Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

VB.NET ή C#

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò pk78. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος pk78 στις 22-05-2007, 09:54. Υπάρχουν 9 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  21-05-2007, 13:11 32037

VB.NET ή C#

Καλησπέρα,
    Είμαι νέος στο forum και έφτασε η στιγμή για την πρώτη μου απορία :)
    Έχω αναλάβει να φτιάξω ένα παιχνίδι, το οποίο θα είναι απομίμηση του γνωστού 'εκατομμυριούχου'. Θα υπάρχει μια βάση δηλαδή με ερωτήσεις/απαντήσεις χωρισμένες σε ενότητες, και το παιχνίδι θα αντλεί μέσα από αυτή τη βάση τις πληφορορίες (ερωτήσεις/απαντήσεις). Άπο άποψη γραφικών δεν χρειάζεται να γίνει κάτι το ιδιαίτερο. Ένα απλό interface που θα διαβάζει τις ερωτήσεις και θα ενημερώνει αν είναι σωστές ή λάθος, κάποιο timer, ηχητικά εφέ, κτλ..
    Θα ήταν προτιμότερο η υλοποίηση να γίνει σε VB.NET ή σε C#, δεδομένου ότι έχω λίγη εμπειρία από C#?

Ευχαριστώ
  •  21-05-2007, 13:47 32041 σε απάντηση της 32037

Re: VB.NET ή C#

προσωπικά είμαι της άποψης ότι καλύτερα σε αυτό που γνωρίζεις.

-------------------------------
    Κ. Γιαγιάς

Θα ήθελα να είμαι μέσα στην φωτογραφία και όχι εδώ!!!!

http://beastie06.wordpress.com
  •  21-05-2007, 13:52 32043 σε απάντηση της 32037

Απ: VB.NET ή C#

Και με τις δύο γλώσσες το Project υλοποιείται άψογα. Είναι καθαρά θέμα προτίμησης.
    Κάνε ένα search στο site για παλιότερα post που ασχολούνται με το θέμα επιλογής γλωσσας. Το θέμα έχει συζητηθεί πολλάκις στο παρελθόν.

Manos
  •  21-05-2007, 13:54 32044 σε απάντηση της 32037

Έχοντας διαβάσει κάποια πράγματα στο web, έχω την εντύπωση πως η C# θεωρείται πιο "cool" γλώσσα, και ότι οι top προγραμματιστές προτιμούν τη C# από τις γλώσσες του Visual Studio. Από την άλλη ξέρω ότι ως γλώσσες έχουν πάνω κάτω τις ίδιες δυνατότητες, οπότε πρακτικά μπορείς να διαλέξεις ότι σου αρέσει, ή με ότι είσαι πιο σχετικός.

Τάσος Καραγιάννης

Baby debugging steps...
  •  21-05-2007, 15:06 32049 σε απάντηση της 32044

Δεν νομίζω ότι υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών γλωσσών ώστε να σε προβληματίζεσαι τόσο. Και οι δύο άλλωστε "πατάνε" πάνω στο .ΝΕΤ. Η C# είναι θα έλεγα "πιο" object - oriented αφού σχεδιάστικε εξ' αρχής για να είναι έτσι ένω η VB ξέκινησε διαφορετικά. Είναι καλύτερα να ρίξεις βάρος στο πως θα σχεδιάσεις το παιχνίδι και όχι τι γλώσσα θα χρησιμοποιήσεις. Έτσι όταν θα έχεις τελειώσει να είσαι περίφανος γι αυτό που έφτιαξες και να έχεις μάθημα κάποια πραγματα παραπάνω.
    Κων/νος Ρεκαλίδης
  •  21-05-2007, 15:22 32051 σε απάντηση της 32043

manosB:
    Το θέμα έχει συζητηθεί πολλάκις στο παρελθόν.

Νομίζω η λέξη "πολλάκις" δεν είναι αρκετή! Υπάρχει λέξη "τρις-πολλάκις";

Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  21-05-2007, 15:36 32052 σε απάντηση της 32037

Αν το έργο επείγει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη γλώσσα στην οποία νοιώθεις άνετα. Από εκεί και πέρα όμως, θα πρέπει να έχεις υπόψη ότι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο γλωσσών είναι στο "οικοσύστημα" που τις περιτρυγιρίζει. Η VB.NET έχει στόχο τον γρήγορο και εύκολο προγραμματισμό. Κάνει ευκολότερα αρκετές επαναλαμβανόμενες εργασίες. Κατά συνέπεια τα εργαλεία και τα βιβλία που αφορούν την VB.NET τείνουν να είναι περιορισμένα σε αυτό τον τομέα.

Αντιθέτως, η C# είναι φτιαγμένη για σοβαρό προγραμματισμό σε όλα τα επίπεδα. Τα καλύτερα βιβλία είτε αφορούν patterns, είτε μεθοδολογία βγαίνουν σε C#, ενώ πολλές φορές βιβλία που αφορούν το ίδιο θέμα (π.χ. generics) έχουν πολύ καλύτερη κάλυψη για C# παρά για VB.NET. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εργαλεία. Τα καλύτερα εργαλεία γράφονται σε C#, ενώ ελάχιστα open source εργαλεία θα βρεις γραμμένα σε VB.NET. Προσωπικά δεν έχω κανένα υπόψη. Για παράδειγμα, το NHibernate, ένα από τα καλύτερα ORM (και ίσως το καλύτερο Open Source) είναι γραμμένο σε C#. Ακόμα και η Microsoft βγάζει πρώτα τα διάφορα Frameworks και βιβλιοθήκες σε C# και με μεγάλη καθυστέριση σε Visual Basic - αν τα βγάλει.

Τα παραπάνω οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην κληρονομιά της VB6, η οποία δεν ήταν ποτέ η πρώτη επιλογή όσον αφορά τη σωστή σχεδίαση και τον προγραμματισμό με Objects. Σαν αποτέλεσμα τα βιβλία που αφορούν σχεδίαση και OO προγραμματισμό έβγαιναν παλαιότερα για C++ και Java, ενώ τώρα για Java και C#.  Επίσης, μεγάλο μέρος αυτών που χρησιμοποιούν σήμερα VB.NET είναι προγραμματιστές VB6 οι οποίοι απλά αλλάξαν περιβάλλον. Οι πρακτικές της VB6 όμως έιναι συχνά αντιπαραγωγικές, ενώ πολλές φορές είναι απλά κακές πρακτικές σήμερα (π.χ. η τάση να μπαίνει όλος ο κώδικας μίας εφαρμογής στο Button_Click event.)

Διαφορά θα βρεις ακόμα και στις θέσεις εργασίας. Μία θέση που ζητάει VB.NET συχνά κρύβει από πίσω ένα project το οποίο έχει μείνει σε VB6 ή μεταφέρθηκε από VB6 και μπορεί να έχει χαμηλότερες προδιαγραφές (σε απαιτήσεις αλλά και αμοιβές) από μία θέση C#. Από την άλλη, ένας προγραμματιστής που ξέρει C# μπορεί εύκολα να δουλέψει σε ομάδα VB.NET, το αντίστροφο όμως μπορεί να είναι δύσκολο αν ο προγραμματιστής VB.NET δεν ξέρει object oriented προγραμματισμό. Εκτός Ελλάδος, η C# πληρώνεται περισσότερο από τη VB.NET (στην Ελλάδα, με τους τεχνητά συμπιεσμένους μισθούς παίρνεις τα ίδια ακόμα και αν γράφεις σε VB6).

Τελικά, παρότι φαίνεται ότι δεν υπάρχουν μεγάλες τεχνικές διαφορές, υπάρχει τεράστια διαφορά στο περιβάλλον της κάθε γλώσσας. Στα βιβλία, τις βιβλιοθήκες, τον open source κώδικα, τους προγραμματιστές, ακόμα και τις ομάδες που χρησιμοποιούν τη μία ή την άλλη θέση. Συνεπώς, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσεις C# σε ένα έργο σήμερα, θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις τη γλώσσα γιατί θα τη συναντήσεις (αν δεν την έχεις ήδη συναντήσει) σίγουρα στο μέλλον. Έτσι κι αλλιώς, για να γίνεις καλός προγραμματιστής πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις να δουλεύεις με διάφορες γλώσσες, κυρίως με γλώσσες διαφορετικής φιλοσοφίας όπως είναι η C# και η VB.NET.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  21-05-2007, 16:15 32055 σε απάντηση της 32051

Dimitris Papadimitriou:

manosB:
    Το θέμα έχει συζητηθεί πολλάκις στο παρελθόν.

Νομίζω η λέξη "πολλάκις" δεν είναι αρκετή! Υπάρχει λέξη "τρις-πολλάκις";

Πάντα χαίρομαι όταν συναντώ συνάδελφο γλωσσοπλάστη!!

Manos
  •  22-05-2007, 09:52 32068 σε απάντηση της 32052

Παναγιώτης Καναβός:

Διαφορά θα βρεις ακόμα και στις θέσεις εργασίας. Μία θέση που ζητάει VB.NET συχνά κρύβει από πίσω ένα project το οποίο έχει μείνει σε VB6 ή μεταφέρθηκε από VB6 και μπορεί να έχει χαμηλότερες προδιαγραφές (σε απαιτήσεις αλλά και αμοιβές) από μία θέση C#. Από την άλλη, ένας προγραμματιστής που ξέρει C# μπορεί εύκολα να δουλέψει σε ομάδα VB.NET, το αντίστροφο όμως μπορεί να είναι δύσκολο αν ο προγραμματιστής VB.NET δεν ξέρει object oriented προγραμματισμό. Εκτός Ελλάδος, η C# πληρώνεται περισσότερο από τη VB.NET (στην Ελλάδα, με τους τεχνητά συμπιεσμένους μισθούς παίρνεις τα ίδια ακόμα και αν γράφεις σε VB6).

Μιλάς εκ πείρας? ή από ότι έχεις ακούσει?

Γιώργος Σακαλής
  •  22-05-2007, 09:54 32069 σε απάντηση της 32055

Καλημέρα,
    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Από ότι φαίνεται θα καταλήξω στην υλοποίηση με C#

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems