Σχόλια
> Αν παρατηρήσετε το fast infoset είναι 4,87KB ενώ το standard xml 15,3KB.Καλό παράδειγμα. Αυτή είναι μια τυπική μείωση μεγέθους.
> Το ερώτημά είναι κατά πόσο το XML είναι standard.Το Fast Infoset είναι διεθνές πρότυπο του ITU, είναι στη τελική διαδικασία έγκρισης από το ISO, και είναι η πρόταση της Sun στο EXI του W3C. Η τυποποίηση ξεκίνησε από τους ITU/ISO γιατί το Fast Infoset βασίζεται στο ASN.1 που είναι δικό τους πρότυπο.
> Βέβαια με μια ξεχωριστή συμπίεση των δυο output αρχείων,fast και standard, παίρνω δυο αρχεία που είναι 702 και 781 bytes αντίστοιχα.Χρησιμοποιώντας το GZIP (αυτό είναι το Internet Standard) με επίπεδο συμπίεσης 9 το FI έγγραφο είναι 609 bytes και το XML έγγραφο 712 bytes. (σημείωση: το .NET δεν σας δίνει τη δυνατότητα να θέσετε το επίπεδο συμπίεσης, αλλά μπορείτε με το GZIP που περιέχεται στο FastInfoset.NET 2)
> Αυτό βέβαια αν μιλάμε για μεταφορά των δεδομένων πάνω από κάποιο δίκτυο. Αν τα θέλουμε αποθηκευμένα και μας ενδιαφέρει η γρήγορη πρόσβαση σε συνδυασμό με το μικρό αρχείο, τότε ίσως το fastinfoset να είναι καλύτερο.Το Fast Infoset σχεδιάστηκε αρχικά για χρήση στις επικοινωνίες.
Γενικότερα περί Fast InfosetΤο FI είναι ένα binary encoding format εναλλακτικό του text encoding format. Με τη χρήση του FI format επιτυγχάνουμε μικρότερη κωδικοποίηση από αυτή του text format -- και σε λιγότερο χρόνο, σύμφωνα με τις
συγκρίσεις ταχύτητας.
Η συμπίεση είναι ένα ανεξάρτητο και πολύ πιο χρονοβόρο στάδιο απο την κωδικοποίηση της XML. Συχνά η διαδικασία συμπίεσης απαιτεί διπλάσιο ακόμα και τριπλάσιο χρόνο από ότι η κωδικοποίηση. Αν επιθυμούμε να προχωρήσουμε στην προαιρετική συμπίεση του εγγράφου μας τότε αυτή γίνεται ταχύτερα με έγγραφα FI γιατί αυτά είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα έγγραφα XML.
Επιπλέον τα έγγραφα FI+GZIP είναι συνήθως αρκετά μικρότερα από τα έγγραφα XML+GZIP, πολλές φορές ακόμα και κατά 50% μικρότερα.
Ένα "κρυφό" όφελος είναι ότι το μικρότερο μέγεθος των εγγράφων FI ή FI+GZIP έναντι των αντίστοιχων XML ή XML+GZIP σημαίνει ότι η και κρυπτογράφησή τους είναι ταχύτερη (για παράδειγμα κατά την επικοινωνία μέσω TLS ή αποθήκευση σε CMS). Έτσι έχουμε επιπλέον μείωση του συνολικού χρόνου επεξεργασίας.
Συνοψίζοντας, η χρήση του FI οφελεί και στη μείωση του μεγέθους του εγγράφου και στη μείωση του χρόνου κωδικοποίησης. Αν θέλουμε το μικρότερο δυνατό έγγραφο τότε και πάλι το FI+GZIP υπερτερεί του XML+GZIP και σε μέγεθος και σε απαιτήσεις επεξεργαστικής ισχύος.
Αλέξανδρος Φιλίππου