Ευχαριστώ!
Οπότε τώρα έχω 2η εναλλακτική, εκτός του VPN.
Με βάση τα όσα γνωρίζω νομίζω ότι κατ'αρχάς είναι πιο ασφαλής προσέγγιση το VPN, διότι δεν μπορεί ο καθείς στο internet να δοκιμάσει να χτυπήσει τον server μου, αλλά μόνο αυτοί στους οποίους έχω δώσει πρόσβαση μέσω ενός γερού password και στους οποίους έχω πει τι VPN software έχω (αν και αυτό μαθαίνεται εύκολα).
Δεν ξέρω αν μπορώ στην περίπτωση VPN να "περιορίσω" κι άλλο τον πελάτη μου, π.χ. με βάση την IP του provider του, ώστε π.χ. να μην μπορεί να δώσει σε οποιονδήποτε άλλον το password αυτό.
Π.χ. θα μπορούσε ίσως το VPN software να επιτρέπει ένα concurrent login ανά account.
Δεν ξέρω καλά από αυτά, γι'αυτό ρωτάω.
Όμως το VPN νομίζω έχει και άλλα πλεονεκτήματα για μένα.
Μπορώ π.χ. να σηκώσω με remote debugging μια εφαρμογή σε μηχάνημα του πελάτη και να την κάνω debug πάνω σε μια συσκευή hardware την οποία ΔΕΝ έχω στο γραφείο μου.
Αυτό είναι σημαντικότατο πρόβλημα για μένα.
Έχω μπροστά μου π.χ. μια συσκευή η οποία πωλείται προς 7.000 US$.
Πόσες από αυτές μπορεί να μου δώσει ο πελάτης από κάθε μοντέλο; Μία; Δύο;
Και μετά, αυτή η συσκευή πέρνει επάνω φορετό έναν sensor (cellphone camera).
Ο πελάτης του πελάτη μου είναι ένας από τους LG/Samsung/Sony-Ericsson (δεν μπορώ να πω ποιός προφανώς).
Ο πελάτης του πελάτη μου λοιπόν, δίνει στον πελάτη μου για δοκιμή έναν top secret sensor 10MP, με τρεις χιλιάδες non-disclosure agreements, φουσκωτούς, κλπ.
Και του δίνει ΜΟΝΟ έναν.
Αλλά και δύο να είχε, ο πελάτης μου λοιπόν ΔΕΝ μπορεί να δώσει τον sensor σε μένα, ούτε καν να τον κοιτάξω που λέει ο λόγος, λόγω των agreements που έχει.
Και όπως αντιλαμβάνεσαι με τέτοιες εταιρίες αν κάνεις μαλακία έχεις να φας πολλά χιλιόμετρα φούτσο...
Αν λοιπόν τον έχω στο VPN μου, τότε μπορώ να κάνω remote debugging over the internet, σαν να ήμαστε στο ίδιο δίκτυο, οπότε να δοκιμάσω το software με οποιονδήποτε sensor έχουν στα γραφεία τους.
Και φυσικά μπορώ να δώσω επιπλέον υπηρεσίες στον πελάτη μου.
Π.χ. να τον αφήσω να κάνει αυτός remote debugging ή remote desktop πάνω στα test PCs μου, κάθε ένα από τα οποία έχει επάνω ΟΛΑ τα Windows λειτουργικά καθώς και τα checked builds τους.
Έχω φάει άπειρο χρόνο να τα στήσω σωστά, παίρνω όλα τα partitions backup και μπορώ να τα κάνω restore on the fly οπότε δεν φοβάται ο άλλος να τα σκίσει όπως θέλει, κλπ.
Μόνο αυτό να τους δώσω σαν υπηρεσία θα θησαυρίσω.
Αλλά πάει ακόμα πιο πέρα, και εκεί δεν φτάνει το VPN ίσως.
Ο φουκαράς ο πελάτης μου, που δεν είναι software house in his core business, τραβάει τα πάνδεινα για να έχει το VS του με τα ίδια settings με μένα, να εγκαταστήσει όλα τα συνοδευτικά (DirectX SDK, Windows SDK, etc).
Και κάθε φορά που έχουμε ένα πρόβλημα που οφείλεται στο ότι εγώ έχω ένα setting έτσι και αυτός το έχει αλλιώς, αυτός κατεβάζει καντήλια.
Μαζί του και εγώ κατεβάζω καντήλια γιατί χάνω το χρόνο μου να βρω τι είναι στραβό πάλι...
Δεν θα ήταν τζαμάτο λοιπόν να του έδινα ένα virtual desktop στους servers μου, με το VS στημένο ακριβώς όπως πρέπει, και να μπαίνει εκεί να κάνει την όποια δουλειά θέλει;
Νομίζω θα ήταν.
Και αν τον καλοσυνηθίσω να τα βρίσκει όλα έτοιμα από μένα, και κάνω και καλή δουλειά στον κώδικα, τότε πολύ δύσκολα ο πελάτης μου θα αλλάξει vendor.
Και επίσης σκέψου ότι αυτό θέλω να το κάνω με πολλούς πελάτες, οπότε πρέπει να βρω λύση που κάνει scale καλά.
Έχει μεγάλο βάθος αυτό το πηγάδι φίλε μου!
Που να ξέρω τώρα εγώ πως να τα στήσω όλα αυτά;
Να ανοίγω για κάθε πελάτη ξεχωριστό organization στο Active Directory;
Να ανοίξω άλλο directory εντελώς και να βάλω trusts;
Δεν έχω ιδέα ούτε από που να αρχίσω να ψάχνω.
Για να μην πούμε για το εξής: Πόσα και τι licences πρέπει να έχω για να τα κάνω αυτά; Ο πελάτης μου αν δεν έχει αγοράσει VS επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το δικό μου; κλπ.
Και το ποιό αστείο είναι ότι για να τα εξηγήσω όλα αυτά χρησιμοποιώντας αγγλικά σε ανθρώπους εδώ πέρα που μιλάνε μέτρια εώς κάκιστα αγγλικά θα δεινοπαθήσω!
Για να καταλάβεις, στέλνω mail και ζητάω να κάνω licence renew στο antivirus και ο τύπος που με πήρε τηλέφωνο άρχισε να μου δίνει οδηγίες για να κάνω version upgrade...
Γι'αυτό και ρωτάω στο DNZ :-)
Μπας και καταλάβει κανείς τι θέλω να κάνω, και αρχίζω να βγάζω μια άκρη!
德衡
The fact that the program works is irrelevant.