Χμμμ... μήπως τα μπερδεύεις λίγο;
Κατ' αρχήν έχεις μπροστά σου το learning curve. Χρειάζεται να επενδύσεις κάποιο χρόνο για να μάθεις και να κατανοήσεις την τεχνολογία. Το πόσος χρόνος θα απαιτηθεί εξαρτάται αφενώς από το πόσα προσωπικά resources θα αφιερώσεις (κύρια μιλάμε για χρόνο) και αφετέρου κατά πόσο αυτή η τεχνολογία ταιριάζει με το mentality σου. Όπως και να έχει, training is training is training. Κατόπιν έχεις το κομμάτι της εφαρμογής των όσων έχεις μάθει στη πράξη. Εκεί είναι που περνάς ένα δεύτερο curve και από το - ας πούμε - "experimental programming" περνάς στο "productive programming". Στην αρχή σίγουρα δεν θα είσαι παραγωγικός, στην πορεία όμως θα γίνεσαι ολοένα και περισσότερο. Και πάλι εξ' αρχής αποκλείεται να είσαι παραγωγικός.
Σε ένα βαθμό τα δύο παραπάνω εξαρτώνται από το τι μπαγκάζια κουβαλάς. Αν έρχεσαι από τον κόσμο του web, λέγε με ASP.NET, τότε είναι σχετικά ευκολότερο καθώς ξέρεις ήδη ότι κατά κανόνα θα φτιάξεις ένα πρόχειρο UI που θα αναλάβει ένας designer να το συνεφέρει. Αν έρχεσαι από τον κόσμο των win forms, τότε θέλει να αλλάξεις τον τρόπο που δουλεύεις γιατί έχεις συνηθήσει ένα UI designer που τυπικά θα σε φέρει στο 90% των απαιτήσεων μιας desktop εφαρμογής χωρίς την ανάγκη designer.
Τώρα, ως προς το θέμα του RAD... Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς όταν λες RAD αλλά για μένα το WPF είναι πολύ πιο RAD από τα WinForms. Μπορείς να φτιάξεις ένα πρόχειρο UI ίσα που να κάνει τα απαραίτητα ώστε να να αφιερωθείς στο business πρόβλημα ενώ σου επιτρέπει να κάνεις delegate τη δουλειά σε κάποιον designer ώστε να προχωράει παράλληλα με τη δική σου. Επίσης, καθιστά πολύ εύκολο το "What You Design Is What You Get". Μπορείς να έχεις sample/dummy data και να δουλεύεις κανονικά το business logic χωρίς να είναι απαραίτητο να έχεις φτιάξει το data access layer και να έχεις γεμίσει τη βάση με sample data ώστε να τρέχεις την εφαρμογή και να ενεργοποιούνται όλα τα layers απλά για να υπάρχει ένα ορατό αποτέλεσμα. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος άλλος μπορεί να δουλεύει το κομμάτι του DAL παράλληλα. Για μένα αυτό είναι RAD. Με τη δυνατότητα να διαχωρίζεις εύκολα το UI από το business logic layer και από το data access layer έχεις μεγαλύτερο concurrency. Μπορεί να μην έχεις drag-n-drop από τo data sources window στην φόρμα, ωστόσο έχεις πολύ πιο σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτό έτσι κι αλλιώς θα έρθει σύντομα. Από την άλλη όμως, αυτό που δεν θα έρθει ποτέ στις win form εφαρμογές, είναι το πόσο εύκολα γίνονται μερικά πράγματα μέσα από XAML, πράγματα που σε win forms απαιτείται αρκετός κώδικας.
Vir prudens non contra ventum mingit