pkanavos wrote: |
Γενικά δεν αξίζει να πάρεις ένα βαρύ βιβλίο θεωρείας. Καλύτερα να πάρεις ένα εισαγωγικό βιβλίο για μια από τις βάσεις που θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Η Access είναι η πιο εύκολη για αρχή. Μετά προχωράς και σε πιο περίπλοκα πράγματα. Αν θέλεις να πέσεις σε πιο βαθειά νερά, μπορείς να πάρεις κάποιο βιβλίο για SQL Server ή MySQL. Oracle δεν θα τη συνιστούσα ούτε σε εχθρό μου, καθώς θα φάς τα νιάτα σου μέχρι να τη στήσεις. |
|
Θα διαφωνήσω μαζί σου στο θέμα της θεωρίας. Η επιστήμη των υπολογιστών (ή το engineering discipline, πες τε το όπως θέλετε) δε διαφέρει από τις υπόλοιπες στον τομέα αυτό: χωρίς ουσιαστική κατανόηση της σχετικής θεωρίας, οποιοσδήποτε, ακόμα και ο πιο ταλαντούχος και ευφυής άνθρωπος, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εφαρμογές της σε οποιοδήποτε πρόβλημα του παρουσιαστεί.
Στον τομέα αυτό, το computer science και ειδικότερα το development, τυγχάνει διαφορετικής αντιμετώπισης. Πολλοί πιστεύουν ότι ο "χομπίστας", ο οποίος δεν έχει κάνει τον κόπο να μελετήσει σε κανένα βαθμό τη σχετική θεωρία, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός με έναν άνθρωπο που έχει σπουδάσει, επίσημα ή ανεπίσημα, το αντικείμενο.
Από τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει όσα χρόνια δουλεύω σαν developer, αλλά και παλιότερα, στον ακαδημαϊκό χώρο, και από τα προϊόντα για τα οποία έχω σχηματίσει ίδια άποψη όσον αφορά το design και την υλοποίησή τους, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έχουν γερό θεωρητικό υπόβαθρο είναι μακράν καλύτεροι από τους "εμπειρικούς".
Για να αντιστοιχίσω το ζήτημα με ένα άλλο, το οποίο μας αγγίζει πιο άμεσα και ουσιαστικά, θα θέσω ένα ερώτημα. Ποιον θα εμπιστευόσουν να εκπονήσει τη στατική μελέτη του σπιτιού που θα ζεις: ένα πολιτικό μηχανικό που ξέρει τι σημαίνει στατική επάρκεια, ή κάποιον που ξέρει πολύ καλά να χρησιμοποιεί το Fespa;
Έναν νέο άνθρωπο, που δείχνει ενδιαφέρον και όρεξη για το development, πρέπει να τον ενθαρρύνουμε να ξεκινήσει από τις βάσεις του και όχι από την επιφάνεια, ώστε στο μέλλον, εφόσον το επιλέξει, να γίνει ένας αξιόλογος συνάδελφος, και όχι ημιμαθής.
Νατάσα Μανουσοπούλου