Υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, δύο πράγματα τα οποία οι Ελληνικές εταιρίες πληροφορικής δεν έχουν αντιληφθεί.
Πρώτον, όπως πολύ σωστά λες κι εσυ, το outsourcing συνεπάγεται (ισως) φθηνότερο εργατικό κόστος, αλλά απαιτεί αυξημένες ικανότητες διαχείρισης. Το κακό είναι οτι outsourcing γίνεται σήμερα από εταιρίες που *συνεχίζουν* να απασχολούν και ένα in-house development team. Το outsourcing γίνεται ευκαιριακά, υπό την έννοια της "αρπαχτής", κατά περίσταση. Γιατί; Γιατί δεν θέλουμε να μεγαλώσουμε το team μας επειδή ήρθε ΕΝΑ μεγάλο project και μετά να το συντηρούμε εσαεί αναμένοντας πότε θα έρθει το επόμενο.
Η γνώση όμως δεν μένει στην εταιρία.
Επειδή δεν θέλουμε να μεγαλώσουμε την ομάδα μας, αλλά ούτε και να τη μικρύνουμε, παίρνουμε ένα καλό developer και τον βαφτίζουμε project manager. Τον βάζουμε να επικοινωνεί με τους έξω. Και ο,τι μας φωτίσει.
Lose-lose situation. Κερδίζεις (προσωρινά) την "αρπαχτή" σου, και χάνεις σε ένα σωρό πράγματα: Εταιρική γνώση, motivation προσωπικού (δεν είναι βλάκες, καταλαβαίνουν τις περισσότερες φορές πολύ καλά τι παίζεται), ευκαιρία να μεγαλώσεις, ευκαιρία να κρατήσεις τα κέρδη σου στο "σπίτι" σου.
Το δεύτερο είναι η ψυχολογία του προσωπικού. Οι προγραμματιστές έχουν μια τάση προς το δημιουργικό. Θέλουν να αφήσουν την "υπογραφή" τους στο ο,τι κάνουν. Ας πούμε οτι εισάγεις τρομερά γραφειοκρατικές διαδικασίες, outsourcing ή χωρίς, με project managers, project submanagers, project supervisors, leaders, heads, feet και ο,τι άλλο σε φωτίσει ο Θεός. Αποτέλεσμα; Ο κόσμος αποξενώνεται από το έργο του. (Γιατί γίνεται εμφανές οτι ο στόχος της εταιρίας είναι και πάλι η "αρπαχτή", μια και οι ουρανοκατέβατοι ήρθαν για τους σκοπούς (συνήθως) ενός και μονο project). Συμπεριφέρονται σαν *επαγγελματίες*. Ξερουμε όλοι τι σημαίνει οτι ένας developer/engineer/architect/whatever συμπεριφέρεται σαν *επαγγελματίας*; Κοιτάει μέχρι εκεί που *πρέπει* και τα υπόλοιπα...συγνώμη, not my job.
Οκ.
Το project μπορεί να βγεί. Η εταιρία όμως μετασχηματίζεται σιγά σιγά σε δεινόσαυρο, με drones - programmers αδιάφορους για την προσωπική τους εξέλιξη, για την τεχνολογικη εξέλιξη, για τη δημιουργία, για οτιδήποτε. Το έχω ζήσει και προσωπικά αυτό παραπάνω από μια φορές.
Η εταιρία καταρρέει στο δεύτερο - τρίτο τέτοιο project.
Τωρα θα μου πεις, μιλάω λίγο ασυνάρτητα. Ισως. Ποιά είναι όμως, θα με ρωτήσεις, η δική μου άποψη για όλα αυτά;
Θα σου πω: Μικρά σχήματα, dedicated σε συγκεκριμένα πράγματα. Εταιρίες που εξειδικεύονται σε κάτι και το γουστάρουν και δεν παίρνουν ο,τι project "κάτσει" μπροστά τους λόγω γνωριμιών, επιδοτήσεων, διαγωνισμών κλπ. Εταιρίες που δεν φοβούνται να "βγουν" εκτός Βαλκανίων και να πουλήσουν το δημιουργημά τους. Project managers που λειτουργούν ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το προσωπικό παραγωγής και περνάνε την έννοια της συνεργασίας περισσότερο από την έννοια της παρακολούθησης και του ελέγχου. Developers που αγαπούν τη δουλειά τους και που θέλουν να αφήνουν την "υπογραφή" τους σε αυτά που κάνουν. Μικρές, ευέλικτες, ευπροσάρμοστες εταιρίες.
Δεν θα μας σώσουν στην Ελλάδα τα use cases και τα αμέτρητα UML διαγράμματα. Δεν θα μας σώσουν οι βαθιές ιεραρχίες managers. Δεν θα μας σώσουν ούτε στην επικοινωνία με τρίτους για outsourcing ούτε μεταξύ μας. Ειμαστε μικρή αγορά. Θέλουμε ευέλικτο κοσμο. Κόσμο με πολλαπλές ιδιότητες, που να μην φοβάται το καινούριο. Θελουμε, αντί να "παίρνουμε delivery" προσωπικό απέξω, να μάθουμε να "μαγειρεύουμε" εμείς, να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, να βγαίνουμε προς τα έξω δυναμικά αλλά και ποιοτικά.
Αυτά σαν πρώτες σκέψεις. Συγνώμη για τα ασύνδετα, η κούραση φταίει
Σωτήρης Φιλιππίδης
DotSee Web Services