Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò xabikos. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος cap στις 22-12-2008, 01:54. Υπάρχουν 10 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  20-12-2008, 14:13 47033

    Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.


    Είμαι νέος στο χώρο χωρίς καθόλου εργασιακή εμπειρία και είμαι στην αναζήτηση δουλειάς. Έχω τελειώσει το τμήμα πληροφορικής τους Αριστοτελείου και το καλοκαίρι ξεμπέρδεψα και με τον στρατό. Πριν λίγες μέρες πέρασα την δεύτερη συνέντευξη και τα πράγματα ήταν πολύ θετικά, από όσο βέβαια μπορώ να καταλάβω. Η θέση είναι για Junior Developer. Η δουλειά με ενδιαφέρει πολύ αλλά ο εργοδότης στάθηκε πολύ στο γεγονός της ασφάλειας που θα έχω σε περίπτωση που επιτευχθεί η συμφωνία. Δηλαδή μου προτείνει ως καλύτερη λύση να μου δώσουν περισσότερα λεφτά και να ασφαλιστώ στο ΤΕΒΕ. Να πληρώνω δηλαδή εγώ την ασφάλειά μου. Η άλλη προοπτική είναι βέβαια η ασφάλιση στο ΙΚΑ που θα παίρνω λιγότερα χρήματα αλλά η ασφάλεια θα είναι υποχρέωση της εταιρείας. Επειδή είμαι νέος και άπειρος μπορείτε να μου πείτε όσο αυτό είναι δυνατόν τα θετικά και τα αρνητικά σε κάθε περίπτωση. Δηλαδή πόσα παραπάνω χρήματα πρέπει να παίρνεις για να μπορείς να πληρώνεις και την ασφάλεια μόνο σου. Επίσης αυτό που κατάλαβα είναι ότι θα πρέπει αφού κάνω έναρξη επαγγέλματος, στη συνέχεια θα κόβω αποδείξεις στην εταιρεία. Την δουλειά την θέλω πολύ γιατί κάποια στιγμή θέλω να μπω στην παραγωγή και να αποκτήσω πείρα, κάτι που από όσο έχω καταλάβει είναι το μόνο που μετράει στην χώρα μας. 

    My dream is to fly over the rainbow so high!!!!
  •  20-12-2008, 14:28 47034 σε απάντηση της 47033

    Απ: Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.

    Δες πρώτα το είδος της σύμβασης που θέλει η εταιρία να υπογράψεις. Αν η σύμβαση με προυπόθεση το ΤΕΒΕ είναι ορισμένου χρόνου, τότε ο εργοδότης απλα προσπαθεί να αποφύγει τις υποχρεώσεις που θα έχει από πιθανή απόλυσή σου αργότερα (αποζημίωση), μια και θα λειτουργείς ως ελ. επαγγελματίας και όχι ως υπάλληλος της εταιρίας.

    Πόσα είναι τα "περισσότερα" λεφτά που θα σου δίνει αν εγγραφείς στο ΤΕΒΕ; Θα είναι απλά τα χρήματα για να καλύψεις την αυτασφάλισή σου; Αν ναι, και δεδομένου οτι σε θέλει για 8ωρα, είναι πλασματικά τα περισσότερα λεφτά, διότι ούτως η άλλως θα πηγαίνουν στην ασφάλιση.

    Εν κατακλείδει, αν έχεις ανάγκη τη δουλειά πάρτην ακόμα και με όχι και τόσο βολικούς για σένα όρους, προκειμένου να αποκτήσεις την εμπειρία που (συμφωνώ) είναι το μόνο που μετράει, και όχι μόνο στη χώρα μας. (Και κατά την άποψή μου, σε αυτού του είδους τις δουλειές καλά κάνουν και δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην εμπειρία από ο,τι στα πτυχία - είναι results-oriented εργασίες). Απλά δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσουμε να σου πούμε αν ο εργοδότης απλά προσπαθεί να αποφύγει τις δεσμεύσεις ή οντως σου δίνει επιλογές.







    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  20-12-2008, 15:21 47035 σε απάντηση της 47034

    Απ: Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.

    Μην ξεχνάς επίσης ότι πρόσληψη με ΙΚΑ προβλέπει 14 μισθούς τον χρόνο (12 + τα δύο δώρα).
    Έλεγξε οπωσδήποτε στην περίπτωση του ΙΚΑ αν θα σου κολλάει πλήρη ή part time ένσημα.

    Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
  •  20-12-2008, 17:40 47036 σε απάντηση της 47033

    Απ: Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.

    Δική μου συμβουλή: Κοίτα αλλού. Αν η συγκεκριμένη δουλειά αφορά σε πρόσληψη σε εταιρία, αυτός δεν είναι ο ορθόδοξος τρόπος πρόσληψης. Αν απλά ζητούν εξωτερικό συνεργάτη και τους ενδιαφέρεις εσύ, τότε θα πρέπει να κάνεις έναρξη επαγγέλματος ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό σημαίνει ότι έχεις έδρα και μπορείς να δουλεύεις στην έδρα σου. Δηλαδή, μπορείς να βγάλεις τη δουλειά που σου ανατίθεται χωρίς να απαιτείται η φυσική σου παρουσία στο χώρο του εργοδότη.

    Από αυτά που μας λες, όμως, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Μας δίνεις να καταλάβουμε ότι πρόκειται για κανονική πρόσληψη. Επίσης, απ' ό,τι φαίνεται, ο πιθανός εργοδότης σου μάλλον αγνοεί τη νομοθεσία. Σε έλεγχο του ΙΚΑ, όπου θα σε βρουν κι εσένα μέσα στην επιχείρηση, για να δεχτεί το ΙΚΑ όλη αυτή τη "μεθόδευση" θα πρέπει να πειστεί ότι δεν υπάρχει σχέση εξαρτημένης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι αν κοιτάξουν το μπλοκάκι σου θα πρέπει να έχεις κόψει παραστατικά και σε άλλον επιτηδευματία. Αν δουν ότι όσα στελέχη έχουν κοπεί αφορούν στο συγκεκριμένο εργοδότη, τότε εκείνος σίγουρα θα μπλέξει. Δε γνωρίζω να σου πω αν θα θα μπλέξεις κι εσύ. Για πιο ασφαλή πληροφόρηση ρώτησε ένα λογιστή. Αυτοί γνωρίζουν και τα θέματα της εργατικής νομοθεσίας. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σωστό που μπορείς να κάνεις ακόμα κι αν αποφασίσεις να δεχτείς τους όρους του εργοδότη, είτε επειδή έχεις ανάγκη τη δουλειά είτε για λόγους προϋπηρεσίας.


    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  20-12-2008, 20:35 47037 σε απάντηση της 47036

    Απ: Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.


    Οι παρατηρήσεις σας είναι πολύ εύστοχες και με κάνουν να σκεφτώ πράγματα που δεν ήξερα μέχρι τώρα. Ένα από τα βασικότερα είναι για την σύμβαση. Από όσο έχω καταλάβει δεν πρόκειται να είναι για ορισμένο χρόνο. Βέβαια και πάλι σαν ελεύθερος επαγγελματίας φαντάζομαι πως αν κάποια στιγμή με σταματήσουν δεν δικαιούμαι αποζημίωση. Επίσης πρέπει να διευκρινίσω και το θέμα με τα δώρα μιας και είναι μεγάλη η διαφορά των δυο μισθών παραπάνω. Θα μιλήσω με κάποιο λογιστή για να δω και αυτός τι θα μου πει. Επίσης να ρωτήσω πως αν πχ μου δώσουν 1200 ευρώ και πρέπει να πληρώνω εγώ για ΤΕΒΕ 200 ευρώ το μήνα, για παράδειγμα, τα υπόλοιπα 1000 που μένουν φορολογούνται; Να σημειώσω πως δεν έχω κάποιο άλλο εισόδημα ούτε κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή μου.

    My dream is to fly over the rainbow so high!!!!
  •  20-12-2008, 20:56 47038 σε απάντηση της 47037

    Απ: Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.

    Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να έχεις στο νου σου είναι ότι αν σε απολυθείς από την εταιρία και είσαι ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχεις δυνατότητα να μπεις στο ταμείο ανεργίας. Επίσης, επειδή είσαι νέος στο επάγγελμα, όπως κι εγώ, για κάποιο χρόνο (1 - 2 χρόνια) δεν θα είσαι σε θέση να εχεις και άλλες δουλειές λόγω του ότι είσαι σχετικά άπειρος. Επίσης, απ' όσο ξέρω αν είσαι στο ΙΚΑ έχεις τη δυνατότητα να έχεις και μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, χωρίς να πληρώνεις κάτι παραπάνω, μόνο τους προβλεπόμενους φόρους.

    Σχετικά με τα λεφτά: Έστω ότι παίρνεις 1200 ευρώ το μήνα μικτά. Δίνεις 19% ως ΦΠΑ και άλλα 20% ως φόρο εισοδήματος. Δεν ξέρω τι γίνεται με τον φόρο εισοδήματος, αλλά έχω την εντύπωση ότι σου επιστρέφεται, φαντάζομαι υπό προυποθέσεις. Κάποιος λογιστής θα σου πει τι γίνεται, ίσως και κάποιος από το dotnetzone να ξέρει.

