Αααα, κίνητρα! Εδώ παίζει το "αν δεν το καταλαβαίνεις μόνος σου ...". Με τα ευρωπαϊκά και τα ΠΑΒΕ έπεσαν τρελά χρήματα την τελευταία δεκαετία, αλλά οι περισσότεροι τα έφαγαν αντί να τα χρησιμοποιήσουν για να αναπτυχθούν.
Αυτό που θα έπρεπε να γίνεται είναι η προώθηση στο εξωτερικό. Να παρουσιάζονται δηλαδή ελληνικές εταιρείες και προϊόντα σε ξένες εκθέσεις, να διευκολύνεται η επαφή ξένων πελατών και ελληνκών εταιρειών. Ό,τι ακριβώς κάνουν οι ανατολικές χώρες και η Ινδία για να προωθήσουν τις υπηρεσίες outsourcing. Αν θυμάστε, στην περσινή Comdex είχαμε και ένα περίπτερο ανατολικής χώρας (δεν θυμάμαι ποιάς). Αυτό βραχυπρόθεσμα.
Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να αποφασιστεί τί είδους υπηρεσίες θέλουμε να παρέχουμε προς τα έξω. Αυτό τον καιρό οι μεγάλες δυνάμεις στο software είναι η Ινδία, Κίνα, Βραζιλία. Κάθε μια έχει επικεντρωθεί σε συγκεκριμμένο τομέα. Η Ινδία ασχολείται με την δημιουργία εφαρμογών κατά παραγγελία, και έχει κυρίως διεθνής πελάτς. Η Κίνα βασιλεύει στο system integration. Η Βραζιλία, στα vertical markets. Και οι δύο έχουν μεγάλη εσωτερική αγορά. Η Ινδία και η Βραζιλία αναπτύχθηκαν κατά κύριο λόγο χωρίς κρατικές παρεμβάσεις.
Αμφιβάλλω αν οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να ανοιχτούν μόνες τους στο εξωτερικό. Οι χαμένες ευκαιρίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προδιαθέτουν αρνητικά. Οι μεγαλύτερες εταιρείες, αυτές που μπορούν να παίρνουν τις επιδοτήσεις και τα έργα του δημοσίου, δεν κατάφεραν να ανοιχτούν πέρα από τα Βαλκάνια, και εκεί τώρα παίζουν πλέον οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι. Υποθέτω ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των μικρών εταιρειών που ασχολούνται με καινοτομικά προϊόντα και προώθησή τους στο εξωτερικό, π.χ. GIS, Mobile.
Θα πρέπει επίσης οι μεγαλύτερες εταιρείες να ξεφύγουν από την αγκύλωση στην εύκολη κερδοφορία. Αρνούμαι να πιστέψω ότι δεν υπάρχουν εταιρείες που να μπορούν να φτιάξουν αναγνώριση φωνής για τα Windows, ή Full Text Search και natural language query για τον SQL Server. (Ναι, αυτό είναι μπηχτή για τη γνωστή εταιρεία). Δεν είναι δυνατόν να αγοράζουμε σήμερα ελληνικό handwriting recognition από τους Τσέχους!
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos