|
-
02-10-2006, 23:05
|
|
Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου η ομάδα μας βρίσκεται σε αναζήτηση ενός developer που θα μας ενισχύσει στην υλοποίηση των τρεχουσών υποχρεώσεων για το προϊόν μας, αλλά και θα συμμετάσχει ενεργά στα πρώτα βήματα της επόμενης γενιάς του. Έχει βγει αγγελία στα κατάλληλα σημεία, έχουμε λάβει πολλά βιογραφικά, έχω κάνει αρκετές συνεντεύξεις έως τώρα, και πλέον δεν ξέρω αν πρόκειται να βρω τον άνθρωπο που θέλω. Έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν ζητάω πάρα πολλά, οπότε είπα να μοιραστώ τον προβληματισμό μου μαζί σας, για να ακούσω τις απόψεις σας.
Να λοιπόν τι θέλω:
- Εργασιακή εμπειρία 2-3 ετών σε πραγματικό παραγωγικό περιβάλλον, δηλαδή όχι toy projects. Να ξέρει τι σημαίνει "πελάτης", "προδιαγραφή", "source control".
- Να έχει αρκετές γνώσεις C++. Δε με νοιάζει να ξέρει τι είναι virtual base class, αλλά πρέπει να καταλαβαίνει πώς λειτουργούν τα templates, τι είναι copy constructor, RTTI, pure virtual function. Και να έχει συναίσθηση του πόσο καλή C++ ξέρει (γιατί έχω δει ανθρώπους που στο βιογραφικό τους ήξεραν "άριστη" C++ που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τι είναι virtual function).
- Να έχει κάποια επαφή με την MFC και την STL.
- Να έχει τις βασικές γνώσεις βάσεων δεδομένων: αρχές λειτουργίας και βασική SQL ή σχεσιακή άλγεβρα, ό,τι διδάσκεται δηλαδή κανείς σε ένα καλό πανεπιστημιακό μάθημα ΒΔ.
- Να έχει ασχοληθεί, επαγγελματικά ή προσωπικά, με .NET και C#. Βασικές γνώσεις Windows Forms ή ASP.NET, κατανόηση των exceptions, να ξέρει τι είναι το .NET runtime και η IL.
- Να μπορεί να φέρει κάτι εις πέρας χωρίς micromanagement, έχοντας βέβαια όποια στιγμή χρειαστεί τη βοήθεια και το χρόνο των άλλων μελών της ομάδας.
- Να του αρέσουν οι καθαρές κι όχι οι quick and dirty λύσεις στα προβλήματα.
Ζητάω πολλά; Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι εκεί έξω; Σκέφτομαι να βάλω κι εδώ μια αγγελία αλλά αναρωτιέμαι μήπως τελικά αυτό που θέλω υπάρχει μόνο στα παραμύθια. Δώστε μου θάρρος σας παρακαλώ 
Νατάσα Μανουσοπούλου
|
|
-
02-10-2006, 23:30
|
-
Panagiotis Kefalidis
-
-

-
Μέλος από τις 09-05-2005
-
North America
-
Δημοσιεύσεις 1.204
-
-
|
Αν εξαιρέσουμε την C++ κατ'αλλα δεν ζητάς πολλά Νατάσα, ίσα ίσα.. Απλα δεν ξέρω πόσοι είμαστε εκει έξω που ξέρουμε C++.. Οι περισσότεροι είναι .Net και Delphi και ίσως και αυτός είνα ο λόγος που μπορεί να σου έρχονται "φρούτα" και "γκουρού" C++ Developers..Αν δεν σου είναι τόσο απαραίτητο να ξέρει C++ (το χρειάζεται απλά για να κάνει ενα Invoke κλπ), καλό θα ήταν να το "μειώσεις" λίγο απο την αγγελία, μπας και βρεις τπτ καλό..
Παναγιώτης Κεφαλίδης "Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία" Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
|
|
-
02-10-2006, 23:33
|
-
02-10-2006, 23:48
|
|
Η C++ ευτυχώς ή δυστυχώς είναι απαραίτητη. Μιλάμε για προϊόν που συνολικά (το ίδιο συν το in house business framework πάνω στο οποίο πατάει) μετράει σχεδόν 700 KLOC C++. Πολλή νέα ανάπτυξη γίνεται σε C#, αλλά η συντήρηση υπάρχει και είναι απαιτητική.
Με τις προδιαγραφές που σας έδωσα, ο κατάλληλος άνθρωπος θα εκπαιδεύεται για πολύ καιρό προτού γίνει παραγωγικός. Εκπαίδευση στο business framework, στις διαδικασίες της ομάδας, στο domain της εφαρμογής (που είναι τεράστιο), στην αρχιτεκτονική της... Και θα την κάνω κατά βάση μόνη μου. Δε θέλω να φτάσω μέχρι τα βασικά. Έχω ήδη πάρα πάρα πάρα πολλά πράγματα να κάνω και η εργάσιμη ημέρα έχει μόνο 8, άντε 9 ώρες.
Αν δεν βρίσκω τον/την developer ακριβώς όπως τον θέλω βεβαίως θα πάω στην επόμενη καλύτερη επιλογή. Αλλά δε θέλω να συμβιβαστώ γιατί φοβάμαι ότι θα το μετανοιώσω.
Νατάσα Μανουσοπούλου
|
|
-
02-10-2006, 23:53
|
-
Panagiotis Kefalidis
-
-

-
Μέλος από τις 09-05-2005
-
North America
-
Δημοσιεύσεις 1.204
-
-
|
Πόσα δίνεται, να κατέβω Αθήνα άμα είναι..
Παναγιώτης Κεφαλίδης "Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία" Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
|
|
-
02-10-2006, 23:57
|
|
Προγραμματιστές με αυτά τα προσόντα υπάρχουν αρκετοί. Το θέμα είναι πως θα τους πείσει κανείς να υποβάλουν αίτηση, καθώς κατά κανόνα είναι από τους καλύτερους στην κατηγορία τους. Για να ενδιαφερθούν να υποβάλλουν αίτηση, πρέπει να πεισθούν ότι αξίζει να αλλάξουν θέση. Καλύτερος μισθός, πιο ενδιαφέρον project και ελευθερία κινήσεων είναι μερικά από τα κίνητρα που θα δελεάσουν ένα καλό developer.
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
|
|
-
03-10-2006, 09:16
|
|
thrylos wrote: |
Η C++ είναι μια γλώσσα με πολλές διαφορετικές βιβλιοθήκες.
Ο υποψήφιος που ισχυρίστηκε ότι ξέρει τη C++, μπορεί να έχει ασχοληθεί με διαφορετικές πτυχές και εφαρμογές της γλώσσας.
|
|
Δεν υπάρχει κανένας, απολύτως κανένας τρόπος να ασχοληθείς σοβαρά με τη C++ και να μην ξέρεις τι είναι virtual function και constructor. ΚΑΝΕΝΑΣ. Το να χρησιμοποιείς τον g++ για να κάνεις compile τα προγράμματά σου δε σημαίνει ότι γράφεις C++. Όποιος ισχυρίζεται ότι ξέρει C++ και δεν έχει δει τα παραπάνω που ανέφερα ή κοροϊδεύει εμένα ή κοροϊδεύει τον εαυτό του (κατά βάση το δεύτερο).
thrylos wrote: |
Μετά η C++ είναι γλώσσα που πεθαίνει. Η Java έχει κατακυριεύσει την εκπαίδευση. Εναλλακτικά η C# και η Visual Basic δείχνουν πιο ελκυστικές από τη C++.
|
|
Στη βιομηχανία του software η C++ είναι μια χαρά στην υγεία της και σε χαιρετά. Στην εκπαίδευση, οι ακαδημαϊκοί είναι πολύ ευαίσθητοι στις μόδες, και ας μην ξεχνάμε ότι περισσότεροι από ό,τι θα έπρεπε από αυτούς δεν έχουν γράψει ποτέ σοβαρά software στη ζωή τους. Έτσι για τα toy scale προγράμματα που συνήθως τα χρησιμοποιεί μόνο ο δημιουργός τους όλοι βρίσκουν τη Java μια χαρά. Και το τελικό αποτέλεσμα είναι πτυχιούχοι πληροφορικής που δεν θα αναγνώριζαν έναν pointer ακόμα και αν τους έπεφτε στο κεφάλι.
Νατάσα Μανουσοπούλου
|
|
-
03-10-2006, 11:38
|
-
03-10-2006, 12:07
|
-
elam
-
-
-
Μέλος από τις 29-09-2005
-
Ελλάδα
-
Δημοσιεύσεις 34
-
-
|
Η εντύπωσή μου είναι ότι οι περισσότεροι, που γράφουν σε C++, έχουν αποκτήσει εμπειρία είτε - από C και μεταπήδησαν σε C++, είτε
- από ανάπτυξη εφαρμογών με βάσεις δεδομένων σε C++ -και όχι VB όπως οι περισσότεροι- και τώρα το πιθανότερο να έχουν μεταπηδήσει σε java ή .NET.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από την πρώτη κατηγορία γράφουν C++ σαν C -με macros, ellipsis και ούτω καθεξής- έχοντας απέχθεια σε managed περιβάλλοντα και βάσεις δεδομένων. Απέχθεια όχι όμως τόσο μεγάλη ώστε να μην απαντήσουν στην αγγελία... Στην δεύτερη κατηγορία, πολλοί έχουν επαναπαυθεί στα managed περιβάλλοντα και προτιμούν να ασχολούνται με θέματα σχεδίασης αντί π.χ. να ψάχνουν τον κώδικα για dangling pointers, οπότε δεν ασχολούνται και ιδιαίτερα με C++ ... παρά μόνο όταν ψάχνουν στις αγγελίες. Άνθρωποι που να εκτιμούν -και να χρησιμοποιούν- τις δυνατότητες της C++, να αποφεύγουν τα τερτίπια της και παράλληλα να έχουν εμπειρία σε dot net, patterns, αλλά και σε βάσεις δεδομένων, είναι συνήθως seniors που δεν ανήκουν στους "πολλούς" από τα τις πάνω κατηγορίες, που έχουν "φάει" αρκετά χρόνια στην αγορά, και που δικαιολογημένα έχουν αρκετές απαιτήσεις.
Βαγγέλης Λαμπρινίδης.
|
|
-
03-10-2006, 14:32
|
|
Από την δική μου ταπεινή εμπειρία... νομίζω ότι σωστά μίλησες elam.
Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
|
|
-
03-10-2006, 16:01
|
-
BruteForce
-
-

-
Μέλος από τις 31-08-2005
-
London
-
Δημοσιεύσεις 165
-
-
|
Φυσικά και δεν ζητάς πολλά.
Η C++ σίγουρα δεν πεθαίνει ούτε πρόκειται να πεθάνει.
Αυτό που εκλείπει είναι οι άνθρωποι με όρεξη να μάθουν μια γλώσσα που αντικειμενικά είναι άπειρη σε βάθος και ιδιαίτερα πολύπλοκη και "επικύνδινη", ιδίως όταν περιτριγυρίζονται από τις "σειρήνες" των managed περιβαλλόντων και του σχετικού υπερεντατικού marketing.
Τα πανεπιστήμια είναι στον κόσμο τους συνήθως, και ιδίως στο εξωτερικό για να προτιμηθούν από τους υποψηφίους φοιτητές διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών ώστε να είναι ελκυστικά στον μέσο υποψήφιο. Σε λίγο θα έχουν και μαθήματα για iPod.
Η πραγματικότητα είναι ότι όσοι κάνουν *πραγματικά* heavy-duty development δεν παίζουν με Java\.NET παρά μόνο σε UI επίπεδο.
Όπως η VB6 πριν από μερικά χρόνια, έτσι και αργότερα τα managed περιβάλλοντα φτιάχτηκαν για να διευκολυνθεί η *μάζα* να κάνει develop το μέσο application. Οι ανάγκες για "μέσο" software αυξάνονται, άρα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των "μέσων" προγραμματιστών.
Είναι σαν να δώσεις ας πούμε στον γενικό πληθυσμό ένα καλό "Build your own house in 21 days" toolkit. Πολύ θα χτίσουν τα σπιτάκια τους, άλλοι θα τα κάνουν θάλασσα, μερικοί πιο μάγκες θα χτίσουν μέχρι και πολυκατοικία. Αν γίνει σεισμός βλέπουμε... Αλλά αν ξεκινήσεις να χτίσεις ουρανοξύστη με αυτό απλά ΕΧΑΣΕΣ. Και εσύ και οι πελάτες σου. Και μερικοί το έχουν κάνει κι αυτό.
Αν είσαι πραγματικός expert (και όχι wannabe) σε VB6\Java\.NET μπορείς να κάνεις παπάδες. Έχω δει απίστευτα πράγματα με τα μάτια μου, αλλά από άτομα που ήταν ιδιοφυίες, όχι απλά πολύ καλοί προγραμματιστές.
Θέσεις σαν και αυτές που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Νατάσα είναι *σπάνιες* ευκαιρίες για έναν developer. Ένα εμπορικό ***προϊόν*** με ιστορία 7-8 ετών, γραμμένο σε C++, με 700+ KLOC, με χρήση πολλών τεχνολογιών εκεί που χρειάζεται η καθεμιά, με business critical functionality, και με εκατοντάδες πελάτες είναι ΔΙΑΜΑΝΤΙ για όποιον θέλει να εξελιχθεί σαν developer. Ιδίως αν έχει να συνεργάζεται με τη Νατάσα (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...) και την ομάδα της που είναι όλοι τους αστέρια. Επιπλέον από εργασιακής ασφάλειας έχει το καλό ότι η ομάδα είναι μικρή και αν αποδείξεις την αξία σου και εδραιωθείς σε αυτή δεν σε κουνάει τίποτα. Γι'αυτό άλλωστε και είναι τόσο σπάνιες τέτοιες θέσεις.
Τέλος ένα hint. Εγώ τώρα είμαι στην Unibrain όπου πουλάμε 2 SDKs που δίνουν DLL interfaces για C\C++. Οι ελάχιστοι από τους πελάτες μας που χρησιμοποιούν .NET παίζουν απευθείας C++\CLI και όχι C#.
Και στην TechEd 2005 που είχα πάει ο Program Manager της VC++ 8.0 είχε πει στην ομιλία του ότι "Microsoft expects C++\CLI to be the preferred .NET development language in a few years, that's why we are investing tremendous effort etc etc".
Have fun!
The fact that the program works is irrelevant.
|
|
-
03-10-2006, 16:41
|
-
objectref
-
-

-
Μέλος από τις 28-07-2004
-
-
Δημοσιεύσεις 271
-
-
|
BruteForce wrote: | Η C++ σίγουρα δεν πεθαίνει ούτε πρόκειται να πεθάνει.
Αυτό που εκλείπει είναι οι άνθρωποι με όρεξη να μάθουν μια γλώσσα που αντικειμενικά είναι άπειρη σε βάθος και ιδιαίτερα πολύπλοκη και "επικύνδινη", ιδίως όταν περιτριγυρίζονται από τις "σειρήνες" των managed περιβαλλόντων και του σχετικού υπερεντατικού marketing. |
|
Σωστο απο τη μια, λαθος απο την αλλη. Και για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους, δεν εκλειπουν οι ανθρωποι με ορεξη, εκεινο που εκλειπει, τουλαχιστον στο κωλοχανειο που ζουμε, ειναι οι αγγελιες για δουλεια σε συγκεκριμενα πραγματα. Εγω λατρευω την C++ αλλα 9/10 αγγελιες ζητανε C#, BV, .net γενικοτερα και Java. Αρα, αφ'οσον οι δουλειες ειναι εκει, ε, εκει στοχευω και με αυτα χτιζω καριερα.Δεν διαφωνω με αυτα περι marketing και managed, αλλωστε πιστευω οτι ισως η C++ με ενα δυνατο framework απο πισω ισως να ηταν καλυτερη λυση (υπαρχει βεβαια κατι τετοιο ακομα και τωρα αλλα τελος πσντων...) τουλαχιστον για τη Microsoft πλατφορμα (Windows)
Η πραγματικότητα είναι ότι όσοι κάνουν *πραγματικά* heavy-duty development δεν παίζουν με Java\.NET παρά μόνο σε UI επίπεδο. |
|
Δε νομιζω, αλοιμονο αν ολοκληρες τεχνολογιες σαν το .NET σε περιοριζαν μονο στο UI. Μπορεις να δεις απιστευτες δουλειες φτιαγμενες εκει, και φυσικα δεν μιλαω για ομορφα UI. Ειχα την τυχη να συμμετασχω και ο ιδιος σε μερικες απο αυτες. Σιγουρα υπαρχουν ορισμενα πραγματα που δεν εχει νοημα να τα κανεις π.χ. σε C# (η να μη γινονται και καθολου, ακομα) αλλα αυτα μαλλον ειναι η μεινονοτητα πλεον και κοιταζοντας το μελλον βλεπω το μεριδιο του managed να μεγαλωνει ολο και περισσοτερο. To CLR θα γινεται ολο και δυνατοτερο, o JIT ολο και πιο εξυπνος και γενικα καλως η κακως, καπου εκει ειναι το μελλον στα windows τουλαχιστον.
Αν είσαι πραγματικός expert (και όχι wannabe) σε VB6\Java\.NET μπορείς να κάνεις παπάδες. Έχω δει απίστευτα πράγματα με τα μάτια μου, αλλά από άτομα που ήταν ιδιοφυίες, όχι απλά πολύ καλοί προγραμματιστές. |
|
Δεν χρειαζεται να εισαι "ιδιοφυια" για να φτιαξεις κατι αριστο σε αυτες τις τεχνολογιες, το "πολυ καλος" αρκει, πιστεψε με.
Τέλος ένα hint. Εγώ τώρα είμαι στην Unibrain όπου πουλάμε 2 SDKs που δίνουν DLL interfaces για C\C++. Οι ελάχιστοι από τους πελάτες μας που χρησιμοποιούν .NET παίζουν απευθείας C++\CLI και όχι C#.
Και στην TechEd 2005 που είχα πάει ο Program Manager της VC++ 8.0 είχε πει στην ομιλία του ότι "Microsoft expects C++\CLI to be the preferred .NET development language in a few years, that's why we are investing tremendous effort etc etc".
Have fun! |
|
E τι ηθελες να πει ? Ειχαν ηδη κανει μια προσπαθεια (managed C++) που δεν αρεσε σε κανεναν, καπως επρεπε να τονωσει και το αναλογο ηθικο, τωρα ειδικα με την C++/CLI. Για μενα, γνωριζοντας και "εκ των εσω" καποια πραγματα και καταστασεις, το focus της MS ειναι στη C#, καλως η κακως. Μην εχουμε αυταπατες γι'αυτο...
Software Engineer, specializes in Microsoft .net/C#, COM, Sql Server and now Python.
|
|
-
03-10-2006, 18:45
|
-
03-10-2006, 19:28
|
-
BruteForce
-
-

-
Μέλος από τις 31-08-2005
-
London
-
Δημοσιεύσεις 165
-
-
|
baburanos wrote: |
Το εργαλείο δεν κάνει το μάστορα, όπως τα ράσα δεν κάνουν το παπά!
|
|
Για τα ράσα συμφωνώ. Για τα εργαλεία όχι, τουλάχιστον όπως το θέτεις (unqualified).
Η χρήση καλών εργαλείων είναι αυτό που λέμε απαραίτητη αλλά όχι ικανή συνθήκη. Χωρίς εργαλεία είσαι στην καλύτερη περίπτωση αντιπαραγωγικός, στη χειρότερη χαμένος στο άπειρο.
Τα καλά εργαλεία ξεχωρίζουν τον καλό μάστορα από τον μέτριο. Δεν θα οδηγούσα εγώ μια Ferrari F50 όπως π.χ. ο Τζίγγερ. Αν μου δώσεις μια F50 πιθανώς θα κάνω πιο γρήγορα το Αθήνα-Κόρινθος αλλά δεν θα με κάνει καλύτερο οδηγό, ίσα ίσα που κινδυνεύω να σκοτωθώ κι από πάνω. Αλλά αν έχεις τον Τζίγγερ και του δίνεις ένα Tipo δεκαετίας τότε χαραμίζεις τις ικανότητές του.
The fact that the program works is irrelevant.
|
|
-
03-10-2006, 20:03
|
-
γιωργος μπακογιαννης
-
-

-
Μέλος από τις 23-04-2005
-
Πάτρα - Αθήνα
-
Δημοσιεύσεις 334
-
-
|
BruteForce wrote: |
Η χρήση καλών εργαλείων είναι αυτό που λέμε απαραίτητη αλλά όχι ικανή συνθήκη. Χωρίς εργαλεία είσαι στην καλύτερη περίπτωση αντιπαραγωγικός, στη χειρότερη χαμένος στο άπειρο.
|
|
Συμφωνώ!
Τα καλά εργαλεία ξεχωρίζουν τον καλό μάστορα από τον μέτριο.
|
|
Από τα παραπάνω συμπεράνουμε ότι ο μάστορας τα επιλέγει, δεν τον επιλέγουν αυτά.
Δεν θα οδηγούσα εγώ μια Ferrari F50 όπως π.χ. ο Τζίγγερ. Αν μου δώσεις μια F50 πιθανώς θα κάνω πιο γρήγορα το Αθήνα-Κόρινθος αλλά δεν θα με κάνει καλύτερο οδηγό, ίσα ίσα που κινδυνεύω να σκοτωθώ κι από πάνω. Αλλά αν έχεις τον Τζίγγερ και του δίνεις ένα Tipo δεκαετίας τότε χαραμίζεις τις ικανότητές του.
|
|
Ο Τζίγγερ θα με περνούσε ακόμα και με τα πόδια ακόμα και είχα F50!
while (!dead) learn();
|
|
Σελίδα 1 από 2 (22 εγγραφές)
1
|
|
|