Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Software Engineer rankings/titles

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cherouvim. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος thrylos στις 23-01-2007, 19:17. Υπάρχουν 16 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 2 (17 εγγραφές)   1 2 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  30-12-2006, 13:59 22899

    Software Engineer rankings/titles

    Γεια σας
    Ακολουθεί χείμαρρος ερωτήσεων ενός νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας.

    Πια είναι τα ranks ενός software engineer; Junior, Intermediate, Senior; Και μετά τι; Architect; Γίνονται όλοι architects;
    Έχω παρατηρήσει οτι στο microsoft κόσμο, όποιος δουλεύει πάνω από 10 χρόνια λέγεται architect. Ισχύει αυτό; Μήπως πριν τον architect μεσολαβεί το Team Leader, Technical Manager, ή αλλάζουμε πορεία έτσι;

    Τέλος, υπάρχουν διαφορές μεταξύ του software engineer, developer, programmer; Η είναι απλά διαφορετικοί τρόποι για να πεις το ίδιο πράγμα;

    Ευχαριστώ,
    Γιάννης

    W3C - Leading the Web to Its Full Potential...
  •  30-12-2006, 15:51 22900 σε απάντηση της 22899

    Απ: Software Engineer rankings/titles

    Ο τίτλος programmer έχει καταργηθεί εδω και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό (ευτυχώς). Αν δείς αγγελίες στην Αγγλία π.χ. σπάνια θα το συναντήσεις.

    Σχεδόν πάντα βλέπεις Software Engineer ή Software Development Engineer.

    Οσο για τα ranks ή levels διαφοροποιούνται απο εταιρία σε εταιρία.

    Trainee, Junior,Engineer, Senior, Principal, Product Engineer, Architect.

    Συνήθως είναι και για ενδοεταιρική χρήση μόνο έτσι και αλλιώς.

    Στα 10 χρόνια να είναι όλοι Architects δύσκολο το βλέπω.

    Αυτό απαιτεί και managerial skills που δεν έχουν όλοι, όπως επίσης δεν παίρνουν όλοι προαγωγές το ιδιο γρήγορα.


    Sometimes the best solution to morale problems is just to fire all of the unhappy people.
  •  31-12-2006, 16:50 22924 σε απάντηση της 22900

    Απ: Software Engineer rankings/titles

     Apaleftopoulos wrote:
    Ο τίτλος programmer έχει καταργηθεί εδω και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό (ευτυχώς). Αν δείς αγγελίες στην Αγγλία π.χ. σπάνια θα το συναντήσεις.

    Σχεδόν πάντα βλέπεις Software Engineer ή Software Development Engineer.

    Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αγγλία, αλλά programmer και software engineer δεν είναι το ίδιο πράγμα. Νομίζω ότι οι περισσότερες αγγελίες γράφουν για software engineer για να ωραιοποιήσουν λίγο την θέση εργασίας που προσφέρουν. Όπως π.χ. γράφουν για άριστο περιβάλλον εργασίας (βλ. σπασμένη καρέκλα, οθόνη που δεν φαίνεται ούτε στο σκοτάδι, γραφείο δίπλα στην γραμματέα) και για ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών (900 ευρώ μικτά και άδεια όποτε βολέψει).

     Apaleftopoulos wrote:
    Στα 10 χρόνια να είναι όλοι Architects δύσκολο το βλέπω.

    Αυτό απαιτεί και managerial skills που δεν έχουν όλοι, όπως επίσης δεν παίρνουν όλοι προαγωγές το ιδιο γρήγορα.


    Γιαιτί απαιτεί managerial skills η ιδιότητα του software architect; Δεν νομίζω. Εκτός και αν ταυτόχρονα κάνει και τον team leader/project manager.

    Κατά τα άλλα νομίζω και εγώ ότι οι τίτλοι αυτοί παίζουν πολύ από εταιρεία σε εταιρεία. Επίσης σε μια αγορά εργασίας τόσο μικρή, είμαστε όλοι αναγκασμένοι να "φοράμε πολλά καπέλα", όπως αυτό του programmer, engineer, architect ή ακόμα και leader του εαυτού μας!

    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  31-12-2006, 20:01 22930 σε απάντηση της 22899

    Απ: Software Engineer rankings/titles

    Να μπω κι εγώ στη συζήτηση ...

    Θεσμοθετημένη ιεραρχία δεν υπάρχει. Η μόνη de facto διαφοροποίηση που υπάρχει είναι αυτή του junior/senior developer, αν και σε εταιρείες που βάζουν ένα προγραμματιστή να κάνει 2-3 projects (κατά κανόνα επιδοτούμενα) ακόμα και αυτό ατονεί κάπως. Δεν αναφέρομαι σε management θέσεις, γιατί θεωρώ ότι είναι στην ουσία άλλο επάγγελμα, σα να συγκρίνεις χειρούργους και οδοντίατρους.

    Η ονομασία "Software Engineer" υπάρχει σαν όρος αλλά όχι σαν βαθμίδα. Γενικά, αναφέρεται σε όσους έχουν μεγάλο εύρος γνώσης σε όλους σχεδόν τους τομείς της ανάπτυξης ενός προϊόντος, και οπωσδήποτε καλύπτει το requirements engineering, design, configuration management (όχι απλά πως δουλεύει το sourcesafe, αλλά και πότε κάνουμε τί) και μεθοδολογίες. Όπως όμως είπε και ο papadi, όταν στις αγγελίες λένε software engineer, μάλλον δεν εννοούν αυτό. Συνήθως θα δείς και ένα "3-5 έτη προϋπηρεσίας", που σημαίνει ότι ζητάνε senior developers.

    Τα πράγματα είναι πολύ πιο μπερδεμένα με τον όρο Architect. Και πάλι, ο όρος υπάρχει, αλλά διαστρεβλώνεται. Κανονικά αναφέρεται σε κάποιον ο οποίος προχωράει πέρα από τις γνώσεις του software engineer και έχει γνώσεις όχι μόνο του development αλλά και του επιχειρηματικού χώρου για τον οποίο φτιάχνει προγράμματα, π.χ. χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, εμπορικά. Οπωσδήποτε έχει πολύ καλή γνώση μεθοδολογιών ανάπτυξης αλλά και business, πέρα από τη γνώση πολλών, ακόμα και ανταγωνιστικών, τεχνολογιών. Γι αυτό και συνήθως θεωρείται θέση management.
    Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές ονομάζεται architect οποιοσδήποτε είναι αρκετά παλιός στην εταιρεία οπότε δεν μπορεί να ονομάζεται απλώς "Senior Software Engineer". Γι αυτό και βλέπεις πολλούς με πάνω από 10 χρόνια εμπειρία να ονομάζονται "architects" χωρίς να αξίζουν τον τίτλο, ενώ συνήθως οι εφαρμογές που σχεδιάζουν είναι από ιδιαίτερα ως τρομακτικά προβληματικές.

    Προκειμένου να ξεκαθαρίσει αυτός ο αχταρμάς, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες certification. Το IEEE Computer Society έχει δημιουργήσει το Certified Software Development Professional certification, το οποίο απαιτεί να περάσεις εξετάσεις σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και νομικά ζητήματα. H Microsoft έχει το Certified Architect, το οποίο ΑΠΑΙΤΕΙ 10 χρόνια συνολική προϋπηρεσία και 3 χρόνια σε θέση Architect, ΠΡΙΝ γίνεις δεκτός για τις εξετάσεις, στις οποίες παρουσιάζεις τα έργα που έχεις κάνει σε επιτροπή. Η Cisco έχει αντίστοιχο πρόγραμμα για network engineers, το οποίο στο τελικό στάδιο απαιτεί να στήσεις ολόκληρο δίκτυο με routers, switches, vpns, firewalls και όλα τα συμπαραμαρτούντα, πάλι σε επιτροπή.
    Επίσης, υπάρχουν και πιο εύκολα certifications, όπως το (παλιό) MCSD.NET τα οποία ελέγχουν αν ξέρεις συγκεκριμένες τεχνολογίες. Ειδικά το MCSD.NET έλεγχε Winforms, Web, Enterprise Services, Web Services, Databases και αρχιτεκτονική. Αυτά τα certifications είναι καλή ένδειξη ότι κάποιος μπορεί να είναι senior developer ή software engineer.

    Θα κλείσω με το καταπληκτικό ρητό του Alan Cooper σχετικά με τον αχταρμά:

    "Programmers are called developers, developers are called engineers, engineers are called architects, and architects never get called!"


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  31-12-2006, 20:26 22931 σε απάντηση της 22930

    Απ: Software Engineer rankings/titles

    Ο όρος Architect προσωπικά μου λέει ότι ο κάτοχός του θα πρέπει να σχολείται αρκετά και με θέματα γενικής αρχιτεκτονικής του λογισμικού (UML, Design Patterns), όπως και να έχει και μια εποπτεία πάνω στο Testing & Quality Assurance του λογισμικού.

    Λογικά θα πρέπει να έχει φάει κάπου 5 χρόνια πριν φτάσει σε αυτό το επίπεδο αλλά έχω την εντύπωση ότι ο τίτλος του δεν έχει να κάνει με την ιεραρχία όπως τη γνωρίζουμε στο στρατό, αλλά με τη λειτουργία του.

    Να συμπληρώσω ότι και η Sun έχει την πιστοιποίηση SCEA (Sun Certified Enterprise Architect) για τη Java EE. Αποτελεί την ανώτατη πιστοποιήση της για τη Java. Συστείνεται (αλλά δεν απαιτείται) να έχει κάποιος 3 χρόνια εμπειρεία προτού δοκιμάσει την πιστοποίηση. Για να την πάρει κάποιος πρέπει να περάσεις 3 εξετάσεις: μια με ερρωτήσεις Multiple choice, μια με essay, και τέλος μια όπου πρέπει να φέρει εις πέρας ένα project assignment.

    Δεν είναι τόσο δύσκολη σε σχέση με τις άλλες πιστοποιήσεις Architect.

    Η ερρώτηση μάλλον που θα έπρεπε να ρωτήσουμε είναι: " Ο τίτλος Architect είναι κάτι που το γράφουν μόνο στις κάρτες τους Ή τους πληρώνουν πολύ περισσότερο;"
    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  31-12-2006, 21:32 22932 σε απάντηση της 22931

    Απ: Software Engineer rankings/titles

    Και ξέχασα και κάτι συμαντικότερο.

    Εαν κάποιος δουλεύει σε μια εταιρεία 10 χρόνια θα τον ονομάσουν..."Architect" ή όπως συμβαίνει σε πολλές πολιτισμένες εταιρείες του εξωτερικού..."partner", δίνοντάς του κάποιο portfolio με μετοχές της εταιρείας;
    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  01-01-2007, 11:33 22939 σε απάντηση της 22899

    Απ: Software Engineer rankings/titles

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

    Όταν σε ρωτάει κάποιος (πιθανώς άσχετος με το θέμα) τι δουλειά κάνεις, είναι λίγο δύσκολο να πεις "μηχανικός λογισμικού". Συνήθως λες "προγραμματιστής", σωστά;


    W3C - Leading the Web to Its Full Potential...
  •  01-01-2007, 17:17 22943 σε απάντηση της 22939

    Απ: Software Engineer rankings/titles

    Πάντα είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε κάποιον που δεν ξέρει το αντικείμενο στη δουλειά σου.

    Πολλές φορές, ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες, υπάρχει μια αδυναμία να κατανοήσουν το ρόλο και τη σπουδαιότητα του πληροφορικού.

    Καλύτερα λοιπόν να λες μηχανικός λογισμικού και να δίνεις μια μικρή περιγραφή της δουλειάς σου.

    Ακολουθεί ανέκδοτο, ίσως ιστορικό γεγονός

    Στην Αμερική κάποτε στο νηπιαγωγείο ρώτησε τα παιδιά, τί επάγγελμα κάνει ο μπαμπάς.

    Λέει ένα...πυροσβέστης, λέει άλλο...δικηγόρος, λέει και ένα κοριτσάκι...πιανίστας σε μπουρδέλο.

    Φωνάζει η δασκάλα τον πατέρα και του είπε τί λέει η κόρη του στο νήπιο.

    Εκείνος απαντά:

    Ξέρετε είμαι προγραμματιστής-αναλυτής σε περιβάλλον Unix με ειδίκευση σε πρωτόκολλα TCP/IP. Λέγεται αυτό σε παιδί 6 ετών;


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  02-01-2007, 12:11 22946 σε απάντηση της 22943

    Απ: Software Engineer rankings/titles

    Πάντως υπάρχει πολύ άγνοια εκεί έξω σχετικά με το επαγγελμά μας.

    Φίλοι μου νέα παιδιά και νομίζουν ότι είμαι σε ενα μπουντρούμι όλη μέρα, μιλάω σανσκριτικά και δεν συναλλάσομαι με κόσμο!!!!!

    Τι να τους πεις μετα!!!!!!!!!


    Manos
  •  02-01-2007, 12:44 22947 σε απάντηση της 22924

    Απ: Software Engineer rankings/titles

     papadi wrote:
    Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αγγλία, αλλά programmer και software engineer δεν είναι το ίδιο πράγμα. Νομίζω ότι οι περισσότερες αγγελίες γράφουν για software engineer για να ωραιοποιήσουν λίγο την θέση εργασίας που προσφέρουν. Όπως π.χ. γράφουν για άριστο περιβάλλον εργασίας (βλ. σπασμένη καρέκλα, οθόνη που δεν φαίνεται ούτε στο σκοτάδι, γραφείο δίπλα στην γραμματέα) και για ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών (900 ευρώ μικτά και άδεια όποτε βολέψει).

    Ναι συμφωνώ, αν κάποιος γράφει μόνο κώδικα τότε είναι programmer. Αλλα δεν νομίζω οτι υπάρχουν πολλές τέτοιες δουλειές. Οι πραγματικές απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Μην ξεχνάμε απο που προέκυψε η ανάγκη του να γίνει το Software ένα Engineering discipline.

     papadi wrote:

    Γιαιτί απαιτεί managerial skills η ιδιότητα του software architect; Δεν νομίζω. Εκτός και αν ταυτόχρονα κάνει και τον team leader/project manager.

    Γιατί ένας πραγματικός Software Architect θα έχει να διαχειριστεί budget και ανθρώπους. Δεν θα δουλεύει σε ένα δωμάτιο μόνος του. Θα πρέπει να έχει communication και leadership skills.


    Sometimes the best solution to morale problems is just to fire all of the unhappy people.
  •  02-01-2007, 12:52 22949 σε απάντηση της 22932

    Απ: Software Engineer rankings/titles

     thrylos wrote:
    Και ξέχασα και κάτι συμαντικότερο.

    Εαν κάποιος δουλεύει σε μια εταιρεία 10 χρόνια θα τον ονομάσουν..."Architect" ή όπως συμβαίνει σε πολλές πολιτισμένες εταιρείες του εξωτερικού..."partner", δίνοντάς του κάποιο portfolio με μετοχές της εταιρείας;

    Απο προσωπική εμπειρία καθαρά. Μετοχές (δωρεάν ή σε προνομιακή τιμή) δίνουν πολλές εταιρίες στο εξωτερικό και με πολύ λιγότερα χρόνια. Εγω είχα πάρει 3000 μετοχές σε 3 μόλις χρόνια. Αλλα partner οχι. Αυτό μπορεί να συμβεί μονο σε μια μικρή εταιρία. Σε εταιρίες των 5 και 10 χιλιαδων εργαζομένων δεν γίνεται.

     


    Sometimes the best solution to morale problems is just to fire all of the unhappy people.
  •  02-01-2007, 20:41 22967 σε απάντηση της 22949

    Απ: Software Engineer rankings/titles

     Apaleftopoulos wrote:

     thrylos wrote:
    Και ξέχασα και κάτι συμαντικότερο.

    Εαν κάποιος δουλεύει σε μια εταιρεία 10 χρόνια θα τον ονομάσουν..."Architect" ή όπως συμβαίνει σε πολλές πολιτισμένες εταιρείες του εξωτερικού..."partner", δίνοντάς του κάποιο portfolio με μετοχές της εταιρείας;

    Απο προσωπική εμπειρία καθαρά. Μετοχές (δωρεάν ή σε προνομιακή τιμή) δίνουν πολλές εταιρίες στο εξωτερικό και με πολύ λιγότερα χρόνια. Εγω είχα πάρει 3000 μετοχές σε 3 μόλις χρόνια. Αλλα partner οχι. Αυτό μπορεί να συμβεί μονο σε μια μικρή εταιρία. Σε εταιρίες των 5 και 10 χιλιαδων εργαζομένων δεν γίνεται.

     



    Γνωρίζω περίπτωση εταιρείας 10000+ ατόμων, πολυεθνικής που "σε εξαιρετικές περιπτώσεις" σε κάνει partner.


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  17-01-2007, 16:25 23682 σε απάντηση της 22967

    Απ: Software Engineer rankings/titles

    Προσωπικά δεν έχω ακούσει εταιρεία πουθενά στον πλανήτη να κάνει partners υπαλλήλους της.

    Σε "εξαιρετικές περιπτώσεις" μόνο υπογράφονται συμφωνητικά μεταξύ εταιρειών και υπαλλήλων για δικαιώματα ποσοστού των εσόδων.

    Σε περίπτωση που ο υπάλληλος αποχωρήσει η απολυθεί η αποβιώσει το συμφωνητικό πάυει να ισχύει και ο υπάλληλος η οι κληρονόμοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας.

     

     

  •  18-01-2007, 10:54 23700 σε απάντηση της 23682

    Απ: Software Engineer rankings/titles

    μπορεί κανείς να μου εξηγήσει τι σημαίνει partner σε μια ανώνυμη εταιρία; μέτοχοι υπάρχουν και διοίκηση. άρα εκτός από το stock option που αναφέρθηκε παραπάνω τι άλλο υπάρχει;
  •  18-01-2007, 18:55 23724 σε απάντηση της 23700

    Απ: Software Engineer rankings/titles

    Βασικά αυτό που σημαίνει είναι ότι εαν μια εταιρεία έχει κάποιον υπάλληλο, ο οποίος γνωρίζει και έχει κάνει σημαντικά πράγματα τη τελευταία 15ετία και είναι σχεδόν αναντικατάστατος τότε για να τον δέσει περισσότερο του δίνει ένα πακέτο μετοχών, πολλά δώρα και έναν τίτλο παραπάνω στην κάρτα.

    Εαν δηλαδή παίρνει 100.000$ θα του δώσει μετοχές αξίας 100.000$ και προνόμιο αγοράς μετοχών κάποιας αξίας σε μικρότερη τιμή. Το τελευταίο δε μεταβιβάζεται στους κληρονόμους.

    Με απλά λόγια...τί θα πρέπει να πάρει κάποιος που δουλεύει στη Microsoft πάνω στον SQL Server τα τελεευταία 10 χρόνια; Ξέρει την εφαρμογή απ' έξω.

    Τί θα πρέπει να πάρει ένας DB2 DBA σε μια τράπεζα μετά από 15 χρόνια;
    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
Σελίδα 1 από 2 (17 εγγραφές)   1 2 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems