Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Design patterns

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò pap. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος pap στις 09-04-2008, 10:42. Υπάρχουν 8 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  16-03-2008, 14:02 40874

Design patterns

Μπορείτε να μου δώσετε κάποια ενδεικτικά links ή/και βιβλία
    σχετικά με Design patterns;
  •  16-03-2008, 20:51 40878 σε απάντηση της 40874

Απ: Design patterns

To βιβλίο Head First Design Patterns (αν και αναφέρεται σε Java) είναι ό,τι πρέπει για ξεκίνημα. Επίσης, πολύ καλό υλικό μπορείς να βρεις εδώ: http://www.dofactory.com/Patterns/Patterns.aspx

Κάνε και μια αναζήτηση στο site εδώ, έχουμε ξανακάνει παρόμοιες συζητήσεις.

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  16-03-2008, 22:03 40886 σε απάντηση της 40878

Το Head First είναι πολύ ωραίο βιβλίο. Ένα επίσης πολύ καλό βιβλίο είναι το "Agile Principles, Patterns, and Practices in C#" του Robert Martin, το οποίο δεν παρουσιάζει μόνο patterns αλλά και πως τα χρησιμοποιεί κανείς για να φτιάξει διάφορες εφαρμογές.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  17-03-2008, 01:22 40905 σε απάντηση της 40886

Δες και εδώ. Περιέχει links σε μερικά πολύ ωραία αρθράκια σχετικά με το θέμα στο codeproject.
    Dimitris-Ilias Gkanatsios
    Developer Evangelist, Microsoft Hellas

My Blog
    StudentGuru
    Twitter
    Facebook
  •  18-03-2008, 20:18 40962 σε απάντηση της 40905

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τις πληροφορίες που μου δίνετε.

Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο:

Πως θεωρείτε τη στρατηγική όπου για κάθε table της database έχω και μια αντίστοιχη
    class, ώστε να διαχειρίζομαι τα data των tables μέσω αυτών των classes;

Ενδείκνυται ή όχι;

Έχω σχετικά μικρή εμπειρία σε windows applications και ακόμα δε μου έχει
    τύχει να χρησιμοποιήσω design patters (abstract factory, builder κλπ).
    Έτσι, δεν μπορώ να φανταστώ ένα σενάριο όπου θα μπορούσαν να μου
    χρησιμεύσουν.

Αυτή την περίοδο αναπτύσσω μια C#.Net εφαρμογή με επαφές, εργασίες κλπ
    (κάτι σαν το outlook) πιο πολύ για προσωπική εκμάθηση και δεν ξέρω αν πρέπει
    και πως θα εντάξω design patterns στην εφαρμογή.

Μήπως η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πολύ απλή για να χρησιμοποιήσω τις προαναφερθείσες
    τεχνικές;

•  18-03-2008, 21:51 40966 σε απάντηση της 40962

Αν έχεις ποτέ χρησιμοποιήσει το keyword foreach, έχεις ήδη χρησιμοποιήσει μία μορφή του Iterator pattern χωρίς να το ξέρεις. Τα patterns είναι λύσεις σε προβλήματα που εμφανίζονται συνέχεια σε όλες τις εφαρμογές, άσχετα αν είναι Windows, Web, Java ή PHP. Πες ότι έχεις μία εφαρμογή με εντολές σε μενού (αν είναι desktop) ή links (αν είναι web). Μπορείς να φτιάχνεις με κώδικα ή με το IDE μία-μία τις εντολές και μετά να γράφεις και τον κώδικα από πίσω τους. Θα το κάνεις για 5, για 10 εντολές. Αν όμως οι εντολές αρχίζουν και γίνονται πολλές? Αν θέλεις η ίδια εντολή να καλείται και από το μενού, και από ένα κουμπί στο Toolbar και κάποιο shortcut και κάποιο gesture (λέμε τώρα)? Θα κάτσεις να ξαναγράψεις τον κώδικα για κάθε νέο κουμπί, μενού και shortcut?

Ή μπορείς να φτιάξεις ένα κατάλογο εντολών ο οποίος θα περιέχει τον κώδικα της εντολής, το κείμενο και τη θέση των menu items και των κουμπιών που θέλεις να εμφανίσεις. Όταν πρέπει να φτιάξεις την φόρμα, τα μενού ή το toolbar διαβάζεις αυτό τον κατάλογο και δημιουργείς τα αντίστοιχα controls, περνώντας στο καθένα και το όνομα της εντολής. Όταν ο χρήστης πατάει το μενού, το κουμπί, ή εκτελεί το gesture, λές στον κατάλογο να σου εκτελέσει την κατάλληλη εντολή. Αυτή η σχεδίαση χρησιμοποιεί πολλά patterns, όπως το Command και το Builder (για να φτιάξεις με ένα κοινό τρόπο τις πολλές διαφορετικές εντολές).

Όσο για εφαρμογές τύπου Outlook, όπου πατάς ένα email και αυτομάτως πρέπει να αλλάξουν το Reading pane, το Form Caption, τα μενού και τα Toolbars? Καταρχήν μπορείς να θεωρήσεις ότι κάθε ένα από τα "αυτά" που πρέπει να αλλάξουν είναι ένα "view". Ακόμα και το form caption. Μετά μπορείς να πεις ότι η επιλογή ενός email αντιστοιχεί στο "Item Select" event και να φτιάξεις ένα κατάλογο με όλα τα "views" που ενδιαφέρονται για το "Item Select" event. Όταν ο χρήστης επιλέξει ένα email ανατρέχεις τον κατάλογο και βρίσκεις όλα τα views που ενδιαφέρονται για το "Item Select" event και τους λες να το χειριστούν. Αυτό περίπου είναι και το publisher-subscriber pattern.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  19-03-2008, 19:52 40993 σε απάντηση της 40966

Στη συγκεκριμένη εφαρμογή που αναπτύσσω χρησιμοποιώ την εξής τεχνική:

1. Για κάθε πίνακα της ΒΔ, έχω μία κλάση (Contact, Task κλπ) μέσω της οποίας set-άρω τα sql commands και έχω διάφορες μεθόδους όπως πχ GetContactDataSource() (για να καταχωρήσω το DataSource των επαφών στο grid του User Control) και άλλες...
    2. Από το NavigationBar όταν επιλέγω πχ. τις επαφές φορτώνω το User Control των επαφών το οποίο περιέχει το αντίστοιχο Grid, Toolbar κλπ.

Γενικά είναι καλή τεχνική η παραπάνω;
    Μήπως μπορούμε να πούμε ότι και αυτό είναι design pattern ή λέω άλλα ντι άλλων;
  •  31-03-2008, 15:52 41218 σε απάντηση της 40874

Το βιβλιο που θεωρίτε η βιβλος για τα Design Patterns είναι το

Design patterns : elements of reusable object-oriented software  η όπως λεγέτε  χαϊδευτικά Gang of Four. Το βιβλίο αυτό είναι στην ουσία η διδακτορική διατριβή των συγγραφέων και σαν διάβασμα είναι λίγο έως πολύ βαρύ. Το Head First Desing patterns είναι εξαιρετικά πιο απλό στο διάβασμα αλλά δεν εμβαθύνει αρκετά κατά την γνώμη μου. Μια μέση λύση είναι το Design Patterns Explained: A New Perspective on Object-Oriented Design  το οποίο είναι κατά ένα τρόπο η απλούστερη έκδοση-επεξήγηση του Gang Of Four και εστιάζετε σε λιγότερα patterns τα οποία όμζς εξηγεί σε βάθος.

•  09-04-2008, 10:42 41440 σε απάντηση της 41218

Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας.

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems