Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Το DotNetNuke εγκαταλείπει τη VB.NET, ξαναγράφτηκε σε C# !

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Παναγιώτης Καναβός. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Μπιρμπίλης Γεώργιος στις 03-03-2011, 11:53. Υπάρχουν 25 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 2 (26 εγγραφές)   < 1 2
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  02-03-2011, 11:02 63911 σε απάντηση της 63910

Απ: Το DotNetNuke εγκαταλείπει τη VB.NET, ξαναγράφτηκε σε C# !

Μάνο, το άρθρο του Shaun Walker μπάζει γενικά νερά. Προφανώς και δεν είναι δικαιολογία τα περί performance (που το ακουω πρώτη φορά) ή το "για να μπορώ να αλλάξω". Είναι προφανές ότι ο Walker προσπαθεί να δικαιολογήσει τη χρήση της VB.NET και να διαμαρτυρηθεί για την αναγκαστική αλλαγή.

Οι skilled C# developers όμως θα πάνε σε άλλο project, δεν θα ασχοληθούν με τη VB.NET και το DNN, και γι αυτό έγινε το "πραξικόπημα". Εξάλλου υπάρχουν και άλλα CMS σε .NET όπως το Umbraco, το οποίο χρησιμοποιείται στο ASP.NET. Αν λοιπον η επιλογή ήταν "αλλάζουμε γλώσσα ή πάμε σε άλλο CMS" ...
    Άσε που μπορεί ο Shaun να έχει το trademark του ονόματος, ο κινέζος όμως έχει το copyright του ΚΩΔΙΚΑ ΣΕ C#. Με άλλα λόγια, μπορεί ο Μουμπάρακ να είχε τον τίτλο, ο άλλος όμως είχε τα τανκς.

Όσον αφορά το Mono, υπάρχουν και άλλες βάσεις πέρα από τον SQL Server. To data layer του DNN όπως το θυμάμαι πριν από 2 χρόνια ήταν κακό χάλι και δεμένο με SQL Server. Άλλα CMS όμως πατάνε σε ORMs και μπορούν να αλλάξουν πανεύκολα βάση. Μην ξεχνάμε, ότι το Mono φτιάχτηκε για να παίξει .NET σε Linux και το Linux έχει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από το .NET γενικώς στα forums. Και εκεί παίζει πολύ το Drupal και το Joomla.

Τεχνολογικοί λόγοι υπάρχουν πάντως, ακόμα και αν αφορούν το tooling. Η σύνταξη της VB.NET είναι λίγο χύμα και δεν μπορεί να περιγραφεί σε μία στανταρ μορφή, καθώς η MS έβαζε νέα keywords κάθε φορά που ήθελε να προσθέσει features. Το αποτέλεσμα είναι ότι parsers, analyzers, metric ή refactoring tools φτιάχνονται πολύ πιο δύσκολα για VB.NET καθώς πρέπει να χειριστούν πολλές εξαιρέσεις. Ίσως αυτό να εννοεί ο Walker όταν μιλάει για το ECMA 334, γιατί η ύπαρξη του standard δεν είναι λόγος να προτιμήσεις τη μία γλώσσα από την άλλη. Εκτός και αν σε ενδιαφέρει το Mono.

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  02-03-2011, 16:57 63918 σε απάντηση της 63911

Δεν έχω να πω κάτι επί του DNN συγκεκριμένα. Μόλις ήρθε στο το newsletter του codeproject (πολύ ενδιαφέρον γενικότερα, με διάφορα θέματα από διάφορες πηγές) και είχε και αυτό: Should i abandon VB.NET?

Δεν λέει και τίποτα που δεν έχει ήδη ειπωθεί, απλά η δική μου παρατήρηση είναι ότι μάλλον δεν θα βρείτε κάποιον να έχει τον αντίστροφο προβληματισμό Big Smile

Προσωπικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω τελευταία λόγω του μικτού solution είναι ότι πρέπει να θυμάμαι συνεχώς σε ποιο project βρίσκομαι... () ή [] ;

"When the darkness rises up from inside - that is normal.
    It's when you reach down to pull it up - that the noxious warnings sound."
    Tuzak, Farscape
  •  02-03-2011, 21:39 63926 σε απάντηση της 63918

Η διαμάχη μεταξύ VΒ.Net & C#.Net ξεκίνησε από λάθος βάση και επειδή κάποιοι προγραμματιστές μέσα στην Microsoft, αρκετοί θα έλεγα ήθελαν την C# να βρίσκεται πρώτη στις επιλογές. Η C# αρχικά, σύμφωνα με την Microsoft είναι μία γλώσσα που έχει την ευκολία της VΒ.Net στην δημιουργία UI και της δυνατότητες της C σαν γλώσσα προγραμματισμού. Και όλα αυτά ενώ μιλούσαμε για το .Net Framework με το οποίο δουλεύει και η VB.Net. Οπότε ουσιαστικά και οι δύο γλώσσες ήταν ισοδύναμες με ένα avantage στην VB.Net λόγο της εύκολης σύνταξης και της ευκολίας στον σχεδιασμό UI. Φυσικά μετά το τροπάριο άλλαξε στο η C# συνδυάζει την σύνταξη της C με την ευκολία δημιουργίας UI όπως στην VB. Αλλά ξανά σε κάνει να αναρωτιέσαι και γιατί σώνει και καλά να θέλω να μάθω την σύνταξη της C όταν προ εποχής Framework δεν ήταν και από τις πιο αγαπημένες γλώσσες είτε λόγο σύνταξης, είτε γιατί σε άφηνε να κάνεις ότι ήθελες και στο τέλος τα έκανες μπάχαλο. Και τέλος το τροπάριο έγινε γιατί η C# έχει το τάδε shortcut ενώ η VB δεν το έχει γιατί μπορείς να ορίσεις property με σκέτο Get & Set και διάφορα άλλα.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα βλέπω τα πράγματα να είναι στον ίδιο λάθος δρόμο. Άλλωστε ακόμα και η λογική του να επεκτείνεις ένα πρόγραμμα δεν λέει σώνει και καλά ότι το πρόγραμμα αυτό και τα extensions του θα πρέπει να γράφονται στην ίδια γλώσσα. Οπότε αυτή η φαγομάρα γιατί να εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα μου είναι άγνωστη. Δικαιολογώ να υπήρχε στην αρχή μία αναστάτωση και συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό, αλλά βρισκόμαστε στην έκδοση 4 του Framework, και ακόμα η C# μετά μανίας να προσπαθεί να πείσει ότι είναι καλύτερη. Τελικά πολύ σκληρή για να πεθάνει η VB.

Μπορεί να ξεφύγαμε λίγο από το θέμα του DNN αλλά με την ευκαιρεία του προηγούμενου post ήθελα να πω την άποψή μου πάνω στο θέμα.

•  02-03-2011, 21:55 63927 σε απάντηση της 63926

Αν και είμαι off topic να ρίξω και εγώ τον οβολό μου.
    Νομίζω ότι έχουμε χάσει το μεγάλο πλεονέκτημα του .net framework που είναι πάρα πολύ απλό.
    - Μου αρέσει vb γράφω σε vb.net
    - Μου αρέσει C# (ή java??) γράφω σε C#
    - Μου αρέσει python γράφω σε ironpython.net
    - Μου αρέσει php γράφω σε php 
    - Μου αρέσει cobol γράφω σε cobol.net
    - Και πάει λέγοντας…

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του .net framework.  Γράφω σε ότι μου αρέσει.

Και μην ξεχνάτε ότι η αρχική σχεδίαση  του .net framework  περιλαμβάνει και την δυνατότητα να είναι ανεξάρτητο από το λειτουργικό σύστημα.  Το ότι δεν προχώρησε τελικά από την Microsoft το .net framework για άλλα OS έχει να κάνει με λόγους Business και όχι με άλλους λόγους. 

Και να σας πω και κάτι ακόμα σαν περισσότερο Marketing τύπος.  Η δημιουργία της c# έγινε καθαρά για λόγους Marketing και όχι για ουσιαστικούς λόγους.
    Δεν είναι τυχαίο ότι η σύνταξη της μοιάζει με java και το όνομα c# παραπέμπει στην c.  

Και κάτι ακόμα:  όταν δηλώνεις developer σημαίνει ότι μπορείς να μεταπηδήσεις από γλώσσα σε γλώσσα (οι αρχές και οι ¨προχωρημένες¨  τεχνικές προγραμματισμού είναι σε όλες τις γλώσσες πάνω-κάτω ίδιες). 
    Αν είσαι ¨κολλημένος¨  στην java, vb,  php κ.ο.κ. τότε δεν είσαι developer. Είσαι απλά expert της συγκεκριμένης γλώσσας.

Φιλικά.

Φιλάρετος Σεβαστιάδης.

Albert Camus: Life is the sum of your choices.

•  03-03-2011, 08:57 63931 σε απάντηση της 63927

Κατ'εμέ, και εφ'όσον υπάρχει από πίσω το framework, η σύγκριση c# - vb δεν έχει νόημα! Ας μάθουμε να γράφουμε κώδικα ΣΩΣΤΑ (και πρώτος πρώτος εγώ) και μετά ναι, να τα βάλουμε κάτω και να δούμε. Η προτίμηση της γλώσσας δεν υποκαθιστά ούτε την σωστή ανάλυση  ούτε την σωστή υλοποίηση.

Υπάρχει Cobol.NET ?!?!?!? Α ρε νιάτα, τότε σχολιαρόπαιδο...

Tuzak, Farscape
  •  03-03-2011, 09:21 63933 σε απάντηση της 63927

Μιας και βγήκαμε τόσο εκτός topic (αν και ήταν αναμενόμενο) να πω ότι το πρόβλημα είναι κλασικό. Από την μια έχουμε την αγορά που κινείται με βάση τους γνωστούς δικούς της business-oriented μηχανισμούς και από την άλλη έχουμε τους developers που οδηγούνται από τεχνικές αλλά και συναισθηματικές αποφάσεις (και όποιος αμφισβητεί αυτό, ας μας πει γιατί έχει καταχωνιάσει κάπου το ΖΧ Spectrum του ή τον Commodore του αντί να τα πετάξει στα σκουπίδια) σε μια αναλογία που είναι προσωπική για τον καθένα.

Όταν όλα αυτά γίνονται aligned τότε όλα είναι super. Όταν όμως η εταιρεία σου σε βάζει να γράψεις κώδικα σε Χ ενώ εσύ γουστάρεις Ψ, όταν βλέπεις την αγαπημένη σου γλώσσα Ζ να μην υποστηρίζεται πλέον και να πρέπει να χρησιμοποιήσεις την Ω, τότε ο παράγοντας του ενθουσιασμού πέφτει. Και πιστεύω ότι αυτό επηρεάζει άμεσα και την παραγωγικότητα.

Όλα αυτά, το θέμα του πάθους και του ενθουσιασμού, της χαράς του να δουλεύεις με το «εργαλείο» που σου αρέσει, δεν τα θεωρώ ελάσσονος σημασίας. Στην τελική, είναι ο λόγος που αγαπάμε τη δουλειά μας και όταν αγαπάς τη δουλειά σου παίρνεις δύναμη να υπομείνεις τις αντιξοότητες ιδιαίτερα τώρα που οι εργασιακές συνθήκες έχουν γίνει πολύ δύσκολες.

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  03-03-2011, 09:59 63934 σε απάντηση της 63933

KelMan:

Όταν όμως η εταιρεία σου σε βάζει να γράψεις κώδικα σε Χ ενώ εσύ γουστάρεις Ψ

Έγραφα σε VB συστηματικά από την 5, αλλά συνέβη αυτό που περιγράφεις και έπιασα την c#, και σχετικά πρόσφατα μάλιστα (2,5 χρόνια). Και για να πω την αλήθεια, μου καλάρεσε και πλέον τσινάω με την VB... Πολύ φλυαρία βρε παιδί μου Big Smile

Tuzak, Farscape
  •  03-03-2011, 10:15 63935 σε απάντηση της 63934

Προσωπικά δεν μπαίνω σε τέτοιες συγκρίσεις μου είναι παντελώς αδιάφορες. Γράφω κώδικα από το 1984 και έχω γράψει σε αρκετές γλώσσες προγραμματισμού. Αυτό που πάντα είχα σαν κίνητρο ήταν να φτιάξω κάτι καλό, εύχρηστο, και να ικανοποιεί τον τελικό πελάτη. Για μένα ο ρόλος του προγραμματιστή είναι σαν το αυτό του ζωγράφου όπου καταθέτει στο καμβά την ψυχούλα του, ανεξάρτητα αν θα το κάνει με πινέλο ζωγραφικής, μπατανόβουρτσα ή θα ρίξει τον κουβά με την μπογία πάνω σε αυτόν. Τελειώνοντας θα χρησιμοποιήσω αυτό που πριν 20 χρόνια ένας φοβερός επιστήμονας του χώρου μου είχε πει "Καλό εργαλείο είναι αυτό που ξέρεις καλύτερα"

Antonios Chatzipavlis

•  03-03-2011, 11:43 63939 σε απάντηση της 63867

> Competitive Landscape. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ CMS σε .NET είναι γραμμένα σε C#. Αν κάποιος ήθελε να αλλάξει σε DNN έπρεπε να ξαναγράψει τα modules του.

πολύ άκυρο επιχείρημα - το .NET χρησιμοποιεί IL (Intermediate Language). Αυτό έλειπε να πρέπει να είναι ένα .NET system όλο στην ίδια γλώσσα

επίσης τα περί ευκολίας μετατροπής πάλι φάουλ είναι, και η C# και η VB.net μπορούν να κάνουν emit CodeDOM (το AST - Abstract Syntax Tree - ως OOP live tree δηλαδή) και από εκεί μπορείς να πας από τη μια γλώσσα στην άλλη. Δείτε για παράδειγμα το BabelFish που είχε φτιάξει η Borland/CodeGear (τώρα Embarcadero/CodeGear) για μετατροπή από VB.net σε Object Pascal μέσω CodeDOM

Microsoft MVP J# 2004-2010
    Borland Spirit of Delphi 2001
    http://zoomicon.com
  •  03-03-2011, 11:45 63940 σε απάντηση της 63867

δυστυχώς έχουν πλακώσει στο camp της Microsoft όλοι οι ενθουσιώδεις αλλά άσχετοι προγραμματιστές που συχνάζαν παλιότερα κυρίως στην PHP αλλά ενίοτε και στο Linux και αρχίζουν άσχετα holly wars + προωθούν μακαρόνια από copy-paste (άκου να πειράζεις τον κώδικα αντί να κάνεις extend με modules - γιατί μου θυμίζει το OSCommerce [PHP] αυτό πολύ;)

•  03-03-2011, 11:53 63942 σε απάντηση της 63931

Απ'όλα σχεδόν υπάρχουν και Fortran και Cobol για .NET  (από τη Mitsubishi αν θυμάμαι καλά η τελευταία). Αυτό ήταν και το πλεονέκτημα του έναντι στην πολιτική της Sun με τη Java που στην αρχή δεν άφηνε καν να γίνουν άλλοι compilers για Java bytecode

To CodeDOM το έφτιαξε η MS για μετατροπή των code samples μεταξύ γλωσσών αλλά το ξέχασε φαίνεται; Δυστυχώς στον αγώνα της εναντίον της Java παγιδεύτηκε στην προώθηση σχεδόν αποκλειστικά της C# (με εξαίρεση την F# που όμως δεν είναι στον ίδιο χώρο / άμεσα ανταγωνιστική με τη C#). Έτσι πούλησαν τελικά και όσους είχαν κοιτάξει τη J# ως viable option για Java σε .NET. Ελπίζω να μην κάνουν το ίδιο και στη VB.net

Σελίδα 2 από 2 (26 εγγραφές)   < 1 2
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems