Κατ' αρχήν να επισημάνω ότι ποτέ μου δεν χρησιμοποίησα 64 bit λειτουργικό, ούτε σε XP ούτε σε Vista. Ο λόγος κυρίως ήταν η ανασφάλεια (δεν λέω ίσως αδικαιολόγητη, αλλά ψυχολογικά είναι αυτά) που ένοιωθα όσον αφορά την αμεσότητα κάποιας λύσης όσον αφορά drivers ή εφαρμογές οι οποίες θα μπορούσε να μην ήταν συμβατές με 64 bit και θάπρεπε να ψάχνεις να βρεις άκρη. Η αλήθεια επίσης, από φίλους και συναδέλφους που έχω δει με 64 bit, είναι ότι εκεί υπάρχουν λιγότερα προβλήματα. Παρ' όλα αυτά, ποτέ μου δεν τσιγκουνεύτηκα το hardware και έτσι δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω κατάλληλη μηχανή από configuration στον τομέα αυτό (raptor δίσκοι, 4 GB μνήμες, γρήγορες κάρτες γραφικών κλπ.)
Βασικά, επειδή η εργασία μου είναι developing για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα (στη δουλειά μου είμαι μειονότητα που έχουν XP), γυρνώντας σπίτι και κάνοντας τα λιγότερα στα Vista, εισπράτω ένα αίσθημα νωχελικότητας, κάποιες φορές αργοπορίες και κολλήματα, κάποιες άλλες οι δίσκοι δουλεύουν σαν τρελλοί μέχρι να ανοίξει studio, sql server κλπ., πέτα και ένα VM τώρα για κάποιες δοκιμές, έρχεται και δένει το πράγμα. Ασε όταν τα κλείνεις πάλι, μην το συζητήσουμε. Επίσης παίζει δίπλα μου και ένα laptop με (Vista) και καμιά φορά και εκείνο που κουβαλάω κάθε μέρα στη δουλειά για κανα πελάτη, παρουσίαση και τέτοια (Vista κι εκείνο). Βλέπεις με συνεπήρε η τρελλή χαρά όταν πρωτοβγήκαν και τα έσπειρα παντού σαν επιδημία

Στο γραφείο πάλι, θάλεγα ότι κάνω τα πολλαπλάσια σε σχέση με το σπίτι (βάλε και κάποια υποστήριξη με κανα δυο διαφορετικές έδρες πελάτη με TeamViewer, νάσου ξανασκάει και ένα θεματάκι στον 1ο όροφο άνοιξε και ένα vnc εκεί, κτύπα και στον server ένα remote control να δεις κάτι) και όλα αυτά ταυτόχρονα. Να επισημάνω ότι είμαι ο μόνος που δουλεύω σταθερότερα από τους άλλους που έχουν Vista (όλο και κάποιο μπενιλίκι τους ακούς να ξεφουρνάνε). Δεν θα πω ότι εγώ είμαι μέσα στην νιρβάνα φυσικά και δεν μου συμβαίνουν κι εμένα διάφορα μέσα στη μέρα (το developing εξ' άλλου φτάνει κάποια πράγματα στα όριά του πολλές φορές για να μην πω ότι γινόμαστε κι εμείς υπερβολικοί χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι), αλλά σε σχεση με τους άλλους θα το πω. Δουλευω με τα λιγότερα προβλήματα εγώ και κανα δυο ακόμα με XP.
Τέλος πάντων, δεν μπορώ να πω ότι είναι για φτύσιμο τα Vista. Αλλά αν μιλήσουμε για συμβατότητες με μηχανές (παίζω καθημερινά με τηλεφωνικά κέντρα, ταμειακές μηχανές, φορολογικούς μηχανισμούς κλπ κλπ σε developing όλα αυτά), θα γυρίσω και θα πω ότι τα Vista είναι απλά να τα κλαίνε οι ρέγγες (δοκιμασμένα φυσικά και με καλύτερο hardware). Ασε εκείνα τα δίκτυα μην το συζητήσω τι γίνεται καλύτερα.
Παιδιά, δεν λέω ότι τα XP είναι θεϊκά. Κάποιες συμπεριφορές μου αρέσουν περισσότερο στα Vista και γι' αυτό τα εγκατέστησα κιόλας στην προσωπική μου απασχόληση και διασκέδαση. Η εμπειρία μου όμως μέχρι στιγμής μαζί τους δεν είναι καθόλου καλή όσον αφορά τον τομέα που δουλεύω μαζί τους.
Το μόνο απροβλημάτιστο άτομο που ζηλεύω είναι η γυναίκα μου. Με ένα laptop και εγκατεστημένα Vista SP1, με ένα office 2007 και Internet Explorer μόνο, είναι το πιο ευτυχισμένο πλάσμα. Τα πάντα τρέχουν και λειτουργούν όπως θάθελα να λειτουργούσαν και σε μένα. Γρήγορα, smooth, φορτώνουν γρήγορα, ξεφορτώνουν γρήγορα. Μια χαρά.
Σίγουρα φταίω κι εγώ όπου κάποια πράγματα τα φτάνω στα όριά τους καθημερινά και δεν θα μπορούσα να πω ότι φταίνε μόνο τα Vista. Παρ' όλα αυτά τα XP είναι σιγουριά επιτυχίας και στέκονται στο ύψος τους, σε ότι ανακατεύομαι επαγγελματικά τουλάχιστον εγώ προσωπικά. Με Vista (δοκιμασμένο όπως είπα) δεν λένε ή για να είμαι πιο ήπιος, λένε πολύ λιγότερο.
Τώρα όσον αφορά τα Windows 7 τα οποία δοκίμασα (σε ένα full developing μηχάνημα και μάλιστα σε VM) θα πω κάτι. Λέω να κρατήσω την BETA έκδοση μπας και την χαλάσουν στην final release, γιατί είναι απλά άπαιχτα

.
Ακόμα είναι νωρίς όμως για συμπεράσματα.
Συγγνώμη για την φλυαρία παιδιά και πάνω απ' όλα την γνώμη μου είπα χωρίς να θέλω να θίξω πρόσωπα ή πράγματα. Μπορεί να έχουν υπάρξει και πράγματα που εγώ δεν τα χειρίστηκα καλά, δεν λέω. Ανθρωποι είμαστε. Ομως έχω 25 χρόνια που δουλεύω με τους υπολογιστές και σχεδόν έχουν περάσει από μπροστά μου όλα τα λειτουργικά (μέχρι κι εκείνη η κατάρα που ζήσαμε όλοι μας για λίγο ευτυχώς και την έλεγαν Millenium. Θυμάστε?

).
Στα Vista επιγραμματικά θα έλεγα "Λειτουργικό που αν πετύχαινε σε αυτό που δείχνει ότι πήγαινε να γίνει, θα ήταν αξιόλογο".