Σε αυτό το ερώτημα υπάρχουν αρκετές, και ποικίλες απαντήσεις.
Βασικά, είναι τόσο γενικό όσο το να ρωτάει κάποιος "πως να φτιάξω μια πολυκατοικία"; Ο πολιτικός μηχανικός θα σου πεί να ξεκινήσεις με τα σχέδια. Ο ηλεκτρολόγος με τα ηλεκτρολογικά. Ο υδραυλικός με τους σωλήνες, ο μπετατζής με τα μπετά και ο πλακάς με τα πλακάκια. Ο λόγος που θα ακούσεις πολλές και διαφορετικές απόψεις είναι γιατί, εκτος από το ότι το ερώτημα είναι πολύ ευρύ και πιάνει πολλούς τομείς, ο καθένας από τους παραπάνω έχει τη δική του οπτική γωνία για το τι σημαίνει "πολυκατοικία".
Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Υπάρχουν πολλών ειδών "sites". Χονδρικά μπορούμε να τα διαχωρίσουμε στα εξής:
- Τα "στατικά". Αυτά δηλαδή που για την κατασκευή τους δεν απαιτείται ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Βασικά αποτελούνται από σελίδες, όπου κάθε σελίδα είναι (συνήθως) και ένα αρχείο στο δίσκο σου, με κατάληξη .htm ή .html και έχει κατασκευαστεί με τη χρήση της γλώσσας HTML (HyperText Markup Language - Γλώσσα Σήμανσης Υπερ-κειμένου). Προσοχή: Η HTML ΔΕΝ είναι γλώσσα προγραμματισμού. Ειναι γλώσσα markup. Δηλαδή είναι ένας τρόπος να πεις οτι το κείμενο που έχεις γράψει θα έχει μια εικόνα εδώ, πλάγια γράμματα πιό κεί, εδώ θα αλλάζει παράγραφο και εκεί θα μπαίνει ένα πινακάκι. Για τέτοια sites δεν απαιτείται (συνήθως) ιδιαίτερη γνώση γλωσσών προγραμματισμού.
- Τα "δυναμικά". Εδώ συνήθως υπάρχει κάποια βάση δεδομένων, από την οποία το site αντλεί τις πληροφορίες για αυτά που θα εμφανίσει. Το dotNetZone είναι παράδειγμα μιας τέτοιας εφαρμογής (ωπ, αρχισα να λέω "εφαρμογή" και όχι "site" - πολλοί μπερδεύουν τα δύο, αλλά για ένα developer είναι ξεκάθαρο - ο,τι χρησιμοποιεί γλώσσα προγραμματισμού είναι "εφαρμογή"). Εδώ υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω, που πολλοί χαλάνε αρκετά χρόνια της ζωής τους για να την μάθουν. Να περιοριστώ λέγοντας οτι τέτοια sites έχουν μπόλικη "λογική" (τι θα παρουσιάσουν, πως, με ποιούς κανόνες, τι "απόφαση" θα πάρουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του περιεχομένου που θέλουν να δείξουν, τι θα καταγράψουν ή τι θα πράξουν γενικότερα αν ο χρήστης επιλέξει αυτό ή εκείνο κλπ.). Εδώ έχει νόημα να μιλάμε για γλώσσες προγραμματισμού.
Λογω του οτι είμαστε .NET κοινότητα, θα προτείνω λοιπόν να αρχίσεις να κοιτάζεις λιγάκι το κομμάτι που λέγεται ASP.NET. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται (γιατί το ASP.NET είναι σύνολο τεχνολογιών και όχι γλώσσα) είναι συνήθως VB.NET ή C#. Βεβαια, ξέρω οτι στα 14 σου αυτό είναι λιγάκι "βαρυ", οπότε μην με πάρεις τοις μετρητοίς. Από την άλλη, λίγο vb και λίγο c++ που βλέπω να αναφέρεις μου δίνουν την υποψία οτι μπορεί τελικά και να μην είναι τόσο "βαρύ" για σένα.
Α, και η απάντηση όταν ρωτάς σε κοινότητα .NET "ποια γλώσσα είναι καλύτερη", συνήθως είναι η ίδια: VB.NET / C#. :) Φαντάζεσαι να λέγαμε κατι άλλο; :)
Οσο για την SQL, τα αρχικά σημαίνουν Structured Query Language - Δομημένη Γλώσσα Ερωτημάτων και είναι μια "ειδική" γλώσσα (οχι προγραμματισμού - ποιός είπε οτι οι γλώσσες είναι μόνο για προγραμματισμό; Ηδη αναφέραμε παραπάνω τις markup γλώσσες). Ειναι γλώσσα "ερωτημάτων". Με αυτή μπορείς να "ρωτήσεις" μια βάση δεδομένων (Microsoft Access, SQL Server κλπ) ερωτήσεις όπως "Δωσε μου τις τελευταίες δέκα πωλήσεις" ή "Πες μου ποιοί είναι οι 100 καλύτεροι πελάτες μας" - σε μια επιχείρηση π.χ.
Σταματώ εδώ για να μην σε μπερδέψω, και θα επανέλθω για να απαντήσω σε περισσότερες ίσως ερωτήσεις σου.
Σωτήρης Φιλιππίδης
DotSee Web Services