Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Γλώσσα προγραματισμού για μαθητές γυμνασίου

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò neoklis. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Κώστας Μιχαλόπουλος στις 08-11-2007, 19:20. Υπάρχουν 13 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  07-11-2007, 16:42 37032

Γλώσσα προγραματισμού για μαθητές γυμνασίου

Ποιά είναι πιστεύετε η καταλληλότερη γλώσσα προγραμματισμού για ένα μαθητή γυμνασίου που θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα..;

Dionisis
  •  07-11-2007, 17:22 37034 σε απάντηση της 37032

Απ: Γλώσσα προγραματισμού για μαθητές γυμνασίου

C# ή Java...

PS: Για αποφυγή διαφωνιών και παρεξηγήσεων να πω πως ο μαθητής γυμνασίου βρίσκεται στο Peak της μαθησιακής ικανότητας!

Nothing to declare...
  •  07-11-2007, 23:16 37045 σε απάντηση της 37034

VB.NET και όταν την μάθεις περνάς γρήγορα στην c#
  •  08-11-2007, 12:35 37066 σε απάντηση της 37032

θα έλεγα εκτός από την γλώσσα, που νομίζω είναι καλό να είναι c#,VB 2005, να τις δεις τις γλώσσες αυτές και τα Tools που τις συνοδεύουνε σε εφαρμογές web.να εστιάσεις σε εφαρμογές και γλώσσες για web.

έτσι, θα "αναγκαστείς" να μάθεις και κάποιες άλλες "γλώσσες"-τεχνολογίες που δεν είναι δύσκολες και θα έχεις πιο ολοληρωμένη άποψη των πραγμάτων.

υπάρχουν web hosts Που προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες Hosting for free, ετσι ώστε όταν υλοποιείς κάτι να το "ανεβάζεις" στon web server και να βλέπεις τα αποτελέσματα της δουλειά σου.

πάντως, μπράβο που δείχνεις τέτοιο ενδιαφέρον από τόσο μικρός για τον προγραμματισμό και το software engineering. γίνονται πολλές και καινοτόμες αλλαγές αυτήν την στιγμή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και προσεγγίζουμε τον "προγραμματισμό" και υλοποίηση εφαρμογών.σε 10 χρόνια από τώρα τρομάζω με την ιδέα του τι μπορεί να υλοποιήσουμε έυκολα και γρήγορα.

καλή τύχη.

Νικόλαος Καντζέλης
    BSc, MSc, MCAS, MCPD, MCITP, MCTS,MCP, MCT
    http://www.nksolutions.gr
    http://dotnetstories.wordpress.com
    http://weblogs.asp.net/dotnetstories
    http://forum.dotnetnuke.gr
  •  08-11-2007, 12:44 37068 σε απάντηση της 37032

Το πιο βασικό απο όλα είναι να πάρεις κάποια θεωρητικά βιβλία, να διαβάσεις κάποια πράγματα στην θεωρία και σιγά σιγά να αρχίσεις να τα χρησιμοποιείς και να τα υλοποιείς σε κάποια γλώσσα. Διαφορετικά θα έχεις πολλά κενά, θα διαβάζεις πράγματα σε παραδείγματα τα οποία δεν θα μπορείς να τα καταλάβεις και θα τα κάνεις απλά μηχανικά και πολλές φορές μπορεί να τα κάνεις και λάθος. Τα να ξέρεις τα μισά, είναι χειρότερο απο να μην ξέρεις τίποτα.

Παναγιώτης Κεφαλίδης

"Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  08-11-2007, 15:08 37080 σε απάντηση της 37068

Πρώτα να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας.

Ο μαθητής που αναφέρομαι είναι ανιψιός μου και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μάθει προγραμματισμό.. Θεωρούσα βαθιά νερά αυτά που μου προτείνετε (μάλλον γιατί δεν ξέρω καλό κολύμπι), αλλά για να λέτε σχεδόν ομόφωνα VB ή C# τότε έτσι θα είναι.. Σίγουρα ένα καλό βιβλίο είναι η χρυσή αρχή. Μα ποιό βιβλίο αλήθεια θα μπορούσε να απυθύνεται σε μαθητή γυμνασίου την στιγμή που και εγώ ο ίδιος αδυνατώ να καταλάβω κάποια πράγματα..; Εδώ χρειάζεται βιβλίο που να σε πιάνει πραγματικά από το χεράκι..; Έχετε κάτι υπόψην σας να προτείνετε..; και αν είναι και στα ελληνικά, ακόμα καλύτερα...

Dionisis
  •  08-11-2007, 15:12 37082 σε απάντηση της 37068

Μμμμ ... να πετάξω κι εγώ μια άποψη.

Νομίζω ότι όσο είσαι μικρός ακόμα, καλό είναι να κρατήσεις μια "ανοιχτή" προσέγγιση. Μην αρχίσεις απο Java / C# / VB.NET / C / C++ και οποιαδήποτε τέτοια "βαριά" γλώσσα.

Αυτό κυρίως για να μη "κληρονομήσεις" τη νοοτροπία μιας συγκεκριμένης γλώσσας ή ενός συγκεκριμένου τρόπου προγραμματισμού. Επίσης, θα κληρονομήσεις όλα τα εργαλεία και συμπαραμαρτούντα ... Visual Studio κτλ κτλ, έχω μάθει να έχω debugger, έχω μάθει να έχω αυτό, εκείνο κτλ κτλ.

Αν θες την άποψή μου, προσπάθησε να ξεκινήσεις με μια "απλή" γλώσσα - κατα προτίμηση scripting. Ruby ή Python θα πρότεινα. Αυτές οι γλώσσες είναι εύκολες στην αρχή, και έχουν το απαραίτητο "βάθος" για αργότερα. Επίσης έρχονται
    με ένα μεγάλο community, το οποίο είναι ταγμένο να σε μαθαίνει να γράφεις σωστά κώδικα, οπότε αυτόματα κληρονομείς και αυτή την πρακτική μέσα απο καλογραμμένα samples. Ιδανικά, αν άρχιζα τώρα, μετά τον πρώτο μήνα θα μάθαινα και μια δεύτερη γλώσσα για να βλέπω τα πράγματα απο δύο μεριές. Τώρα είναι βαρύ αυτό που θα πώ, αλλά η δεύτερη θα ήθελα ιδανικά να ήταν κάτι σε Haskell ή Scheme, ακριβώς επειδή έχουν διαφορετική "κοσμοθεωρία". Θα ήθελα πολύ τώρα να είχα διδαχτεί στο παν/μιο 2 -3 γλώσσες πέρα απο τις κοινότυπες Java/VB.

Προσωπικά, τολμώ να πώ ότι έμαθα "προγραμματισμό", μαθαίνοντας Dynamic HTML / Javascript. Μια γλώσσα για την οποία χρειάζεσαι μόνο notepad εκτός απο το ότι είναι πρακτική, σε μαθαίνει να ζείς και χωρίς τα "καλούδια" ενός Visual Studio. Αν μάθεις να ζείς χωρίς αυτά, τότε το να τα χρησιμοποιήσεις μετά θα σου φανεί παιχνίδι όταν και αν χρειαστεί.

Angel
    O:]
  •  08-11-2007, 15:27 37083 σε απάντηση της 37082

Η Scheme είναι ιδανική για νέους ανθρώπους... που δεν έχει "ποτιστεί" η σκέψη τους από imperative λογικές...Θα προτείνω να κατεβάσεις το DrScheme και θα ανακαλύψεις έναν νέο συναρπαστικό κόσμο...

Palladinos Nick
    Software Engineer
    -----------------------
    The limits of my language mean the limits of my world. (Ludwig Wittgenstein)
  •  08-11-2007, 15:41 37085 σε απάντηση της 37083

Θα πω και κάτι "βαρύ"!!!
    Η Scheme θα μπορούσε να είναι για τον προγραμματισμό... ότι είναι η Ευκλείδεια γεωμετρία στα μαθηματικά!!!!
    Δηλαδή μια αφετηρία για να ξεκινήσει ένας μεγάλος ερωτας και ένα μεγάλο ταξίδι!!!
    Palladinos Nick
    Software Engineer
    -----------------------
  •  08-11-2007, 16:26 37089 σε απάντηση της 37085

Αμάν, polish notation!

Με προβληματίζει μόνο το πόσο εύκολο είναι να συνηθίσει κάποιος το notation και την πληθώρα των παρενθέσεων.

Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
  •  08-11-2007, 16:39 37090 σε απάντηση της 37089

((((((((((((((((((((δεν νομίζω πως οι παρενθέσεις αποτελούν πρόβλημα))))))))))))))))))))

Stick out tongue

Palladinos Nick
    Software Engineer
    -----------------------
  •  08-11-2007, 17:05 37094 σε απάντηση της 37090

H παρατήρηση μου είναι λίγο off topic αλλά έχω την απορία:
    Γιατί κανένας δεν πρότεινε logo που - έτσι νόμιζα τουλάχιστον - είναι η καταλληλότερη για εκπαιδευτικούς σκοπούς ? (είναι και functional )
    Μήπως έχω μείνει πίσω ?
    Ένας φίλος μου είχε δείξει είναι visual περιβάλλον logo που σχεδιάζε διάφορα πραγματάκια με εντυπωσίασε και θα μου άρεσε να παίξω αν ήμουν 20 χρόνια μικρότερος Smile

Harry Tsavdaris
  •  08-11-2007, 18:39 37105 σε απάντηση της 37094

@ Νίκο, εντάξει ίσως και να υπερβάλλω και να είναι απλά θέμα συνήθειας (άλλωστε τώρα που το σκέφτομαι, ακόμα και όταν βλέπω VB.Net κώδικα αποσυντονίζομαι λίγο στην αρχή, λόγω των διαφόρων End xxx statements).

@ tsavos: Logo? Είσαι σίγουρος;

Θα φύγουμε off-topic, αλλά θυμάμαι που είχα κατασκευάσει μία υλοποίηση της logo σε Turbo C (αν θυμάμαι καλά) πριν από αρκετά χρόνια. Στη διάρκεια πρέπει να την έχασα χάρη στην "ανθεκτικότητα" των 5.25 δισκεττών......

Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
  •  08-11-2007, 19:20 37113 σε απάντηση της 37032

Να πω κι εγώ μια γνώμη; Ας πω...

Προτείνω την FreePascal. Είναι μια πλήρης, portable (ο compiler είναι πιθανότατα ο δεύτερος πιο portable μετά τον gcc όσο αφορά την υποστήριξη πλατφορμών), object-oriented γλώσσα βασισμένη στην Pascal και με πολλές επιρροές απο την Turbo Pascal και την Delphi. Προσφέρει ένα πλήρες σετ εργαλείων, IDE (αν και λίγο "παλιομοδίτικο" έχει τα βασικά features ενός IDE όπως project management, debugger (βασικά έχει ενσωματωμένο το gdb), help viewer, κλπ) και άπλετο documentation σε μορφή PDF (κατάλληλο για εκτύπωση) και HTML. To συντακτικό είναι πολύ απλό ενώ παράλληλα βοηθάει τον αρχάριο να καταλάβει τι κάνει το πρόγραμμα αφού χρησιμοποιεί απλές λέξεις όπως begin και end αντί για τα κρυπτικά σύμβολα { και } (ή οτιδήποτε άλλο).

Για πιο GUI καταστάσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το Lazarus, που ουσιαστικά είναι ένα opensource (και portable) Delphi clone γραμμένω πάνω στην FreePascal. Δυστυχώς δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο και "solid" όσο η FreePascal και ακόμα βρίσκεται σε beta έκδοση, αλλά για δημιουργία απλών εφαρμογών και εργαλείων είναι πολύ καλό, ενώ πιστεύω πως είναι το μοναδικό RAD tool υπο ανάπτυξη που έχει portable API και βιβλιοθήκες για τις πλατφόρμες Windows, Linux και MacOS X.

~bs~
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems