Το θέμα είχε ξανασυζητηθεί το Νοέμβριο, σε ένα thread για Full Text Search και Ελληνικά. Πάντως, μια ανάγνωση του documentation εξηγεί ότι αυτό που χρειάζεται για να υποστηριχθεί μια γλώσσα είναι το αντίστοιχο Speech Engine, όχι περίεργα λεξικά και συνθέσεις. Γενικά, η καλύτερη (και αποδοτικότερη) λύση όταν κανείς έχει να αντιμετωπίσει ένα άγνωστο τεχνολογικό τομέα είναι να διαβάσει το documentation. Το MSDN μάλιστα περιέχει και αρκετά άρθρα από το MSDN Magazine που εξηγούν τί είναι, πως δουλεύει και πως χρησιμοποιείται το Speech API.
Γενικώς, πριν κάνει κανείς ερωτήσεις καλό είναι να ελέγχει το documentation. Κι εμείς που απαντάμε αυτό κάνουμε και μερικές φορές χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για την απάντηση, σε βάρος των υποχρεώσεων μας, εργασιακών και οικογενειακών. Αν νομίζεις ότι κάποιες απαντήσεις αργούν, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να ρώτησες κάτι ειδικό και αυτοί που μπορούν να απαντήσουν να έχουν άλλες υποχρεώσεις.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αν και πότε θα απαντηθεί μια ερώτηση είναι το πως είναι γραμμένη. Το Dotnetzone δέχεται πολλά posts κάθε μέρα και κανείς δεν προλαβαίνει να τα διαβάζει με προσοχή όλα. Αν μια ερώτηση είναι δυσανάγνωστη ή δυσνόητη, ο κάθε αναγνώστης την παρακάμπτει για να διαβάσει τις υπόλοιπες. Μια δυσνόητη ερώτηση είναι πολύ εύκολο να παραπέσει.
Επίσης σημαντικό είναι να κάνει κανείς τη σωστή ερώτηση. Από τα posts σου μαντεύω ότι ήθελες να μάθεις αν υπάρχει ελληνική υποστήριξη για αναγνώριση φωνής μέσω τηλεφώνου και επειδή δεν βρήκες άμεσα ελληνική υποστήριξη σκέφτηκες να το γυρίσεις σε αναγνώριση DTMF.
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι, Ναι. Υπάρχουν συστήματα ελληνικών call center εδώ και 10 χρόνια, δεν χρησιμοποιούν όμως το SAPI. Σε έργα τέτοιων μεγεθών είναι προτιμότερο να αγοράσει κανείς ένα έτοιμο ή σχεδόν έτοιμο σύστημα το οποίο θα εκπαιδεύσει να χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα. Οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο προσπαθούν να αναλάβουν οι ίδιες όσα έργα χρειάζονται αναγνώριση φωνής, όχι να δημιουργήσουν μηχανές για χρήση από τον οποιοδήποτε. Μία από τις μηχανές που χρησιμοποιούνται είναι το SpeechMagic και το Speech SDK της Philips. Ίσως εκεί να βρεις αυτό που θέλεις.
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos