Να πω και εγώ την γνώμη μου....
facts
1) Υπάρχουν καλές σχολές και κακές σχολές
2) Υπάρχουν καλοί απόφοιτοι και κακοί απόφοιτοι στην ίδια σχολή
3) υπάρχουν αποφοιτοι μιας κακής σχολής που είναι καλύτεροι απο απόφοιτους μια κακης σχολής
4) υπάρχουν μη απόφοιτοι που είναι καλύτεροι από απόφοιτοι σχολής
4) δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα
5) δεν υπάρχουν κλιμάκια
6) δεν υπάρχουν ευθύνες
και ας ξεκινήσω από το τελευταίο. Αν ένας προγραμματιστής κάνει bug δεν χάνονται και πολλά. ίσως χρήμα. Αλλά δεν είναι γιατρός ούτε μηχανικός κατασκευαστής. Ο απόφοιτος τεχνικών έργων δεν μπορεί να σηκώσει οικοδομή... χρειάζεται ένα αλλός... τουλαχιστον να πάρει την ευθύνη αν όχι να δώσει την τεχνογνώσία... Και το πτυχίο δεν συμβαδίζει με την γνώση. Πολλοί άχρηστοι μηχανική απλα πουλάνε την υπογραφή τους... αλλα αυτους θα κρεμάσουν αν πέσει η πολυκατοικία οπότε για αυτό πληρώνονται.
Αν το κάνουμε τώρα projection στον χώρο της πληροφορικής... δεν υπάρχει οικοδομή. δεν πέρνουμε άδεια από κάποιον. Δεν υπάρχουν ευθύνες... αρα και δεν υπάρχουν και κλιμάκια ευθυνών... σκεφτείται ότι θα μπορούσε να γράφει και η γιαγιά μου κώδικα αλλα αν δεν τον ενέκρινε ένας πτυχιούχος ταδε να μην μπορούσε να βγεί σε παραγωγή.
Αφού δεν υπάρχουν κλιμάκια και ευθύνες, δεν υπάρχουν και επαγγελματικά δικαιώματα. Και δεν εχει διαφορά(τυπικά) άν έχεις τελειώσει ΑΕΙ η ΤΕΙ. Στην τελική αυτό που μετράνε είναι η απόδοση (με την κακή έννοια). Από εκεί και πέρα το αν θα έχεις η δεν θα έχεις το τάδε χαρτί ίσως είναι για την αρχή. (οδηγάει φερράρι.. δεν μπορεί θα ξέρει να οδηγάει γρήγορα.... οδηγάει yugo... δύσκολα θα μπορέσει να οδηγήσει την formula.) τελικά τερματίζει αυτός που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα με διάρκεια. Να μπορεί να υπογράψει το έργο του. Γίνεται αυτό? ίσως όχι.
Μακάρι να υπήρχε ευθύνη για τον κώδικα που γράφουμε, εγκρίνουμε, προοωθούμε, που να ήταν μοιρασμένή βάσει πτυχίων, επαγγελματικών δικαιωμάτων, μαγκίας δεν με νοιάζει. Έτσι θα λύνονταν παρα πολλά όπως το "καντο quick n dirty και βλέπουμε μετά τα bugs", όπως το ότι όταν υπάρχει bug φταίει ο κατώτρος που συνήθως είναι και κατώτερου πτυχίου, αλλά αν βγεί σωστά ο κώδικάς bravo στον manager ανωτερου πτυχίου. και τελικά απλά ο ένα γράφει και ο άλλος ελέγχει.