Καταρχήν να πω ότι τέτοιες εφαρμογές έχουν πλέον νόημα για εμάς που κάνουμε την δήλωση μέσα από το TaxisNet. Σύμφωνα με το
Capital:
Αν η δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά, τότε ο φορολογούμενος θα έχει δύο επιλογές:
- είτε να δώσει το φάκελο στην εφορία και να αναφέρει κατά την ηλεκτρονική υποβολή το συνολικό ποσό και ότι επέδωσε τις αποδείξεις στη ΔΟΥ,
- είτε να αναγράψει σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα, αναλυτικά όλα τα στοιχεία κάθε αγοράς.
Δηλαδή επειδή εγώ δεν θα πάω στην εφορία να κάνω κάτι τέτοιο με τίποτα, χρειάζομαι ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων μου.
Τώρα για την εφαρμογή. Έβαλα καμιά 10 αποδείξεις για να την τεστάρω και έχω να πω τα εξής:
- Μου αρέσει πάρα πολύ η απλότητα του design. Εύγε, Less is more, Simple is beatiful κλπ κλπ κλπ.
- Μου αρέσει πάρα πολύ η απλότητα στη χρήση. Ειδικά τα πρότυπα είναι πολύ απλά υλοποιημένα
- Μου αρέσει ότι δουλεύει μια χαρά το TAb και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιώ το mouse για την καταχώρηση
- το export σε EXcel δούλεψε απροβλημάτιστα (2007 Greek)
- Φυσικά το highlight είναι η ύπαρξη του OpenID που με σώνει ευτυχώς από ένα ακόμα άχρηστο logIN.
- Δεν μου άρεσε ότι το φίλτρο του view των αποδείξεων είναι μόνα για το τρέχων μήνα και πρέπει κάθε φορά να το αλλάζω. Μήπως είτε να μπει default όλο τον χρόνο, είτε να θυμάται την επιλογή μου ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά να το αλλάζω.
- Θα ήθελα κάποια sorting fields πάνω στο grid των αποδείξεων (κλασσικά όταν πατάς πάνω στο header να κάνει ASC ή Desc με βάση την συγκεκριμένη κολώνα)
- Παραπάνω φίλτρα (πχ ΑΦΜ και επωνυμία)
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!!!
- Δεν αναφέρεται πουθενά η πολιτική εμπιστευτικότητας των δεδομένων που καταχωρώ και οι προδιαγραφές ασφάλειας του site. Νομίζω ότι επειδή μιλάμε για προσωπικά δεδομένα μια καθαρή δήλωση του τι πρεσβεύει σε αυτό το τομέα η εφαρμογή είναι απαραίτητη.
- Επίσης τι πρόκειται να γίνει με το mail που πήρατε από το openID. Μια δέσμευση σε αυτό ενδείκνυται.
Εν κατακλείδι μου άρεσε πολύ αυτό το web app, αποπνέει μια σοβαρότητα και design και interface του είναι απλά έξοχα. Εύγε στον developer και στον designer.
Αν όμως δεν αποσαφηνιστεί το κομμάτι της εμπιστευτικότητας των δεδομένων δεν πρόκειται να κάνω άλλη καταχώριση.
Manos