Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

εκπιπτώμενες δαπάνες φορολογίας

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò EvanG. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος m6s στις 24-02-2011, 21:24. Υπάρχουν 3 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  24-02-2011, 12:01 63654

    εκπιπτώμενες δαπάνες φορολογίας

    Θα ηθελα να ρωτησω κατι μεχρι να παρω μια πιο επισημη απαντηση απο εφορια η λογιστη (αν και δεν τους εμπιστευομαι οτι ξερουν τι λενε). Δουλευω ως ελευθερος επαγγελματιας (Προγραμματιστης). Στη δηλωση της εφοριας, τι δαπανες μπορω να δικαιολογησω ως εξοδα απο τα συνολικα εσοδα μου. π.χ. τηλεφωνο+ ιντερνετ, αυτοκινητο (βενζινη,συνεργειο), ρευμα, αγορες υπολογιστων (προσωπικη χρηση για προγραματισμο, δεν πουλαω κατι). Υπαρχει πουθενα καμμια επισημη λιστα με "δικαιολογημενες" δαπάνες; Ευχαριστω.

     

  •  24-02-2011, 12:14 63657 σε απάντηση της 63654

    Απ: εκπιπτώμενες δαπάνες φορολογίας

    Δεν έχω γνώση επίσημης λίστας, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι:
    - Αν έχεις έδρα το σπίτι, τότε οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ δικαιολογούνται κατά ένα ποσοστό (κατ'αντιστοιχία με το ποσοστό του σπιτιού που έχεις δηλώσει οτι χρησιμοποιείται για τις επαγγελματικές σου δραστηριότητες - συνήθως το 1/3).
    - Αν έχεις κανονική επαγγελματική έδρα (αλλού), τότε δικαιολογούνται ως δαπάνες 100%.

    Το αυτοκίνητο, για να δικαιολογηθούν έξοδα σχετικά με αυτό, πρέπει να έχει δηλωθεί ως επαγγελματικό (δυστυχώς δεν ξέρω περισσότερα επ'αυτού).

    Αγορές υπολογιστών και λοιπών πραγμάτων ΣΧΕΤΙΚΩΝ με το αντικείμενο της εργασίας σου περνιούνται ως έξοδα. Προσοχή: Δεν υπαρχει λίστα προϊόντων σε σχέση με κάθε εργασία και φυσικά δεν υπάρχει αυτοματοποίηση - ο,τι σου δηλώσει ο λογιστής από τα τιμολόγια που του δίνεις. Συνεπώς, είναι στην κρίση των εφόρων σε κάποιον έλεγχο το αν το έξοδο που έχεις περάσει έχει σχέση με την εργασία σου ή οχι. Γενικά, τα "κραυγαλέα" πρέπει να αποφεύγονται. Δηλαδη, προγραμματιστής με έδρα το σπίτι ο οποίος δηλώνει ως έξοδο την αγορά πλυντηρίου, όπως καταλαβαίνεις είναι κάτι το αμφισβητήσιμο. Από την άλλη, κανείς δεν πρόκειται να τσινίσει αν δηλώσεις hardware, software, γραφική ύλη κλπ. Εγώ δήλωνα και κάποια αναλώσιμα όπως καφέδες κλπ. με κάποιο όμως μέτρο, γιατί ουσιαστικά ήταν σχετικά με την επαγγελματική μου δραστηριότητα! (Ακόμα ψάχνω να βρω αν αυτό είναι αποδεκτό ή οχι).

    Επίσης: Παγια όπως γραφεία / aircondition / racks / καρέκλες κλπ, μπορούν να περαστούν, αλλά αν είναι κάποιας αξίας, να έχεις υπόψη σου οτι μπαίνουν σε απόσβεση ΦΠΑ πενταετίας (εκτός από τους φορητούς που δηλώνονται ως πάγια και αποσβένονται τον ίδιο χρόνο - και πάλι δεν ξέρω τα internals) - δηλαδή, αν κλείσεις βιβλία πριν περάσει μια πενταετία, η εφορία θα σου ζητήσει να της επιστρέψεις για τα συγκεκριμένα το ποσοστό του ΦΠΑ που δεν έχει αποσβεστεί. (Το ΦΠΑ δαπανών συμψηφίζεται με ΦΠΑ από έσοδα, βέβαια, στο τρίμηνο στο οποίο έγινε η αγορά). 


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  24-02-2011, 12:28 63659 σε απάντηση της 63657

    Απ: εκπιπτώμενες δαπάνες φορολογίας

    Ευχαριστω πολυ για τις χρησιμες πληρφοριες.  Οσον αφορα το αυτοκινητο, φετος διαβαζοντας το εντυπο "δηλωστε εξυπνα 2011" που υπαρχει στα περιπτερα, ελεγε ως "Νεο για το 2011", οτι δικαιλογουνται και δαπανες συντηρησης αυτοκινητου, για ελευθερο επαγγελματία, ως ενα ποσοσο (που δεν θυμαμαι απ'εξω αυτη τη στιγμη), αλλα δεν διευκρινιζει εαν πρεπει να ειναι δηλωμένο ως επαγγελματικο. Ο λογιστής μου ειναι λιγο εως πολυ θα ελεγα "συντηρητικός"  και δεχεται πολυ λιγες δαπανες, για αυτο και το ψαχνω λιγο, ως αγριως φορολογουμενος πολιτης. Η απουσία επισημης λιστας ειναι ακρως προβληματικη, αλλα θα ρωτησω και στην εφορία τι γινεται.
  •  24-02-2011, 21:24 63696 σε απάντηση της 63659

    Απ: εκπιπτώμενες δαπάνες φορολογίας

    Το ποσοστό είναι 50% για λογαριασμούς vodafone/τηλεφωνίας και δεκο το 1/3.
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems