Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

O προφήτης, το SOA και το άνοιγμα της Java

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò KelMan. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος KelMan στις 17-11-2006, 17:00. Υπάρχουν 2 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  17-11-2006, 11:05 20601

O προφήτης, το SOA και το άνοιγμα της Java

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε, ο David Chappel δημοσίευσε αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το μέλλον του J2EE. Αν βαριέστε να το διαβάσετε, συνεχίστε εδώ, διαφορετικά διαβάστε το original και κάντε skip την επόμενη παράγραφο.

Εν ολίγοις λοιπόν, έγραψε ότι ενώ αρχικά IBM και BEA συντάχθηκαν πίσω από τη Sun και υιοθέτησαν το J2EE αφήνοντας τις δικές τους πλατφόρμες, σήμερα που η αγορά γυρίζει προς τις SOA αρχιτεκτονικές το J2EE1.4 κινδυνεύει να διασπαστεί στα τρία (Java EE 5, Open SOA, λοιπές Open Source τεχνολογίες).  Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι δύο εταιρείες απέκτησαν μεγάλο μερίδιο στην πίτα του J2EE  και πλέον δεν θέλουν να «σέρνονται» πίσω από την Sun. Αυτή η διάσπαση, ενώ έχει fun για τους technorati, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους decision makers καθώς θα διασπάσει το critical mass που απέκτησε και έδωσε δύναμη στο J2EE και θα αυξήσει τον βαθμό επικινδυνότητας των μελλοντικών projects σε σχέση με την ασφάλεια που παρείχε η προηγούμενη καθιερωμένη τεχνολογία. Ως εκ τούτου το .NET και ειδικότερα η έκδοση 3.0 (βλ. WCF) που προσφέρει συγκεκριμένο roadmap θα γίνει πιο ισχυρός ανταγωνιστής. Το resume του άρθρου είναι ότι θα πρέπει να διαδεχθεί το J2EE μία τεχνολογία και όχι τρεις.

Κι έτσι λοιπόν, μετά από ένα περίπου μήνα βλέπουμε την μεγάλη απόφαση της Sun να ανοίξει τη Java. Όχι επειδή διάβασαν το άρθρο του Chappel υποθέτω… Smile Τώρα όλα make sense! Και δεν μπορώ παρά να μην υπερθεματίσω με το κλείσιμο που έχει ο Chappel: «And in the end, it would even be bad for Microsoft - everybody needs competition»

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  17-11-2006, 16:29 20636 σε απάντηση της 20601

Απ: O προφήτης, το SOA και το άνοιγμα της Java

Politics thread, τα αγαπημένα μου :) Να συμβάλω και εγώ με την άποψή μου.

Οπως σωστά λέει ο συγγραφέας οι μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης server υποδομών (εκεί που είναι τα μεγάλύτερα κέρδη) συντάχθηκαν πίσω από τη Sun με σκοπό να προστατευθούν απέναντι στη βέβαιη επερχόμενη καταστροφή από τη Microsoft. Το όπλο τους ήταν ένας ημι-ανοικτός οργανισμός (JCP) και ένα ανοικτό spec (J2EE).

Τα ανοιχτά specs ομως είναι ένα μαχαίρι που κόβει και από τις δυο πλευρές και έτσι δεν άργησαν να ξεπεταχτούν ανταγωνιστές που τα υλοποιούσαν σε δραματικά χαμηλότερο κόστος. Οπως είχα διαβάσει στο blog του Marc Fluery (ιδιοκτήτη της JBoss) στην IBM ήξεραν οτι θα συνέβαινε αυτό απλά δεν φαντάζονταν το πόσο γρήγορα. Η τελευταία δεν κρύβει τις επιθετικές προθέσεις της κινώντας τα νήματα σε καίρια projects οπως τα eclipse, geronimo, harmony, κ.α.. Πολύ θα ήθελε να εκμεταλευτεί την ισχυρή θέση της αλλά δεν νομίζω οτι μπορεί να το κάνει έτσι απλά. Αυτή τη στιγμή η πίεση από το open-source είναι τόσο μεγάλη που οδήγησε στην ενσωμάτωση τεχνολογιών όπως το Hibernate στο spec και στο άνοιγμα της ίδιας της VM.

Εδώ νομίζω πως έχει άδικο ο συγγραφέας. Δεν θα υπάρξει διάσπαση γιατί δεν συμφέρει κανένα να γίνει αυτό. Το JEE spec δεν πρόκειτε να φύγει γιατί το χρειάζονται όλοι απέναντι στη Microsoft. Τα open source projects επίσης δεν πρόκειται να φύγουν γιατί έχουν απήχηση, μηδαμηνό κόστος και μπορούν να συμβαδίζουν με τα standards. Αυτό που γίνεται είναι μάχη για τον ελέγχο των πιο σημαντικών project.
  •  17-11-2006, 17:00 20640 σε απάντηση της 20636

Απ: O προφήτης, το SOA και το άνοιγμα της Java

Dimitris wrote:
    Εδώ νομίζω πως έχει άδικο ο συγγραφέας. Δεν θα υπάρξει διάσπαση γιατί δεν συμφέρει κανένα να γίνει αυτό. Το JEE spec δεν πρόκειτε να φύγει γιατί το χρειάζονται όλοι απέναντι στη Microsoft. Τα open source projects επίσης δεν πρόκειται να φύγουν γιατί έχουν απήχηση, μηδαμηνό κόστος και μπορούν να συμβαδίζουν με τα standards. Αυτό που γίνεται είναι μάχη για τον ελέγχο των πιο σημαντικών project.

Δεν βλέπω που είναι το άδικο... Σαφώς υπάρχουν τρεις διαφορετικές τεχνολογίες (JEE5, SDO & SCA, open source projects) για να αντικαταστήσουν μία (J2EE). Άρα (προς το παρόν) όντως υπάρχει διάσπαση. Το λες και ο ίδιος, το JEE δεν πρόκειται να φύγει, τα open source projects δεν πρόκειται να φύγουν (μιλάμε πάντοτε για τον χώρο του SOA).

Vir prudens non contra ventum mingit
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems