Γενικά ίσως να έχεις δίκιο...ελπίζω όμως, προσωπικά, να έχεις άδικο, Πανο, για το πόσοι ασχολούνται, γιατί αλλιώς...
Να παραλλάξω λίγο το θέμα θέτοντας και ορισμένα προσωπικά σχόλια; Σχετικά με το documentation, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες:
- Code documentation
- User documenation
(Παραλείπω επίτηδες τα ενδιάμεσα - π.χ. κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει οτι ΟΚ, θα μπορούσαμε να είχαμε και database documentation ή τουλάχιστον μια μορφή class diagrams ως documentation της εκάστοτε εφαρμογής - αλλα ας δούμε τι γίνεται με αυτά τα δύο πρώτα: )
- Code documentation: Με βάση την εμπειρία μου, γίνεται συνήθως "στο πόδι". Ητοι γράφουμε λίγα πρασινάκια μέσα στον κώδικά μας και ο θεός βοηθός. Για μένα, είναι καλό τον κώδικά μας πάντα να συνοδεύει ένα html/chm αρχείο το οποίο να έχει αναλύτικά περιγραφές των interfaces, classes, κλπ που χρησιμοποιούμε. ΕΙΔΙΚΑ στην περίπτωση που δεν φτιάχνουμε εφαρμογή αλλά κάτι reusable, όπως ένα API.
-User documentation: Η μεγάλη πληγή. Αν και δεν έιναι δουλειά του προγραμματιστή πάντοτε, γενικά η συμβολή του (τουλάχιστον στο reviewing) είναι συνήθως πολύτιμη. Εκεί το πρόβλημα δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, τα εργαλεία, αλλά ο τρόπος. Είμαι οπαδός του context-sensitive help και όχι του τυπωμένου εγχειριδίου, αλλά δυστυχώς ούτε εγώ μπόρεσα ακόμα να ενσωματώσω τέτοιο σε οτιδήποτε...
Σωτήρης Φιλιππίδης
DotSee Web Services