Εάν επιθυμείτε να συμπεριλάβετε μία γεννήτρια εκτυπώσεων στις εφαρμογές σας τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το RptGenerator .ΝΕΤ control που έχω κατασκευάσει. Το Report Generator Ver 2.0 βασίζεται στη μηχανή εκτύπωσης της κλάσης clsPrinting Ver 1.2.
Και τα δύο εργαλεία μου πήραν αρκετό χρόνο για να φτιάξω και να τα δοκιμάσω εκτενώς. Για τη μηχανή εκτύπωσης clsPrinting παρέχεται ο πηγαίος κώδικας, ο οποίος είναι γραμμένος στη VB.NET 2002. Μπορείτε να την κατεβάσετε, να την τροποποιήσετε και να τη βελτιώσετε χωρίς περιορισμό (μάλιστα θα ήμουν ευγνώμων εαν κάποιος με βοηθούσε πάνω σε αυτό). Η έκδοση 1.2 προσθέτει μερικά πράγματα και διορθώνει κάποια bugs σε σχέση με την προηγούμενη.
Επανερχόμενος στο Report Generator, πρέπει να πω ότι πρόκειται για το ποιό σύνθετο control που έχω κατασκευάσει. Ενσωματώστε το σε μία φόρμα και δώστε τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν τα δικά τους report (τύπου στηλών). Μάλιστα, μπορούν να αποθηκεύουν τις επιλογές τους (δηλ., το σκελετό) σε ειδικό report αρχείο, έτσι ώστε να μπορούν αργότερα να τις φορτώνουν αμέσως και να τυπώνουν. Η όλη λειτουργικότητα μοιάζει με ένα wizard 5 βημάτων.
Η έκδοση 2.0 αποτελεί μία σημαντική αναβάθμιση από την 1.0. Σε γενικές γραμμές ο χρήστης μπορεί :
1) Να επιλέξει τον πίνακα ή το Query μίας Βάσης της Access πάνω στο οποίο θα χτιστεί το report.
2) Να επιλέξει τα πεδία του πίνακα που θα μπουν στο report. Μπορεί να αλλάξει τη σειρά εκτύπωσής τους όπως επιθυμεί.
3) Να ορίσει τις μορφοποιήσεις του κάθε πεδίου που θα εμφανιστεί ως στήλη στο report (Π.χ. Επικεφαλίδα, μορφοποίηση επικεφαλίδας (γραμματοσειρά, μέγεθος, στυλ, χρώμα), στοίχιση,
μορφοποίηση περιεχομένου στήλης, αν θα εμφανίζονται δεκαδικά ή /και διαχωριστικό χιλιάδων για αριθμητικά πεδία, πώς θα εμφανίζεται η τιμή των λογικών πεδίων, αν θα έχει διαχωριστή με την επόμενη στήλη κλπ).
Σε κάθε αλλαγή που κάνει βλέπει τις αλλαγές σε ένα σκελετό που δείχνει με ρεαλιστικό τρόπο πώς θα είναι η εκτύπωση. Μάλιστα, μπορεί να καθορίσει και το zoom του σκελετού.
4) Nα ορίσει τα κριτήρια επιλογής των εγγραφών που θα τυπωθούν (π.χ. όλοι οι πελάτες της Αθήνας)
5) Να ορίσει την ταξινόμηση των εγγραφών (π.χ. κατά Επώνυμο και Ονομα)
6) Να ορίσει Τίτλο, μορφοποίηση τίτλου, αν θα υπάρχει αυτόματη αρίθμηση των εγγραφών και πώς θα είναι η μορφοποίησή της, αν θα τυπώνονται διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εγγραφών (χρώμα, στυλ, πάχος), αν τυπώνεται ημερ/νία και αριθμός σελίδας στο υποσέλιδο και πολλά άλλα.
Κατεβάστε το Report Generator v2.0 καθώς και την κλάση clsPrinting v1.2 από το site
http://users.att.sch.gr/mouratx
Εκεί θα βρείτε και πλήθος άλλων freeware .NET controls που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωρίς περιορισμούς. Καθένα, περιλαμβάνει αναλυτικό readme που εξηγεί τη λειτουργικότητά τους, καθώς και δείγμα εφαρμογής.
Χρήστος Μουρατίδης
[email protected]