Αγαπητοί «συναγωνιστές»,
Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στην Ελληνική αγορά πληροφορικής:
Στα μέσα της δεκαετίας του 80, οπότε ξεκινούσε ευρύτερα η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα, η εποχή δεν ήταν ακόμη «καλή» και δεν υπήρχαν πολλές «δυνατότητες» οι προγραμματιστές καλούνταν να εργασθούν πολλές ώρες με χαμηλές αποδοχές διότι οι επιχειρήσεις δεν «διέθεταν χρήματα».
Την δεκαετία του 90, πάλι οι εποχές δεν ήταν καλές, είχε αλλάξει η μόδα και δεν υπήρχαν χρήματα. Φυσικά, οι προγραμματιστές ήταν αναμενόμενο να εργάζονται πολλές ώρες με χαμηλές αποδοχές, ώστε να στηρίξουν την επιχείρησή «τους» στις δύσκολες ώρες.
Τώρα, το 2005, οι εποχές εξακολουθούν να μην είναι καλές, να έχει αλλάξει η μόδα και τα χρήματα να αποτελούν θέμα taboo. Όσο για τους developers, αυτοί θεωρούνται πλέον αναλώσιμο είδος:
Διευθυντής μεγάλου Ελληνικού οίκου ανάπτυξης λογισμικού ζήτησε από των τον διευθυντή προσωπικού να «προσλαμβάνει» σπουδαστές των ΙΕΚ [ ΠΡΟΣΟΧΗ δεν ζήτησε άτομα τα οποίο θα είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, θεωρούσε ότι οι έχοντες ολοκληρώσει το 1ο από τα 4 εξάμηνα σπουδών έχουν ήδη «σοβαρές» γνώσεις στην πληροφορική ] και όχι απόφοιτους 3βάθμιας εκπαίδευσης, διότι δεν διακρίνονται για τις γνώσεις και δεξιότητές τους …!!! [ Ο ίδιος είναι απόφοιτος πολυτεχνείου – τάξη του 68]. Γνωρίζω αρκετούς ομοίους του οι οποίοι σκέπτονται αντίστοιχα.
Ακόμη, θα ήθελα να επισημάνω ότι από το 1996, αρκετές Ελληνικές εταιρίες ίδρυσαν επιχειρήσεις πληροφορικής στα Βαλκάνια (Βουλγαρία κ.α.), χρησιμοποίησαν κώδικα τον οποίο είχαν ήδη αναπτύξει, τροποποίησαν ελάχιστα το GUI (κυριλλικό αλφάβητο, μεταγλώττιση, κ.α.) και κατόρθωσαν να χρηματοδοτηθούν αδρά από την ΕΕ (η οποία πίστευε ότι βοηθούσε στην ανάπτυξη των χωρών αυτών) , για λογισμικό το οποίο ήδη είχε αποσβεσθεί.
Από επιχειρηματική άποψη, στους κύκλους των ΔΣ αυτό θεωρείται «ΜΑΓΚΙΑ», το σίγουρο όμως είναι ότι τα κέρδη δεν διατέθηκαν για την επιχειρηματική ανάπτυξη αλλά «επενδύθηκαν» σε υποδομές «αιχμής» των μετόχων & διευθυντών των μητρικών εταιριών: ταχύπλοα σκάφη, βίλες, κ.α.
Το γεγονότα αυτά έχουν να μας διδάξουν πολλά για τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότερες Ελληνικές επιχειρήσεις προσεγγίζουν την αγορά πληροφορικής.