"Γι'αυτό μιλάω για δική σου επιχείρηση."
Εχω τελειώσει οικονομικά, και τώρα καλή ώρα κοντεύω και για το δεύτερο πτυχίο μου ( πάλι οικονομικά ). Δουλεύω αρκετό καιρό στον χώρο της πληροφορικής ( ώς Junior Consultant/Consultant (sic!)

και το λέω έτσι γιατί οι απολαβές μου ήταν ίδιες με ενός καθαριστή ίσως(;) και πάλι λάθος κάνω αφού ο καθαριστής παίρνει και μαύρα ( ο νοών νοήτω ).
Τελείωνοντας το ΤΕΙ μου, και ψάχνωντας εργασία, μπήκα στον χωρό των ERP.

Ο κόσμος βρομάει από αυτά τα μικρά-μεγάλα wanna-be και real ERP...Μια εταιρεία μόνο έχει πάνω απο 300Κ εγκαταστάσεις...και αυτές μέσα απο dealers. Ετσι λοιπόν μέσα απο dealer, δούλεψα...Ομολογώ σαν Junior δούλευα για περισσότερα λεφτά, καθότι ο επόμενος με τσίμπησε άσχημα σε πολύ χαμηλό επίπεδο αμοιβής...φεύ όμως έψαχνα δουλειά. Τελείωσα την δουλειά. Δεν ήθελε να φύγω....

Φεύ ομως...έβρισκα τελικά σε άλλη εταιρεία με το πιο απίστευτα καλό εργασιακό περιβάλλον

, οπού εκεί η έννοια "θέλουμε πνεύμα συνεργάτη, και θέλουμε ευέλικτη προσωπικότητα" δεν ήταν μόνο για τον υπάλληλο, αλλά και για την εταιρεία πως αντιμετώπιζε τις ανάγκες σου και την προσωπικότητα σου plus(!) λεφτά!
Προχωράμε λοιπόν, και σε project μπαίνουμε, εγώ πέρασα στο hard-core programming, με ολίγο testing, με ολίγο support με ολίγο product management, με ολίγο project management, με πολύ κώδικα σε 3-4 γλώσσες (αρκετό clopy-paste ομολογώ, που όμως το εφάρμοζα με τον καλύτερο τρόπο για το αποτέλεσμα και δεδομένου των πιέσεων που είχα...χρονικά ), με marketing, presales, sales, post sales kai κόντρα όλοι αυτοί οι γλυκανάλατοι όροι...

( αλήθεια τι απίστευτους όρους βγάζουν δεν είναι μακρυά που θα λέμε και "μηχανικός πωλήσεων σουβλακιών" ή αγγλιστί....)
Το σημαντικό μου point, είναι λοιπόν, ότι είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με διάφορα άτομα, που πολύ τα εκτιμώ ( αλήθεια λέγω), και ας με μερικούς απο αυτούς είχα τις κόντρες μου

...Γιατί στην τελική.... δεν παλεύεται να είσαι πελαγωμένος σε ένα συρφετό-κώδικα που έχει γραφτεί με τον τρόπο χ,ψ που αντιλαμβάνεται ο καθένας επειδή είναι hyper-uber-super προγραμματιστής και είπε θα γράψω με μακαρόνι τρόπο, με 1,2,3 εργαλεία που μόνο αυτός κατάλαβε και....δεν θέλει να γράψει ένα σωστό doc ή να κάνει μια παρουσίαση της προκοπής στην υπόλοιπη ομάδα σαν tutorial...(πραγματικά πιστεύω μια εταιρεία πρέπει να χει screencast για ότι μεγαλούργημα έχει φτιάξει ένας προγραμματιστής που να βοηθάει στην συνέχιση του έργου....μετά απο αυτόν)!!

Ναι ! δεν παλεύεται να διορθώνεις κώδικα άλλων...
Review : Η αγορά πληροφορικής αποτελείται από web/design/programming ( μα πόσοι επιτέλους δουλεύουν σε αυτό το χώρο, και βγάζουν τα έξοδα τους, τους μισθούς, την αμοιβή του ΙΚΑ, το χαρτζιλίκι των παιδιών, την πληρωμή φροντιστηρίου, την γκόμενα ΚΑΙ ΝΑΙ να μένει και κέρδος στην εταιρεία; ), ERP Consultancy ( ουσιαστικά μηχανογράφηση, πού είναι τα λέφτα ρε σείς...αντε έκανες και μια πώληση μεστο χρόνο so what ? και που θα κάνεις πώληση!!!!! χώρια το κόστος αυτής της πώλησης.... ), custom made programming ( αν είσαι τυχερός να έχεις αρκετά project...δηλαδή αν εχεις γνωστούς...), support ( μισθωτός, μεροδούλι - μεροφάι, χώσιμο απο υπεύθυνους...χώσιμο απο πελάτες, χάπι για την καρδιά, για το στομάχι....κλπ κλπ...)
Δεν ξέρω ρε παιδιά...αλλά είμαι απογοητευμένος απο τον χώρο αυτό, έχω δουλέψει πάνω στο χόμπυ μου, έχω δεί πελάτες να θέλουν να κάνεις τα απίστευτα, και να σοθ λένε μετά "Α! τι απλό που ήταν..." και έτσι να μην θέλουν να πληρώσουν....ή manager που ενώ σκίζεσαι για να μπείς στο νόημα του έργου, του κώδικα, της δουλειάς της ίδιας....ε...να ναι manager "ακόμα;" "γρήγορα"...κλπ κλπ κλπ
Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν αφενός δεν βλέπω καλές προοπτικές...μα ούτε και βλέπω "κρίσιμη μάζα" για να ανοίξει κανείς νέα επιχείρηση...
Οι σκέψεις μου είναι γοργές...συγνώμη για το μεγάλο post... απλά είχα πετύχει ενός παιδιού το γράμμα που έλεγε ότι δούλευε αλλά έκανε μάλλον λάθος κώδικα χρησιμοποιούσε λάθος τεχνικές, ήταν απογοητευμένος με την σταδιοδρομία του, είδα και αυτό το "δική σου επιχείρηση" και ήθελα να τα μοιραστώ...

Με εκτίμηση...