρωσα

)
Keep up the good Work!!
Manos