    Τάσος Καραγιάννης

    Baby debugging steps...
  •  20-12-2008, 21:07 47039 σε απάντηση της 47037

    Απ: Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.

    Και επειδή απο δικιά μου εμπειρία απευθυνόμενος σε λόγιστές, όλοι ήτανε ντουβάρια,
    αν όχι οι μισοί τα μασούσανε, καλό είναι να βρείς κάποιον π.χ. της οικογενείας να σου λύσει
    τις απορίες, και ώς προς την φορολογική σου δήλωση αν είσαι καλυμμένος απο τα παραστατικά
    σου που θα δείχνουν μόνο μια εταιρεία συνεχώς, κ.α.

    Από την άλλη θα πρότεινα αφου δεν έχεις και την εμπειρία να τους πιέσεις να σου κάνουν πρόσληψη
    στο ΙΚΑ για να μην μπλεχτείς με τέτοιου είδους φασαρίες και αργότερα απλά τα εξαγοράζεις αν θες
    να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας, κι αυτό μόνο για να δείς πώς είναι η δουλεία για λίγο καιρό,
    και να είσαι και λίγο ποιο σίγουρος σε περίπτωση εξαπάτησης και χάσιμο χρόνου.
    Πιστεψέ με εχουνε δεί πολλά τα μάτια μου, και προσωπικά έχω κανα δυό περιπτώσεις, που άλλα λέγανε,
    και άλλα κάνανε.

    Και αφου την χρειάζεσαι την δουλειά τελικά όπως είπε και ο cap ποιο πάνω,
    δέξου κι ας μην είναι βολικοι όλοι οι όροι, δεν θα χάσεις τίποτα, μόνο θα κερδίσεις.

  •  20-12-2008, 22:00 47040 σε απάντηση της 47038

    Απ: Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.

    Το 20% είναι παρακράτηση φόρου. Στο τέλος του χρόνου η εταιρία θα του δώσει βεβαίωση παρακράτησης που θα αφορά στο σύνολο του παρακρατηθέντος ποσού, η οποία μπαίνει στη φορολογική δήλωση. Κατά την εκκαθάριση το ποσό αυτό, συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που του αναλογεί και, αν τον υπερβαίνει, θα του επιστραφεί η διαφορά. Αν όχι, θα καταβάλει μόνο το επιπλέον ποσό.

    Βέβαια, όσον αφορά στην περίπτωση της έναρξης, μη βλέπουμε μόνο τα αρνητικά. Υπάρχουν και θετικά. Μπορείς, για παράδειγμα, να δουλέψεις και με άλλο κόσμο και να μην περιοριστείς στην εν λόγω εταιρία. Αρκεί να μην υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Αλλά και πάλι τι θα σου κάνουν; Το πολύ - πολύ να διακόψουν τη συνεργασία μαζί σου (από κάποια στιγμή και μετά, αν έχεις ικανή πελατεία αυτό μπορεί και να μη σε πειράξει). Από τη στιγμή που δεν είσαι και τυπικά υπάλληλος, δε μπορούν να σου απαγορεύσουν να αναλάβεις εξωτερικές δουλειές. Το μόνο λεπτό σημείο είναι όταν χρησιμοποιείς know how της εταιρίας. Εκεί θέλει προσοχή. Συνήθως, σε τέτοιες συνεργασίες η σύμβαση ανάθεσης έργου (υποθέτω ότι θα υπάρξει μια σχετική σύμβαση) που υπογράφεις καλύπτει τέτοια ζητήματα.

    Α! Η παρακράτηση αφορά μόνο στους επιτηδευματίες. Αν σου ζητήσει ιδιώτης, για παράδειγμα, να του φτιάξεις ένα site, δεν υπάρχει παρακράτηση. Εισπράτεις όλο το ποσό που γράφει η απόδειξη. Ο επιτηδευματίας την παρακράτηση δεν τη βάζει στην τσέπη του. Είναι δικά σου λεφτά, μόνο που είναι υποχρεωμένος να κάνει τον εισπράκτορα της εφορίας. Τα αποδίδει στην εφορία, όπως συμβαίνει και με το ΦΠΑ, γι' αυτό και στο τέλος της χρονιάς σου δίνει σχετική βεβαίωση. Από την άλλη μεριά, ο ιδιώτης είναι ιδιώτης. Ούτε αποδίδει παρακρατηθέντες φόρους, ούτε εκδίδει βεβαιώσεις. Για το λόγο αυτό εισπράτεις το σύνολο του ποσού. Περιττό να αναφέρω ότι στη δήλωση εισοδήματος δηλώνεται όλο το εισόδημα και όχι το εισόδημα μείον την παρακράτηση. Το ΦΠΑ είναι άλλο καπέλο. Αλλά αυτά θα σου τα εξηγήσει καλύτερα ένας λογιστής.


    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  21-12-2008, 22:31 47057 σε απάντηση της 47033

    Απ: Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.


    Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας. Έλυσα σχεδόν όλες τις απορίες και μετά την συζήτηση που είχα με έναν πιο σχετικό. Απλά μένει να μάθω ακριβώς πόσο θα είναι η εισφορά στο τεβε για νέο ασφαλιζόμενο και αν παίζει ρόλο η περιοχή που θα δηλώσεις για έδρα.

    My dream is to fly over the rainbow so high!!!!
  •  22-12-2008, 01:42 47073 σε απάντηση της 47057

    Απ: Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.

    Μια φορά κι έναν καιρό δούλευα ως ελεύθερος επαγγελματίας σε μια εταιρεία πληροφορικής. Ήμουν άπειρος και δεν τα υπολόγισα και πολύ καλά τα πράγματα ζητώντας ένα συγκεκριμένο ποσό κατά τη διαπραγμάτευση της "πρόσληψής" μου.
    Το αποτέλεσμα ήταν να χάσω εντελώς τη μπάλα. Φ.Π.Α, εισφορές στο ταμείο, διάφορες δηλώσεις κάθε τόσο στην εφορία...
    Αυτά για κάποιον επιμελή δεν είναι και τόσο σπουδαία φασαρία και αν κάνεις σωστά κουμάντο στα χρήματα που παίρνεις, τότε δε θα έχεις πρόβλημα. Χώρια που αναγκάστηκα να απευθυνθώ και σε λογιστή να μου κρατάει τα βιβλία.
    Μετά απ'αυτό, στην επόμενη εταιρεία που πήγα, και είμαι ακόμα, ήμουν ανένδοτος να προσληφθώ ως μισθωτός. Έτσι και έγινε. Νιώθω πολύ καλύτερα τώρα. Φύγαν τα άγχη με τα ΦΠΑ και τις Εισφορές, ο μισθός είναι συγκεκριμένος, η φορολογική δήλωση απλοποιήθηκε και επιπλέον έχω και μία υπόσταση στην εταιρεία.
    Έχω συναδέλφους στην εν λόγω εταιρεία οι οποίοι έχουν διαλέξει το δρόμο του μπλοκακίου. Μεταξύ άλλων περιστατικών, ένα που τους έτυχε ήταν το εξής: επειδή ΑΠΥ δεν κόβουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, μια χρονιά δεν έκοψαν καθόλου. Την επόμενη χρονιά έκοψαν όλο το ποσό που αναλογούσε σε πληρωμές 2 ετών. Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν πολύ πάνω στη φορολογική κλίμακα, δηλαδή στο 40%. Για τον καθένα αυτό είχε διαφορετικές συνέπειες, όπως χρήματα τα οποία δεν πήραν ποτέ στα χέρια τους.
    Αυτά τα παρέθεσα ως τη δική μου οπτική των πραγμάτων και γι'αυτό ψηφίζω ΜΙΣΘΩΤΟΣ!
    In dark places we will be
    forever beyond the light
    In dark places we will be free
    from the pain that fills our lives
  •  22-12-2008, 01:54 47077 σε απάντηση της 47073

    Απ: Νέος στη δουλειά: Ι.Κ.Α. vs Τ.Ε.Β.Ε.

    Αν έχετε ΜΟΝΟ έναν εργοδότη, σας απασχολεί full time και δεν προτίθεστε να εργαστείτε έστω και περιστασιακά για άλλον εργοδότη, τότε η μισθωτή εργασία με ασφάλιση στο ΙΚΑ είναι, κατά τη γνώμη μου, μονόδρομος. Ολες οι άλλες οδοί είναι απλά "κολπάκια" που ωφελούν τον εργοδότη και που δεν ενδέχεται οπωσδήποτε να σας προκαλέσουν ζημία, αλλά εξαρτάται από τον διακανονισμό και το πόσο προσεκτικοί είστε.

    Εγώ λειτουργώ ως ελεύθερος επαγγελματίας τα τελευταία χρόνια, είναι όμως κάτι που αποτελεί επιλογή μου μια και συνεργάζομαι με παραπάνω από μία εταιρίες. Δεν θα επέλεγα εξηρτημένη εργασία 8ώρου σε ένα και μοναδικό εργοδότη με μπλοκάκι, εκτός αν δεν είχα άλλη επιλογή.





    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems