Και όμως, βάσει μελέτης, η Ελλάδα μέχρι του 2007 ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο η οποία είχε "πράσινη" βαθμολογία σε ζητήματα privacy. Ορίστε και ο σχετικός χάρτης:
http://www.privacyinternational.org/article.shtml?cmd[347]=x-347-559597Όμως ας δούμε και τα άλλα ζητήματα. Πώς ακριβώς οι κάμερες στα ΑΤΜ θα σταματήσουν κάποιον που θα έχει βάλει μια παραπλανητική συσκευή πάνω από το ίδιο το ΑΤΜ; Σε τι ανάλυση θα γίνεται λήψη του βίντεο και ποια περιοχή θα καλύπτει; Σίγουρα δεν θέλω για οποιονδήποτε λόγο να καταγράφεται η παρουσία μου σε κάποια κάμερα κάποιας τράπεζας επειδή τυγχάνει να περάσω απ' έξω.
Αν κρίνω από τα μέτρα που έχει λάβει η Eθνική τράπεζα, στην οποία πρώτα μπαίνεις σε προθάλαμο, αφαιρείς γυαλιά και καπέλο και βγάζεις φωτογραφία πρωτού περάσεις στο κατάστημα, τι θα τους απαγόρευε από το να εγκαταστήσουν 20 κάμερες που να καλύπτουν μια τεράστια περιοχή γύρω από την τράπεζα η οποία δεν τους ανήκει; Η ηθική; Αμφιβάλλω.
Σχετικά με την άγνοια τώρα, ακόμη κι αν το άρθρο ήταν ανακριβές, οι απαντήσεις δείχνουν μια συγκεκριμένη αντίληψη (και εδώ κρύβεται ο πυρήνας της διαφωνίας μου). Παραδείγματα:
Οι νομιμόφρονες πολίτες πιστεύω ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Καλύτερα να γίνει κάτι, έστω και αν για κάποιους θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, παρά να μη γίνεται τίποτα.
- Ο νομιμόφρων πολίτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ούτε από κάμερες στο σπίτι του. Γιατί να μην βάλουμε και κάμερες στις οικοδομές λοιπόν, έτσι ώστε να σταματήσουμε τους κλέφτες;
φυσικά και οι νομιμοι πολίτες δεν ενοχλουνται
οι κουκουλοφόροι ,οι ληστές και οι αλλοι που σπάνε βιτρίνες και τα αυτοκινητα μας δεν τους αρέσει να τους καταγράφουν
To ότι κάποιος δεν ενοχλείται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι νόμιμος. Μπορεί απλά να μην αντιλαμβάνεται την συνέπεια τέτοιων μέτρων.
Αυτή είναι η αντίληψη που έδωσε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στον Πούτιν στην
Ρωσία μετά την κατάληψη του θεάτρου, η ίδια αντίληψη εδραίωσε το Patriot Act στην
Αμερική, και η ίδια αντίληψη μετέτρεψε μια υποτιθέμενα αριστερή κυβέρνηση σε δεξιότερη της δεξιάς (η οποία δεξιά έφτασε σε σημείο να κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιλαϊκά μέτρα) στην
Μ. Βρετανία.
Επίσης, παραμένει το γεγονός ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, και απ' ότι κατάλαβα, παραβιάζει και μέρος της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αμφιβάλλω ότι θα επιβληθεί η συνταγματικότητα. Ποιος άλλος φταίει για αυτήν την ελευθερία των "βασιλέων ημών" εκτός από εμάς που αδιαφορούμε όταν λαμβάνονται τέτοια μέτρα; Πόσοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν στα σκάνδαλα των τελευταίων ετών και στην τυπική παραγραφή τους όταν η Βουλή έκλεισε; Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση ή εμείς οι υπόλοιποι; "Άσε τώρα, πάμε για μπάνιο" φωνάζουμε ομαδικά και ξεχνάμε εύκολα και γρήγορα.
Αυτή είναι η ίδια νοοτροπία που δεν βλέπει κακό με τις ανεξέλεγκτες κάμερες, και δυστυχώς είναι η επικρατούσα στην Ελλάδα. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι καταφέρνουμε να συνδυάσουμε τους εφιάλτες της "αδιάφορης και αποβλακωμένης κοινωνίας" του Huxley με αυτούς της απολυταρχίας του Orwell δύο απόψεις φαινομενικά ασύμβατες μεταξύ τους (αλλά αυτό είναι ζήτημα για άλλο thread).
Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!