Αν δεν ξέθαβε ο Γιώργος αυτό το thread, θα το ξέχναγα εντελώς! Η ερώτηση ήταν μάλλον γενική και μπορούσε να σημαίνει "Είμαι admin σε ένα site Sharepoint και θέλω να χρησιμοποιήσω ένα solution που βρήκα κάπου. Ποιό είναι το command-line για να γίνει deploy ένα solution?" ή μπορούσε να σημαίνει "Θέλω να κάνω development σε Sharepoint αλλά δεν βγάζω άκρη, τί κάνω?". Το πρώτο θέλει 2 γραμμές απάντηση, το δεύτερο θέλει αρκετό διάβασμα και ... δραμαμίνες.
Γενικά, πρέπει να ξέρεις που να ψάξεις για τις απαντήσεις, καθώς το 50% των θεμάτων που αφορούν development με Sharepoint θα τα βρεις στο ..... Technet!
Απάντηση #1: Όλα τα solutions έχουν κατάληξη wsp. Κάθε feature περιέχει ένα η περισσότερα features τα οποία πρέπει να γίνουν deploy και να ενεργοποιηθούν στα sites πο χρειάζονται. Για να χρησιμοποιήσεις ένα από αυτά τα features θα πρέπει να προστεθεί το solution στο Sharepoint, να γίνει deployment στα sites που χρειάζεται και τέλος να ενεργοποιηθούν τα features στα site αυτά. Το deployment γίνεται από το Central Administration και η ενεργοποίηση των features από τα Settings κάθε site. Η εισαγωγή του solution όμως μπορεί να γίνει μόνο από command line, με την εντολή stsadm -o addsolution -filename mysolution.wsp, όπου το mysolution.wsp είναι το filename του solution. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει και με τα stsadm -o deploysolution, stsadm -o activatefeature. Για να δεις όμως πως συντάσσονται αυτά καλύτερα να κοιτάξεις τις οδηγίες του stsadm . Εναλλακτικά μπορείς να δώσεις stsadm -help για να δεις μία λίστα των εντολών και τί κάνουν, stsadm -help activatefeature για να δεις πως συντάσσεται π.χ. το activatefeature.
Κατάλληλα σημεία για να ψάξεις, είναι οι οδηγίες deployment για τα 40 έτοιμα templates του Sharepoint (κι αυτά solutions είναι), το Technet και το Google.
Απάντηση #2: Εδώ πατάμε φρένο. Για να μπορέσεις να κάνεις build και deploy ένα solution το οποίο φτιάχτηκε με το WSPBuilder, πρέπει καταρχήν να έχεις το WSPBuilder. Μετά, πρέπει να καταλαβαίνεις τί είναι features και τα element.xml, feature.xml, τί ρόλο παίζει το 12 hive κλπ. Το WSPBuilder κάνει ευκολότερη τη δουλειά, καθώς δεν χρειάζεται να πειράξεις τόσο πολύ XML. Η Microsoft έχει βγάλει κάτι παρόμοιο, τα Visual Studio Extensions for Sharepoint, αλλά είναι δυσκολότερα στη χρήση από το WSPBuilder και δεν έχουν τόσα features, ενώ απαιτούν καλύτερη γνώση των αρχείων XML.
Εδώ όπως είπαμε, θέλει διάβασμα. Πρέπει να καταλάβεις τί είναι όλες αυτές οι έννοιες πριν μπορέσεις να φτιάξεις τα δικά σου solutions ή να πειράξεις τα solutions άλλων. Ένα γενικό overview υπάρχει στο Introduction to Sharepoint Technologies for the .NET Developer. Στο τέλος του άρθρου θα βρεις και μία λίστα από documents και δωρεάν training course. Κοίτα το Inside Look at Developing with WSS. Θα πρέπει να κατεβάσεις οπωσδήποτε το Sharepoint SDK. Θα βρεις επίσης αρκετά screencasts στο http://msdn.microsoft.com/en-us/sharepoint/aa905691.aspx και το http://msdn.microsoft.com/en-us/sharepoint/aa905692.aspx, όπως το Creating and Testing Features. Αυτό που σε απασχολεί έχει να κάνει με features και solution deployment.
Απάντηση #3: Με πρήξατε! Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να πειράξω 3 γραμμές σε ένα έτοιμο κώδικα που βρήκα και να τον κάνω deploy? Περίπου, ναι. Εφόσον μπορείς να κάνεις build τον κώδικα και να δημιουργήσεις το wsp αρχείο, υπάρχει και το Sharepoint Solution Installer, το οποίο εμφανίζει ένα UI παρόμοι με αυτό του Windows Installer και σε ρωτάει σε ποιό site να γίνει το deployment και ποιά features να ενεργοποιήσει αυτόματα.
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos