Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ;

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò ΤΑΣΟΣ ΣΕΪΖΗΣ. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος kostasdiktia στις 22-06-2011, 14:54. Υπάρχουν 26 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 2 (27 εγγραφές)   < 1 2
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  15-01-2011, 10:51 62357 σε απάντηση της 62353

Απ: ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ;

Η φιλοσοφία της γλώσσας και η κουλτούρα που αναπτύσσεται στους προγραμματιστές  της  είναι σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης και παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο αν θα γίνεις καλύτερος developer ή όχι. Δεν είπα ότι η επιλογή της γλώσσας θα σε κάνει καλύτερο ή χειρότερο, αλλά το περιβάλλον στο οποίο εργάζεσαι σίγουρα θα σε επηρεάσει. 

Όσον αφορά τις διαφορές που περιγράφεις για τα XML Literals και το yield: Τα XML Literals είναι θέμα convenience ενώ το yield επιτρέπει τη δημιουργία νέων τεχνικών π.χ.  για ευκολότερο asynchronous event programming. Τέτοιες διαφορές είναι που οδηγούν στην ανάπτυξη open source projects και frameworks σε C# και όχι σε VB.NET.

Νομίζω ότι είναι λάθος όσοι προγραμματίζουν σε VB.NET να προσκολλούνται τόσο στη γλώσσα και να θεωρούν αρνητικό γι αυτούς κι ελιτισμό οποιοδήποτε σχόλιο αφορά τη γλώσσα (ήμουν κι εγώ εκεί, η VB 6 είναι ΚΑΛΥΤΕΡΗ από τη Java!). Η κάθε γλώσσα έχει το χαρακτήρα της, το κοινό της  και την κουλτούρα της. Όποιος προσκολλάται σε μία μόνο γλώσσα απλά περιορίζει τον εαυτό του και τα εργαλεία του και στο τέλος μειώνει τις δυνατότητες του ως προγραμματιστής.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  15-01-2011, 11:52 62359 σε απάντηση της 62357

Ξεκινώντας από το τέλος, ήδη έχω πει χωρίτερα στο thread ότι καλό είναι να μπορεί κάποιος να διαβάσει και τις δύο γλώσσες και ακόμη καλύτερο να μπορεί να γράψει και στις δύο. Δεν μίλησε κανένας για προσκόληση. Δεν με θήγει προσωπικά η κριτική στη VB.NET ωστόσο επειδή ήμουν κι εγώ εκεί και μπήκα στο .ΝΕΤ μέσα από τη VB.NET, δεν συμμερίζομαι την άποψή σου περί κουλτούρας γλώσσας. Αυτή την άποψη θεωρώ ως ελιτίστικη και όχι την κριτική στη γλώσσα. Αυτή η άποψη που λίγο πολύ λέει "άν ασχοληθείς με VB.NET θα γίνεις κακός developer γιατί θα κάνεις κακές παρέες". Έχουμε δει εδώ στο DNZ πάρα πολλές φορές παραδείγματα κακών προγραμματιστικών τεχνικών που συνήθως οφείλονται σε έλλειψη εμπειρίας και σε έλλειψη γνώσεων, άσχετα με την γλώσσα επιλογής.

Πριν χρόνια, όταν έγινε το μεγάλο κύμα μετάβασης πολλών προγραμματιστών στο .NET, ήρθαν (όπως ήρθαμε κι εμείς) μαζί με τα μπαγκάζια τους. Όσοι ήρθαν έχοντας συνηθήσει στο "3 κιλά κώδικας" γράφουν και σε .ΝΕΤ "3 κιλά κώδικα". Η VB.NET ποτέ δεν μου στάθηκε εμπόδιο για να βελτιώσω τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου γιατί δεν θεωρώ το εαυτό μου "VB.NET developer" αλλά ".ΝΕΤ developer". Το θέμα είναι να έχεις όρεξη να μάθεις νέα πράγματα και να βγεις έξω από το safe zone σου.

Κι εδώ ερχόμαστε στο yield για να υπογραμίσω τα παραπάνω. Υπάρχουν οι developers που δεν ξέρουν καν τι κάνει. Υπάρχουν και αυτοί που ξέρουν τι κάνει. Όταν το συνάντησα για πρώτη φορά, "αναγκάστηκα" να κάνω ένα workaround (δηλαδή να κάνω χειροκίνητα αυτό που κάνει για σένα ο compiler) μέσω του οποίου έμαθα όχι μόνο τι κάνει αλλά και πως το κάνει.

Πρέπει να την κάνω και δεν προλαβαίνω να γράψω για το πόσο ΔΕΝ σε εμποδίζει η γλώσσα να κάνεις σωστό design, να χρησιμοποιήσεις patterns, κλπ, κλπ, κλπ. Τα λέμε στη συνέχεια...

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  15-01-2011, 13:37 62361 σε απάντηση της 62359

Εγώ το βλέπω πρακτικά το ερώτημα.

Θες να βρείς σχετικά εύκολα δουλειά στο .Net? μάθε C#. 
    Θες να συνεχίσεις να είσαι .Net developer αλλα και να βελτιωθείς ως προγραμματιστής? μάθε F#.

Palladinos Nick
    Software Engineer
    -----------------------
    The limits of my language mean the limits of my world. (Ludwig Wittgenstein)
  •  15-01-2011, 14:36 62363 σε απάντηση της 62220

Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος VB vs. CΟτιδήποτε καλά κρατεί και υπάρχει από την εποχή των δεινοσαύρων. Υπάρχουν πολλοί που ωρύονται υπέρ της C++ (και συχνά το κάνουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων), υπάρχουν κι αυτοί που υπόσχονται γη και ύδωρ στο όνομα της VB. Στην σημερινή εποχή όμως, σε περιβάλλον .NET, οι διαφορές μεταξύ τους είναι πια ελάχιστες. Πιστεύω γενικά ότι ο προγραμματισμός είναι θέμα συνήθειας: ό,τι βολεύει, ό,τι είναι άνετο για σένα. Το παν είναι ο εγκέφαλος και ο τρόπος σκέψης. Αν έχεις ένα μυαλό που έχει εκπαιδευτεί στον αναλυτικό τρόπο σκέψης ενός προγραμματιστή, μπορείς να κάνεις παπάδες ακόμα και σε FORTRAN - λέμε τωρα! Ποιός κώδικας υπερτερεί έναντι του άλλου, δεν έχει να κάνει με την γλώσσα. Εχει να κάνει με το πως γράφεις.
    Όσον αφορά τώρα στο desktop vs web applications, είναι ζήτημα απαιτήσεων. Εδώ νομίζω ότι ισχύει το "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι". Αν θες διαχείρηση δεδομένων, τότε μια web εφαρμογή είναι ίσως η καλύτερη λύση. Αν όμως θες λ.χ. επεξεργασία γραφικών, τότε desktop δαγκωτό. Προσωπικά είμαι υπέρ των desktop για οποιοδήποτε είδος εφαρμογής, αλλά that's my bias.
  •  17-01-2011, 12:54 62432 σε απάντηση της 62354

Από ότι βλέπω στο VS2010 η VB έχει πλέον Automated Properties, Collection Initializers καθώς και θα μπορείς να γράφεις χωρίς να  διακόπτεις τις γραμμές με &, πράγματα που υπήρχαν στην C# από την έκδοση 3.0

"When the darkness rises up from inside - that is normal.
    It's when you reach down to pull it up - that the noxious warnings sound."
    Tuzak, Farscape
  •  17-01-2011, 12:57 62433 σε απάντηση της 62432

Εδώ είναι το σημείο που πετάγεται κάποιος και λέει ότι "Μετά την LISP το χάος";

Smile

Tuzak, Farscape
  •  17-01-2011, 13:03 62434 σε απάντηση της 62433

Πάντως παιδιά, ένα παράδειγμα να σας πω μόνο σχετικά με την ευκρίνεια του κώδικα:

Δεν μας φτάνει που έχει το έρμο το .ΝΕΤ κάτι Namespaces που είναι... μακαρόνια, αλλά η VB το δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο! Δουλεύω σε μικτό solution (VB & C#) και πάω συνεχώς από το ένα project στο άλλο. Ε, η διαφορά είναι φανερή, και κατ'εμέ η VB σε συνδυασμό με τα μεγάλα namespaces είναι πολύ κουραστική.

Δεν έχω τίποτα με την VB, είμαι συναισθηματικά δεμένος με την Basic από την GW (ας μην αναφέρω τον 6128) μέχρι και το VS2005! Αλλά όταν άλλαξα γλώσσα, άνοιξε το μάτι μου...

Αυτά έχοντας την διπλή εμπειρία VB & C#

Κατά τ'άλλα, περί ορέξεως που λένε...

Tuzak, Farscape
  •  11-02-2011, 10:39 63209 σε απάντηση της 62220

Το ποια είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού είναι υποκειμενικό όταν έχεις να κάνεις με dotnet;

Ναι είναι θα έλεγα υποκειμενικό. Εξαρτάται πάντοτε από το τι θές να φτιάξεις και φυσικά το κατά πόσο νιώθεις άνετα με μία γλώσσα και κατά πόσο ικανοποιεί τις προγραμματιστικές σου ανάγκες.  
    -------

Ένας που έχει φτιάξει το ίδιο λογισμικό σε γλώσσα C πχ, υπερτερεί από έναν άλλο που το έχει φτιάξει σε basic;

Ως προς τι να υπερτερεί; Κοίτα συνάδελφε, δε γνωρίζω ποια μεθοδολογία ακολουθείς στην υλοποίηση
    κώδικα.
    Αυτό που μπορώ όμως να σου πω με σιγουριά, είναι το ότι ο "ψευδοκώδικας" ή αλλιώς "ψευδογλώσσα",
    είναι μια μέθοδος να εκφράσεις - σχεδιάσεις ένα πρόγραμμα με μία από κοινού κατανοητή γλώσσα, την   "ψευδογλώσσα"
     και μετά αυτό να μπορεί να υλοποιηθεί από οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε γλώσσα.
    Το πρόγραμμα μπορεί να γραφτεί και σε C και σε BΑSIC.

Κανείς δε μπορεί να κριθεί πως υστερεί λόγω της γλώσσας απλά.
    Γιατί αν κάποιος ξέρει να γράγει αποδοτικό και καλό κώδικα σε BASIC σαφώς υπερτερεί
    από έναν που, ας πούμε, γράφει το ίδιο πρόγραμμα σε C, ΜΗ αποδοτικά, δηλαδή για παράδειγμα φέρει πειν δε χρησιμοποιεί δομές επανάληψης.

Παράδειγμα: Έστω θες ενα πρόγραμμα που για κάποιο λόγο να εμφανίζει 3 input box, το ένα μετά το άλλο και να ζητάει αριθμούς. ΟΚ;

Μπορεί μια προσέγγιση να είναι 3 μεταβλητές, x,y,z με 3 εντολές για inputbox.

Μια όμως άλλη προσέγγιση, είναι ένας πίνακας Αi (σετ-ομάδα μεταβλητών i στο πλήθος)
    και με μια δομή επανάληψης for i από 1 ώς 3 να κάνει την ίδια δουλειά. <---(Α1, Α2, Α3 μεταβλητές ουσιαστικά)

Η δεύτερη προσέγγιση ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ είναι προγραμματιστικά ανώτερη!!!

Πού είναι όμως τότε η διαφορά; Γιατί είναι καλύτερη;

Έστω θέλω το ίδιο πρόγραμμα να το τροποποιήσω ώστενα έμφανίζονται 100 input box. ΟΟΟΟΥΠΣ!!!!

Ο πρώτος προγραμματιστής θα βάλει 100 μεταβλητές,
    με μεγάλη πιθανότητα να κάνει στη συνέχεια λάθος, καθώς θα γράφει το υπόλοιπο πρόγραμμα.
    100 γραμμές κώδικας ΜΟΝΟ για την είσοδο δεδομένων.

Ο δεύτερος απλά κάνει For i = 1 To 100
    αντί For i = 1 To 3 και καθάρισε!!!!

Ας πούμε τώρα πως το πρόγραμμα στη συνέχεια πρέπει να συγκρίνει τις μεταβλητές μεταξύ τους ώστε
    επιλέξει τη μέγιστη από αυτές.

Ο πρώτος θα χρησιμοποιήσει 100 IF και δεν ξέρω κι εγώ πόσες γραμμές κώδικα!!!!

Ο δεύτερος θα χρησιμοποιήσει τη For και θα ενθυλακώσει μέσα της μια IF και καθάρισε!!!!

Αν κάτι δεν κατάλαβες στείλε μου απορία σου.
    -----------

Ένα desktop λογισμικό είναι καλύτερο από ένα "interneτικό";

Τι εννοείς "interneτικό" λογισμικό και τι desktop λογισμικό;
    Μπορείς να μου περιγράψεις τους ορισμούς πώς τους εννοείς;

------------------
    Τώρα που υπάρχουν τα table pc με windows 7, μήπως το να φτιάχνεις λογισμικά σε pocket pc είναι πλέον περιττό;

Πάντα θα υπάρχουν ανάγκες προς κάλυψη, για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.
    Θα ήταν πιστεύω αστείο να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο.
    Τα pocket pc έχουν κοινό και το κοινό θα έχει πάντα ανάγκη να δίνει νέα χρησιμότητα στη συσκευή του, δε νομίζεις;
  •  11-02-2011, 16:22 63223 σε απάντηση της 63209

@Dreadshadow: Δεν κατάλαβα το παράδειγμα που αναφέρεις σε ποιό σημείο κολλάει με τις δύο προαναφερθείσες γλώσσες;;
    "Μη σταματάς να αναζητάς αυτό που αγαπάς, ειδάλλως θα καταλήξεις να αγαπάς ό,τι βρίσκεις." (Αγνώστου)
  •  16-02-2011, 14:47 63332 σε απάντηση της 63223

Αγαπητή PanPan,
     Το παράδειγμα αποσκοπεί στο να απαντήσει στο ερώτημα αν είσαι καλύτερος προγραμματιστής ή οχι, γράφοντας κώδικα σε BASIC ή C.
    Κι είναι προφανές πως αυτή η ερώτηση δεν έχει άμεση βαση.

"Ένας που έχει φτιάξει το ίδιο λογισμικό σε γλώσσα C πχ, υπερτερεί από έναν άλλο που το έχει φτιάξει σε basic;"

Του λέω λοιπόν πως υπερτερείς ή υστερείς σαν προγραμματιστής, ανάλογα με άλλα πράγματα. Πολλές φορές, το εργαλείο κάνει τον μάστορα.
    Φέρε μου όμως έναν τύπο πού κάνει κώδικα σπαγγέτι και δώστου την καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού. Ξέρεις πολύ καλά πως υστερεί από έναν επαγγελματία προγραμματιστή.
     Δεν έγραψα ουσιαστικά το παράδειγμα για τις δύο γλώσσες αυτές. Πάρε δύο τυχαίες γλώσσες. Δε μπορείς να ορίσεις την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα ενος προγραμματιστή, από το τι γλώσσα προγραμματισμού χρησιμοποιεί. Εκτός πια κι αν χρησιμοποιεί κάποια ξεπερασμένη, δίχως να έχει ένα καλό λόγο γι' αυτό.
     Διότι αν κάποιος που ας πούμε του ζητήθηκε να φτιάξει ένα πληροφοριακό σύστημα επιχείρισης, η οποία επιχείρηση έχει μοντέρνα υποδομή hardware, το γράψει σε Pascal εντάξει, εκεί κάτι δεν πάει καλά. Ωστόσο ακόμα και τότε, δε μπορώ να κρίνω τον προγραμματιστή, όσον αφορά τις ικανότητές του να φτιάξει κώδικα. Μπορώ ίσως να κρίνω την επιλογή του όμως. Η ερώτηση όμως ήταν αυτή:

"Ένας που έχει φτιάξει το ίδιο λογισμικό σε γλώσσα C πχ, υπερτερεί από έναν άλλο που το έχει φτιάξει σε basic;"

Εξαρτάται. Δε μπορώ να κρίνω μόνο από το εργαλείο. Θέλω να δώ τον κώδικα του ενός και τον κώδικα του άλλου.
    Τώρα στο παράδειγμα, προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιό απλός μπορούσα.
    Δεν ή8ελα να τον αρχίσω με όρους και τα λοιπά.
    Το πρόβλημα είναι πως δε γνωρίζω το προγραμματιστικό επίπεδο του καθενός.
    Ας πούμε, το δικό μου το ορίζω ώς λιγό πιο πέρα από τα πρώτα βήματα. Κι έχω γνώση του τι λέω. Έχω πολύ πράμα να διαβάσω ακόμα αν θέλω να αποκαλούμαι απλά "καλός". Δεν ξέρω, ίσως πια να είμαι και υπερ-μετριόφρων, αλλά έτσι πρέπει αν καταπιάνεσαι με ένα τόσο δυναμικό περιβάλλον.
    Υποθέτω το προφανές λοιπόν. Ότι για να ασχολείται κάποιος με προγραμματισμό, έστω μια IF και μια FOR ξέρει τι κάνει.
    Αν όχι, δε μπορώ να απαντήσω απλότερα στην ερώτηση που τέθηκε.

Κατάλαβες τι εννοώ; Smile

Και ως κατακλείδα, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ και σε ένα άλλο θέμα, ΟΧΙ σχετικό με την ερώτησή σου, αλλά σχετικό με μερικά άλλα posts. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πολλούς ανθρώπους, που κοντράρουν όσον αφορά τη VB και το υπόλοιπο .NET. Προσωπικά θεωρώ τη VB τη βέλτιστη γλώσσα για να εισαχθεί ένας αρχάριος στο .NET περιβάλλον. Σαφώς όμως αυτό, έχει την προυπόθεση να κατανοηθούν σωστά και επαρκώς έννοιες όπως κλάσσεις, αντικείμενα και τα λοιπά, τεχνικές και πρακτικές αποδοτικές κ.ο.κ.
     Την αρνηστική άποψη πάντως για το σπαγγέτι κώδικα σε BASIC, δεν την έχουν οι "παλιές καραβάνες" προγραμματιστές άδικα. Θυμάμαι την εποχή που σε QBASIC χρησιμοποιούσαμε κατά βάση GOTO... μη βρίζετε καλέ, ήμουν 14 ετών και μόλις που ψαχνόμασταν τότε με το "νέο παιχνιδάκι" μας. Και λέω χρησιμοποιούσαμε, γιατί όπου κι αν γύρναγα το κεφάλι μου GOTO έβλεπα... ε καλά είπα όλοι έτσι το κάνουμε, έτσι γίνεται... μέχρι που θέλησα να φτιάξω κάτι λίγο πιο μεγάλο... λίγο πιο πολύπλοκο... και μου βγήκε το λάδι και λέω, κάτσε ρε, δεν είναι δυνατόν να είναι έτσι. Ε, εξαπλώθηκε και το  Internet... δεν ήθελε πολύ να μάθω δομημένο προγραμματισμό μετά. Και από τότε έβριζα κι εγώ τη GOTO. Αλλά ακόμα κι αυτή η εντολή σε αδόμητο πρόγραμμά λειτούργησε καλά. Τα παιδία παίζει. Χαιρόμασταν που φτιάχναμε μια μπούρδα και διασκδάζαμε. Εξοικειωθήκαμε με τη λογική λειτουργιάς και το συντακτικό. Και μετά ψαχτήκαμε από μόνα μας.
     Στο μέλλον, έκατσα και μελέτησα VB 6 πιο παλιά, αναγκάστηκα να δω και την Pascal, βοήθησα μια κοπελιά σε Fortran (συμπαθητικη γλώσσα), αλλά αυτή που με εντυπωσίασε πραγματικά ήταν η  C (καταπληκτική γλώσσα, πιο ζόρικη σύναξη μεν, αλλά απίστευτα καλή δε) και σιγά, σιγά τώρα θέλω να εξοικειωθώ με τη C++ kai th C# ώστε να κάνω οριστική μετάβαση.
     Ορίστε ρε παιδιά. Λατρεύω τη VB. Αναγνωρίζω τη C++ kai th C#. Δηλαδή γιατί να χωριζόμαστε σε λάθος προγραμματιστικές "κάστες"; Κάθε γλώσσα έχει τα καλά και τα κακά της. Το ερώτημα είναι: Σε εξυπηρετεί; ΤΕΛΕΙΩΣΕ! Αυτά. Smile

•  17-05-2011, 10:26 65803 σε απάντηση της 62220

Εγώ πάλι θα πω, κατά την ταπεινή μου άποψη, ότι η καλύτερη γλώσσα προγραμμάτισμού είναι αυτή που κάνει την δουλειά σου με τον λιγότερο πονοκέφαλο και την καλύτερη απόδοση (γενικότερα)

Αντώνης Ε. Κόλλιας
  •  22-06-2011, 14:54 66351 σε απάντηση της 62220

Κατά την γνώμη μου ότι μπορείς να κάνεις με ταχύτητα σιγουριά και καθαρό κώδικα είναι το ιδανικό.

Όταν ο κώδικας σου είναι σωστά γραμμένος και μπορεί να διαβαστεί από τον wannabe προγραμματιστή μέχρι τον senior developer, κάνει την δουλειά του σε ικανοποιητικό για τον πελάτη αλλά και για σένα χρόνο (το 2ο πιστεύω είναι εκείνο που σε διαφοροποιεί σε σχέση με άλλους), τότε μπορείς να πείς πως ναι επέλεξες την σωστή γλώσσα για το project που σου ανατέθηκε, είναι εκείνη που γνωρίζεις καλά, σου έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και στο βέλτιστο χρονιικό διάστημα.
    Το να μένεις προσκολλημένος σε μία γλώσσα είναι κακό. Είναι πλεονέκτημα να μπορείς να υλοποιήσεις κάτι σε διαφορετικές γλώσσες, να μπορείς να διαβάσεις παραδείγματα και υλοποιήσεις αλγορίθμων από γλώσσα σε γλώσσα και να τις μεταφέρεις σε αυτή του project σου.

Να μην ξεχνάμε όμως και πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, ο νοων νοειτω.

No knowledge can be certain, if it is not based
    upon mathematics or upon some other knowledge
    which is itself based upon the mathematical
    sciences.
Σελίδα 2 από 2 (27 εγγραφές)   < 1 2
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems