Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

DAL frameworks και μέλλον...

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò KelMan. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος kkara στις 29-05-2006, 13:41. Υπάρχουν 4 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  19-05-2006, 10:32 12984

DAL frameworks και μέλλον...

Πρόσφατα, έβλεπα ένα web cast από το τελευταίο PDC σχετικά με το WinFS. Ο Iνδός που μιλούσε, εξηγούσε με ποιόν τρόπο το WinFS θα απλουστεύσει τον data access κώδικα και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες εφαρμογές είναι ότι οι developers αναγκάζονται να υλοποιούν πολύπλοκα frameworks για το data access. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τον Windows Media Player, μια σχετικά απλή εφαρμογή, χωρίς μεγάλες ανάγκες για database storage functionality, όπου το 50% του κώδικα είναι το data access κομμάτι!
    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  27-05-2006, 17:59 13401 σε απάντηση της 12984

Απ: DAL frameworks και μέλλον...

Είναι καταπληκτικό πόσο κώδικα και μπελά γλυτώνει κανείς χρησιμοποιώντας ένα καλό data layer. Υπάρχουν τόσα καλά data layer για το .NET που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν έχει πλέον νόημα να γράφεις ξανά-μανά data access κώδικα!

Καταρχήν, υπάρχουν πολλά καλά open-source data layers.
    Για όσους θέλουν να έχουν ένα καθαρό Object Model ανεξάρτητο από τη βάση, υπάρχει το nHibernate, το οποίο περιέχει και δυνατότητες lazy loading, caching και logging.
    Για όσους θα προτιμούσαν ένα αντικείμενο ανά πίνακα, υπάρχει το ActiveRecord  , το οποίο βασίζεται μεν στο nHibernate για την επικοινωνία με τη βάση, προσθέτει όμως τις απαραίτητες μεθόδους για ανάκτηση και αποθήκευση των αντικειμένων ως static μεθόδους στα ίδια τα αντικείμενα.
    Ένα ακόμα framework είναι τα Business Objects του Rockford Lhotka , το οποίο πέρα από το persistence ασχολείται και με validation των αντικειμένων, authorization (αυτός ο χρήστης μπορείς να πειράξει αυτό το property ?) και αντιμετωπίζει κάποια από τα προβλήματα του object binding στα Windows Forms, ενώ υποστηρίζει και τη χρήση Enterprise Services αν χρειαστεί.

Από εμπορικά data layers, υπάρχει το πολύ καλό LLBLGen Pro  , το οποίο χρησιμοποιεί code generation αντί για metadata για να δημιουργήσει κώδικα data access και business support από το schema μίας βάσης.
    Για όσους τέλος θέλουν κάτι απλό, υπάρχει και το WilsonORMapper, "the simplest .NET OR Mapper".

Ένας πολύ καλός κατάλογος των περισσότερων OR Mappers υπάρχει στο "Object Relational Mappers for .NET". Η βοήθεια του ήταν ανεκτίμητη όταν χρειάστηκε να επιλέξω OR Mapper για το έργο που δουλεύω τώρα!

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  28-05-2006, 06:08 13410 σε απάντηση της 13401

Εγώ, χρησιμοποιώ εδώ και ένα μήνα περίπου το Persistent Datasets και εχώ και έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος.

· Γραμμένο μόνο σε .NET 2.0

· Μέσα σε 24 ώρες μου έχει λύσει όλες τις απορίες μου!

· Και παραθέτω μια λίστα από τα χαρακτηριστικά του:

· Persistent layer generator
      · Typed Queries
      · Domain Objects and Typed DataSets persistence
      · Typed Procedures
      · Nullable<T> generics support
      · Integrated lazy-loading support
      · Cascade save
      · Optimistic concurrency
      · The same code with different databases
      · Unified database exceptions handling
      · Enumerations as primary key’s data type
      · Advanced data binding to GUI
      · Inheritance & Polymorphism

Persistent Datasets framework ordered from the Last Component will include the following:

· Tutorial

· Email Support

· Access to Maintenance Releases 

· Sample Project Files

· Complete Source Code of Persistent Datasets Framework

Και όλα αυτά μόνο με 199,00€ + 16% VAT

Με λίγα λόγια "έχω πάθει την πλάκα μου"

while (!dead) learn();
  •  29-05-2006, 00:47 13426 σε απάντηση της 13401

και το Codesmith (http://www.codesmithtools.com/) είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για δημιουργία DAL
    Dimitris-Ilias Gkanatsios
    Developer Evangelist, Microsoft Hellas

My Blog
    StudentGuru
    Twitter
    Facebook
  •  29-05-2006, 13:41 13442 σε απάντηση της 13426

Έχει χρησιμοποιήσει κανείς το Genome; Ψάχνω για μια γνώμη από κάποιον που το έχει χρησιμοποιήσει σε live εφαρμογή. Φαίνεται πολύ δυνατό και ολοκληρωμένο (και ακριβό Sad) αλλά δεν κατάφερα να βρω case studies...

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα...
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems