Οι ΗΤΑ εφαρμογές δεν είναι τίποτα παραπάνω από εφαρμογές scripting σε VBScript ή σε JScript που τρέχουν με interfaces που είναι φτιαγμένα σε HTML. Δεν υπάρχει πουθενά το ενεργό περιεχόμενο με την άποψη που υπάρχει στις .asp/.aspx pages αφούν δεν συμμετάσχει web server να προσφέρει τις σελίδες στον browser. Τουτέστιν είναι αποθηκευμένες στο file system, local ή network share.
Το πρόβλημα με κάθε σελίδα που έχει ενεργό περιεχόμενο και πάει να τρέξει από τον Internet Explorer, είναι ότι σταματά στα δικαιώματα που έχει ο browser να τρέξει ενεργό περιεχόμενο (ActiveX controls) που δεν είναι μαρκαρισμένα ότι είναι "Safe for Scripting" ή "Safe for untrusted data during initialization" - με τεχνικές ορολογίες δεν έχουν κάνει Implement το IObjectSafety Interface.
Για να υπερπηδηθεί το πρόβλημα αυτό έπρεπε να μπει ο Internet Explorer σε ένα ειδικό mode - σε αυτό το mode μπαίνει μέσα από τις html σελίδες με την κατάληξη .hta - συνήθως είναι html σελίδες με ένα frame που έχουν την πρώτη σελίδα του site.
Ευκολίες για την ανάπτυξη έχουν ότι και οι κανονικές σελίδες html - πολύ πλούσια υποστήριξη μέσα από το FrontPage αλλά και μέσα από το Visual Studio. Απαιτείται η γνώση του HTML DOM, που λίγο ως πολύ είναι γνωστό σε όλους και δεν διαφέρει και πολύ από τα server side controls του ASP.NET.
Debugger για αυτές τις εφαρμογές μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε το Visual Studio αν ειναι εγκατεστημένο, είτε ο Microsoft Script Debugger του Microsoft Office - που είναι ένα cut down Visual Studio με υποστήριξη μόνο για Debugging - δηλαδή ίδια με αυτή που έχουν οι υπόλοιπες managed/.asp εφαρμογές.
Δεν είναι ένα application framework που προτίνεται για deployment μεγάλων εφαρμογών αλλά έχει αρκετά θετικά στοιχεία, όπως το centralized management και updating. Είναι πιο πολύ για μικρές εφαρμογές καθημερινότητας που πρέπει να γίνει κάτι στα γρήγορα και εύκολα χωρίς μεγάλο κόστος...
George J.